PRAVILNIK
O KVALITETU I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA AROME ZA PREHRAMBENE PROIZVODE

("Sl. list SRJ", br. 52/2001 i "Sl. list SCG", br. 56/2003 - dr. pravilnik i 4/2004 - dr. pravilnik)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet i drugi zahtevi koji za arome za prehrambene proizvode moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) arome su materije koje se koriste ili su namenjene za korišćenje pri proizvodnji prehrambenih proizvoda da bi im se dao miris, odnosno ukus, a obuhvataju aromatične supstance, aromatične preparate, arome termičkog tretmana, arome dima i njihove mešavine;

2) aromatične supstance su sledeće supstance određenog hemijskog sastava koje imaju aromatična svojstva:

a) prirodno aromatične supstance koje se dobijaju odgovarajućim fizičkim (uključujući destilaciju i ekstrakciju rastvaračima), enzimskim ili mikrobiološkim postupcima iz materijala biljnog ili životinjskog porekla u sirovom obliku ili posle prerade za humanu upotrebu tradicionalnim postupcima za pripremanje hrane (uključujući sušenje, torefakciju i fermentaciju);

b) prirodno identične aromatične supstance koje se dobijaju hemijskim sintezama ili hemijskim postupcima izolovanja, pri čemu su hemijski identične sa supstancama koje su prirodno prisutne u odgovarajućem materijalu biljnog ili životinjskog porekla iz tačke 2 pod a) ovog člana;

v) veštačke aromatične supstance koje se dobijaju hemijskim sintezama, pri čemu nisu hemijski identične sa supstancama koje su prirodno prisutne u odgovarajućem materijalu biljnog ili životinjskog porekla iz tačke 2 pod a) ovog člana;

3) aromatični preparati su proizvodi, bez obzira na to da li su koncentrovani ili ne, koji imaju aromatična svojstva, a dobijaju se odgovarajućim fizičkim (uključujući destilaciju i ekstrakciju rastvaračima), enzimskim ili mikrobiološkim postupcima iz materijala biljnog ili životinjskog porekla u sirovom obliku ili posle prerade za humanu upotrebu tradicionalnim postupcima za pripremanje hrane (uključujući sušenje, torefakciju i fermentaciju);

4) arome termičkog tretmana su proizvodi koji se dobijaju zagrevanjem, najduže 15 min na temperaturi od najviše 180oC, mešavine sastojaka koji sami ne moraju imati aromatična svojstva, a od kojih najmanje jedan sadrži amino grupu i najmanje jedan je redukujući šećer;

5) arome dima su ekstrakti dima koji se koriste u tradicionalnim postupcima dimljenja hrane.

Član 3

Arome ne smeju sadržavati elemente ili supstance u toksikološki opasnim količinama.

Arome mogu sadržavati najviše 3 mg/kg arsena, 10 mg/kg olova, 1 mg/kg kadmijuma i 1 mg/kg žive.

Član 4

Sadržaj 3,4-benzopirena u prehrambenim proizvodima i piću kojima su dodate arome ne sme da bude viši od 0,03 mg/kg.

Član 5

Arome i drugi sastojci hrane sa aromatičnim svojstvima ne smeju biti zastupljeni u prehrambenim proizvodima i piću više od maksimalno dozvoljenih količina supstanci navedenih u Prilogu 1 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Supstance navedene u Prilogu 1 ne smeju se, kao takve, dodavati prehrambenim proizvodima ili aromama. Te supstance u namirnicama mogu biti prirodno prisutne ili se u njih mogu uneti preko aroma u koje su dospele iz prirodnog sirovog materijala korišćenog za njihovo dobijanje.

Član 6

Aromama mogu da se dodaju različite supstance, materijali, namirnice, aditivi i pomoćna sredstva u proizvodnji za potrebe: razblaživanja, rastvaranja, čuvanja i korišćenja, s tim da kvalitet odgovara posebnim propisima o kvalitetu i da u upotrebljenoj količini nisu štetni po zdravlje ljudi.

Član 7

Aromatične supstance koje se dodaju prehrambenim proizvodima moraju da ispunjavaju sledeće zahteve:

1) da su razvrstane u Pozitivnu listu aromatičnih supstanci iz Priloga 2 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

2) da njihov kvalitet odgovara zahtevima iz čl. 4 do 6 ovog pravilnika;

3) da se dodaju proizvodima u najmanjoj količini koja je tehnološki opravdana, ako ona odgovarajućim propisom nije ograničena.

Aromatični preparati, arome termičkog tretmana, arome dima i njihove mešavine mogu se dodavati prehrambenim proizvodima pod uslovima iz tač. 2 i 3 stava 1 ovog člana.

Član 8

Arome koje nisu namenjene krajnjem potrošaču mogu se stavljati u promet samo ako na omotu ili kontejneru ima čitko, jasno i neizbrisivo navedene sledeće podatke:

1) naziv i sedište proizvođača ili firme koja je proizvod upakovala (ako proizvod ne pakuje proizvođač) ili uvoznika i distributera, kao i zemlju porekla ako je roba uvezena;

2) opis proizvoda: reč "aroma" ili trgovačko ime ili opis arome (senzorna svojstva) ili mešavine aroma;

3) naznaku "za korišćenje u prehrambenim proizvodima", ili bliže obaveštenje o nameni;

4) listu po opadajućem redosledu u odnosu na masu kategorija aromatičnih supstanci i aromatičnih preparata klasifikovanih na sledeći način:

- prirodne aromatične supstance za aromatične supstance iz člana 2 tačka 2 pod a);

- prirodno identične aromatične supstance za aromatične supstance iz člana 2 tačka 2 pod b);

- veštačke aromatične supstance za aromatične supstance iz člana 2 tačka 2 pod v);

- aromatični preparati za preparate iz člana 2 tačka 3;

- arome termičkog tretmana za arome iz člana 2 tačka 4;

- arome dima za arome iz člana 2 tačka 5;

5) oznaku maksimalno dozvoljene količine za svaki sastojak čija je upotreba u prehrambenom proizvodu ograničena posebnim propisom o kvalitetu;

6) oznaku serije (lota);

7) neto količinu (masu ili zapreminu) proizvoda;

8) druge podatke od interesa za korisnika.

