PRAVILNIKO KVALITETU I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA AROME ZA PREHRAMBENE PROIZVODE("Sl. list SRJ", br. 52/2001 i "Sl. list SCG", br. 56/2003 - dr. pravilnik i 4/2004 - dr. pravilnik) |
Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet i drugi zahtevi koji za arome za prehrambene proizvode moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu.
Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) arome su materije koje se koriste ili su namenjene za korišćenje pri proizvodnji prehrambenih proizvoda da bi im se dao miris, odnosno ukus, a obuhvataju aromatične supstance, aromatične preparate, arome termičkog tretmana, arome dima i njihove mešavine;
2) aromatične supstance su sledeće supstance određenog hemijskog sastava koje imaju aromatična svojstva:
a) prirodno aromatične supstance koje se dobijaju odgovarajućim fizičkim (uključujući destilaciju i ekstrakciju rastvaračima), enzimskim ili mikrobiološkim postupcima iz materijala biljnog ili životinjskog porekla u sirovom obliku ili posle prerade za humanu upotrebu tradicionalnim postupcima za pripremanje hrane (uključujući sušenje, torefakciju i fermentaciju);
b) prirodno identične aromatične supstance koje se dobijaju hemijskim sintezama ili hemijskim postupcima izolovanja, pri čemu su hemijski identične sa supstancama koje su prirodno prisutne u odgovarajućem materijalu biljnog ili životinjskog porekla iz tačke 2 pod a) ovog člana;
v) veštačke aromatične supstance koje se dobijaju hemijskim sintezama, pri čemu nisu hemijski identične sa supstancama koje su prirodno prisutne u odgovarajućem materijalu biljnog ili životinjskog porekla iz tačke 2 pod a) ovog člana;
3) aromatični preparati su proizvodi, bez obzira na to da li su koncentrovani ili ne, koji imaju aromatična svojstva, a dobijaju se odgovarajućim fizičkim (uključujući destilaciju i ekstrakciju rastvaračima), enzimskim ili mikrobiološkim postupcima iz materijala biljnog ili životinjskog porekla u sirovom obliku ili posle prerade za humanu upotrebu tradicionalnim postupcima za pripremanje hrane (uključujući sušenje, torefakciju i fermentaciju);
4) arome termičkog tretmana su proizvodi koji se dobijaju zagrevanjem, najduže 15 min na temperaturi od najviše 180oC, mešavine sastojaka koji sami ne moraju imati aromatična svojstva, a od kojih najmanje jedan sadrži amino grupu i najmanje jedan je redukujući šećer;
5) arome dima su ekstrakti dima koji se koriste u tradicionalnim postupcima dimljenja hrane.
Arome ne smeju sadržavati elemente ili supstance u toksikološki opasnim količinama.
Arome mogu sadržavati najviše 3 mg/kg arsena, 10 mg/kg olova, 1 mg/kg kadmijuma i 1 mg/kg žive.
Sadržaj 3,4-benzopirena u prehrambenim proizvodima i piću kojima su dodate arome ne sme da bude viši od 0,03 mg/kg.
Arome i drugi sastojci hrane sa aromatičnim svojstvima ne smeju biti zastupljeni u prehrambenim proizvodima i piću više od maksimalno dozvoljenih količina supstanci navedenih u Prilogu 1 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Supstance navedene u Prilogu 1 ne smeju se, kao takve, dodavati prehrambenim proizvodima ili aromama. Te supstance u namirnicama mogu biti prirodno prisutne ili se u njih mogu uneti preko aroma u koje su dospele iz prirodnog sirovog materijala korišćenog za njihovo dobijanje.
Aromama mogu da se dodaju različite supstance, materijali, namirnice, aditivi i pomoćna sredstva u proizvodnji za potrebe: razblaživanja, rastvaranja, čuvanja i korišćenja, s tim da kvalitet odgovara posebnim propisima o kvalitetu i da u upotrebljenoj količini nisu štetni po zdravlje ljudi.
Aromatične supstance koje se dodaju prehrambenim proizvodima moraju da ispunjavaju sledeće zahteve:
1) da su razvrstane u Pozitivnu listu aromatičnih supstanci iz Priloga 2 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;
2) da njihov kvalitet odgovara zahtevima iz čl. 4 do 6 ovog pravilnika;
3) da se dodaju proizvodima u najmanjoj količini koja je tehnološki opravdana, ako ona odgovarajućim propisom nije ograničena.
Aromatični preparati, arome termičkog tretmana, arome dima i njihove mešavine mogu se dodavati prehrambenim proizvodima pod uslovima iz tač. 2 i 3 stava 1 ovog člana.
Arome koje nisu namenjene krajnjem potrošaču mogu se stavljati u promet samo ako na omotu ili kontejneru ima čitko, jasno i neizbrisivo navedene sledeće podatke:
1) naziv i sedište proizvođača ili firme koja je proizvod upakovala (ako proizvod ne pakuje proizvođač) ili uvoznika i distributera, kao i zemlju porekla ako je roba uvezena;
2) opis proizvoda: reč "aroma" ili trgovačko ime ili opis arome (senzorna svojstva) ili mešavine aroma;
3) naznaku "za korišćenje u prehrambenim proizvodima", ili bliže obaveštenje o nameni;
4) listu po opadajućem redosledu u odnosu na masu kategorija aromatičnih supstanci i aromatičnih preparata klasifikovanih na sledeći način:
- prirodne aromatične supstance za aromatične supstance iz člana 2 tačka 2 pod a);
- prirodno identične aromatične supstance za aromatične supstance iz člana 2 tačka 2 pod b);
- veštačke aromatične supstance za aromatične supstance iz člana 2 tačka 2 pod v);
- aromatični preparati za preparate iz člana 2 tačka 3;
- arome termičkog tretmana za arome iz člana 2 tačka 4;
- arome dima za arome iz člana 2 tačka 5;
5) oznaku maksimalno dozvoljene količine za svaki sastojak čija je upotreba u prehrambenom proizvodu ograničena posebnim propisom o kvalitetu;
6) oznaku serije (lota);
7) neto količinu (masu ili zapreminu) proizvoda;
8) druge podatke od interesa za korisnika.
