PRAVILNIK
O KVALITETU PROIZVODA OD MESA PERNATE ŽIVINE

("Sl. list SFRJ", br. 55/91 i "Sl. list SCG", br. 56/2003 - dr. pravilnik i 4/2004 - dr. pravilnik)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi koji u pogledu kvaliteta moraju da ispunjavaju proizvodi od mesa pernate živine (u daljem tekstu: proizvodi), kao i minimalni uslovi za postizanje i očuvanje kvaliteta proizvoda.

Član 2

Za proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta i uslovi za postizanje i očuvanje kvaliteta shodno važe uslovi propisani ovim pravilnikom za grupu srodnih proizvoda iz ovog pravilnika.

Za proizvode iz stava 1 ovog člana i za proizvode za koje je to ovim pravilnikom propisano proizvođač je dužan da donese proizvođačku specifikaciju pre dana početka proizvodnje.

Proizvođačka specifikacija, pored podataka navedenih u članu 3 ovog pravilnika, mora da sadrži kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje proizvoda i izveštaj o laboratorijskoj analizi i organoleptičkim svojstvima proizvoda.

U evidenciju o donesenim proizvođačkim specifikacijama proizvođač unosi sledeće podatke:

1) evidencijski broj specifikacije;

2) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime, ako ga proizvod ima;

3) datum donošenja proizvođačke specifikacije;

4) datum izvršenog ispitivanja sastava proizvoda;

5) datum početka proizvodnje po predmetnoj specifikaciji;

6) grupu kojoj proizvod pripada.

Član 3

Ako za pojedine proizvode ovim pravilnikom nije drukčije propisano, proizvodi koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju moraju na omotu, etiketi, posudi, banderoli i sl. imati deklaraciju koja sadrži:

1) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime, ako ga proizvod ima (iz naziva se mora videti grupa i podgrupa proizvoda);

2) naziv i sedište proizvođača;

3) datum proizvodnje i rok upotrebe proizvoda ili podatak "upotrebljiv do" i uslove čuvanja, ako to ovim pravilnikom nije drukčije propisano;

4) neto-masu proizvoda, ako to ovim pravilnikom nije drukčije propisano;

5) podatke o osnovnim sirovinama proizvoda prema redosledu zastupljenosti, ako za pojedine proizvode nije drukčije propisano;

6) podatke o dodatnim sastojcima, kao i podatke o aditivima prema redosledu zastupljenosti, ako za pojedini dodatak, odnosno aditiv ovim pravilnikom nije drukčije propisano;

7) druge podatke od interesa za potrošače.

Član 4

Deklaracija mora biti lako uočljiva, jasna i čitka.

Član 5

Ako proizvode ne pakuje proizvođač, deklaracija mora, pored podataka iz člana 3 ovog pravilnika, da sadrži i naziv i sedište preduzeća ili drugog pravnog lica koje proizvod pakuje.

Član 6

Ako neto-količina (masa ili zapremina) proizvoda u originalnom pakovanju ne prelazi 50 g, deklaracija mora da sadrži: naziv proizvoda, firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača, odnosno preduzeća ili drugog pravnog lica koje proizvod pakuje, neto-masu i rok upotrebe ili podatak "upotrebljiv do".

Član 7

U proizvodnji proizvoda od mesa pernate živine moraju se obezbediti i uslovi propisani posebnim propisima koji se odnose na proizvodnju mesa.

Član 8

Odredbe ovog pravilnika odnose se i na građane koji proizvode i stavljaju u promet proizvode, ako ovim pravilnikom nije drukčije propisano.

Član 9

Navedeni termini, u smislu ovog pravilnika, imaju sledeće značenje:

1) osnovni sastojci proizvoda od mesa pernate živine su: meso, jestivi delovi, masno tkivo i kožice zaklane pernate živine;

2) meso zaklane pernate živine (kokoši, ćurke, guske, plovke, morke i pitomi golubovi), koje služi za proizvodnju proizvoda od mesa, jeste muskulatura bez kostiju sa pripadajućom kožicom, masnim i vezivnim tkivom i krvnim i limfnim sudovima;

3) čisto (krto) meso pernate živine je muskulatura bez kostiju, pripadajuće kožice i masnog i vezivnog tkiva;