Kod mešavina aroma sa drugim supstancama ili materijalima opisanim u članu 6 ovog pravilnika pored podataka iz stava 1 ovog člana treba da stoje i podaci o kategoriji aroma klasifikovanih u smislu stava 1 tačka 4 ovog člana i naziv svake supstance ili materijala, a za aditive funkcionalna grupa upotrebljenih aditiva i njihov naziv ili brojčana oznaka aditiva.

Član 9

Podaci iz člana 8 stav 1 tač. 4 do 7 ovog pravilnika, mogu se dati samo u dokumentaciji koja se dostavlja uz, ili pre isporuke arome, s tim da oznaka "namenjeno za proizvodnju prehrambenih proizvoda, a ne za prodaju krajnjem potrošaču" mora da bude vidno istaknuta na omotu ili kontejneru.

Član 10

Arome koje su namenjene za prodaju krajnjem potrošaču mogu se stavljati u promet, samo ako na omotu, ili kontejneru imaju čitko, jasno i neizbrisivo navedene sledeće podatke:

1) podatke iz člana 8 stav 1 tač. 1 do 3 i tač. 7 i 8 i stava 2 člana 8 ovog pravilnika;

2) rok trajanja ili oznaku "upotrebljiv do";

3) druge podatke od interesa za potrošače.

Član 11

Oznaka "prirodna" može da se koristi samo za aromu čije se aromatične komponente sastoje isključivo od aromatičnih supstanci iz člana 2 tačka 2 pod a), odnosno aromatičnih preparata iz člana 2 tačka 3 ovog pravilnika.

U opisu arome koji ukazuje na određenu namirnicu ili aromatični materijal oznaka "prirodna" može da se koristi samo ako je aromatična komponenta izolovana odgovarajućim fizičkim, enzimskim, mikrobiološkim ili tradicionalnim postupcima za pripremanje hrane od te namirnice ili aromatičnog materijala.

Član 12

Arome koje se koriste u prehrambenim proizvodima koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju označavaju se na deklaraciji navođenjem reči "aroma" ili trgovačkim imenom ili opisom arome (senzorna svojstva).

Oznaka "prirodna" može se koristiti samo za arome iz člana 11 stav 1 ovog pravilnika.

Ako opis arome ukazuje na odgovarajuću materiju biljnog ili životinjskog porekla oznaka "prirodna" može se koristiti samo ako je aromatična komponenta izolovana odgovarajućim fizičkim, enzimskim, mikrobiološkim ili tradicionalnim postupcima za pripremanje hrane od te materije biljnog ili životinjskog porekla.

Član 13

Obavezno je isticanje podatka "proizvedena iz genetski modifikovanog..." na deklaraciji pored oznake arome dobijene iz genetski modifikovanih organizama. Ta oznaka mora da bude odštampana slovima koja su najmanje iste veličine kao ona koja su korišćena za listu sastojaka.

Član 14

Propisi i standardi koji se odnose na označavanje, merenje i granice odstupanja od deklarisane količine, kao i propisi kojima se reguliše klasifikacija pakovanja, označavanja i transport opasnih supstanci kada su u pitanju arome i njihove mešavine primenjuju se zajedno sa odredbama čl. 8 do 11 ovog pravilnika.

Član 15

Nije dozvoljena proizvodnja aroma za prehrambene proizvode od biljaka i njihovih izolata navedenih u Prilogu 3 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 16

Arome moraju biti pod stalnim nadzorom Savezne komisije za aditive.

Arome mogu da budu ponovo vrednovane pri proširivanju njihove primene i u skladu sa novim naučnim saznanjima.

Član 17

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o kvalitetu aditiva za prehrambene proizvode ("Službeni list SFRJ", br. 39/89) koje se odnose na arome za prehrambene proizvode: čl. 13 do 20 tačka 3 Pozitivne liste iz čl. 34, 35 i 36 i čl. 87 do 121.

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Prilog 1

MAKSIMALNO DOZVOLJENE KOLIČINE POJEDINIH SUPSTANCI KOJE POTIČU OD AROMA ILI DRUGIH SASTOJAKA SA AROMATIČNIM SVOJSTVIMA U PREHRAMBENIM PROIZVODIMA

R.b.

Supstanca

mg/kg

Izuzeci ili posebna ograničenja

1

Agaricinska kiselina

20

100 mg/kg u alkoholnim pićima i proizvodima koji sadrže pečurke

2

Aloin

0,1

50 mg/kg u alkoholnim pićima

3

Beta-azaron

0,1

1 mg/kg u alkoholnim pićima i začinima za brzu hranu

4

Berberin

0,1

10 mg/kg u alkoholnim pićima

5

Kumarin

2

10 mg/kg u slatkišima sa karamelom 50 mg/kg u žvakaćoj gumi
10 mg/kg u alkoholnim pićima

6

Cijanovodonična kiselina

1

50 mg/kg u nugatu, marcipanu, njihovim zamenama i sličnim proizvodima
1 mg/vol. % alkohola u alkoholnim pićima
5 mg/kg u koštičavom voću u konzervama

7

Hipericin

0,1

10 mg/kg u alkoholnim pićima
1 mg/kg u slatkišima

8

Pulegon

25

100 mg/kg u pićima
250 mg/kg u pićima aromatizovanim mentolom ili pepermintom
350 mg/kg u slatkišima sa mentolom