Kod mešavina aroma sa drugim supstancama ili materijalima opisanim u članu 6 ovog pravilnika pored podataka iz stava 1 ovog člana treba da stoje i podaci o kategoriji aroma klasifikovanih u smislu stava 1 tačka 4 ovog člana i naziv svake supstance ili materijala, a za aditive funkcionalna grupa upotrebljenih aditiva i njihov naziv ili brojčana oznaka aditiva.
Podaci iz člana 8 stav 1 tač. 4 do 7 ovog pravilnika, mogu se dati samo u dokumentaciji koja se dostavlja uz, ili pre isporuke arome, s tim da oznaka "namenjeno za proizvodnju prehrambenih proizvoda, a ne za prodaju krajnjem potrošaču" mora da bude vidno istaknuta na omotu ili kontejneru.
Arome koje su namenjene za prodaju krajnjem potrošaču mogu se stavljati u promet, samo ako na omotu, ili kontejneru imaju čitko, jasno i neizbrisivo navedene sledeće podatke:
1) podatke iz člana 8 stav 1 tač. 1 do 3 i tač. 7 i 8 i stava 2 člana 8 ovog pravilnika;
2) rok trajanja ili oznaku "upotrebljiv do";
3) druge podatke od interesa za potrošače.
Oznaka "prirodna" može da se koristi samo za aromu čije se aromatične komponente sastoje isključivo od aromatičnih supstanci iz člana 2 tačka 2 pod a), odnosno aromatičnih preparata iz člana 2 tačka 3 ovog pravilnika.
U opisu arome koji ukazuje na određenu namirnicu ili aromatični materijal oznaka "prirodna" može da se koristi samo ako je aromatična komponenta izolovana odgovarajućim fizičkim, enzimskim, mikrobiološkim ili tradicionalnim postupcima za pripremanje hrane od te namirnice ili aromatičnog materijala.
Arome koje se koriste u prehrambenim proizvodima koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju označavaju se na deklaraciji navođenjem reči "aroma" ili trgovačkim imenom ili opisom arome (senzorna svojstva).
Oznaka "prirodna" može se koristiti samo za arome iz člana 11 stav 1 ovog pravilnika.
Ako opis arome ukazuje na odgovarajuću materiju biljnog ili životinjskog porekla oznaka "prirodna" može se koristiti samo ako je aromatična komponenta izolovana odgovarajućim fizičkim, enzimskim, mikrobiološkim ili tradicionalnim postupcima za pripremanje hrane od te materije biljnog ili životinjskog porekla.
Obavezno je isticanje podatka "proizvedena iz genetski modifikovanog..." na deklaraciji pored oznake arome dobijene iz genetski modifikovanih organizama. Ta oznaka mora da bude odštampana slovima koja su najmanje iste veličine kao ona koja su korišćena za listu sastojaka.
Propisi i standardi koji se odnose na označavanje, merenje i granice odstupanja od deklarisane količine, kao i propisi kojima se reguliše klasifikacija pakovanja, označavanja i transport opasnih supstanci kada su u pitanju arome i njihove mešavine primenjuju se zajedno sa odredbama čl. 8 do 11 ovog pravilnika.
Nije dozvoljena proizvodnja aroma za prehrambene proizvode od biljaka i njihovih izolata navedenih u Prilogu 3 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Arome moraju biti pod stalnim nadzorom Savezne komisije za aditive.
Arome mogu da budu ponovo vrednovane pri proširivanju njihove primene i u skladu sa novim naučnim saznanjima.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o kvalitetu aditiva za prehrambene proizvode ("Službeni list SFRJ", br. 39/89) koje se odnose na arome za prehrambene proizvode: čl. 13 do 20 tačka 3 Pozitivne liste iz čl. 34, 35 i 36 i čl. 87 do 121.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".
Prilog 1
MAKSIMALNO DOZVOLJENE KOLIČINE POJEDINIH SUPSTANCI KOJE POTIČU OD AROMA ILI DRUGIH SASTOJAKA SA AROMATIČNIM SVOJSTVIMA U PREHRAMBENIM PROIZVODIMA
R.b. |
Supstanca |
mg/kg |
Izuzeci ili posebna ograničenja |
1 |
Agaricinska kiselina |
20 |
100 mg/kg u alkoholnim pićima i proizvodima koji sadrže pečurke |
2 |
Aloin |
0,1 |
50 mg/kg u alkoholnim pićima |
3 |
Beta-azaron |
0,1 |
1 mg/kg u alkoholnim pićima i začinima za brzu hranu |
4 |
Berberin |
0,1 |
10 mg/kg u alkoholnim pićima |
5 |
Kumarin |
2 |
10 mg/kg u slatkišima sa karamelom 50 mg/kg u žvakaćoj
gumi |
6 |
Cijanovodonična kiselina |
1 |
50 mg/kg u nugatu, marcipanu, njihovim zamenama i sličnim
proizvodima |
7 |
Hipericin |
0,1 |
10 mg/kg u alkoholnim pićima |
8 |
Pulegon |
25 |
100 mg/kg u pićima |
9 |
Kvasin |
5 |
10 mg/kg u pastilama |
10 |
Safrol i izosafrol |
1 |
2 mg/kg u alkoholnim pićima sa manje od 25% (v/v) alkohola
|
11 |
Santonin |
0,1 |
1 mg/kg u alkoholnim pićima sa više od 25% (v/v) alkohola |
12 |
Tujon |
0,5 |
5 mg/kg u alkoholnim pićima sa manje od 25% (v/v) alkohola
|
Prilog 2
Pozitivna lista aromatičnih supstanci iz ovog priloga podeljena je u tri dela, jer nijedan postojeći sistem klasifikacije hemikalija ne obuhvata sve navedene supstance.
U I delu aromatične supstance su navedene prema rastućem CAS (Chemical Abstracts Service) broju.
U II delu aromatične supstance koje nemaju CAS broj su navedene prema rastućem CoE (Council of Europe) broju.
U III delu aromatične supstance koje nemaju CAS ni CoE broj su navedene prema abecednom redosledu.