4) mašinski otkošteno (separisano) meso pernate živine je usitnjeno meso dobijeno mašinskim odvajanjem od kostiju;

5) kožice zaklane pernate živine jesu ošurena i od perja očišćena koža svih vrsta pernate živine;

6) masno tkivo zaklane pernate živine (koje se upotrebljava u proizvodnji proizvoda) jesu naslage masnog tkiva u trbušnoj šupljini, masno tkivo creva i potkožno masno tkivo;

7) vezivno tkivo zaklane pernate živine su tetivni završeci mišića i vezivno tkivo koje se dobije obradom mesa;

8) iznutrice zaklane pernate živine su: jetra bez žučne kesice, srce, mišićni želudac bez rožnatog dela, žlezdani želudac bez sluzokože, slezina, gušterača, pluća, bubrezi i testisi;

9) mesno testo je mesna masa dobijena usitnjavanjem toplog ili ohlađenog ili smrznutog mesa pernate živine sa ili bez dodataka goveđeg ili svinjskog mesa (ako je to ovim pravilnikom dozvoljeno, uz dodatak kuhinjske soli ili soli za salamurenje i ostalih ingredijencija salamure i vode u količini potrebnoj da se postigne testasta konzistencija);

10) bujon je vodeni ekstrakt mesa dobijen kuvanjem mesa živine;

11) supa je vodeni ekstrakt jestivih delova pernate živine dobijen kuvanjem, s tim što se, po potrebi, može koristiti i začinsko bilje, odnosno začini;

12) soljenje je obrada mesa, masnog tkiva i jestivih delova kuhinjskom solju;

13) salamurenje je obrada mesa i jestivih delova solima za salamurenje;

14) masna emulzija je homogena smeša masnog tkiva (pernate živine, svinja ili goveda) i vode dobijena upotrebom emulgatora;

15) paniranje je oblaganje delova mesa (oblikovanih, usitnjenih, odnosno neusitnjenih komada ili proizvoda od mesa) jajima, prezlama, brašnom, mlekom, odnosno smešom za oblaganje;

16) smeša za oblaganje (paniranje) jeste proizvod dobijen posebnim postupkom od mlinskih ili pekarskih proizvoda i drugih dodatnih sirovina i aditiva dozvoljenih odgovarajućim propisom;

17) prašak za pokrivanje je smeša za pojedinačno korišćenje sledećih materija: talka, magnezijum-oksida, kalcijum-karbonata, pirinčanog brašna i krompirovog skroba;

18) pasterizovane konzerve su proizvodi termički obrađeni na temperaturi do 100oC;

19) sterilisane konzerve su proizvodi termički obrađeni na temperaturi preko 100oC;

20) začini su različiti osušeni aromatski delovi začinskih biljaka (koren, rizom, lukovica, kora, list, zeleni delovi, cvet, plod, seme ili njihovi delovi) koji mogu biti celi ili samleveni do različitih veličina čestice:

a) ekstrakti začina su proizvodi dobijeni različitim postupcima ekstrakcije aromatičnih i rastvorljivih materija začinskih biljaka ili delova biljaka, koji mogu biti naneseni na odgovarajući nosač (natrijumhlorid, prirodne biljne gume, šećeri i derivati šećera);

b) mešavine začina su proizvodi dobijeni mešanjem dva ili više začina, dva ili više ekstrakata začina ili mešanjem začina s ekstraktima začina;

21) krvna plazma je odvojeni tečni ili osušeni deo krvi stabilizovan fosfatima ili citratima (antikoagulansi);

22) dodatni sastojci su prehrambeni proizvodi (namirnice) koji ulaze u sastav proizvoda u količini većoj od 2%, a ne pripadaju osnovnim sastojcima niti aditivima, i čija upotreba doprinosi tehnološkim i organoleptičkim karakteristikama koje gotov proizvod dobija njihovim adekvatnim korišćenjem;

23) belančevinasti proizvodi su proizvodi dobijeni iz prirodnih sirovina primenom odgovarajućih postupaka prerade u kojima je belančevina dominantna komponenta, a koriste se iz tehnoloških i organoleptičkih razloga;