9

Kvasin

5

10 mg/kg u pastilama
50 mg/kg u alkoholnim pićima

10

Safrol i izosafrol

1

2 mg/kg u alkoholnim pićima sa manje od 25% (v/v) alkohola
5 mg/kg u alkoholnim pićima sa više do 25% (v/v) alkohola
25 mg/kg u proizvodima koji sadrže muškatni oraščić

11

Santonin

0,1

1 mg/kg u alkoholnim pićima sa više od 25% (v/v) alkohola

12

Tujon
(alfa i beta)

0,5

5 mg/kg u alkoholnim pićima sa manje od 25% (v/v) alkohola
10 mg/kg u alkoholnim pićima sa više od 25% (v/v) alkohola
25 mg/kg u proizvodima koji sadrže žalfiju
35 mg/kg u gorkim pićima

 

Prilog 2

Pozitivna lista aromatičnih supstanci iz ovog priloga podeljena je u tri dela, jer nijedan postojeći sistem klasifikacije hemikalija ne obuhvata sve navedene supstance.

U I delu aromatične supstance su navedene prema rastućem CAS (Chemical Abstracts Service) broju.

U II delu aromatične supstance koje nemaju CAS broj su navedene prema rastućem CoE (Council of Europe) broju.

U III delu aromatične supstance koje nemaju CAS ni CoE broj su navedene prema abecednom redosledu.

Za supstance koje imaju Einecs (Europen Inventory of Existing Chemical Substances) odnosno FEMA (Flavour and Extract Manufacturers Association) broj, ovi brojevi su takođe navedeni u Pozitivnoj listi.

Brojne oznake navedene u koloni "komentar" imaju sledeće značenje:

1) supstance koje se pored svojih aromatičnih svojstava koriste i za druge namene u ili na prehrambenim proizvodima i čija upotreba, kao takvih, može da bude regulisana drugim propisima;

2) supstance čija je upotreba ograničena posebnim propisima;

3) supstance čijoj proceni je dat prioritet;

4) supstance za čiju se upotrebu i kvalitet traže dodatne informacije.

 

POZITIVNA LISTA AROMATIČNIH SUPSTANCI

I deo - Supstance navedene prema rastućem CAS broju

Redni broj

Naziv

CAS

CoE

FEMA

EINECS

Sinonimi

Sistemsko ime

Komentar

Određi-vanje min. %

Identifikacija

Ostali zahtevi

1

Etanetiol

10-87-5

546

 

 

 

 

 

 

 

 

2

3-Metilbutilpentanoat

10-95-0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Etilmerkaptan

27-60-7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

2-Hidroksipropanska kiselina

50-21-5

4

2611

200-018-0

 

 

1)

 

 

 

5

2-(4-Hidroksifenil)etilamin

51-67-2

709

 

200-115-8

Tiramin; 4-(2-aminoetil)fenol

 

 

 

 

 

6

L-Cistein-hidrohlorid

52-89-1

11746

 

200-157-7

 

 

1)

 

 

 

7

L-Cistein

52-90-4

10464

3263

200-158-2

 

 

1)

 

 

 

8

Glicin

56-40-6

11771

3278

200-272-2

 

 

1)

 

 

 

9

L-Alanin

56-41-7

11729

 

200-273-8

 

2-aminopropanska kiselina

1) 3)

 

 

 

10

Asparaginska kiselina

56-84-8

10078

3656

200-291-6

 

2-aminobutandikarboksilna kiselina

1) 3)

 

 

 

11

Glutamin

56-85-9

 

3684

200-292-1

 

 

1) 3)

 

 

 

12

L-Lizin

56-87-1

11947

 

200-294-2

 

 

1) 3)

 

 

 

13

Cistin

56-89-3

11747

 

200-296-3

 

 

1) 3)

 

 

 

14

Alilizotiocijanat

57-06-7

2110

2034

200-309-2

3-Izotiocijanatopropen; AITC

 

 

 

 

 

15

Heksadekanska kiselina

57-10-3

14

2832

200-312-9

Palmitinska kiselina

 

1)

 

IR

Teški metali: £10 mg/kg;
Jodni broj: £2,0;
Saponifikacioni broj: 205-221;
Neosapunjive materije: £1,5%; Voda: £0,2%;
Ostatak posle žarenja:
£ 0,1%;
Temperatura očvršćavanja:
53,3oC - 62,0oC

16

Oktadekanska kiselina

57-11-4

15

3035

200-313-4

Stearinska kiselina

 

1)

 

IR

Teški metali:
£10 mg/kg;
Jodni broj: £7;
Saponifikacioni broj: 197-212;
Neosapunjive materije: £1,5%; Voda: £0,2%;
Ostatak posle žarenja:
£0,1%;
Temperatura očvršćavanja:
54,5oC - 69,0oC

17

Kofein

58-08-2

11741

2224

200-362-1

 

1,3,7-trimetil-2,6-dioksopurin

2) 3)

98,5

IR

Teški metali:£10 mg/kg;
Olovo: £1 mg/kg
Temperatura topljenja:
235oC -237,5oC;
Ostatak posle žarenja: £0,1%

18

D,L-Metionin

59-51-8

569

3301

200-432-1

alfa-Amino-gama-metiltio-n-buterna kiselina

2-Amino-4-(metiltio)butanska kiselina

1) 3)

 

 

 

19

Gliceriltributirat

60-01-5

747

2223

200-451-5

Tributirin;
Gliceroltributirat

 

1)

99,0

IR

 

20

2-Feniletan-1-ol

60-12-8

68

2858

200-456-2

Fenetil alkohol; beta-Fenetil alkohol

 

 

 

IR

Pozitivno ispitivanje za hlorinovana jedinjenja

21

L-Tirozin

60-18-4

 