Za supstance koje imaju Einecs (Europen Inventory of Existing Chemical Substances) odnosno FEMA (Flavour and Extract Manufacturers Association) broj, ovi brojevi su takođe navedeni u Pozitivnoj listi.
Brojne oznake navedene u koloni "komentar" imaju sledeće značenje:
1) supstance koje se pored svojih aromatičnih svojstava koriste i za druge namene u ili na prehrambenim proizvodima i čija upotreba, kao takvih, može da bude regulisana drugim propisima;
2) supstance čija je upotreba ograničena posebnim propisima;
3) supstance čijoj proceni je dat prioritet;
4) supstance za čiju se upotrebu i kvalitet traže dodatne informacije.
POZITIVNA LISTA AROMATIČNIH SUPSTANCI
I deo - Supstance navedene prema rastućem CAS broju |
Redni broj |
Naziv |
CAS |
CoE |
FEMA |
EINECS |
Sinonimi |
Sistemsko ime |
Komentar |
Određi-vanje min. % |
Identifikacija |
Ostali zahtevi |
1 |
Etanetiol |
10-87-5 |
546 |
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
3-Metilbutilpentanoat |
10-95-0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
Etilmerkaptan |
27-60-7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
2-Hidroksipropanska kiselina |
50-21-5 |
4 |
2611 |
200-018-0 |
|
|
1) |
|
|
|
5 |
2-(4-Hidroksifenil)etilamin |
51-67-2 |
709 |
|
200-115-8 |
Tiramin; 4-(2-aminoetil)fenol |
|
|
|
|
|
6 |
L-Cistein-hidrohlorid |
52-89-1 |
11746 |
|
200-157-7 |
|
|
1) |
|
|
|
7 |
L-Cistein |
52-90-4 |
10464 |
3263 |
200-158-2 |
|
|
1) |
|
|
|
8 |
Glicin |
56-40-6 |
11771 |
3278 |
200-272-2 |
|
|
1) |
|
|
|
9 |
L-Alanin |
56-41-7 |
11729 |
|
200-273-8 |
|
2-aminopropanska kiselina |
1) 3) |
|
|
|
10 |
Asparaginska kiselina |
56-84-8 |
10078 |
3656 |
200-291-6 |
|
2-aminobutandikarboksilna kiselina |
1) 3) |
|
|
|
11 |
Glutamin |
56-85-9 |
|
3684 |
200-292-1 |
|
|
1) 3) |
|
|
|
12 |
L-Lizin |
56-87-1 |
11947 |
|
200-294-2 |
|
|
1) 3) |
|
|
|
13 |
Cistin |
56-89-3 |
11747 |
|
200-296-3 |
|
|
1) 3) |
|
|
|
14 |
Alilizotiocijanat |
57-06-7 |
2110 |
2034 |
200-309-2 |
3-Izotiocijanatopropen; AITC |
|
|
|
|
|
15 |
Heksadekanska kiselina |
57-10-3 |
14 |
2832 |
200-312-9 |
Palmitinska kiselina |
|
1) |
|
IR |
Teški metali: £10 mg/kg;
|
16 |
Oktadekanska kiselina |
57-11-4 |
15 |
3035 |
200-313-4 |
Stearinska kiselina |
|
1) |
|
IR |
Teški metali: |
17 |
Kofein |
58-08-2 |
11741 |
2224 |
200-362-1 |
|
1,3,7-trimetil-2,6-dioksopurin |
2) 3) |
98,5 |
IR |
Teški metali:£10 mg/kg;
|
18 |
D,L-Metionin |
59-51-8 |
569 |
3301 |
200-432-1 |
alfa-Amino-gama-metiltio-n-buterna kiselina |
2-Amino-4-(metiltio)butanska kiselina |
1) 3) |
|
|
|
19 |
Gliceriltributirat |
60-01-5 |
747 |
2223 |
200-451-5 |
Tributirin; |
|
1) |
99,0 |
IR |
|
20 |
2-Feniletan-1-ol |
60-12-8 |
68 |
2858 |
200-456-2 |
Fenetil alkohol; beta-Fenetil alkohol |
|
|
|
IR |
Pozitivno ispitivanje za hlorinovana jedinjenja |
21 |
L-Tirozin |
60-18-4 |
|
3736 |
200-460-4 |
|
|
1) 3) |
|
|
|
22 |
Oktadeka-9,12-dienska kiselina |
60-33-3 |
694 |
3380 |
200-470-9 |
Linolna kiselina
|
|
1) |
|
|
|
23 |
Acetamid |
60-35-5 |
|
|
200-473-5 |
|
|
|
|
|
|
24 |
L-Leucin |
61-90-5 |
10482 |
3297 |
200-522-0 |
|
|
1) 3) |
|
|
|
25 |
L-Metionin |
63-68-3 |
|
3301 |
200-562-9 |
|
|
1) 3) |
|
|
|
26 |
L-Fenilalanin |
63-91-2 |
10488 |
3585 |
200-568-1 |
|
|
1) 3) |
|
|
|
27 |
Fenetilamin |
64-04-0 |
708 |
3220 |
200-574-4 |
|
|
|
|
|
|
28 |
Etanol |
64-17-5 |
11891 |
2419 |
200-578-6 |
|
|
1) |
94,9 |
IR |
|
29 |
Mravlja kiselina |
64-18-6 |
1 |
2487 |
200-579-1 |
|
Metanska |
1) |
85,0 |
IR |
Sirćetna kiselina: <0,4%;
|
30 |
Sirćetna kiselina |
64-19-7 |
2 |
2006 |
200-580-7
|
|
|
1)
|
99,5 |
IR
|
Teški metali: £10
mg/kg;
