PRAVILNIK
O KVALITETU I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA ENZIMSKE PREPARATE ZA PREHRAMBENE PROIZVODE

("Sl. list SRJ", br. 12/2002 i "Sl. list SCG", br. 56/2003 - dr. pravilnik i 4/2004 - dr. pravilnik)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet i drugi zahtevi koji za enzimske preparate za prehrambene proizvode moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) enzimski preparati su proizvodi dobijeni iz životinjskih, biljnih ili mikrobioloških izvora koji sadrže jedan ili više enzima, a mogu da se sastoje iz celih ćelija, delova ćelija ili ekstrakata bez ćelija iz polaznog materijala, kao i ostataka hranljive podloge, rastvarača, aditiva, pomoćnih sredstava u proizvodnji i drugih supstanci dodatih u skladu sa dobrom proizvođačkom praksom;

2) enzimi su biološki aktivni proteini koji katalitički ubrzavaju biohemijske reakcije.

Član 3

Enzimski preparati mogu da se stavljaju u promet kao:

1) tečni enzimski preparati;

2) polutečni (koncentrisani) enzimski preparati;

3) suvi enzimski preparati (enzimski preparati u prahu);

4) imobilizovani enzimski preparati (preparati u kojima su enzimi fizičkim ili hemijskim postupcima vezani za nerastvorljive nosače).

Član 4

Životinjska tkiva koja se koriste za proizvodnju enzimskih preparata moraju da odgovaraju propisima o kvalitetu i drugim zahtevima za meso, a u proizvodnji se sa njima mora postupati u skladu sa zahtevima higijenske prakse.

Član 5

Biljni materijal koji se koristi za proizvodnju enzimskih preparata ne sme da sadrži sastojke koji u prerađenom prehrambenom proizvodu ostavljaju rezidue štetne po zdravlje ljudi.

Član 6

Mikrobiološki materijal koji se koristi za proizvodnju enzimskih preparata mogu da budu prirodni sojevi ili varijeteti mikroorganizama, ili može da bude dobijen iz prirodnih sojeva ili varijeteta procesima selektivnog serijskog kultivisanja ili genetskom modifikacijom. Sojevi ili varijeteti moraju da budu stabilni i jasno diferencirani kao sirovine za proizvodnju enzimskih preparata koji imaju posebne specifikacije.

Hranljive podloge koje se koriste za kultivisanje mikroorganizama ne smeju da ostavljaju rezidue štetne po zdravlje ljudi u prerađenom prehrambenom proizvodu.

Član 7

U proizvodnji enzimskih preparata mogu da se koriste različiti rastvarači, aditivi, pomoćna sredstva u proizvodnji i druge supstance pod uslovom da njihov kvalitet odgovara propisima o kvalitetu i da u upotrebljenoj količini nisu štetni po zdravlje ljudi.

Član 8

Enzimski preparati mogu da sadrže najviše:

1) 3 mg/kg arsena;

2) 10 mg/kg olova;

3) 40 mg/kg teških metala računatih kao olovo.

Član 9

Imobilizovani enzimski preparati mogu da sadrže najviše 10 mg/kg glutaraldehida.

Član 10

Enzimski preparati ne smeju da sadrže detektibilne količine aflatoksina B1, ohratoksina A, sterigmatocistina, T-2 toksina ili zeralenona.

Član 11

Enzimski preparati moraju da zadovoljavaju sledeće mikrobiološke kriterijume:

1) Salmonella - odsutna u 25 g;

2) Escherichia coli - odsutna u 25 g;

3) Koliformne bakterije - najviše 30 g;

4) ukupan broj živih mikroorganizama - najviše 5 x 104/g;

5) antibiotska aktivnost - odsutna.

Upotreba enzimskih preparata ne sme da poveća ukupan broj mikroorganizama u tretiranom proizvodu iznad nivoa dozvoljenog odgovarajućim propisima.

Član 12

Enzimska aktivnost enzimskog preparata ne sme da bude manja od 85% ni veća od 115% od deklarisane.

Član 13

Enzimski preparati mogu da se dodaju prehrambenim proizvodima ako ispunjavaju sledeće zahteve:

1) da se nalaze u Pozitivnoj listi enzimskih preparata iz Priloga br. 1 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

2) da odgovaraju zahtevima iz čl. 8 do 12 ovog pravilnika i Posebnim uslovima kvaliteta za enzimske preparate iz Priloga br. 2 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

3) da se dodaju proizvodima u najmanjoj količini koja je tehnološki opravdana, ako ona odgovarajućim propisom nije ograničena.

Član 14

Enzimski preparati moraju biti pod stalnim nadzorom Savezne komisije za aditive.

Član 15

Enzimski preparati mogu da se stavljaju u promet samo ako na omotu ili kontejneru imaju čitko, jasno i neizbrisivo navedene sledeće podatke:

1) komercijalni naziv (ako ga proizvod ima) i naziv koji se sastoji iz trivijalnog ili klasifikacionog naziva i porekla enzimskog preparata prema Pozitivnoj listi enzimskih preparata iz Priloga br. 1;

2) naziv i sedište proizvođača ili subjekta koji je proizvod upakovao (ako proizvod ne pakuje proizvođač) ili uvoznika i distributera, kao i zemlju porekla ako je proizvod uvezen;

3) podatke o tipu enzimskog preparata (izolovani enzimi, delovi ćelija ili cele ćelije);

4) specifične nazive aktivnih komponenti;

5) aktivnost enzimskog preparata u jedinicama aktivnosti ili izraženu kao količina enzimskog preparata koju je potrebno dodati određenoj količini namirnice da bi se dobio željeni efekat;

6) u slučaju mešavine enzimskog preparata sa drugim supstancama ili materijalima iz člana 7 ovog pravilnika naziv svake dodate supstance ili materijala, a za aditive naziv ili E broj, po opadajućem redosledu u odnosu na masu;

7) naznaku "za korišćenje u hrani", ili specifičnije obaveštenje o nameni;

8) oznaku serije (lot);

9) neto-količinu (masu ili zapreminu) proizvoda;

10) rok trajanja ili oznaku "upotrebljiv do" (mesec i godina);

11) posebne uslove čuvanja i upotrebe, ako je potrebno;

12) uputstvo za upotrebu, ako bez njega ne bi bila moguća pravilna upotreba preparata;

13) druge podatke od interesa za korisnika.

Član 16

Odredbe člana 15 ovog pravilnika ne utiču na primenu propisa i standarda koji se odnose na označavanje, merenje i granice odstupanja od deklarisane količine, kao i propisa kojima se reguliše klasifikacija, pakovanje, označavanje i transport opasnih supstanci kada se odnose na enzimske preparate.

Član 17

Genetski modifikovani enzimski preparati u svom nazivu ili opisu moraju da imaju navedene taksonomske i genetske podatke o mikroorganizmu domaćinu i unetom genetskom materijalu.

Genetski materijal ne sme da sadrži gene koji kodiraju faktore virulencije, proteinske toksine i enzime koji mogu da budu uključeni u sintezu mikotoksina ili drugih nepoželjnih supstanci.

Genetski materijal ne sme da potiče od organizama koji su poznati kao nutritivni alergeni (riba, ljuskari, kikiriki, jezgrasto voće, soja, mleko, jaja, pšenica i dr.).

Genetski modifikovani enzimski preparati ne smeju da sadrže proteine koji inaktiviraju antibiotike, niti DNK sposobnu da transformiše mikroorganizme u smislu širenja rezistencije na antibiotike.

Genetski modifikovani enzimski preparati moraju da budu vidno obeleženi.

Član 18

Enzimski preparati iz Pozitivne liste enzimskih preparata iz Priloga br. 1 koji potiču iz mikrobiološkog izvora koji nije naveden u Pozitivnoj listi, mogu da se stave u promet samo na osnovu pozitivnog mišljenja Savezne komisije za aditive.

Član 19

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe čl. 26, 27 i 34 Pravilnika o kvalitetu aditiva za prehrambene proizvode ("Službeni list SFRJ", br. 39/89).

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Prilog br. 1

POZITIVNA LISTA ENZIMSKIH PREPARATA

Redni broj

Trivijalni naziv

Klasifikacioni naziv1

Sistematski naziv1

EC broj1

Poreklo

1

2

3

4

5

6

1

Alfa-acetolaktat- dekarboksilaza

Lijaza

(S)-2-hidroksi-2-metil- oksobutanoat-karboksilaza

4.1.1.5.

1)*Bacillus subtilis d-Bacillus brevis

2

Alfa-amilaza

Karbohidraza

1,4-alfa-D-glukan- glukanohidrolaza

3.2.1.1.

1) svinjski ili goveđi pankreas

2) Aspergillus niger var.

3) Aspergillus oryzae var.

4) Bacillus lichenofirmis var.

5) Bacillus stearothermophilus

6) Bacillus subtilis var.