3736

200-460-4

 

 

1) 3)

 

 

 

22

Oktadeka-9,12-dienska kiselina

60-33-3

694

3380

200-470-9

Linolna kiselina

 

 

1)

 

 

 

23

Acetamid

60-35-5

 

 

200-473-5

 

 

 

 

 

 

24

L-Leucin

61-90-5

10482

3297

200-522-0

 

 

1) 3)

 

 

 

25

L-Metionin

63-68-3

 

3301

200-562-9

 

 

1) 3)

 

 

 

26

L-Fenilalanin

63-91-2

10488

3585

200-568-1

 

 

1) 3)

 

 

 

27

Fenetilamin

64-04-0

708

3220

200-574-4

 

 

 

 

 

 

28

Etanol

64-17-5

11891

2419

200-578-6

 

 

1)

94,9

IR

 

29

Mravlja kiselina

64-18-6

1

2487

200-579-1

 

Metanska
kiselina

1)

85,0

IR

Sirćetna kiselina: <0,4%;
Pozitivno ispitivanje razblaživanja;
Metali: <10 mg/kg;
Sulfati: <0,004%

30

Sirćetna kiselina

64-19-7

2

2006

200-580-7

 

 

 

1)

 

99,5

IR

 

Teški metali: £10 mg/kg;
Neisparljiv ostatak: £0,005%; Temperatura očvršćavanja:15,6oC;
Pozitivno ispitivanje za supstance koje lako oksidišu

 

31

Benzojeva kiselina

65-85-0

21

2131

200-618-2

Benzenkarboksilna kiselina; Fenilmravlja kiselina

 

1)

 

 

 

32

Heksanal

66-25-1

96

2557

200-624-5

Aldehid C-6; Heksaldehid

 

 

97,0

IR

 

33

Tiamin-hidrohlorid

67-03-8

10493

3322

200-641-8

Vitamin B1

3-((4-amino-2-metil)-5-pirimidinil)-5-(2-hidroksietil)-4- metiltiazo- lium-hlorid

1) 3)

 

 

 

34

5-Hidroksimetilfurfuraldehid

67-47-0

11112

 

200-654-9

 

 

 

 

 

 

35

Izopropanol

67-63-0

 

2929

200-661-7

Izopropil alkohol

 

1)

 

 

 

36

Aceton

67-64-1

737

3326

200-662-2

Propan-2-on

 

1)

 

 

 

37

Metilsulfinilmetan

67-68-5

 

 

200-664-3

 

 

 

99,0

IR, MS

 

38

Salicilna kiselina

69-72-7

10165

 

200-712-3

 

2-hidroksibenzojeva kiselina

1)

 

 

 

39

D,L-Lizin

70-54-2

11047

 

200-740-6

 

 

1) 3)

 

 

 

40

L-Histidin

71-00-1

 

3694

200-745-3

 

 

1) 3)

 

 

 

41

Propan-1-ol

71-23-8

50

2928

200-746-9

 

 

1)

99,0

IR

 

42

Butan-1-ol

71-36-3

52

2178

200-751-6

 

 

4)

99,5

IR

Butiletar: £0,15%;
Temperatura destilacije: najviše 1,5oC između početka i kraja

43

Pentan-1-ol

71-41-0

514

2056

200-752-1

Amil alkohol

 

 

98,0

IR

 

44

L-Valin

72-18-4

 

3444

200-773-6

 

 

1) 3)

 

 

 

45

L-Izoleucin

73-32-5

 

 

200-798-2

 

 

1) 3)

 

 

 

46

L-Arginin

74-79-3

11890

 

200-811-1

 

 

1) 3)

 

 

 

47

Metilamin

74-89-5

10483

 

200-820-0

 

 

 

 

 

 

48

Metanetiol

74-93-1

475

2716

200-822-1

Metilmerkaptan

 

 

 

IR

 

49

Etilamin

75-04-7

10477

 

200-834-7

 

 

 

 

 

 

50

Acetaldehid

75-07-0

89

2003

200-836-8

Etanal

 

 

99,0

IR

Ostatak posle uparavanja: £0,006%

51

Etanetiol

75-08-1

546

 

200-837-3

 

 

 

 

 

 

52

Dimetilsulfid

75-18-3

483

2746

200-846-2

Metilsulfid

 

 

99,0

IR

 

53

Izopropilamin

75-31-0

10480

 

200-860-9

 

2-Aminopropan

 

 

 

 

54

Propan-2-tiol

75-33-2

11565

 

200-861-4

 

 

 

98,0

IR NMR MS

 

55

Trimetilamin

75-50-3

10497

3241

200-875-0

N,N-Dimetilmetilamin

 

 

98,0

 

 

56

2-Metilpropan-2-ol

75-65-0

698

 

200-889-7

1,1-Dimetiletanol; terc-Butanol

 

 

 

 

 

57

Metilpropan-2-tiol

75-66-1

11537

 

200-890-2

Terc-butilmerkaptan

 

 

 

 

 

58

2-Metilbutan-2-ol

75-85-4

515

 

200-908-9

 

 

 

 

 

 

59

2,3-Dimetilbutan 2,3-diol

76-09-5

 

 

200-933-5

 

 

 

 

 

 

60

D-Kamfor

76-22-2

140

2230

200-945-0

 

 

 

 

 

 

61

Bornilacetat

76-49-3

207

2159

200-964-4

 

1,7,7-trimetil-biciklo[2.2.1] hept-2-ilacetat

 

98,0

IR

Temperatura očvršćavanja: 25oC;
Specifična rotacija: -39,5o do -45,0o

62

Bornil izovalerat

76-50-6

451

2165

200-966-5

Bornil 3-metilbutirat

1,7,7-trimetil-biciklo
[2.2.1]hept-2-il-3-metilbutanoat

 