|
31 |
Benzojeva kiselina |
65-85-0 |
21 |
2131 |
200-618-2 |
Benzenkarboksilna kiselina; Fenilmravlja kiselina |
|
1) |
|
|
|
32 |
Heksanal |
66-25-1 |
96 |
2557 |
200-624-5 |
Aldehid C-6; Heksaldehid |
|
|
97,0 |
IR |
|
33 |
Tiamin-hidrohlorid |
67-03-8 |
10493 |
3322 |
200-641-8 |
Vitamin B1 |
3-((4-amino-2-metil)-5-pirimidinil)-5-(2-hidroksietil)-4- metiltiazo- lium-hlorid |
1) 3) |
|
|
|
34 |
5-Hidroksimetilfurfuraldehid |
67-47-0 |
11112 |
|
200-654-9 |
|
|
|
|
|
|
35 |
Izopropanol |
67-63-0 |
|
2929 |
200-661-7 |
Izopropil alkohol |
|
1) |
|
|
|
36 |
Aceton |
67-64-1 |
737 |
3326 |
200-662-2 |
Propan-2-on |
|
1) |
|
|
|
37 |
Metilsulfinilmetan |
67-68-5 |
|
|
200-664-3 |
|
|
|
99,0 |
IR, MS |
|
38 |
Salicilna kiselina |
69-72-7 |
10165 |
|
200-712-3 |
|
2-hidroksibenzojeva kiselina |
1) |
|
|
|
39 |
D,L-Lizin |
70-54-2 |
11047 |
|
200-740-6 |
|
|
1) 3) |
|
|
|
40 |
L-Histidin |
71-00-1 |
|
3694 |
200-745-3 |
|
|
1) 3) |
|
|
|
41 |
Propan-1-ol |
71-23-8 |
50 |
2928 |
200-746-9 |
|
|
1) |
99,0 |
IR |
|
42 |
Butan-1-ol |
71-36-3 |
52 |
2178 |
200-751-6 |
|
|
4) |
99,5 |
IR |
Butiletar: £0,15%;
|
43 |
Pentan-1-ol |
71-41-0 |
514 |
2056 |
200-752-1 |
Amil alkohol |
|
|
98,0 |
IR |
|
44 |
L-Valin |
72-18-4 |
|
3444 |
200-773-6 |
|
|
1) 3) |
|
|
|
45 |
L-Izoleucin |
73-32-5 |
|
|
200-798-2 |
|
|
1) 3) |
|
|
|
46 |
L-Arginin |
74-79-3 |
11890 |
|
200-811-1 |
|
|
1) 3) |
|
|
|
47 |
Metilamin |
74-89-5 |
10483 |
|
200-820-0 |
|
|
|
|
|
|
48 |
Metanetiol |
74-93-1 |
475 |
2716 |
200-822-1 |
Metilmerkaptan |
|
|
|
IR |
|
49 |
Etilamin |
75-04-7 |
10477 |
|
200-834-7 |
|
|
|
|
|
|
50 |
Acetaldehid |
75-07-0 |
89 |
2003 |
200-836-8 |
Etanal |
|
|
99,0 |
IR |
Ostatak posle uparavanja: £0,006% |
51 |
Etanetiol |
75-08-1 |
546 |
|
200-837-3 |
|
|
|
|
|
|
52 |
Dimetilsulfid |
75-18-3 |
483 |
2746 |
200-846-2 |
Metilsulfid |
|
|
99,0 |
IR |
|
53 |
Izopropilamin |
75-31-0 |
10480 |
|
200-860-9 |
|
2-Aminopropan |
|
|
|
|
54 |
Propan-2-tiol |
75-33-2 |
11565 |
|
200-861-4 |
|
|
|
98,0 |
IR NMR MS |
|
55 |
Trimetilamin |
75-50-3 |
10497 |
3241 |
200-875-0 |
N,N-Dimetilmetilamin |
|
|
98,0 |
|
|
56 |
2-Metilpropan-2-ol |
75-65-0 |
698 |
|
200-889-7 |
1,1-Dimetiletanol; terc-Butanol |
|
|
|
|
|
57 |
Metilpropan-2-tiol |
75-66-1 |
11537 |
|
200-890-2 |
Terc-butilmerkaptan |
|
|
|
|
|
58 |
2-Metilbutan-2-ol |
75-85-4 |
515 |
|
200-908-9 |
|
|
|
|
|
|
59 |
2,3-Dimetilbutan 2,3-diol |
76-09-5 |
|
|
200-933-5 |
|
|
|
|
|
|
60 |
D-Kamfor |
76-22-2 |
140 |
2230 |
200-945-0 |
|
|
|
|
|
|
61 |
Bornilacetat |
76-49-3 |
207 |
2159 |
200-964-4 |
|
1,7,7-trimetil-biciklo[2.2.1] hept-2-ilacetat |
|
98,0 |
IR |
Temperatura očvršćavanja: 25oC; |
62 |
Bornil izovalerat |
76-50-6 |
451 |
2165 |
200-966-5 |
Bornil 3-metilbutirat |
1,7,7-trimetil-biciklo |
|
|
|
|
63 |
12-beta-Santalen-14-ol |
77-42-9 |
74 |
3006 |
201-027-2 |
|
|
4) |
95,0 |
IR |
Specifična rotacija: -11o do -19o |
64 |
Kedrol |
77-53-2 |
10190 |
|
201-035-6 |
Alkoholi kedrovog ulja |
2,6,6,8-Tetrametil-triciklo[5.3.1.0(1.5)]undekan-8-ol |
|
|
|
|
65 |
Kedrilacetat |
77-54-3 |
|
527 |
201-036-1 |
|
2,6,6,8-Tetrametil-triciklo [5.3.1.0(1.5)]undekan-8-il acetat |
|
|
|
|
66 |
3-Metilpentan-3-ol |
77-74-7 |
10277 |
|
201-053-4 |
|
|
|
|
|
|
67 |
Etilmetilfenilglicidat |
77-83-8 |
6002 |
2444 |
201-061-8 |
Etil-alfa,beta-epoksi-beta-metilfenilpropionat; aldehid jagode; aldehid C-16 |
Etil 2,3-epoksi-metil-3-fenilbutanoat |
|
98,0
|
IR
|
|
68 |
Tributilacetilcitrat |
77-90-7 |
|
3080 |
201-067-0 |
|
Tributil-2-acetoksi-1,2,3-propantrikarboksilat |
|
99,0 |
IR |
|
69 |
Trietilcitrat |
77-93-0 |
11762 |