7) *Bacillus subtilis d-Bacillus megaterium

8) *Bacillus subtilis d-bacillus stearothermophilus

9) Rhizopus delemar

10) Rhizopus oryzae

3

Alfa-galaktozidaza

Karbohidraza

alfa-D-galaktozid- galaktohidrolaza

3.2.1.2.2

1) Aspergillus niger var.

2) Mortierella vinacea sp.

3) Saccharomycescarlsbergensis

4

Alkohol- dehidrogenaza

oksidoreduktaza

alkohol: NAD oksidoreduktaza

1.1.1.1.

1) Saccharomyces cervisiae

5

Arabino- furanozidaza

Karbohidraza

alfa-L-arabinofuranozid- arabinofuranohidrolaza

3.2.1.55

1) Aspergillus niger var.

6

Beta-amilaza

karbohidraza

1,4-alfa-D-glukan-maltohidrolaza

3.2.1.2.

1) Bacillus cereus

2) Bacillus megaterium

3) Bacillus subtilis var.

7

Beta-glukanaza

karbohidraza

1,3-(1,3; 1,4)-beta-D-glukan-3(4)-glukanohidrolaza

3.2.1.6

1) Aspergillus niger var.

2) Aspergillus oryzae var.

3) Bacillus circulans

4) Bacillus butilis var.

5) Penicillium funiculosum

6) Rhizopus delemar

7) Rhizopus oryzae

8) Trichoderma Iongibrachiatum

9) Trichoderma harzianum

10) Disporotrichum dimorphosporum

8

Bromelin

proteaza

Nema

3.4.22.4

1) Ananas comotus

2) Ananas bracteatus

9

Celobiaza
(beta-glukozidaza)

karbohidraza

beta-D-glukozid-glukohidrolaza

3.2.1.21

1) Aspergillus niger var.

2) Trichoderma harzianum

3) Trichoderma longibrachiatum

10

Celulaza

karbohidraza

1,4-(1,3; 1,4)-beta-D-glukan-4- glukanohidrolaza

3.2.1.4

1) Aspergillus niger var.

2) Aspergillus oryzae var.

3) Rhizopus delemar

4) Rhizopus oryzae

5) Sporotrichum dimorphosporum

6) Trichoderma longibrachiatum

7) Thielavia terrestris

11

Dekstranaza

karbohidraza

alfa-1,6-D-glukan-6- glukanohidrolaza

3.2.1.11

1) Aspergillus sp.

2) Bacillus subtilis var.

3) Klebsiella aerogenes

4) Penicillium funiculosum

5) Penicillium lilacinum

12

 

oksidoreduktaza

L-malat: NAD oksidoreduktaza

1.1.1.39

1) Leuconostoc oenos

13

 

esteraza

karboksil-estar-hidrolaza

3.1.1.1

1) Mucor miehei

14

Ficin

proteaza

nema

3.4.22.3

1) Ficus sp.

15

Fosfolipaza

lipaza

fosfatidilholin-2-acilhidrolaza

3.1.1.4

1) Životinjsko pankreasno tkivo

16

Glukoamilaza (amiloglukozidaza)

karbohidraza

1,4-alfa-D-glukan-glukohidrolaza

3.2.1.3

1) Aspergillus avamori

2) Aspergillus niger var.

3) Aspergillus oyzae var.

4) Rhizopus arrhizus

5) Rhizopus delemar

6) Rhizopus niveus

7) Rhizopus oryzae

8) Trichoderma longibrachiatum

17

Glukoza-izomeraza

izomeraza

D-ksiloza-ketol-izomeraza

5.3.1.5

1) Actinoplanes missuriensis

2) Arhrobacter sp.

3) Bacillus coagulans

4) Streptomyces albus

5) Streptomyces olivaceus

6) Streptomyces olivochromogenes

7) Streptomyces rubiginosus

8) Streptomyces violaceoniger

18

Glukoza-oksidaza

oksidoreduktaza

beta-D-glukoza: oksigen-1- oksidoreduktaza

1.1.3.4

1) Aspergillus niger var.

19

Hemicelulaza

karbohidraza

1) alfa-L-arabinofuranozid- arabinofuranohidrolaza

2) 1,4-beta-D-ksilan-ksilohidrolaza

3) 1,4-beta-D-galaktan-4-manono-hidrolaza

3.2.1.55

3.2.1.37

 

1) Aspergillus niger var.

2) Aspergillus oryzae var.

3) Bacillus subtilis

4) Rhiozpus delemar

5) Rhizopus oryzae var.

6) Sporotrichum dimorphosporum

7) Trichoderma longibrachiatum

20

Himozin

proteaza

nema

3.4.23.4

1) *Aspergillus niger var. awamori
d-goveđi prohimozin gen

2) *Escherichia coli K 12 d-goveđi
prohimozin gen

3) *Kluyveromyces lactis d-
goveđi prohimozin gen

21

Inulinaza

karbohidraza

beta-2,1-D-fruktan- fruktanohidrolaza

3.2.1.7

1) Aspergillus niger var.

2) Kluyveromyces fragilis

3) Sporotrichum dimorphosporum

4) Streptomyces sp.

22

Invertaza2

karbohidraza

beta-D-fruktofuranozid- fruktohidrolaza

3.2.1.26

1) Aspergillus niger var.

2) Bacillus subtilis var.

3) Kluyeromyces fragilis

4) Saccharomyces carlsbergensis

5) Saccharomyces cerevisiae

23

Izoamilaza

karbohidraza

glikogen-6-glukanohidrolaza

3.2.1.68

1) Bacillus cereus

24

Katalaza

oksidoreduktaza

vodonik-peroksid: vodonik- peroksid-oksidoreduktaza

1.11.1.6

1) goveđa ili konjska jetra

2) Aspergilus niger var.

3) Micrococcus lysodeicticus

25

Ksilanaza

karbohidraza

1,4-beta-D-ksilan- ksilanohidrolaza

3.2.1.8

1) Aspergillus niger var.

2) Sporotrichum dimorphosporum

3) Streptomyces sp.

4) Trichoderma longibrachiatum

26

Laktaza

karbohidraza

beta-D-galaktozid-galaktohidrolaza

3.2.1.23

1) Aspergillus niger var.

2) Aspergillus oryzac var.

3) Kluyveromyces fragilis

4) Kluyveromyces lactis

5) Saccharomyces sp.

27

Lipaza

lipaza

triacilglicerol-acilhidrolaza

3.1.1.3

1) Goveđi želudac

2) Salivarne žlezde ili teleći, jareći ili jagnjeći predželudac

3) Svinjski ili goveđi pankreas

4) Aspergillus flavus

5) Aspergillus niger var.

6) Aspergillus oryzae var.

7) Brevibacterium lineus

8) Candida lipolytica

9) Mucor javanicus

10) Mucor miehei

11) Mucor pusillus

12) Rhizopus arrhiyus

13) Rhizopus delemar

14) Rhizopus nigrican

15) Rhizopus niveus

28

maltaza (alfa-glukozidaza)

karbohidraza

alfa-D-glukozid-glukanohidrolaza

3.2.1.20

1) Aspergillus niger var.

2) Aspergillus oryzae var.

3) Rhizopus oryzae var.

4) Trichoderma longibrachiatum

29

Karbohidraza ječmenog slada

karbohidraza

1,4-alfa-D-glukan-glukanohidrolaza 1,4-alfa-D-glukan-maltohidrolaza

3.2.1.1 3.2.1.2

1) Ječmeni slad, ječam

30

Maltogena amilaza

karbohidraza

glukan-1,4-alfa-D-maltohidrolaza

3.2.1.133

1) *Bacillus subtilis d-bacillus stearothermophilus

31

Melibiaza (alfa-galaktozidaza)

karbohidraza

alfa-D-galaktozid-galaktohidrolaza

3.2.1.22

1) Aspergillus niger var.

2) Mortierella vinacea sp.

3) Saccharomyces carlsbergensis

32

Papain

proteaza

nema

3.4.22.2 3.4.22.6

1) Carica papaya

33

Pektinaza

esteraza
karbohidraza

 

lijaza

1) pektin-pektil-hidrolaza

2) poli-(1,4-alfa-D-falaktorunid) glikonohidrolaza

3) poli-(metoksi-L-galakturonid) lijaza

3.1.1.11 3.2.1.15 4.2.2.10

1) Aspergillus awamori

2) Aspergillus foetidus

3) Aspergillus niger var.

4) Aspergillus oryzae var.

5) Penicillum simplicassium

6) Rhizopus oryzae var.

7) Trichoderma longibrachiatum

34

Pepsin

proteaza

nema

3.4.23.1 3.4.23.2 3.4.23.3

1) Svinjski želudac

35

Pepsin, Avian

proteaza

nema

3.4.23.1

1) Proventrikulum živine

36

Poligalakturonaza

karbohidraza

poli-(1,4-alfa-D-galaktoronid)

glikanohidrolaza

3.2.1.15

1) Aspergillus niger var.

37

Proteaze (generalno)

proteaza

nema

3.4.11 3.4.21 3.4.23 3.4.99

1) Aspergillus melleus

2) Aspergillus niger var.