 

 

 

63

12-beta-Santalen-14-ol

77-42-9

74

3006

201-027-2

 

 

4)

95,0

IR

Specifična rotacija: -11o do -19o

64

Kedrol

77-53-2

10190

 

201-035-6

Alkoholi kedrovog ulja

2,6,6,8-Tetrametil-triciklo[5.3.1.0(1.5)]undekan-8-ol

 

 

 

 

65

Kedrilacetat

77-54-3

 

527

201-036-1

 

2,6,6,8-Tetrametil-triciklo [5.3.1.0(1.5)]undekan-8-il acetat

 

 

 

 

66

3-Metilpentan-3-ol

77-74-7

10277

 

201-053-4

 

 

 

 

 

 

67

Etilmetilfenilglicidat

77-83-8

6002

2444

201-061-8

Etil-alfa,beta-epoksi-beta-metilfenilpropionat; aldehid jagode; aldehid C-16

Etil 2,3-epoksi-metil-3-fenilbutanoat

 

98,0

 

IR

 

 

68

Tributilacetilcitrat

77-90-7

 

3080

201-067-0

 

Tributil-2-acetoksi-1,2,3-propantrikarboksilat

 

99,0

IR

 

69

Trietilcitrat

77-93-0

11762

3083

201-070-7

 

Trietil-2-hidroksi-1,2,3-propantrikarboksilat

1)

99,0

IR

Kiselost: £0.02% kao limunska kiselina;
Teški metali: £10 ppm;
Voda: £0.25%

70

Linalilizobutirat

78-35-3

298

2640

201-108-2

Linalil-2-metilpropionat

1,5-Dimetil-1-vinilheks-4-enil-2-metilpropanoat

 

95,0

IR

 

71

Linalilbutirat

78-36-4

276

2639

201-109-8

Linalil-n-butirat

1,5-Dimetil-1-vinilheks-4-enilbutanoat

 

 

 

 

72

Linalilcinamat

78-37-5

329

2641

201-110-3

 

1,5-Dimetil-1-vinilheks-4-enil-3-fenilprop-2-enoat

 

 

 

 

73

3,5,5-Trimetilcikloheks-2-en-1-on

78-59-1

11918

3553

201-126-0

 

 

 

 

 

 

74

3,7-Dimetiloktan-3-ol

78-69-3

77

3060

201-133-9

Tetrahidrolinalol

 

 

95,0

 

 

75

Linalol

78-70-6

61

2635

201-134-4

2,6-Dimetil-oktadien-2,7-ol-6

3,7-Dimetilokta-1,6-dien-3-ol

 

92,0

IR

Estri: £0,5% kao linalilacetat

76

2-Metilbuta-1,3-dien

78-79-5

 

 

201-143-3

 

 

 

 

 

 

78

Izobutilamin

78-81-9

513

 

201-145-4

 

2-Metilpropilamin

 

 

 

 

79

2-Metilpropan-1-ol

78-83-1

49

2179

201-148-0

Izobutanol

 

 

98,0

IR

 

80

2-Metilpropanal

78-84-2

92

2220

201-149-6

Izobutanal; Izobutir-aldehid

 

 

98,0

IR

 

81

Butan-2-ol

78-92-2

11735

 

201-158-5

 

 

1) 4)

 

 

 

82

Butan-2-on

78-93-3

753

2170

201-159-0

Etilmetilketon;
Metiletilketon

 

 

99,5

IR

Voda: £0,2%; Temperatura destilacije: u opsegu od 1,5oC

83

But-3-en-2-on

78-94-4

11043

 

201-160-6

Metilvinilketon

 

 

 

 

 

84

2-Oksopropanal

78-98-8

105

2969

201-164-8

Piruvaldehid

 

 

 

 

 

85

Propionska kiselina

79-09-4

3

2924

201-176-3

 

 

1)

99,5

IR

Temperatura destilacije: 138,5oC - 142,5oC;
Teški metali: £10 mn/kg;
Neisparljiv ostatak: £0,01%;
Voda: £0,15%

86

Metilacetat

79-20-9

213

2676

201-185-2

Metiletanoat

 

 

98,0

IR

 

87

2-Metilpropionska kiselina

79-31-2

6

2222

201-195-7

Izobuterna kiselina

 

 

99,0

IR

Pozitivno ispitivanje za redukujuće supstance

88

2-Merkaptopropionska kiselina

79-42-5

11790

3180

201-206-5

Tiolaktatna kiselina

 

 

98,0

IR

Temperatura topljenja: 10oC

89

4-(2,5,6,6-Tetrametil-2-cikloheksenil)-3-buten-2-on

79-69-6

145

2597

201-219-6

alfa-Iron

 

 

 

 

 

90

4-(2,5,6,6-Tetrametil-1-cikloheksenil)-but-3-en-2-on

79-70-9

 

 

201-220-1

beta-Iron

 

 

 

 

 

91

gama-Jonon

79-76-5

 

3175

201-223-8

 

4-(2,2-Dimetil-6-metilencikloheksil)but-3-en-2-on

 

 

 

 

92

Alil-alfa-jonon

79-78-7

2040

2033

201-225-9

 

1-(2,6,6-Trimetilcikloheks-2-enil)-1,6-heptadien-3-on

 

88,0

IR

Alil alkohol: £0,1%

93

beta-Izometiljonon

79-89-0

650

 

201-231-1

Izometil-beta-jonon

3-Metil-4-(2,6,6-trimetilcikloheks-1-enil)but-3-en-2-on

 

 

 

 

 

94

Kamfen

79-92-5

2227

2229

201-234-8

3,3-Dimetil-2-metilennorkamfen; 2,2-Dimetil-3-metilennorbornan

 