3083 |
201-070-7 |
|
Trietil-2-hidroksi-1,2,3-propantrikarboksilat |
1) |
99,0 |
IR |
Kiselost: £0.02% kao
limunska kiselina; |
70 |
Linalilizobutirat |
78-35-3 |
298 |
2640 |
201-108-2 |
Linalil-2-metilpropionat |
1,5-Dimetil-1-vinilheks-4-enil-2-metilpropanoat |
|
95,0 |
IR |
|
71 |
Linalilbutirat |
78-36-4 |
276 |
2639 |
201-109-8 |
Linalil-n-butirat |
1,5-Dimetil-1-vinilheks-4-enilbutanoat |
|
|
|
|
72 |
Linalilcinamat |
78-37-5 |
329 |
2641 |
201-110-3 |
|
1,5-Dimetil-1-vinilheks-4-enil-3-fenilprop-2-enoat |
|
|
|
|
73 |
3,5,5-Trimetilcikloheks-2-en-1-on |
78-59-1 |
11918 |
3553 |
201-126-0 |
|
|
|
|
|
|
74 |
3,7-Dimetiloktan-3-ol |
78-69-3 |
77 |
3060 |
201-133-9 |
Tetrahidrolinalol |
|
|
95,0 |
|
|
75 |
Linalol |
78-70-6 |
61 |
2635 |
201-134-4 |
2,6-Dimetil-oktadien-2,7-ol-6 |
3,7-Dimetilokta-1,6-dien-3-ol |
|
92,0 |
IR |
Estri: £0,5% kao linalilacetat |
76 |
2-Metilbuta-1,3-dien |
78-79-5 |
|
|
201-143-3 |
|
|
|
|
|
|
78 |
Izobutilamin |
78-81-9 |
513 |
|
201-145-4 |
|
2-Metilpropilamin |
|
|
|
|
79 |
2-Metilpropan-1-ol |
78-83-1 |
49 |
2179 |
201-148-0 |
Izobutanol |
|
|
98,0 |
IR |
|
80 |
2-Metilpropanal |
78-84-2 |
92 |
2220 |
201-149-6 |
Izobutanal; Izobutir-aldehid |
|
|
98,0 |
IR |
|
81 |
Butan-2-ol |
78-92-2 |
11735 |
|
201-158-5 |
|
|
1) 4) |
|
|
|
82 |
Butan-2-on |
78-93-3 |
753 |
2170 |
201-159-0 |
Etilmetilketon; |
|
|
99,5 |
IR |
Voda: £0,2%; Temperatura destilacije: u opsegu od 1,5oC |
83 |
But-3-en-2-on |
78-94-4 |
11043 |
|
201-160-6 |
Metilvinilketon |
|
|
|
|
|
84 |
2-Oksopropanal |
78-98-8 |
105 |
2969 |
201-164-8 |
Piruvaldehid |
|
|
|
|
|
85 |
Propionska kiselina |
79-09-4 |
3 |
2924 |
201-176-3 |
|
|
1) |
99,5 |
IR |
Temperatura destilacije: 138,5oC
- 142,5oC; |
86 |
Metilacetat |
79-20-9 |
213 |
2676 |
201-185-2 |
Metiletanoat |
|
|
98,0 |
IR |
|
87 |
2-Metilpropionska kiselina |
79-31-2 |
6 |
2222 |
201-195-7 |
Izobuterna kiselina |
|
|
99,0 |
IR |
Pozitivno ispitivanje za redukujuće supstance |
88 |
2-Merkaptopropionska kiselina |
79-42-5 |
11790 |
3180 |
201-206-5 |
Tiolaktatna kiselina |
|
|
98,0 |
IR |
Temperatura topljenja: 10oC |
89 |
4-(2,5,6,6-Tetrametil-2-cikloheksenil)-3-buten-2-on |
79-69-6 |
145 |
2597 |
201-219-6 |
alfa-Iron |
|
|
|
|
|
90 |
4-(2,5,6,6-Tetrametil-1-cikloheksenil)-but-3-en-2-on |
79-70-9 |
|
|
201-220-1 |
beta-Iron |
|
|
|
|
|
91 |
gama-Jonon |
79-76-5 |
|
3175 |
201-223-8 |
|
4-(2,2-Dimetil-6-metilencikloheksil)but-3-en-2-on |
|
|
|
|
92 |
Alil-alfa-jonon |
79-78-7 |
2040 |
2033 |
201-225-9 |
|
1-(2,6,6-Trimetilcikloheks-2-enil)-1,6-heptadien-3-on |
|
88,0 |
IR |
Alil alkohol: £0,1% |
93 |
beta-Izometiljonon |
79-89-0 |
650 |
|
201-231-1 |
Izometil-beta-jonon |
3-Metil-4-(2,6,6-trimetilcikloheks-1-enil)but-3-en-2-on |
|
|
|
|
94 |
Kamfen |
79-92-5 |
2227 |
2229 |
201-234-8 |
3,3-Dimetil-2-metilennorkamfen; 2,2-Dimetil-3-metilennorbornan |
|
|
80,0 |
|
Temperatura očvršćavanja: 40oC |
95 |
alfa-Terpinilacetat |
80-26-2 |
205 |
3047 |
201-265-7 |
|
p-Ment-1-en-8-ilacetat |
|
97,0 |
IR |
|
96 |
Terpinilpropionat |
80-27-3 |
423 |
3053 |
201-266-2 |
p-Mentanilpropionat (mešavina izomera prema FEMA-i) |
p-Ment-1-en-8-ilpropanoat |
|
95,0 |
IR |
|
97 |
p-Mentan-1,8-diol |
80-53-5 |
701 |
|
201-288-2 |
Terpin hidrat |
|
|
|
|
|
98 |
Pin-2(3)-en |
80-56-8 |
2114 |
2903 |
201-291-9 |
Alfa-Pinen |
2,6,6-Trimetil-biciklo[3.1.1] hept-2-en |
|
97,0 |
|
Specifična rotacija: -35o do -50o |
99 |
Pin-2-en-4-on |
80-57-9 |
11186 |
|
201-292-4 |
Verbenon |
4,6,6-Trimetil-biciklo[3.1.1]hept-3-en-2-on |
|
|
|
|
100 |
2-Metilkrotonska kiselina |
80-59-1 |
10168 |
3599 |
201-295-0 |