3) Aspergillus oryzae var.

4) Bacillus licheniformis

5) Bacillus licheniformis

6) Bacillus subtilis var.

7) Brevibacterium lineus

8) Endothia parasitica

9) Lactobacillus casei

10) Micrococcus caseoliticus

11) Mucor miehei

12) Mucor pusillus

13) Streptococcus cremoris

14) Streptococcus lactis

15) Streptomyces fradiae

38

Pululanaza

karbohidraza

alfa-dekstrin-6-glukanohidrolaza

3.2.1.41

1) Bacillus acidopullulyticus

2) Bacillus subtilis

3) Klebsiella aerogenes

39

Sirilo (Rennet)

proteaza

nema

3.4.23.4

1) Goveđi, teleći, koziji, jareći, ovčiji ili jagnjeći predželudac

2) Bacillus cereus

3) Endothia parasitica

4) Rhizomucor sp.

40

Tanaza

esteraza

tanin-acil-hidrolaza

3.1.1.20

1) Aspergillus niger var.

2) Aspergillus oryzae var.

41

Tripsin

proteaza

nema

3.4.21.4

1) Svinjski ili goveđi pankreas

________________

1 Klasifikacija i nomenklatura enzima data je prema preporukama The Nomenclature Committee of the International Union of Biochemistry (IUB).

2 Invertaza se pored svojih enzimskih svojstava koristi i kao aditiv za prehrambene proizvode (E 1103) i njena upotreba, kao takve, može da bude regulisana drugim propisima.

* Genetski modifikovan organizam. Organizam donor ima oznaku "d-" ispred imena.

 

 

Prilog br. 2

POSEBNI USLOVI KVALITETA ZA ENZIMSKE PREPARATE

alfa-ACETOLAKTAT-DEKARBOKSILAZA IZ BACILLUS BREVIS EKSPRIMIRANA U BACILLUS SUBTILIS

Izvori

Proizvodi se ekstracelularno fermentacijom netoksikogenog i nepatogenog soja Bacillus subtilis
(npr. UW 193) koji sadrži gen za alfa-dekarboksilazu iz Bacillus brevis. Posle završene fermentacije bujon se prečišćava filtriranjem, stabilizuje i ponovo filtrira.

Aktivni principi

alfa-acetolaktat-dekarboksilaza

Sistematsko ime i broj

(S)-2-hidroksi-2-metil-oksobutanoat-karboksilaza (EC 4.1.1.5)

Katalizovane reakcije

Dekarboksilacija alfa-acetolaktata u acetion

Osobine

Braon tečnost; ukupne organske čvrste materije: oko 2%

Upotreba

Fermentacija piva i proizvodnja alkohola

Ispitivanja

Aktivnost alfa-acetolaktat-dekarboksilaze

alfa-AMILAZA I GLUKOAMILAZA IZ ASPERGILLUS ORYZAE, VAR.

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom netoksikogenih i nepatogenih sojeva Aspergillus oryzae.

Aktivni principi

1. alfa-amilaza (diastaza, ptijalin, glikogenaza)
2. glukan-1,4-alfa-glukozidaza (amiloglukozidaza, kisela maltaza, lizozomalna alfa-glukozidaza,
egzo-1,4-alfa-glukozidaza)

Sistematska imena i brojevi

1. 1,4-afla-D-glukan-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.1)
2. 1,4-afla-D-glukan-glukohidraza (EC 3.2.1.3)

Katalizovane reakcije

1. Endohidroliza 1,4-alfa-glukozidnih veza polisaharida do dekstrina, oligo- i monosaharida
2. Hidroliza 1,4-alfa- i 1,6-alfa-glukozidne veze polisaharida uz odvajanje glukoze

Sekundarna enzimska
aktivnost

lipaza (EC 3.1.1.3)
tanaza (EC 3.1.1.20)
celulaza (EC 3.2.1.4)
endo-1,3-beta-glukonaza (EC 3.2.1.6)
pektinaza (EC 3.2.1.15)
maltaza (EC 3.2.1.20)
laktaza (EC 3.2.1.23)
endo-1,4-beta-mananaza (EC 3.2.1.78)
proteaza

Osobine

Žutobraon amorfan prašak ili žutobraon do tamnobraon tečnost; može da bude dispergovan u rastvaračima dozvoljenim za hranu i može da sadrži stabilizatore i konzervanse; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu i etru.

Upotreba

Hidroliza skroba, priprema proizvoda od voća i povrća, u proizvodnji pića, šećera, slatkiša, meda i pekarskih proizvoda

Ispitivanja

1. aktivnost fungalne alfa-amilaze
2. aktivnost fungalne glukoamilaze

alfa-AMILAZA IZ ASPERGILLUS ORYZAE, VAR.

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom netoksikogenih i nepatogenih sojeva Aspergillus oryzae.

Aktivni principi

alfa-amilaza (diastaza, ptijalin, glikogenaza)

Sistematsko ime i broj

1,4-alfa-D-glukan-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.1)

Katalizovane reakcije

Endohidroliza 1,4-alfa-glukozidnih veza polisaharida, do dekstrina, oligo- i monosaharida.

Sekundarna enzimska aktivnost

amiloglukozidaza
proteaza
ksilanaza

Osobine

Žutobraon amorfan prašak ili žutobraon do tamnobraon tečnost; može da bude dispergovan u rastvaračima dozvoljenim za hranu i može da sadrži stabilizatore i konzervanse; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu i etru.

Upotreba

Hidroliza skorba, proizvodnja skrobnog sirupa, pekarskih i dijetetskih proizvoda, piva i alkohola.

Ispitivanja

Aktivnost fungalne alfa-amilaze

alfa-AMILAZA IZ BACILLUS MEGATERIUM EKSPRIMIRANA U BACILLUS SUBTILIS

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom netoksikogenog i nepatogenog soja Bacillus subtilis-a (npr. ATCC 39,701) koji sadrži gen za alfa-amilazu iz Bacillus megaterium. Posle završene fermentacije bujon se prečišćava centrifugiranjem ili filtracijom i dovodi do željene enzimske aktivnosti ultrafiltracijom.

Aktivni princip

alfa-amilaza (glikogenaza)

Sistematsko ime i broj

1,4-alfa-D-glukan glukanohidrolaza (EC 3.2.1.1)

Katalizovane reakcije

Endohidroliza 1,4-alfa-D-glikozidnih veza polisaharida, koji sadrže tri ili više D-glukoza povezanih 1,4-alfa-glikozidnim vezama.

Sekundarna enzimska
aktivnost

glukozol-trasferaza
proteaza

Osobine

Žutobraon do tamnobraon tečnost

Upotreba

Hidroliza skroba

Ispitivanja

Aktivnost bakterijske alfa-amilaze

alfa-AMILAZA IZ BACILLUS STEAROTHERMOPHILUS

Izvori

Proizvodi se ekstracelularno kontrolisanom fermentacijom Bacillus stearothermophilus

Aktivni principi

alfa-amilaza (glikogenaza)

Sistematsko ime i broj

1,4-alfa-D-glukan glukanohidrolaza (EC 3.2.1.1)

Katalizovane reakcije

Endohidroliza alfa-1,4-D-glikozidnih veza polisaharida koji sadrže tri ili više D-glukoza povezanih alfa-1,4-glikozidnim vezama.

Osobine

Žutobraon do tamnobraon tečnost

Upotreba

Hidroliza skroba

Ispitivanje

Aktivnost bakterijske alfa-amilaze

alfa-AMILAZA IZ BACILLUS STEAROTHERMOPHILUS EKSPRIMIRANA U BACILLUS SUBTILIS

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom iz netoksikogenog i nepatogenog soja Bacillus subtilis (npr. ATCC 39,709) koji sadrži gen za alfa-amilazu iz Bacillus stearothermophilus. Posle završene fermentacije bujon se prečišćava kalcijum-hloridom, odvaja se ćelija filtriranjem sa diatomejskom zemljom, filtrira i koncentriše do željene aktivnosti ultrafiltracijom.

Aktivni principi

alfa-amilaza (glikogenaza)

Sistematsko ime i broj

1,4-alfa-D-glukan glukanohidrolaza (EC 3.2.1.1)

Katalizovane reakcije

Endohidroliza alfa-1,4-D-glikozidnih veza polisaharida koji sadrže tri ili više D-glukoznih jedinica povezanih alfa-1,4-glikozidnim vezama.

Osobine

Žutobraon do tamnobraon tečnost

Upotreba

Hidroliza skroba

Ispitivanja

Aktivnost bakterijske alfa-amilaze

alfa - AMILAZA IZ BACILLUS SUBTILIS

Izvori

Proizvodi se ekstracelularno kontrolisanom fermentacijom Bacillus subtilis

Aktivni princip

Alfa-amilaza (glikogenaza)

Sistematsko ime i broj

1,4-alfa-D-glukan glukanohidrolaza (EC 3.2.1.1)

Katalizovane reakcije

Endohidroliza alfa-1,4-D-glikozidnih veza polisaharida koji sadrže tri ili više D-glukoznih jedinica povezanih alfa-1,4-glikozidnim vezama.