 

80,0

 

Temperatura očvršćavanja: 40oC

95

alfa-Terpinilacetat

80-26-2

205

3047

201-265-7

 

p-Ment-1-en-8-ilacetat

 

97,0

IR

 

96

Terpinilpropionat

80-27-3

423

3053

201-266-2

p-Mentanilpropionat (mešavina izomera prema FEMA-i)

p-Ment-1-en-8-ilpropanoat

 

95,0

IR

 

97

p-Mentan-1,8-diol

80-53-5

701

 

201-288-2

Terpin hidrat

 

 

 

 

 

98

Pin-2(3)-en

80-56-8

2114

2903

201-291-9

Alfa-Pinen

2,6,6-Trimetil-biciklo[3.1.1] hept-2-en

 

97,0

 

Specifična rotacija: -35o do -50o

99

Pin-2-en-4-on

80-57-9

11186

 

201-292-4

Verbenon

4,6,6-Trimetil-biciklo[3.1.1]hept-3-en-2-on

 

 

 

 

100

2-Metilkrotonska kiselina

80-59-1

10168

3599

201-295-0

Tiglinska kiselina

Metilbut-2(trans)-enska kiselina

 

 

 

 

101

Metilmetakrilat

80-62-6

 

 

201-297-1

 

Metil-2-metilprop-2-enoat

 

 

 

 

102

Treonin

80-68-2

 

 

201-300-6

 

2-Amino-3-hidroksibutanska kiselina

1) 3)

 

 

 

103

3-Metilciklopentan-1,2-dion

80-71-7

758

2700

201-303-2

2-Hidroksi-3-meticiklopent-2-en-1-on; Metilciklopentenolon; 3-Metilciklopentan-1,2-dion; Cikloten; Korilon

 

 

 

 

 

104

3-Metilindol

83-34-1

493

3019

201-471-7

Skatol

 

 

 

 

 

105

Teobromin

83-67-0

 

3591

201-494-2

 

3,7-Dihidro-3,7-dimetil-1H-purin-2,6-dion

1) 3)

 

 

 

106

Guanilna kiselina

85-32-5

0

 

 

 

 

1)

 

 

 

107

Metil-N-metilantranilat

85-91-6

756

2718

201-642-6

Dimetilantranilat

Metil-N-metil-2-aminobenzoat

 

98,0
(ukupni estri)

 

Temperatura očvršćavanja: 14o

108

7-Etoksi-4-metilkumarin

87-05-8

11870

 

201-721-5

 

 

 

 

 

 

109

Izobutilsalicilat

87-19-4

434

2213

201-729-9

 

2-Metilpropil-2-hidroksibenzoat

 

98,0

IR

 

110

Izopentilsalicilat

87-20-7

435

2084

201-730-4

 

3-Metilbutil-2-hidroksibenzoat

 

98,0

IR

 

111

Fenetilsalicilat

87-22-9

437

2868

201-732-5

 

2-Feniletil-2-hidroksibenzoat

 

98,0

IR

Temperatura očvršćavanja: 41oC

112

Etilantranilat

87-25-2

251

2421

201-735-1

 

Etil-2-aminobenzoat

 

96,0

IR

Temperatura očvršćavanja: 13oC

113

Ftalid

87-41-2

 

 

201-744-0

 

Benzofuran-2(5H)-on

 

 

 

 

114

beta-Kariofilen

87-44-5

2118

2252

201-746-1

Kariofilen

4,11,11-Trimetil-8-metilen-biciklo[7.2.0]undek-4(trans)-en

 

80,0

IR

Fenoli: £3,0%; Specifična rotacija: -5o do -10o

115

Dietiltartarat

87-91-2

440

2378

201-783-3

 

Dietil-2,3-dihidroksibutandioat

 

98,0

IR

Temperatura topljenja: 151.5oC-154oC

116

2-Etilbuterna kiselina

88-09-5

2001

2429

201-796-4

 

 

 

 

98,0

IR

Temperatura destilacije: 190oC - 200oC;
Voda: £0,2%

117

2-Furanska kiselina

88-14-2

10098

 

201-803-0

 

2-Furankarboksilna kiselina

 

 

 

 

118

2-Acetiltiofen

88-15-3

11728

 

201-804-6

 

 

 

 

 

 

119

5-Metil-2-(terc-butil)fenol

88-60-8

 

 

201-842-3

 

5-Metil-2-(1,1-dimetiletil)fenol

 

 

 

 

120

2-Izopropilfenol

88-69-7

11234

3461

201-852-8

o-Kumenol

 

 

 

 

 

121

1(5),7(11)-Gvajadien

88-84-6

 

 

201-860-1

Beta-Gvajen; (1S-cis)-1,2,3,4,5,6,7,8- oktahidro-7-izopropiliden-1,4-dimetilazulen

2,8-Dimetil-5-izopropiliden-biciklo[5,3,0]dec-1(7)en

 

 

 

 

122

Ftalna kiselina

88-99-3

 

 

201-873-2

 

1,2-Benzendikarboksilna kiselina

1)

 

 

 

123

Mentilsalicilat

89-46-3

 

 

201-909-7

Mentil-2-hidroksibenzoat

p-Mentan-3-il-2-hidroksibenzoat

 

 

 

 

124

Mentilvalerat

89-47-4

472

 

201-910-2

Mentilpentanoat

p-Mentan-3-ilpentanoat

 

 

 

 

125

2,4-Dimetilacetofenon

89-74-7

157

2387

201-935-9

 

 

 

 

 

 

126

Mentol

89-78-1

63

2665

201-939-0

2-Izopropil-5-metilcikloheksanol

cis(1,3)-trans(1,4)
-Mentan-3-ol

 