24) mešavine belančevinastih proizvoda su homogeni proizvodi dobijeni mešanjem dva ili više belančevinastih proizvoda, kao i mešanjem jednog ili više belančevinastih proizvoda sa začinima, ekstraktima začina, aditivima (izuzev nitrata i nitrita) i dodatnim sastojcima, pri čemu je minimalan sadržaj belančevina u mešavini 40%;

25) aditiv je supstancija koja se sama po sebi ne konzumira kao namirnica i koja se ne koristi kao tipičan sastojak namirnice, bez obzira da li ima hranljivu vrednost ili ne, i dodaje prehrambenim proizvodima iz tehnoloških razloga, uključujući i organoleptička svojstva;

26) mešavine aditiva su proizvodi dobijeni mešanjem dva ili više pojedinačnih aditiva iz člana 11 ovog pravilnika, uz mogućnost korišćenja kuhinjske soli.

Član 10

Dodatni sastojci dozvoljeni za upotrebu u proizvodima navedeni su u Tabeli 1.

Tabela 1


Redni
broj

Naziv dodatnog sastojka

Namena

Vrsta proizvoda u kojima se koristi

Količina koja se koristi


1

2

3

4

5


 

Belančevinasti proizvodi

 

 

 

1.

Iz jaja

 

 

 

1.1

Belanac i žumanac u prahu

emulgator i dodatni sastojak

kuvane, barene, polutrajne i trajne kobasice, trajne konzerve i paštete

tehnološki opravdana

1.2

Melanž u prahu

emulgator i dodatni sastojak

kuvane, barene, polutrajne i trajne kobasice, trajne konzerve i paštete

tehnološki opravdana

1.3

Sveži belanac, smrznut

emulgator i dodatni sastojak

kuvane, barene, polutrajne i trajne kobasice, trajne konzerve i paštete

tehnološki opravdana

1.4

Sveži melanž, smrznut

emulgator i dodatni sastojak

kuvane, barene, polutrajne i trajne kobasice, trajne konzerve i paštete

tehnološki opravdana

1.5

Sveži žumanac, smrznut

emulgator i dodatni sastojak

kuvane, barene, polutrajne i trajne kobasice, trajne konzerve i paštete

tehnološki opravdana


2.

Iz kvasca

 

 

 

2.1

Autolizati kvasca

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

2.2

Inaktivisani kvasac alkoholnog vrenja u prahu

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

2.3

Inaktivisani pekarski kvasac u prahu

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

2.4

Odgorčeni inaktivisani pivski kvasac u prahu

emulgator, dodatni sastojak i pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

2.5

Hidrolizat kvasca

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana


3.

Iz krvi stoke za klanje

 

 

 

3.1

Hemoglobin i obezbojeni hemoglobin u prahu

emulgator i dodatni sastojak

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

3.2

Krv i obezbojena krv u prahu

emulgator i dodatni sastojak

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

3.3

Krvna plazma u prahu, krvna plazma

emulgator i dodatni sastojak

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana


4.

Iz mleka

emulgator i dodatni sastojak

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana


5.

Iz uljarica

 

 

 

5.1

Izolovani protein soje

emulgator i dodatni sastojak

kuvane, barene, polutrajne i trajne kobasice, trajne konzerve i paštete

tehnološki opravdana

5.2

Koncentrovani protein soje

emulgator i dodatni sastojak

kuvane, barene, polutrajne i trajne kobasice, trajne konzerve i paštete

tehnološki opravdana

5.3

Malomasni sojin griz

dodatni sastojak

proizvodi iz člana 14 ovog pravilnika

tehnološki opravdana

5.4

Malomasno sojino brašno

dodatni sastojak

proizvodi iz člana 14 ovog pravilnika

tehnološki opravdana

5.5

Obezmašćeni sojin griz

dodatni sastojak

proizvodi iz člana 14 ovog pravilnika

tehnološki opravdana

5.6

Obezmašćeno sojino brašno

dodatni sastojak

proizvodi iz člana 14 ovog pravilnika

tehnološki opravdana

5.7

Strukturni sojin protein

dodatni sastojak

proizvodi iz člana 14 ovog pravilnika

tehnološki opravdana

5.8

Strukturni protein

dodatni sastojak

proizvodi iz člana 14 ovog pravilnika

tehnološki opravdana


6.