Osobine

Braon tečnost, granule ili prašak

Upotreba

Hidroliza skroba

Ispitivanja

Aktivnost bakterijske alfa-amilaze

AMILOGLUKOZIDAZA IZ ASPERGILLUS NIGER, VAR.

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom netoksikogenih i nepatogenih sojeva Aspergillus niger.

Aktivni principi

Glukan-1,4-alfa-glukozidaza (glukoamilaza, kisela maltaza, lizozomalna-alfa-glukozidaza, egzo-1,4-alfa glukozidaza)

Sistematsko ime i broj

1,4-alfa-D-glukan glukohidraza (EC 3.2.1.3)

Katalizovane reakcije

Hidroliza 1,4-alfa-, 1,6-alfa- i 1,3-alfa-glukozidnih veza uz odvajanje glukoze

Sekundarna enzimska
aktivnost

Alfa-amilaza (EC 3.2.1.1)

Celulaza (EC 3.2.1.4)

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili žutobraon do tamnobraon tečnost; može da bude standardizovan dozvoljenim nosačima ili rastvaračima; može da sadrži stabilizatore i konzervanse; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu i etru.

 

Hidroliza skroba, proizvodnja skrobnog sirupa, dekstroze, voćnih sokova i sira.

Ispitivanja

Aktivnost amiloglukozidaze

AVIAN PEPSIN

Izvori

Preparat sadrži proteolitičke enzime dobijene iz kokošijeg ili ćurećeg želuca (proventriculum).

Aktivni principi

Pepsin (asparagin-proteinaza)

Sistematsko ime i broj

Nema (EC 3.4.23.1)

Katalizovane reakcije

Hidroliza polipeptida do peptida nižih molekulskih masa; zgrušava mleko

Osobine

Bistra tečnost boje ćilibara, žutobraon suspenzija ili svetložutobraon prašak

Upotreba

Za zgrušavanje mleka u proizvodnji sireva

Ispitivanja

Aktivnost zgrušavanja mleka

beta - GLUKANAZA IZ ASPERGILLUS NIGER, VAR.

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom netoksikogenih i nepatogenih sojeva Aspergillus niger.

Aktivni principi

Endo-1,3(4)-beta-glukanaza

Sistematsko ime i broj

1,3-(1,3;1,4)-beta-D-glukan-3(4)-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.6)

Katalizovane reakcije

Hidroliza 1,3-beta- i 1,4-beta-glukozidnih veza beta D-glukana uz odvajanje oligosaharida i glukoze.

Sekundarna enzimska aktivnost

Hemicelulaza

Pektinaza (EC 3.2.1.15)

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili žutobraon do tamnobraon tečnost; može da bude standardizovan dozvoljenim nosačima ili rastvaračima; može da sadrži stabilizatore i konzervanse; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu i etru.

Upotreba

Proizvodnja voćnih sokova, piva i sira

Ispitivanja

Aktivnost beta-glukanaze

beta-GLUKANAZA IZ TRICHODERMA HARZIANUM

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom netoksikogenih i nepatogenih sojeva Trichoderma harzianum.

Aktivni principi

Endo-1,3-beta-glukanaza (laminarijaza)

 

Egzo-1,3-beta-glukanaza

Sistematsko ime i broj

1,3-(1,3;1,4)-beta-D-glukan-3(4)-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.6)

Katalizovane reakcije

Hidroliza beta-1,3 ili beta-1,4 veze 1,3(1,4)-beta-D-glukana uz odvajanje glukoza.

Sekundarna enzimska
aktivnost

Hemicelulaza

Celulaza (EC 3.2.1.4)

Pektinaza (EC 3.2.1.15)

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili žutobraon do tamnobraon tečnost; standardizovan dozvoljenim rastvaračima ili nosačima (npr. maltodekstrin, skrob, glukoza); rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu i etru

Upotreba

Proizvodnja voćnih sokova, vina, piva i biljnih ulja

Ispitivanja

Aktivnost beta-glukanaze

BROMELIN

Izvori

Prečišćene proteolitičke supstance dobijene iz Ananas comosus i Ananas bracteatus (L).

Aktivni principi

Bromlin (cistein-proteinaza)

Sistematsko ime i broj

Nema (EC 3.4.22.4)

Katalizovane reakcije

Hidroliza polipeptida, amida i estara, uglavnom na vezama baznih aminokiselina, leucina ili glicina dp peptida nižih molekulskih masa

Osobine

Beo do svetložutobraon amorfan prašak rastvorljiv u vodi (bezbojan do svetložut opalescentan rastvor), gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru

Upotreba

Za omekšavanje mesa, pripremu polukuvanih cerealija, u proizvodnji piva i proteinskih hidrolizata

Ispitivanja

Biljna proteolitička aktivnost

KARBOHIDRAZA IZ ASPERGILLUS AWAMORI, VAR.

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom Aspergillus awamori, var.

Aktivni princip

Glukan-1,4-alfa-glukozidaza (glukoamilaza, amiloglukozidaza)

Sistematsko ime i broj

1,4-alfa-D-glukan-glukozidaza (EC 3.2.1.3)

Katalizovane reakcije

Hidroliza terminalnih 1,4 (i 1,6 kada je sledeća veza u sekvenci 1,4)-alfa-D-glukozidnih ostataka sukcesivno od neredukujućih krajeva polisaharida (skrob, glikogen i sl.) uz odvajanje beta-D-glukoze (dekstroza).

Sekundarna enzimska
aktivnost

alfa-amilaza (EC 3.2.1.1)

Osobine

Bistra žutobraon do tamnobraon tečnost; gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru

Upotreba

Proizvodnja glukoze

Ispitivanja

Aktivnost glukoamilaze

KARBOHIDRAZA IZ ASPERGILLUS NIGER, VAR.

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom Aspergillus niger, var.

Aktivni principi

1. alfa-amilaza (glikogenaza)

 

2. pektinaza: obično mešavina sledeća dva enzima:

 

   2-a. poligalakturonaza (pektin-depolimeraza)

 

   2-b. pektin metilesteraza

 

3. celulaza

 

4. glukoamilaza (amiloglukozidaza, glukan-1,4-alfa-glukozidaza

 

5. beta-galaktozidaza (laktaza)

Sistematska imena i brojevi

1. 1,4-alfa-D-glukan-glukanohidroliza (EC 3.2.1.1.)

 

2-a. poli-(1,4-alfa-D-galaktouronid)-glikanohidrolaza (EC 3.2.1.15)

 

2-b. pektin-pektilhidrolaza (EC 3.1.1.11)

 

3. 1,4-(1,3; 1,4)- beta-D-glukan-4-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.4)

 

4. 1,4-alfa-D-glukan-glukohidrolaza (EC 3.2.1.3)

 

5. beta-D-galaktozid-galaktohidrolaza (EC 3.2.1.23)

Katalizovane reakcije

1. Hidroliza 1,4-alfa-glukozidnih veza polisaharida (skrob, glikogen) do dekstrina, oligo- i monosaharida

 

2-a. Hidroliza 1,4-alfa-galakturonidnih veza pektina

 

2-b. Demetilacija pektina

 

3. Hidroliza 1,4-beta-glikozidnih veza celuloze do beta-dekstrina

 

4. Hidroliza 1,4-alfa- i 1,6-alfa-glukozidnih veza polisaharida (skrob, glikogen) uz odvajanje glukoze

 

5. Hidroliza laktoze do glukoze i galaktoze

Osobine

Beličast do žutobraon prašak ili žutobraon do tamnobraon tečnost; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru

Upotreba

Proizvodnja skrobnog sirupa, alkohola, svetlog piva, voćnih sokova, čokoladnog sirupa, pekarskih proizvoda, tečne kafe, vina, glukoze i dijetetskih proizvoda

Ispitivanja

Aktivnost fungalne alfa-amilaze

 

Aktivnost pektinaze

 

Aktivnost celulaze

 

Aktivnost glukoamilaze

 

Aktivnost beta-galaktozidaze

KARBOHIDRAZA IZ BACILLUS LICHENIFORMIS

Izvori

Proizvodi se kontrolisano fermentacijom Aspergillus licheniformis.

Aktivni princip

alfa-amilaza (diastaza, ptijalin, glikogenaza)

Sistematsko ime i broj

1,4-alfa-D-glukan-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.1)

Katalizovane reakcije

Endohidroliza 1,4-alfa-glukozidnih veza polisaharida do dekstrina, oligo- i monosaharida

Sekundarna enzimska
aktivnost

Mikrobna serin-proteaza (EC 3.4.21.14)

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili braon tečnost; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru.

Upotreba

Priprema žitarica i skroba, proizvoda od voća i povrća, pića, šećera i meda, slatkiša i pekarskih proizvoda.