95,0

IR

Teški metali: £0,004%;
Pozitivno ispitivanje za supstance koje lako oksidišu;
Neisparljiv ostatak:
£0,05%

127

Izopulegol

89-79-2

2033

2962

201-940-6

1-Metil-4-izopropenilcikloheksan-3-ol

p-Ment-8-en-3-ol

 

95,0 (ukupni alkoholi)

IR

Aldehidi: £1,0% kao citronelal;
Specifična rotacija: 0o do -7o

128

trans-Menton

89-80-5

2035

2667

201-941-1

 

trans-p-Mentan-3-on

 

 

 

 

129

p-Ment-1-en-3-on

89-81-6

2052

2910

201-942-7

Piperiton; alfa-Piperiton; 1-Metil-4-izopropil-1-cikloheksen-3-on

 

 

 

 

 

130

Timol

89-83-8

174

3066

201-944-8

 

2-Izopropil-5-metilfenol

 

99,0

IR

Temperatura topljenja: 49oC -51oC

131

2,4-Dihidroksibenzojeva kiselina

89-86-1

 

3798

201-946-9

 

 

 

 

 

 

132

Vetiverol

89-88-3

10321

 

201-949-5

Vetivenol; Vetivol

2-Hidroksimetil-6-metil-9-(1-metilenetil)biciklo[5.3.0]dekan i 2-Hidroksimetilizoprop-5-enil-triciklo [(6.2.1.0(3.7)]undekan

 

 

 

 

133

2-Etilfenol

90-00-6

11232

 

201-958-4

 

 

 

 

 

 

134

Salicilaldehid

90-02-8

605

3004

201-961-0

 

2-Hidroksibenzaldehid

 

 

 

 

135

2-Metoksifenol

90-05-1

173

2532

201-964-7

Gvajakol

 

 

 

 

 

136

1-Metilnaftalen

90-12-0

11009

3193

201-966-8

 

 

 

 

 

 

137

2-Metoksinaftalen

90-49-3

0

 

201-998-2

 

 

 

 

 

 

138

1,1-Dimetoksi-2-fenilpropan

90-87-9

2017

2888

202-022-8

Fenilpropanaldimetilacetal; - Fenilpropionaldehiddimetilacetal

 

 

95,0

IR

2-Fenilpropionaldehid: £3,0%

139

2,6-Dimetoksifenol

91-10-1

2233

3137

202-041-1

 

 

 

 

 

 

140

1,2-Dimetoksibenzen

91-16-7

10320

3799

202-045-3

Veratrol

 

 

 

 

 

141

Hinoksalin

91-19-0

11365

 

202-047-4

1,4-Benzodiazin

 

 

 

 

 

142

Naftalen

91-20-3

11014

 

202-049-5

 

 

 

 

 

 

143

Hinolin

91-22-5

11364

3470

202-051-6

1-Benzazin

2,3-Benzopiridin

 

 

 

 

144

2-Metilnaftalen

91-57-6

11010

 

202-078-3

 

 

 

 

 

 

145

Naftalen-2-tiol

91-60-1

2330

3314

202-082-5

beta-Tionaftol; 2-Merkaptonaftalen

 

 

98,0

 

Temperatura topljenja: 81oC; Raspadanje: 285oC

146

1,2,3,4-Tetrahidro-6-metilhinolin

91-61-2

 

 

202-083-0

 

 

 

 

 

 

147

6-Metilhinolin

91-62-3

2339

2744

202-084-6

p-Metilhinolin; p-Toluhinolin

 

 

 

 

 

148

2-Metilhinolin

91-63-4

11358

 

202-085-1

Hinaldin

 

 

 

 

 

149

alfa-Pentilcinamaldehiddimetilacetal

91-87-2

47

2062

202-104-3

 

1,1-Dimetoksi-2-pentil-3-fenilprop-2-en

 

 

 

 

150

6-Metilkumarin

92-48-8

579

2699

202-158-8

 

6-Metil-1,2-benzopiron

 

99,0

IR

Temperatura topljenja: 73oC - 76oC

151

Bifenil

92-52-4

10978

3129

202-163-5

Difenil

 

1) 4)

 

 

 

152

2-Metoksinaftalen

93-04-9

 

 

202-213-6

Jara-jara; beta-Naftilmetiletar

 

 

 

 

 

153

Metil-2-naftilketon

93-08-3

147

2723

202-216-2

2-Acetonafton; 2-Acetilnaftalen; beta-Metilnaftilketon; beta-Acetonafton

 

 

99,0

IR

Temperatura očvršćavanja: 53oC

154

4,4-Alil-1,2-dimetoksibenzen

93-15-2

185

2475

202-223-0

Metileugenol; 4-Alilveratrol; Eugenilmetiletar; Metileugenol

 

2) 3)

98,0

IR

Eugenol: £1,0%

155

1,2-Dimetoksi-4-(prop-1-enil)benzen

93-16-3

186

2476

202-224-6

Metilizoeugenol; Izoeugenilmetiletar;
1,2-Dimetoksi-4-propenilbenzen;
4-Propenilveratrol

 

 

 

IR

Izoeugenol: £1,0%

156

1,2-beta-Naftiletiletar

93-18-5

2058

2768

202-226-7

Nerolin

 

 

 

 

 

157

2-Izobutilhinolin

93-19-6

 

 

202-227-2

alfa-Izobutilhinolin

2-(2-Metilpropil)hinolin

 

 

 

 

158

Eugenilacetat

93-28-7

210

2469

202-235-6

Eugenolacetat; Aceteugenol

4-Alil-2-metoksifenilacetat

 

98,0

IR

Temperatura očvršćavanja: 25oC

159

2-Metoksi-4-(prop-1-enil)fenilacetat

93-29-8

220

2470

202-236-1

Izoeugenilacetat; Izoeugenolacetat; 2-Metoksi-4-propenilfenilacetat; Acetizoeugenol