Iz žitarica

 

 

 

6.1

Glutensko brašno

emulgator

kuvane, barene, polutrajne i trajne kobasice, trajne konzerve i paštete

tehnološki opravdana


7.

Hidrolizat biljnih belančevina

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana


 

Namirnica

 

 

 

8.

Brašno

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

9.

Mlaćenica u prahu

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

10.

Mleko u prahu

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

11.

Obrano mleko u prahu

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

12.

Pečurke

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

13.

Pirinač

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

14.

Povrće

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

15.

Skrob

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

16.

Surutka u prahu

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

17.

Heljda

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana


Član 11

Aditivi dozvoljeni za upotrebu u proizvodima navedeni su u Tabeli 2.

Tabela 2


Redni
broj

Naziv aditiva

Namena

Vrsta proizvoda u kojima se koristi

Količina koja se koristi


1

2

3

4

5


1.

Agar-agar

stabilizator

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

2.

Alginska kiselina

stabilizator

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

2.1

Alginati

stabilizator

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

3.

Arapska guma

stabilizator

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

4.

Askorbilpalmitat

antioksidans-sinergist

mast pernate živine

 

5.

Askorbilstearat

antioksidans-sinergist

mast pernate živine

 

6.

Askorbinska kiselina

reduktivno sredstvo

svi proizvodi u kojima se koristi salamureno i brzo salamureno meso

0,05% računato na količinu mesa

6.1

Izoaskorbinska kiselina

reduktivno sredstvo

svi proizvodi u kojima se koristi salamureno i brzo salamureno meso

0,05% računato na količinu mesa

6.2

Natrijum-askorbat

reduktivno sredstvo

svi proizvodi u kojima se koristi salamureno i brzo salamureno meso

0,05% računato na količinu mesa

6.3

Natrijum-zoaskorbat

reduktivno sredstvo

svi proizvodi u kojima se koristi salamureno i brzo salamureno meso

0,05% računato na količinu mesa

7.

Butilhidroksianizol (BHA)

antioksidans

živinska mast

200 mg/kg

8.

Butilhidroksitoluen (BHT)

antioksidans

živinska mast

200 mg/kg

9.

Dekstrini

stabilizator

za sosove

tehnološki opravdana

10.

Fosfati

za vezivanje vode

barene, polutrajne kobasice, polukonzerve, salamureni polutrajni proizvodi, ostali proizvodi

0,5% tako da količina dodatnih fosfata u proizvodu ne pređe 0,3%, računato kao P2O5

10.1

Dinatrijum-ortofosfat

za vezivanje vode

barene, polutrajne kobasice, polukonzerve, salamureni polutrajni proizvodi, ostali proizvodi

0,5% tako da količina dodatnih fosfata u proizvodu ne pređe 0,3%, računato kao P2O5

10.2

Trinatrijum-ortofosfat

za vezivanje vode

barene, polutrajne kobasice, polukonzerve, salamureni polutrajni proizvodi, ostali proizvodi

0,5% tako da količina dodatnih fosfata u proizvodu ne pređe 0,3%, računato kao P2O5

10.3

Mononatrijum-ortofosfat

za vezivanje vode

barene, polutrajne kobasice, polukonzerve, salamureni polutrajni proizvodi, ostali proizvodi

0,5% tako da količina dodatnih fosfata u proizvodu ne pređe 0,3%, računato kao P2O5

10.4

Dinatrijum-pirofosfat

za vezivanje vode

barene, polutrajne kobasice, polukonzerve, salamureni polutrajni proizvodi, ostali proizvodi

0,5% tako da količina dodatnih fosfata u proizvodu ne pređe 0,3%, računato kao P2O5

10.5

Trinatrijum-pirofosfat

za vezivanje vode

barene, polutrajne kobasice, polukonzerve, salamureni polutrajni proizvodi, ostali proizvodi

0,5% tako da količina dodatnih fosfata u proizvodu ne pređe 0,3%, računato kao P2O5

10.6

Tetranatrijum-pirofosfat

za vezivanje vode

barene, polutrajne kobasice, polukonzerve, salamureni polutrajni proizvodi, ostali proizvodi

0,5% tako da količina dodatnih fosfata u proizvodu ne pređe 0,3%, računato kao P2O5