Ispitivanja

Aktivnost bakterijske alfa-amilaze

KARBOHIDRAZA IZ RHIZOPUS ORYZAE, VAR.

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom Rhizopus oryzae, var.

Aktivni principi

1. alfa-amilaza (glikogenaza)

 

2. pektinaza

 

3. glukoamilaza (amiloglukozidaza, glukan-1,4-alfa-glukozidaza)

Sistematska imena i brojevi

1. 1,4-alfa-D-glukan-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.1)

 

2. poli-(1,4-alfa-D-galaktouronid)-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.15)

 

3. 1,4-alfa-D-glukan-glukohidrolaza (EC 3.2.1.3)

Katalizovane reakcije

1. Hidroliza 1,4-alfa-glukozidnih veza polisaharida (skrob, glikogen) do dekstrina i oligo- i monosaharida

 

2. Hidroliza 1,4-alfa-galakturonidnih veza pektina

 

3. Hidroliza 1,4-alfa- i 1,6-alfa-glikozdinih veza polisaharida (skrob, glikogen) uz odvajanje glukoze

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili tečnost; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru.

Upotreba

Proizvodnja skrobnih sirupa, voćnih sokova i glukoze

Ispitivanja

Aktivnost fungalne alfa-amilaze

 

Aktivnost pektinaze

 

Aktivnost glukoamilaze

KARBOHIDRAZA IZ SACCHAROMYCES SPECIES

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom vrsta Saccharomyces koje se tradicionalno koriste u proizvodnji hrane.

Aktivni princip

1. beta-fruktofuranozidaza (invertaza, saharaza)

 

2. beta-galaktozidaza (laktaza)

Sistematska imena i brojevi

1. beta-D-fruktofuranozid-fruktohidrolaza (EC 3.2.1.26)

 

2. beta-D-galaktozid-galaktohidrolaza (EC 3.2.1.23)

Katalizovane reakcije

1. Hidroliza saharoze do mešavine glukoze i fruktoze

 

2. Hidroliza laktoze do mešavine glukoze i galaktoze

Osobine

Beo do žutobraon amorfan prašak; rastvorljiv u vodi; gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru.

Upotreba

Proizvodnja slatkiša i sladoleda, modifikacija dijetetskih preparata.

Ispitivanja

Aktivnost invertaze

 

Aktivnost beta-galaktozidaze

KATALAZA IZ GOVEĐE JETRE

Izvori

Preparat je delimično prečišćen ekstrakt goveđe jetre

Aktivni principi

Katalaza

Sistematska imena i brojevi

Vodonik-peroksid: vodonik-peroksid oksidoreduktaza (EC 1.11.1.6)

Katalizovane reakcije

H2O2+H2O2 --> H2O+O2

Osobine

Prašak ili tečnost

Upotreba

U proizvodnji pojedinih vrsta sireva

Ispitivanje

Aktivnost katalaze

KATALAZA IZ MICROCOCCUS LYSODEICTICUS

Izvori

Dobija se kontrolisanom fermentacijom Micrococcus lysodeicticus i delimičnim prečišćavanjem

Aktivni principi

Katalaza

Sistematsko ime i broj

Vodonik-peroksid: vodonik-peroksid oksidoreduktaza (EC 1.11.1.6)

Katalizovane reakcije

H2O2+H2O2 --> H2O+O2

Osobine

Braon prašak ili braon tečnost

Upotreba

U proizvodnji pića, salata, mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja

Ispitivanje

Aktivnost katalaze

CELULAZA IZ PENICILLIUM FUNICULOSUM

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom netoksikogenih i nepatogenih sojeva Penicillium funiculosum.

Aktivni princip

1. celulaza (endo-1,4-beta-glukanaza)

 

2. endo-1,3(4)-beta-glukanaza

 

3. endo-1,4-beta-ksilanaza

Sistematska imena i brojevi

1. 1,4-(1,3; 1,4)-beta-D-glukan-4-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.4)

 

2. 1,3-(1,3; 1,4)-beta-D-glukan-3(4)-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.6)

 

3. 1,4-beta-D-ksilan-ksilohidrolaza (EC 3.2.1.8)

Katalizovane reakcije

Hidroliza 1,4-beta-glukozidnih veza polisaharida (celuloza i dr.) do beta-dekstrina.

Sekundarna enzimska
aktivnost

alfa-N-arabinofuranozidaza

celuloza-1,4-beta-celobiozidaza

beta-glukozidaza

ksilan-1,4-beta-ksilozidaza

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili tečnost; dispergovan u nosačima ili rastvaračima dozvoljenim za hranu; rastvorljiv u vodi; gotovo nerastvorljiv u etanolu i etru.

Upotreba

Proizvodnja voćnih sokova, vina, piva i biljnih ulja.

Ispitivanja

Aktivnost celulaze

 

Aktivnost glukanaze

 

Aktivnost ksilanaze

CELULAZA IZ TRICHODERMA LONGIBRACHIATUM

Izvori

Proizvodi se ekstracelularno kontrolisanom fermentacijom Trichoderma longibrachiatum.

Aktivni principi

1. celulaza (endo-1,4-beta-glukanaza)

 

2. egzo-1,4-beta-D-glukozidaza (glukan-1,4-beta-glukozidaza)

 

3. egzo-celobiohidrolaza (celuloza-1,4-beta-celobiozidaza)

 

4. beta-glukanaza

Sistematska imena i brojevi

1. 1,4-(1,3; 1,4)-beta-D-glukan-4-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.4)

 

2. 1,4-beta-D-glukan-glukohidrolaza (EC 3.2.1.74)

 

3. 1,4-beta-D-glukan-celobiohidrolaza (EC 3.2.1.91)

 

4. 1,3-(1,3; 1,4)-beta-D-glukan-3(4)-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.6)

Katalizovane reakcije

Hidroliza 1,4-beta-glukozidnih veza polisaharida (celuloza i dr.) do beta-dekstrina.

Sekundarna enzimska
aktivnost

amiloglukozidaza (EC 3.2.1.3)

hemicelulaza

celobiaza

lipaza (EC 3.1.1.3)

ksilanaza (EC 3.2.1.32)

pektinaza (EC 3.2.1.15)

proteaza

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili tečnost; može da bude dispergovan u dozvoljenim nosačima ili rastvaračima; rastvorljiv u vodi; gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru.

Upotreba

Proizvodnja voćnih sokova, vina, piva i biljnih ulja.

Ispitivanja

Aktivnost celulaze

HIMOZIN A IZ ESCHERICHIA COLI K-12 SA PROHIMOZIN A GENOM

Izvori

Dobija se interacelularno kontrolisanom fermentacijom netoksikogenog i nepatogenog soja Escherichia coli K-12 (npr. JA 198) koji sadrži goveđi prohimozin A gen. Prohimozin se oslobađa razaranjem ćelija i odvaja centrifugiranjem ili membranskim koncentrisanjem i ispiranjem puferom. Rezidualne produkujuće ćelije se inaktiviraju zakišeljavanjem, prohimozin se rastvara u puferu i posle dopterivanja pH filtrira. Prohimozin se aktivira prevođenjem u himozin kiselim tretmanom i prečišćava anjonskom izmenjivačkom hromatografijom.

Aktivni princip

Himozin (renin, himozin A, asparagin-proteaza)

Sistematsko ime i broj

Nema (EC 3.423.4)

Katalizovane reakcije

Specifična hidroliza jedne peptidne veze kapa-kazeina dajući para-kapa-kazein.

Osobine

Bistar, bezbojan ili slabo obojen vodeni rastvor; može da sadrži boju karamel da bi se omogućila njegova identifikacija u proizvodnji sira.

Upotreba

Za zgrušavanje mleka u proizvodnji sira

Ispitivanje

Aktivnost zgrušavanja mleka

HIMOZIN B IZ ASPERGILUS NIGER VAR. AWAMORI SA PROHIMOZIN B GENOM

Izvori

Dobija se ekstracelularno kontrolisanom fermentacijom netoksikogenih i nepatogenih sojeva Aspergilus niger var. awamori (npr. NRRL 3112) koji sadrže goveđi prohimozin B gen. Posle inaktivacije produkujućih organizama, ćelijski materijal se uklanja centrifugiranjem ili filtracijom. Enzim se prečišćava ekstrakcijom sa polietilenglikolom, bistri sa aktivnim ugljem i odvaja od rastvarača katjon izmenjivačkom hromatografijom.

Aktivni princip

Himozi (renin, himozin B, asparagin-proteaza)

Sistematsko ime i broj

Nema (EC 3.4.23.4)

Katalizovane reakcije

Specifična hidroliza jedne peptidne veze kapa-kazeina dajući para-kapa-kazein.

Osobine

Bistar, bezbojan ili slabo obojen vodeni rastvor koji sadrži aktivan enzim.