Tiglinska kiselina |
Metilbut-2(trans)-enska kiselina |
|
|
|
|
101 |
Metilmetakrilat |
80-62-6 |
|
|
201-297-1 |
|
Metil-2-metilprop-2-enoat |
|
|
|
|
102 |
Treonin |
80-68-2 |
|
|
201-300-6 |
|
2-Amino-3-hidroksibutanska kiselina |
1) 3) |
|
|
|
103 |
3-Metilciklopentan-1,2-dion |
80-71-7 |
758 |
2700 |
201-303-2 |
2-Hidroksi-3-meticiklopent-2-en-1-on; Metilciklopentenolon; 3-Metilciklopentan-1,2-dion; Cikloten; Korilon |
|
|
|
|
|
104 |
3-Metilindol |
83-34-1 |
493 |
3019 |
201-471-7 |
Skatol |
|
|
|
|
|
105 |
Teobromin |
83-67-0 |
|
3591 |
201-494-2 |
|
3,7-Dihidro-3,7-dimetil-1H-purin-2,6-dion |
1) 3) |
|
|
|
106 |
Guanilna kiselina |
85-32-5 |
0 |
|
|
|
|
1) |
|
|
|
107 |
Metil-N-metilantranilat |
85-91-6 |
756 |
2718 |
201-642-6 |
Dimetilantranilat |
Metil-N-metil-2-aminobenzoat |
|
98,0 |
|
Temperatura očvršćavanja: 14o |
108 |
7-Etoksi-4-metilkumarin |
87-05-8 |
11870 |
|
201-721-5 |
|
|
|
|
|
|
109 |
Izobutilsalicilat |
87-19-4 |
434 |
2213 |
201-729-9 |
|
2-Metilpropil-2-hidroksibenzoat |
|
98,0 |
IR |
|
110 |
Izopentilsalicilat |
87-20-7 |
435 |
2084 |
201-730-4 |
|
3-Metilbutil-2-hidroksibenzoat |
|
98,0 |
IR |
|
111 |
Fenetilsalicilat |
87-22-9 |
437 |
2868 |
201-732-5 |
|
2-Feniletil-2-hidroksibenzoat |
|
98,0 |
IR |
Temperatura očvršćavanja: 41oC |
112 |
Etilantranilat |
87-25-2 |
251 |
2421 |
201-735-1 |
|
Etil-2-aminobenzoat |
|
96,0 |
IR |
Temperatura očvršćavanja: 13oC |
113 |
Ftalid |
87-41-2 |
|
|
201-744-0 |
|
Benzofuran-2(5H)-on |
|
|
|
|
114 |
beta-Kariofilen |
87-44-5 |
2118 |
2252 |
201-746-1 |
Kariofilen |
4,11,11-Trimetil-8-metilen-biciklo[7.2.0]undek-4(trans)-en |
|
80,0 |
IR |
Fenoli: £3,0%; Specifična rotacija: -5o do -10o |
115 |
Dietiltartarat |
87-91-2 |
440 |
2378 |
201-783-3 |
|
Dietil-2,3-dihidroksibutandioat |
|
98,0 |
IR |
Temperatura topljenja: 151.5oC-154oC |
116 |
2-Etilbuterna kiselina |
88-09-5 |
2001 |
2429 |
201-796-4 |
|
|
|
98,0 |
IR |
Temperatura destilacije: 190oC
- 200oC; |
117 |
2-Furanska kiselina |
88-14-2 |
10098 |
|
201-803-0 |
|
2-Furankarboksilna kiselina |
|
|
|
|
118 |
2-Acetiltiofen |
88-15-3 |
11728 |
|
201-804-6 |
|
|
|
|
|
|
119 |
5-Metil-2-(terc-butil)fenol |
88-60-8 |
|
|
201-842-3 |
|
5-Metil-2-(1,1-dimetiletil)fenol |
|
|
|
|
120 |
2-Izopropilfenol |
88-69-7 |
11234 |
3461 |
201-852-8 |
o-Kumenol |
|
|
|
|
|
121 |
1(5),7(11)-Gvajadien |
88-84-6 |
|
|
201-860-1 |
Beta-Gvajen; (1S-cis)-1,2,3,4,5,6,7,8- oktahidro-7-izopropiliden-1,4-dimetilazulen |
2,8-Dimetil-5-izopropiliden-biciklo[5,3,0]dec-1(7)en |
|
|
|
|
122 |
Ftalna kiselina |
88-99-3 |
|
|
201-873-2 |
|
1,2-Benzendikarboksilna kiselina |
1) |
|
|
|
123 |
Mentilsalicilat |
89-46-3 |
|
|
201-909-7 |
Mentil-2-hidroksibenzoat |
p-Mentan-3-il-2-hidroksibenzoat |
|
|
|
|
124 |
Mentilvalerat |
89-47-4 |
472 |
|
201-910-2 |
Mentilpentanoat |
p-Mentan-3-ilpentanoat |
|
|
|
|
125 |
2,4-Dimetilacetofenon |
89-74-7 |
157 |
2387 |
201-935-9 |
|
|
|
|
|
|
126 |
Mentol |
89-78-1 |
63 |
2665 |
201-939-0 |
2-Izopropil-5-metilcikloheksanol |
cis(1,3)-trans(1,4) |
|
95,0 |
IR |
Teški metali: £0,004%;
|
127 |
Izopulegol |
89-79-2 |
2033 |
2962 |
201-940-6 |
1-Metil-4-izopropenilcikloheksan-3-ol |
p-Ment-8-en-3-ol |
|
95,0 (ukupni alkoholi) |
IR |
Aldehidi: £1,0% kao
citronelal; |
128 |
trans-Menton |
89-80-5 |
2035 |
2667 |
201-941-1 |
|
trans-p-Mentan-3-on |
|
|
|
|
129 |
p-Ment-1-en-3-on |
89-81-6 |
2052 |
2910 |
201-942-7 |
Piperiton; alfa-Piperiton; 1-Metil-4-izopropil-1-cikloheksen-3-on |
|
|
|
|
|
130 |
Timol |
89-83-8 |
174 |
3066 |
201-944-8 |
|
2-Izopropil-5-metilfenol |
|
99,0 |
IR |
Temperatura topljenja: 49oC -51oC |
131 |