10.7

Pentanatrijum-tripolifosfat

za vezivanje vode

barene, polutrajne kobasice, polukonzerve, salamureni polutrajni proizvodi, ostali proizvodi

0,5% tako da količina dodatnih fosfata u proizvodu ne pređe 0,3%, računato kao P2O5

10.8

Natrijum-polifosfat

za vezivanje vode

barene, polutrajne kobasice, polukonzerve, salamureni polutrajni proizvodi, ostali proizvodi

0,5% tako da količina dodatnih fosfata u proizvodu ne pređe 0,3%, računato kao P2O5

10.9

Fosfatne mešavine mono-di-i polifosfati, kod kojih pH 1%-tnog vodenog rastvora nije veći od 9

za vezivanje vode

barene, polutrajne kobasice, polukonzerve, salamureni polutrajni proizvodi, ostali proizvodi

0,5% tako da količina dodatnih fosfata u proizvodu ne pređe 0,3%, računato kao P2O5

11.

Galati

antioksidans

mast pernate živine

100 mg/kg

11.1

Dodecilgalat

antioksidans

mast pernate živine

100 mg/kg

11.2

Oktilgalat

antioksidans

mast pernate živine

100 mg/kg

11.3

Propilgalat

antioksidans

mast pernate živine

100 mg/kg

12.

Glukonska kiselina

za sniženje pH

trajne kobasice

3 g/kg

13.

Glukonodeltalakton

za sniženje pH

trajne kobasice

3 g/kg

14.

Glutaminska kiselina

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

14.1

Mononatrijum-glutamat

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

5 g/kg

15.

Karaginen

stabilizator

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

5 g/kg

16.

Karuba gume (brašno od koštice rogača)

stabilizator

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

5 g/kg

17.

Koncentrat dima

obogaćivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

18.

Lecitin

potpomaže emulgovanju

kuvane, barene i polutrajne kobasice

tehnološki opravdana

19.

Limunska kiselina

antioksidans (sredstvo za produženje održivosti)

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

minimalno tehnološki opravdana

20.1

Natrijum-citrat

sredstvo za produženje održivosti

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

minimalno tehnološki opravdana

21.

Mlečna kiselina

sredstvo za produženje održivosti

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

minimalno tehnološki opravdana

22.1

Natrijum laktat

sredstvo za produženje održivosti

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

minimalno tehnološki opravdana

23.

Modifikovani skrobovi

stabilizator

tečni delovi gotovih jela

tehnološki opravdana

24.1

Beljeni skrobovi

stabilizator

tečni delovi gotovih jela

tehnološki opravdana

25.2

Diskrob glicerol

stabilizator

tečni delovi gotovih jela

tehnološki opravdana

26.3

Hidroksipropil diskrob

stabilizator

tečni delovi gotovih jela

tehnološki opravdana

27.4

Diskrobfosfat

stabilizator

tečni delovi gotovih jela

tehnološki opravdana

28.5

Hidroksipropil diskorbofosfat

stabilizator

tečni delovi gotovih jela

tehnološki opravdana

29.6

Monoskrob fosfat

stabilizator

tečni delovi gotovih jela

tehnološki opravdana

30.7

Oksidisani skrob

stabilizator

tečni delovi gotovih jela

tehnološki opravdana

31.

Monodigliceridi, estri masnih kiselina

potpomaže emulgovanje

kuvane, barene i polutrajne kobasice, trajne konzerve

tehnološki opravdana

32.1

Monodigliceridi, estri sirćetne kiseline

potpomaže emulgovanje

kuvane, barene i polutrajne kobasice, trajne konzerve

tehnološki opravdana

33.2

Monodigliceridi, estri sirćetne i vinske kiseline

potpomaže emulgovanje

kuvane, barene i polutrajne kobasice, trajne konzerve

tehnološki opravdana

33.3

Monodigliceridi, estri mlečne kiseline

potpomaže emulgovanje

kuvane, barene i polutrajne kobasice, trajne konzerve

tehnološki opravdana

33.4

Monodigliceridi, estri limunske kiseline

potpomaže emulgovanje

kuvane, barene i polutrajne kobasice, trajne konzerve

tehnološki opravdana

35.