Upotreba

Za zgrušavanje mleka u proizvodnji sira

Ispitivanje

Aktivnost zgrušavanja mleka

HIMOZIN B IZ KLUYVEROMYCES LACTIS SA PROHIMOZIN B GENOM

Izvori

Dobija se ekstracelularno kontrolisanom fermentacijom Kluyveromyces lactis koji sadrže goveđi prohimozin B gen. Fermentacioni bujon se dotera na pH 2 da se prohimozin konvertuje u himozin pri čemu se ubijaju produkujuće ćelije. Himozin se odvaja od ćelijskog materijala filtracijom i prečišćava filtriranjem sa diatomejskom zemljom, ćelijskim filtracijama i ultrafiltracijom.

Aktivni princip

Himozin (renin, himozin B, asparagin-proteaza)

Sistematsko ime i broj

Nema (EC 3.4.23.4)

Katalizovane reakcije

Specifična hidroliza jedne peptidne veze kapa-kazeina dajući para-kapa-kezein.

Osobine

Bistar, bezbojan ili slabo obojen vodeni rastvor koji sadrži aktivan enzim.

Upotreba

Za zgrušavanje mleka u proizvodnji sira

Ispitivanja

Aktivnost zgrušavanja mleka

FICIN

Izvori

Dobija se iz lateksa tropskih smokava Ficus sp.

Aktivni principi

Ficin (cistein-proteaza)

Sistematsko ime i broj

Nema (EC 3.4.22.3)

Katalizovane reakcije

Hidroliza polipeptida, amida i estara, naročito na vezama baznih aminokiselina, leucina ili glicina do peptida manjih molekulskih masa. Široko specifičan za proteinske supstrate.

Osobine

Beo do beličast prašak; rastvorljiv u vodi (tečni koncentrati lateksa smokve su svetlobraon do tamnobraon boje)

Upotreba

Za pripremanje mesa, u proizvodnji pića i u pekarskoj industriji

Ispitivanja

Biljna proteolitička aktivnost

GLUKOZA-IZOMERAZA IZ ACTINOPLANES MISSURIENSIS

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom Actinoplanes missuriensis

Aktivni principi

Ksiloza-izomeraza (glukoza-izomeraza)

Sistematsko ime i broj

D-ksiloza-ketol-izomeraza (EC 5.3.1.5)

Katalizovane reakcije

Konverzija D-ksiloze i D-glukoze u D-ksilulozu i D-fruktozu.

Osobine

Beličaste do braon granule (imobilizovani preparati) ili tečnosti; nerastvorljiv u vodi (granule), etanolu, hloroformu i etru. Imobilizovani preparati (nerastvorljivi u vodi) dobijaju se tretmanom sa želatinom (nosač) i glutaraldehidom (imobilizacioni agens).

Upotreba

Za pripremanje kukuruznog i skrobnog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze

Ispitivanja

Aktivnost glukoza-izomeraze

Čistoća

 

Glutaraldehid

Pozitivno ispitivanje za glutaraldehid iz imobilizovane glukoza-izomeraze umrežene sa glutaraldehidom.

GLUKOZA-IZOMERAZA IZ BACILLUS COAGULANS

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom Bacillus coagulans.

Aktivni principi

Ksiloza-izomeraza (glukoza-izomeraza)

Sistematsko ime i broj

D-ksiloza-ketol-izomeraza (EC 5.3.1.5)

Katalizovane reakcije

Konverzija D-ksiloze i D-glukoze u D-ksilulozu i D-fruktozu

Osobine

Beličaste do braon granule (imobilizovani preparati) ili tečnost; nerastvorljiv u vodi (granule), etanolu, hloroformu i etru. Imobilizovani preparati (nerastvorljivi u vodi) dobijaju se tretmanom sa želatinom (nosač) i glutaraldehidom (imobilizacioni agens).

Upotreba

Za pripremanje kukuruznog i skrobnog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze

Ispitivanja

Aktivnost glukoza-izomeraze

Čistoća

 

Glutaraldehid

Pozitivno ispitivanje za glutaraldehid iz imobilizovane glukoza-izomeraze umrežene sa glutaraldehidom.

GLUKOZA-IZOMERAZA IZ STREPTOMYCES OLIVACEUS

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom Streptomyces olivaceus

Aktivni princip

Ksiloza-izomeraza (glukoza-izomeraza)

Sistematsko ime i broj

D-ksiloza-ketol-izomeraza (EC 5.3.1.5)

Katalizovane reakcije

Konverzija D-ksiloze i D-glukoze u D-ksilulozu i D-fruktozu

Osobine

Beličaste do braon granule (imobilizovani preparati) ili tečnost; nerastvorljiv u vodi (granule), etanolu, hloroformu i etru. Imobilizovani preparati (nerastvorljivi u vodi) dobijaju se tretmanom sa želatinom (nosač) i glutaraldehidom (imobilizacioni agens).

Upotreba

Za pripremanje kukuruznog i skrobnog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze

Ispitivanje

Aktivnost glukoza-izomeraze

Čistoća

 

Glutaraldehid

Pozitivno ispitivanje za glutaraldehid iz imobilizovane glukoza-izomeraze umrežene sa glutaraldehidom.

GLUKOZA-IZOMERAZA IZ STREPTOMYCES OLIVOCHROMOGENES

Izvori

Proizvodi se kontrolisano fermentacijom Streptomyces olivochromogenes

Aktivni princip

Ksiloza-izomeraza (glukoza-izomeraza)

Sistematsko ime i broj

D-ksiloza-ketol-izomeraza (EC 5.3.1.5)

Katalizovane reakcije

Konverzija D-ksiloze i D-glukoze u D-ksilulozu i D-fruktozu

Osobine

Beličaste do braon granule (imobilizovani preparati) ili tečnosti; nerastvorljiv u vodi (granule), etanolu, hloroformu i etru. Imobilizovani preparati (nerastvorljivi u vodi) dobijaju se tretmanom sa želatinom (nosač) i glutaraldehidom (imobilizacioni agens).

Upotreba

Za pripremanje kukuruznog i skrobnih sirupa sa visokim sadržajem fruktoze

Ispitivanja

Aktivnost glukoza-izomeraze

Čistoća

 

Glutaraldehid

Pozitivno ispitivanje za glutaraldehid iz imobilizovane glukoza-izomeraze umrežene sa glutaraldehidom.

GLUKOZA-IZOMERAZA IZ STREPTOMYCES RUBIGINOSUS

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom Streptomyces rubiginosus.

Aktivni principi

Ksiloza-izomeraza (glukoza-izomeraza)

Sistematsko ime i broj

D-ksiloza-ketol-izomeraza (EC 5.3.1.5)

Katalizovane reakcije

Konverzija D-ksiloze i D-glukoze u D-ksilulozu i D-fruktozu

Osobine

Beličaste do braon granule (imobilizovani preparati) ili tečnosti; nerastvorljiv u vodi (granule), etanolu, hloroformu i etru. Imobilizovani preparati (nerastvorljivi u vodi) dobijaju se tretmanom sa želatinom (nosač) i glutaraldehidom (imobilizacioni agens).

Upotreba

Za pripremanje kukuruznog i skrobnih sirupa sa visokim sadržajem fruktoze

Ispitivanje

Aktivnost glukoza-izomeraze

Čistoća

 

Glutaraldehid

Pozitivno ispitivanje za glutaraldehid iz imobilizovane glukoza-izomeraze umrežene sa glutaraldehidom.

GLUKOZA-IZOMERAZA IZ STREPTOMYCES VIOLACEONIGER

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom Streptomyces violaceoniger.

Aktivni principi

Ksiloza-izomeraza (glukoza-izomeraza)

Sistematsko ime i broj

D-ksiloza-ketol-izomeraza (EC 5.3.1.5)

Katalizovane reakcije

Konverzija D-ksiloze i D-glukoze u D-ksilulozu i D-fruktozu

Osobine

Beličaste do braon granule (imobilizovani preparati) ili tečnosti; nerastvorljiv u vodi (granule), etanolu, hloroformu i etru. Imobilizovani preparati (nerastvorljivi u vodi) dobijaju se tretmanom sa želatinom (nosač) i glutaraldehidom (imobilizacioni agens).

Upotreba

Za pripremanje kukuruznog i skrobnih sirupa sa visokim sadržajem fruktoze

Ispitivanje

Aktivnost glukoza-izomeraze

Čistoća

 

Glutaraldehid

Pozitivno ispitivanje za glutaraldehid iz imobilizovane glukoza-izomeraze ukršteno povezane sa glutaraldehidom.

GLUKOZA-OKSIDAZA I KATALAZA IZ ASPERGILLUS NIGER VAR.

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom Aspergillus niger var.

Aktivni principi

1. glukoza-oksidaza (glukoza-oksihidraza, glukoza-aerodehidrogenaza, notatin, aero-glukoza-dehidrogenaza)

 

2. katalaza

Sistematsko ime i broj

1. beta-D-glukoza: oksigen-1-oksidoreduktaza (EC 1.1.3.4)

 

2. vodonik-peroksid: vodonik-peroksid-oksidoreduktaza (EC 1.11.1.6)

Katalizovane reakcije

1. beta-D-glukoza+O2-D-glukono-delta-lakton+H2O2

 

2. H2O2+H2O2-2H2O+O2

Sekundarna enzimska
aktivnost

Invertaza (EC 3.2.1.26)

Osobine

Beličasta do braon tečnost; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru.