2,4-Dihidroksibenzojeva kiselina |
89-86-1 |
|
3798 |
201-946-9 |
|
|
|
|
|
|
132 |
Vetiverol |
89-88-3 |
10321 |
|
201-949-5 |
Vetivenol; Vetivol |
2-Hidroksimetil-6-metil-9-(1-metilenetil)biciklo[5.3.0]dekan i 2-Hidroksimetilizoprop-5-enil-triciklo [(6.2.1.0(3.7)]undekan |
|
|
|
|
133 |
2-Etilfenol |
90-00-6 |
11232 |
|
201-958-4 |
|
|
|
|
|
|
134 |
Salicilaldehid |
90-02-8 |
605 |
3004 |
201-961-0 |
|
2-Hidroksibenzaldehid |
|
|
|
|
135 |
2-Metoksifenol |
90-05-1 |
173 |
2532 |
201-964-7 |
Gvajakol |
|
|
|
|
|
136 |
1-Metilnaftalen |
90-12-0 |
11009 |
3193 |
201-966-8 |
|
|
|
|
|
|
137 |
2-Metoksinaftalen |
90-49-3 |
0 |
|
201-998-2 |
|
|
|
|
|
|
138 |
1,1-Dimetoksi-2-fenilpropan |
90-87-9 |
2017 |
2888 |
202-022-8 |
Fenilpropanaldimetilacetal; - Fenilpropionaldehiddimetilacetal |
|
|
95,0 |
IR |
2-Fenilpropionaldehid: £3,0% |
139 |
2,6-Dimetoksifenol |
91-10-1 |
2233 |
3137 |
202-041-1 |
|
|
|
|
|
|
140 |
1,2-Dimetoksibenzen |
91-16-7 |
10320 |
3799 |
202-045-3 |
Veratrol |
|
|
|
|
|
141 |
Hinoksalin |
91-19-0 |
11365 |
|
202-047-4 |
1,4-Benzodiazin |
|
|
|
|
|
142 |
Naftalen |
91-20-3 |
11014 |
|
202-049-5 |
|
|
|
|
|
|
143 |
Hinolin |
91-22-5 |
11364 |
3470 |
202-051-6 |
1-Benzazin |
2,3-Benzopiridin |
|
|
|
|
144 |
2-Metilnaftalen |
91-57-6 |
11010 |
|
202-078-3 |
|
|
|
|
|
|
145 |
Naftalen-2-tiol |
91-60-1 |
2330 |
3314 |
202-082-5 |
beta-Tionaftol; 2-Merkaptonaftalen |
|
|
98,0 |
|
Temperatura topljenja: 81oC; Raspadanje: 285oC |
146 |
1,2,3,4-Tetrahidro-6-metilhinolin |
91-61-2 |
|
|
202-083-0 |
|
|
|
|
|
|
147 |
6-Metilhinolin |
91-62-3 |
2339 |
2744 |
202-084-6 |
p-Metilhinolin; p-Toluhinolin |
|
|
|
|
|
148 |
2-Metilhinolin |
91-63-4 |
11358 |
|
202-085-1 |
Hinaldin |
|
|
|
|
|
149 |
alfa-Pentilcinamaldehiddimetilacetal |
91-87-2 |
47 |
2062 |
202-104-3 |
|
1,1-Dimetoksi-2-pentil-3-fenilprop-2-en |
|
|
|
|
150 |
6-Metilkumarin |
92-48-8 |
579 |
2699 |
202-158-8 |
|
6-Metil-1,2-benzopiron |
|
99,0 |
IR |
Temperatura topljenja: 73oC - 76oC |
151 |
Bifenil |
92-52-4 |
10978 |
3129 |
202-163-5 |
Difenil |
|
1) 4) |
|
|
|
152 |
2-Metoksinaftalen |
93-04-9 |
|
|
202-213-6 |
Jara-jara; beta-Naftilmetiletar |
|
|
|
|
|
153 |
Metil-2-naftilketon |
93-08-3 |
147 |
2723 |
202-216-2 |
2-Acetonafton; 2-Acetilnaftalen; beta-Metilnaftilketon; beta-Acetonafton |
|
|
99,0 |
IR |
Temperatura očvršćavanja: 53oC |
154 |
4,4-Alil-1,2-dimetoksibenzen |
93-15-2 |
185 |
2475 |
202-223-0 |
Metileugenol; 4-Alilveratrol; Eugenilmetiletar; Metileugenol |
|
2) 3) |
98,0 |
IR |
Eugenol: £1,0% |
155 |
1,2-Dimetoksi-4-(prop-1-enil)benzen |
93-16-3 |
186 |
2476 |
202-224-6 |
Metilizoeugenol; Izoeugenilmetiletar; |
|
|
|
IR |
Izoeugenol: £1,0% |
156 |
1,2-beta-Naftiletiletar |
93-18-5 |
2058 |
2768 |
202-226-7 |
Nerolin |
|
|
|
|
|
157 |
2-Izobutilhinolin |
93-19-6 |
|
|
202-227-2 |
alfa-Izobutilhinolin |
2-(2-Metilpropil)hinolin |
|
|
|
|
158 |
Eugenilacetat |
93-28-7 |
210 |
2469 |
202-235-6 |
Eugenolacetat; Aceteugenol |
4-Alil-2-metoksifenilacetat |
|
98,0 |
IR |
Temperatura očvršćavanja: 25oC |
159 |
2-Metoksi-4-(prop-1-enil)fenilacetat |
93-29-8 |
220 |
2470 |
202-236-1 |
Izoeugenilacetat; Izoeugenolacetat; 2-Metoksi-4-propenilfenilacetat; Acetizoeugenol |
|
|
98,0 |
IR |
Temperatura očvršćavanja: 76oC |
160 |
2-Metoksi-4-metilfenol |
93-51-6 |
175 |
2671 |
202-252-9 |
4-Metlgvajakol |
|
|
|
|
|
161 |
2-Fenilpropanal |
93-53-8 |
126 |
2886 |
202-255-5 |
2-Fenilpropionaldehid |
|
|
95,0 |
IR |
|
162 |
1-Fenilpropan-1-ol |
93-54-9 |
82 |
2884 |
202-256-0 |
Feniletilkarbinol |
|
|
|
|
|
163 |
1-Fenilpropan-1-on |
93-55-0 |
599 |
3469 |
202-257-6 |