 

 

98,0

IR

Temperatura očvršćavanja: 76oC

160

2-Metoksi-4-metilfenol

93-51-6

175

2671

202-252-9

4-Metlgvajakol

 

 

 

 

 

161

2-Fenilpropanal

93-53-8

126

2886

202-255-5

2-Fenilpropionaldehid

 

 

95,0

IR

 

162

1-Fenilpropan-1-ol

93-54-9

82

2884

202-256-0

Feniletilkarbinol

 

 

 

 

 

163

1-Fenilpropan-1-on

93-55-0

599

3469

202-257-6

Propiofenon

 

 

 

 

 

164

Metilbenzoat

93-58-3

260

2683

202-259-7

 

 

 

98,0

IR

Pozitivno ispitivanje za hlorinovana jedinjenja

165

Metilnikotinat

93-60-7

 

3709

202-261-8

 

Metil-3-piridinkarboksilat

 

 

 

 

166

Etilbenzoat

93-89-0

261

2422

202-284-3

Etilbenzenkarboksilat

 

 

98,0

IR

Pozitivno ispitivanje za hlorinovana jedinjenja

167

1-Fenilbutan-1,3-dion

93-91-4

11181

 

202-286-4

Benzoilaceton

 

 

 

 

 

168

1-Fenetilacetat

93-92-5

573

2684

202-288-5

Stiralilacetat;
Metilbenzilacetat

1-Feniletilacetat

 

98,0

IR

Pozitivno ispitivanje za hlorinovana jedinjenja

169

Etil-3-fenil-3-oksopropionat

94-02-0

627

2423

202-295-3

Etilbenzoilacetat

 

 

88,0

 

 

170

Propil-4-hidroksibenzoat

94-13-3

678

2951

202-307-7

 

 

 

 

 

 

171

Butil-4-hidroksibenzoat

94-26-8

525

2203

202-318-7

 

 

4)

 

 

 

172

Etil-4-metoksibenzoat

94-30-4

249

2420

202-320-8

Etil-p-anizat; Etilanizat

 

 

97,0

IR

 

173

Izopentilbenzoat

94-46-2

562

2058

202-334-4

Izoamilbenzoat

3-Metilbutilbenzoat

 

98,0

IR

 

174

Fenetilbenzoat

94-47-3

667

2860

202-336-5

 

 

 

 

 

 

175

Geranilbenzoat

94-48-4

639

2511

202-337-0

 

3,7-Dimetilokta-2(trans),6-dienilbenzoat

 

95,0 (ukupni estri)

IR

 

176

Piperin

94-62-2

492

2909

202-348-0

1-Piperoilpiperidin

1-(5-(3,4-Metilendioksifenil)-1-okso-2,4-pentadienil)piperidin

 

 

 

 

177

6-Etoksiprop-3-enilfenol

94-86-0

170

2922

202-370-0

1-Etoksi-2-hidroksi-4-propenilbenzen;
5-Propenilgvajetol

 

 

99,0

IR

Teški metali: £10 mg/kg;
Temperatura topljenja: 85o-88oC;
Ostatak posle žarenja: £0,1%

178

Benzotiazol

95-16-9

11594

3256

202-396-2

 

 

 

 

 

 

179

2-Metilindol

95-20-5

 

 

202-398-3

 

 

 

 

 

 

180

2-Metil-4,5-benzo-oksazol

95-21-6

 

 

202-399-9

 

 

 

 

 

 

181

Izojasmon

95-41-0

167

3552

202-417-5

 

2-Heksilciklopent-2-en-1-on i 2-Heksilidenciklopentanon

 

 

 

 

182

2-Metifenol

95-48-7

618

3480

202-423-8

o-Krezol

 

 

 

 

 

183

3,4-Dimetilfenol

95-65-8

11262

3596

202-439-5

3,4-Koilenol

 

 

 

 

 

184

2,5-Dimetilfenol

95-87-4

537

3595

202-461-5

 

 

 

 

 

 

185

Dietiloksalat

95-92-1

 

 

202-464-1

 

Dietiletandioat

 

 

 

 

186

Heptan-2,3-dion

96-04-8

2044

2543

202-472-5

Acetilvaleril

 

 

 

 

 

187

2-Metilbutilamin

96-15-1

10484

 

202-483-5

 

 

 

 

 

 

188

2-Metilbutiraldehid

96-17-3

575

 

202-485-6

2-Metilbutanal;
Metiletilacetaldehid;
alfa-Metilbutiraldehid

 

 

97,0

 

 

189

Pentan-3-on

96-22-0

2350

 

202-490-3

Dimetilaceton

 

 

 

 

 

199

Metilakrilat

96-33-3

10759

 

202-500-6

 

Metilprop-2-enoat

 

 

 

 

200

Ciklopentanol

96-41-3

10193

 

202-504-8

Ciklopentil alkohol

 

 

 

 

 

201

2-Metiltetrahidrofuran

96-47-9

10964

 

202-507-4

 

 

 

 

 

 

202

Butiro-1,4-lakton

96-48-0

615

3291

202-509-5

Lakton 4-hidroksibutanske kiseline; gama-Butirolakton;
1,4-Epoksibutan-1-on;
2-Oksooksolen; Dihidro-2-(3H)furanon

 

 

98,0

IR

 

203

1-Metilpirol

96-54-8

2217

 

202-513-7

N-Metilpirol

 

 

 

 

 

204

Karvilacetat

97-42-7

2063

2250

202-580-2

Karveilacetat

p-Menta-6,8-dien-2-il acetat

 

98,0

IR

 

Sledeći

Napomene

Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine ("Sl. list SCG", br. 56/2003), odnosno 3. januara 2004. godine.
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno 31. januara 2004. godine.