Upotreba

Za pripremanje proizvoda od mleka, sira i jaja; u proizvodnji pića i salata

Ispitivanja

Aktivnost glukoza-oksidaze

 

Aktivnost katalaze

HEMICELULAZA IZ ASPERGILLUS NIGER VAR.

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom netoksikogenih i nepatogenih sojeva Aspergillus niger.

Aktivni principi

1. endo-1,4-beta-ksilanaza

 

2. ksilan-1,4-beta-ksilozidaza

 

3. alfa-L-arabinofuranozidaza

 

4. celulaza

 

5. galaktomananaza

Sistematska imena i brojevi

1. 1,4-beta-D-ksilan-ksilanohidrolaza (EC 3.2.1.8)

 

2. 1,4-beta-D-ksilan-ksilohidreolaza (EC 3.2.1.37)

 

3. alfa-L-arabinofuranozid-arabino-furanohidrolaza (EC 3.2.1.55)

 

4. 1,4-(1,3; 1,4)-beta-D-glukan-4-glukano-hidrolaza (EC 3.2.1.4)

 

5. 1,4-beta-D-galaktan-4-manano-hidrolaza

Katalizovane reakcije

Hidroliza veza između različitih šećernih grupa u polisaharidnim lancima.

Sekundarna enzimska
aktivnost

glukoamilaza (EC 3.2.1.3)

maltaza (EC 3.2.1.20)

laktaza (EC 3.2.1.23)

invertaza (EC 3.2.1.26)

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili žutobraon do tamnobraon tečnost; može da bude razblažen i standardizovan laktozom, kukuruznim skrobom ili maltodekstrinom; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru.

Upotreba

U proizvodnji instant kafe i hleba

Ispitivanja

Aktivnost celulaze

 

Aktivnost galaktomananaze

 

Aktivnost ksilanaze

 

Aktivnost celulaze

KARBOHIDRAZA JEČMENOG SLADA

Izvori

Slad je proizvod kontrolisane geminacije ječma.

Aktivni principi

1. alfa-amilaza (diastaza, glikogenaza)

 

2. beta-amilaza (diastaza, glikogenaza)

Sistematska imena i brojevi

3. 1,4-alfa-D-glukan glukanohidrolaza (EC 3.2.1.1)

 

4. 1,4-alfa-D-glukan maltohidrolaza (EC 3.2.1.2)

Katalizovane reakcije

1. Endohidroliza 1,4-alfa-glukozidnih veza polisaharida (skrob, glikogen) do dekstrina, oligo- i monosaharida

 

2. Hidroliza 1,4-alfa-glukozidnih veza polisaharida (skrob, glikogen) uz sukcesivno odvajanje maltoznih jedinica od neredukujućih krajeva lanaca

Osobine

Bistra žućkasta do tamnobraon tečnost ili beo do žutobraon prašak

Upotreba

U proizvodnji piva, alkoholnih pića, sirupa i pekarskih proizvoda

Ispitivanja

1. aktivnost alfa-amilaze

 

2. aktivnost alfa- i beta-amilaze (diastatička moć)

LIPAZA ŽIVOTINJSKA

Izvori

Proizvodi se iz dva glavna izvora: 1) jestivog telećeg, jarećeg ili jagnjećeg predželudca i 2) životinjskog pankreasnog tkiva. Preparati mogu da budu delimično prečišćena jestiva tkiva ili vodeni ekstrakti.

Aktivni principi

triacilglicerol-lipaza (lipaza, triglicerin-lipaza, tributiraza)

Sistematsko ime i broj

triacilglicerol-acilhidrolaza (EC 3.1.1.3)

Katalizovane reakcije

Hidroliza triglicerida ili jednostavnih estara masnih kiselina do di- ili monoglicerida i masnih kiselina.

Osobine

Disperzibilan u vodi, nerastvorljiv u etanolu.

Upotreba

U proizvodnji sira i za modifikaciju masti

Ispitivanja

Aktivnost pregastrične esteraze

LIPAZA IZ ASPERGILLUS ORYZAE, VAR

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom Aspergillus oryzae, var.

Aktivni principi

triacilglicerol-lipaza (lipaza, triglicerin-lipaza, tributiraza)

Sistematsko ime i broj

triacilglicerol-acilhidrolaza (EC 3.1.1.3)

Katalizovane reakcije

Hidroliza triglicerida ili jednostavnih estara masnih kiselina do di- ili monoglicerida i masnih kiselina prvenstveno u ulje-voda sredini u nerastvorljivim ili heterogenim sistemima

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili tečnost; rastvorljiv u vodi (rastvori su obično svetložute boje); gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru.

Upotreba

U proizvodnji sira

Ispitivanja

Aktivnost lipaze

MALTOGENA AMILAZA IZ BACILLUS STEAROTHERMOPHILUS EKSPRIMIRANA U BACILLUS SUBTILIS

Izvori

Priprema se fermentacijom genetski modifikovanih netoksikogenih i nepatogenih sojeva Bacillus subtilis (npr. DN 252) koji sadrže gen za maltogenu amilazu iz Bacillus stearothermophilus.

Aktivni principi

egzo-alfa-amilaza (maltogena amilaza)

Sistematska imena i brojevi

glukan-1,4-alfa-maltohidrolaza (EC 3.2.1.133)

Katalizovane reakcije

Egzohidroliza 1,4-alfa-glukozidnih veza amiloze, amilopektina i sličnih polimera glukoze pri čemu se sukcesivno odvajaju maltozne jedinice od neredukujućih krajeva polimernog lanca do potpune degradacije molekula, ili, u slučaju amilopektina do mesta grananja lanca.

Osobine

Tečnost, granule ili prašak

Upotreba

U pekarskim proizvodima i pripremi glukoznog sirupa sa visokim sadržajem maltoze

Ispitivanja

Aktivnost maltogene amilaze

MEŠANA MIKROBNA KARBOHIDRAZA I PROTEAZA IZ BACILLUS SUBTILIS, VAR.

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom Bacillus subtilis var.

Aktivni principi

1. alfa-amilaza

 

2. proteaze: obično sadrži sledeća dva enzima

 

2-a. mikrobna serin-proteinaza

 

2-b. mikrobna metaloproteinaza

Sistematska imena i brojevi

1. 1,4-alfa-D-glukan glukanohidrolaza (EC 3.2.1.1)

 

2-a. nema (EC 3.4.21.14)

 

2-b. nema (EC 3.4.24.4)

Katalizovane reakcije

1. Endohidroliza 1,4-alfa-glukozidnih veza polisaharida do dekstrina i oligosaharida.
2. Hidroliza polipeptida uz odvajanje peptida malih molekulskih masa. Neutralna proteinaza (2-b) prvenstveno raskida veze hidrofobnih aminokiselinskih ostataka)

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili tečnost; rastvorljiv u vodi (svetložut do tamnobraon rastvor), gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru. Preparati mogu da imaju različite relativne koncentracije aktivnih principa.

Upotreba

Priprema skrobnog sirupa, alkohola, piva, glukoze, pekarskih proizvoda, jela od ribe, za omekšavanje mesa i pripremanje proteinskih hidrolizata

Ispitivanja

aktivnost bakterijske alfa-amilaze

 

aktivnost bakterijske proteinaze

PAPAIN

Izvori

Prečišćene proteolitičke supstance dobijene iz voća Carica papaya (L) (Fam. Caricaceae)

Aktivni principi

1. papain (papaja peptidaza 1, cistein-proteinaza)

 

2. himopapain (cistein-proteinaza)

Sistematska imena i brojevi

1. nema (EC 3.4.22.2)

 

2. nema (EC 3.4.22.6)

Katalizovane reakcije

Hidroliza polipeptida, amida i estara, naročito veza baznih aminokiselina, leucina ili glicina, do peptida nižih molekulskih masa.

Osobine

Beo do žutobraon amorfan prašak ili tečnost; rastvorljiv u vodi (bezbojan do svetložut opalescentan rastvor), gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru.

Upotreba

U proizvodnji piva, za omekšavanje mesa, pripremu polukuvanih cerealija i pripremanje proteinskih hidrolizata

Ispitivanja

Biljna proteolitička aktivnost

PAKTINAZA IZ ASPERGILLUS NIGER, VAR.