Propiofenon |
|
|
|
|
|
164 |
Metilbenzoat |
93-58-3 |
260 |
2683 |
202-259-7 |
|
|
|
98,0 |
IR |
Pozitivno ispitivanje za hlorinovana jedinjenja |
165 |
Metilnikotinat |
93-60-7 |
|
3709 |
202-261-8 |
|
Metil-3-piridinkarboksilat |
|
|
|
|
166 |
Etilbenzoat |
93-89-0 |
261 |
2422 |
202-284-3 |
Etilbenzenkarboksilat |
|
|
98,0 |
IR |
Pozitivno ispitivanje za hlorinovana jedinjenja |
167 |
1-Fenilbutan-1,3-dion |
93-91-4 |
11181 |
|
202-286-4 |
Benzoilaceton |
|
|
|
|
|
168 |
1-Fenetilacetat |
93-92-5 |
573 |
2684 |
202-288-5 |
Stiralilacetat; |
1-Feniletilacetat |
|
98,0 |
IR |
Pozitivno ispitivanje za hlorinovana jedinjenja |
169 |
Etil-3-fenil-3-oksopropionat |
94-02-0 |
627 |
2423 |
202-295-3 |
Etilbenzoilacetat |
|
|
88,0 |
|
|
170 |
Propil-4-hidroksibenzoat |
94-13-3 |
678 |
2951 |
202-307-7 |
|
|
|
|
|
|
171 |
Butil-4-hidroksibenzoat |
94-26-8 |
525 |
2203 |
202-318-7 |
|
|
4) |
|
|
|
172 |
Etil-4-metoksibenzoat |
94-30-4 |
249 |
2420 |
202-320-8 |
Etil-p-anizat; Etilanizat |
|
|
97,0 |
IR |
|
173 |
Izopentilbenzoat |
94-46-2 |
562 |
2058 |
202-334-4 |
Izoamilbenzoat |
3-Metilbutilbenzoat |
|
98,0 |
IR |
|
174 |
Fenetilbenzoat |
94-47-3 |
667 |
2860 |
202-336-5 |
|
|
|
|
|
|
175 |
Geranilbenzoat |
94-48-4 |
639 |
2511 |
202-337-0 |
|
3,7-Dimetilokta-2(trans),6-dienilbenzoat |
|
95,0 (ukupni estri) |
IR |
|
176 |
Piperin |
94-62-2 |
492 |
2909 |
202-348-0 |
1-Piperoilpiperidin |
1-(5-(3,4-Metilendioksifenil)-1-okso-2,4-pentadienil)piperidin |
|
|
|
|
177 |
6-Etoksiprop-3-enilfenol |
94-86-0 |
170 |
2922 |
202-370-0 |
1-Etoksi-2-hidroksi-4-propenilbenzen; |
|
|
99,0 |
IR |
Teški metali: £10 mg/kg;
|
178 |
Benzotiazol |
95-16-9 |
11594 |
3256 |
202-396-2 |
|
|
|
|
|
|
179 |
2-Metilindol |
95-20-5 |
|
|
202-398-3 |
|
|
|
|
|
|
180 |
2-Metil-4,5-benzo-oksazol |
95-21-6 |
|
|
202-399-9 |
|
|
|
|
|
|
181 |
Izojasmon |
95-41-0 |
167 |
3552 |
202-417-5 |
|
2-Heksilciklopent-2-en-1-on i 2-Heksilidenciklopentanon |
|
|
|
|
182 |
2-Metifenol |
95-48-7 |
618 |
3480 |
202-423-8 |
o-Krezol |
|
|
|
|
|
183 |
3,4-Dimetilfenol |
95-65-8 |
11262 |
3596 |
202-439-5 |
3,4-Koilenol |
|
|
|
|
|
184 |
2,5-Dimetilfenol |
95-87-4 |
537 |
3595 |
202-461-5 |
|
|
|
|
|
|
185 |
Dietiloksalat |
95-92-1 |
|
|
202-464-1 |
|
Dietiletandioat |
|
|
|
|
186 |
Heptan-2,3-dion |
96-04-8 |
2044 |
2543 |
202-472-5 |
Acetilvaleril |
|
|
|
|
|
187 |
2-Metilbutilamin |
96-15-1 |
10484 |
|
202-483-5 |
|
|
|
|
|
|
188 |
2-Metilbutiraldehid |
96-17-3 |
575 |
|
202-485-6 |
2-Metilbutanal; |
|
|
97,0 |
|
|
189 |
Pentan-3-on |
96-22-0 |
2350 |
|
202-490-3 |
Dimetilaceton |
|
|
|
|
|
199 |
Metilakrilat |
96-33-3 |
10759 |
|
202-500-6 |
|
Metilprop-2-enoat |
|
|
|
|
200 |
Ciklopentanol |
96-41-3 |
10193 |
|
202-504-8 |
Ciklopentil alkohol |
|
|
|
|
|
201 |
2-Metiltetrahidrofuran |
96-47-9 |
10964 |
|
202-507-4 |
|
|
|
|
|
|
202 |
Butiro-1,4-lakton |
96-48-0 |
615 |
3291 |
202-509-5 |
Lakton 4-hidroksibutanske kiseline; gama-Butirolakton;
|
|
|
98,0 |
IR |
|
203 |
1-Metilpirol |
96-54-8 |
2217 |
|
202-513-7 |
N-Metilpirol |
|
|
|
|
|
204 |
Karvilacetat |
97-42-7 |
2063 |
2250 |
202-580-2 |
Karveilacetat |
p-Menta-6,8-dien-2-il acetat |
|
98,0 |
IR |
|
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva,
prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe
aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine ("Sl.
list SCG", br. 56/2003), odnosno 3. januara 2004. godine.
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih
namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju
i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno
31. januara 2004. godine.