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom netoksikogenih i nepatogenih sojeva Aspergillus niger

Aktivni princip

1. pektinesteraza (pektin-metilesteraza)

 

2. poligalakturonaza

 

3. pektin-lijaza (pektin-dipolimeraza)

Sistematska imena i brojevi

1. pektin-pektilhidrolaza (EC 3.1.1.11)

 

2. poli-(1,4-alfa-D-galakturonid) glikanohidrolaza (EC 3.2.1.15)

 

3. poli-(metoksi-L-galakturonid) lijaza (EC 4.2.2.10)

Katalizovane reakcije

1. demetilacija pektina

 

2. hidroliza 1,4-alfa-galakturonidnih veza u pektinu

 

3. eliminativna hidroliza pektina do oligosaharida

Sekundarne enzimske
aktivnosti

alfa-amilaza (EC 3.2.1.1)

beta-glukanaza (EC 3.2.1.6)

beta-glukozidaza (EC 3.2.1.21)

celulaza (EC 3.2.1.4)

ksilanaza (EC 3.2.1.32)

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili žutobraon do tamnobraon tečnost; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu i etru. Preparat se obično razblažuje i standardizuje glicerolom, vodom i kalijum-hloridom dozvoljene čistoće

Upotreba

Za smanjenje viskoziteta, poboljšavanje filtracije i bistrenja i sprečavanje formiranja pektinskog gela u proizvodnji voćnih sokova i vina

Ispitivanja

Aktivnost pektinaze

PEPSIN IZ SVINJSKOG ŽELUCA

Izvori

Dobija se iz glandularnog sloja svinjskog želuca

Aktivni principi

Pepsin (kisela proteinaza) sastoji se iz pepsina A (glavna komponenta), pepsina B i pepsina C

Sistematska imena i brojevi

1. nema (EC 3.4.23.1)
2. nema (EC 3.4.23.2)
3. nema (EC 3.4.23.3)

Katalizovane reakcije

Hidroliza polipeptida, do peptida nižih molekulskih masa.

Osobine

Beo do svetložutobraon prašak rastvorljiv u vodi, žućkasta pasta ili bistra žućkasta do braon tečnost

Upotreba

Pripremanje jela od ribe, proteinskih hidrolizata, za zgrušavanje mleka u proizvodnji sira u kombinaciji sa nekim od sirila.

Ispitivanja

Proteolitička aktivnost

PROTEAZA IZ ASPERGILLUS ORYZAE, VAR.

Izvori

Dobija se kontrolisanom fermentacijom netoksikogenih i nepatogenih sojeva Aspergillus oryzae

Aktivni principi

endo- i egzopeptidaze

Sistematska imena i brojevi

1. aminopeptidaza (EC 3.4.11)
2. serin-endopeptidaza (EC 3.4.21)
3. asparaginska endopeptidaza (EC 3.4.23)

Katalizovane reakcije

1. hidroliza proteina sa N-terminalnog kraja uz odvajanje aminokiselina
2. hidroliza proteina na mestu peptidnih veza serina
3. hidroliza proteina na mestu peptidnih veza asparaginske kiseline

Sekundarne enzimske aktivnosti

Alfa-amilaza (EC 3.2.1.1)

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak dispergovan u dozvoljenim rastvaračima ili nosačima; može da sadrži stabilizatore i konzervanse; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu i etru

Upotreba

Pripremanje proizvoda od mesa i ribe, pića, supa i čorba, mlečnih i pekarskih proizvoda

Ispitivanja

Fungalna proteolitička aktivnost

PROTEAZA IZ STREPTOMYCES FRADIE

Izvori

Dobija se kontrolisanom fermentacijom Streptomyces fradie

Aktivni principi

proteinaza (peptid-hidrolaza, proteinaza nepoznatog katalitičkog mehanizma)

Sistematska imena i brojevi

Nema (EC 3.4.9.9)

Katalizovane reakcije

Hidroliza proteina i peptida bez jasne specifičnosti, do peptida malih molekulskih masa.

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru

Upotreba

Priprema pića

Ispitivanja

Aktivnost proteinaze

PULULANAZA IZ KLEBSIELLA AEROGENES

Izvori

Dobija se kontrolisanom fermentacijom Klebsiella aerogenes

Aktivni principi

pululanaza (alfa-dekstrin-endo-1,6-alfa-glukozidaza, amilopektin-6-glukanohidrolaza, R-enzim, granična dekstrinaza)

Sistematsko ime i broj

alfa-dekstrin-6-glukanohidrolaza (EC 3.2.1.41)

Katalizovane reakcije

Hidroliza 1,6-alfa-glikozidne veze amilopektina, glikogena i graničnih dekstrina dajući linearne polisaharide

Sekundarne enzimske
aktivnosti

Alfa-amilaza (EC 3.2.1.1)
Mikrobna serin-proteinaza (EC 3.4.21.14)
Mikrobna asparagin-proteinaza (EC 3.4.23.6)

Osobine

Žutobraon fin prašak ili beličasta tečnost; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru

Upotreba

Priprema žitarica, skroba, pića, šećera i meda

Ispitivanja

Aktivnost pululanaze

SIRILO IZ ENDOTHIA PARASITICA

Izvori

Vodeni ekstrakti dobijeni iz telećeg, jarećeg ili jagnjećeg želuca

Aktivni principi

Himozin (renin, lab-ferment, asparaginska proteinaza)

Sistematsko ime i broj

nema (EC 3.4.23.4)

Katalizovane reakcije

Hidroliza polipeptida (kazein), dajući peptide nižih molekulskih masa. Specifično raskida jednu peptidnu vezu kapa-kazeina dajući para-kapa-kazein. Zgrušava mleko

Osobine

Bistra žućkasta do tamnobraon tečnost ili beo do svetložutobraon prašak

Upotreba

Proizvodnja sira

Ispitivanja

Aktivnost zgrušavanja mleka

SIRILO GOVEĐE

Izvori

Vodeni ekstrakti dobijeni iz goveđeg, kozijeg ili ovčijeg želuca

Aktivni principi

Himozin (renin, lab-ferment, asparaginska proteinaza)

Sistematsko ime i broj

nema (EC 3.4.23.4)

Katalizovane reakcije

Hidroliza polipeptida (kazein), dajući peptide nižih molekulskih masa. Specifično raskida jednu peptidnu vezu kapa-kazeina dajući para-kapa-kazein. Zgrušava mleko

Osobine

Bistra žućkasta do tamnobraon tečnost ili beo do svetložutobraon prašak

Upotreba

Proizvodnja sira

Ispitivanja

Aktivnost zgrušavanja mleka

SIRILO IZ BACILLUS CEREUS

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom Bacillus cereus

Aktivni principi

Mikrobna asparaginska proteinaza (kisela proteinaza, kisela karboksil-proteinaza)

Sistematsko ime i broj

nema (EC 3.4.23.6)

Katalizovane reakcije

Hidrolizuje polipeptide (kazein), dajući peptide nižih molekulskih masa. Zgrušava mleko

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili tečnost; rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru

Upotreba

Proizvodnja sira

Ispitivanja

Aktivnost zgrušavanja mleka

SIRILO IZ ENDOTHIA PARASITICA

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom nepatogenih vrsta Endothia parasitica

Aktivni principi

Mikrobna asparaginska proteinaza (kisela proteinaza)

Sistematsko ime i broj

nema (EC 3.4.23.6)

Katalizovane reakcije

Hidrolizuje polipeptide (kazein), dajući peptide nižih molekulskih masa. Zgrušava mleko

Osobine

Beličast do žutobraon amorfan prašak ili tečnost, rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu, hloroformu i etru

Upotreba

Proizvodnja sira

Ispitivanja

Aktivnost zgrušavanja mleka

SIRILO IZ RHIZOMUCOR SPECIES

Izvori

Proizvodi se kontrolisanom fermentacijom nepatogenih i netoksikogenih sojeva Rhizomucor miehei ili Rhizomucor pusillus.

Aktivni principi

Mikrobna asparagin-proteinaza (kisela proteinaza)

Sistematsko ime i broj

nema (EC 3.4.23.23)

Katalizovane reakcije

Hidrolizuje polipeptide (kazein), dajući peptide nižih molekulskih masa.

Osobine

Belo do žutobraon amorfan prašak; rastvorljiv u vodi (rastvor je obično svetložut); gotovo nerastvorljiv u etanolu i etru

Upotreba

Za zgrušavanje mleka u proizvodnji sira

Ispitivanja

Aktivnost zgrušavanja mleka

TRIPSIN

Izvori

Dobija se iz prečišćenog ekstrakta svinjskog ili goveđeg pankreasa

Aktivni principi

Tripsin (serin-proteinaza)

Sistematsko ime i broj

nema (EC 3.4.21.4)

Katalizovane reakcije

Hidrolizuje polipeptide, amide i estre, naročito veze karboksilnih grupa, L-arginina i L-lizina dajući peptide nižih molekulskih masa

Osobine

Beo do žutobraon amorfan prašak rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u alkoholu, hloroformu i etru

Upotreba

Koristi se pri prečenju, za omekšavanje mesa i proizvodnju proteinskih hidrolizata

Ispitivanja

Proteolitička aktivnost

Napomene

Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine ("Sl. list SCG", br. 56/2003), odnosno 3. januara 2004. godine.
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno 31. januara 2004. godine.