Natrijumguanilat

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

36.

Natrijuminozinat

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

37.

Natrijumnitrat

konzervans

trajni suhomesnati proizvodi

tehnološki opravdana

38.

Kalijumnitrat

konzervans

trajni suhomesnati proizvodi

tehnološki opravdana

39.

Natrijumnitrit

konzervans

svi proizvodi

0,015%

40.

Natrijumribonukleotid

pojačivač ukusa

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

41.

Pektini

zgušnjivač

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

42.

Sirćetna kiselina

produženje održivosti

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

43.

Natrijumacetat

produženje održivosti

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

44.

Tokoferoli

antioksidans-sinergist

mast pernate živine

 

45.

Dl-d-tokoferol

antioksidans-sinergist

mast pernate živine

 

46.

Vinska kiselina

produženje održivosti

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

47.1

Natrijumtartarat

produženje održivosti

svi proizvodi u kojima je dodavanje opravdano

tehnološki opravdana

48.

Želatin

stabilizator

svi proizvodi

minimalno tehnološki opravdana

49.

Natrijumkazeinat

emulgator

svi proizvodi

minimalno tehnološki opravdana


II PROIZVODI OD MESA PERNATE ŽIVINE

Član 12

Proizvodi od mesa pernate živine, u smislu ovog pravilnika, jesu proizvodi dobijeni od mesa: kokoši, ćuraka, gusaka, plovki, morki i pitomih golubova, od jedne vrste ili dve vrste ili više vrsta pernate živine.

Proizvodi od mesa pernate živine mogu se proizvoditi i uz dodatak masnog tkiva, kao i mesa krupne stoke za klanje. Količina masnog tkiva i mesa krupne stoke za klanje, pojedinačno ili zajedno, ne sme da bude veća od 40% mesa i masnog tkiva pernate živine propisane ovim pravilnikom za odgovarajući proizvod.

Član 13

Niskoenergetski proizvodi od mesa pernate živine su proizvodi kod kojih je umanjena energetska vrednost za najmanje 30% u odnosu na istovetne proizvode od mesa pernate živine. U njihovoj proizvodnji se mogu koristiti belančevine krvne plazme, kvasca, mleka, jaja i jaja u prahu (melanž, žumance, belance) u količini do 20%. U nazivu proizvoda mora se jasno uneti reč: "niskoenergetski".

U proizvodnji niskoenergetskih proizvoda iz stava 1 ovog člana živinska mast može biti zamenjena odgovarajućom količinom biljne masti.

Niskoenergetski proizvodi od mesa pernate živine moraju da sadrže najmanje 18% belančevina.

Član 14

Proizvodi od mesa pernate živine uz dodatak belančevina biljnog porekla obuhvataju grupe proizvoda iz člana 16 ovog pravilnika, osim proizvoda iz tač. 1 i 5, s tim što se do 20% mesa propisanog za pojedine proizvode može zameniti sa hidriranim biljnim belančevinama.

Svaki proizvod iz stava 1 ovog člana mora imati naziv iz kojeg će se videti da je to proizvod sa biljnim belančevinama (primer: kobasica sa belančevinama soje).

Za proizvode iz člana 13 ovog pravilnika i za proizvode iz ovog člana proizvođač je dužan da donese proizvođačku specifikaciju.

Član 15

U proizvodnji proizvoda od mesa pernate živine iz člana 16 ovog pravilnika, pored osnovnih sastojaka, mogu se koristiti kuhinjska so, začini, kao i dodatni sastojci i aditivi iz čl. 10 i 11 ovog pravilnika.

Proizvodi dobijeni od salamurenog mesa ne smeju da sadrže više od:

a) 15 mg nitrita na 100 g proizvoda, izraženih kao natrijumnitrit;

b) 0,3% dodatnih fosfata izraženih kao fosfor-pentoksid (P2O5);

v) 300 mg glukonodeltalaktona na 100 g proizvoda.

Član 16

Proizvodi od mesa pernate živine proizvode se i stavljaju u promet kao:

1) proizvodi od osnovnih delova trupa, komadnog mesa ili usitnjenog oblikovanog mesa pernate živine;

2) kobasice od mesa pernate živine;

3) konzerve od mesa pernate živine;

4) suvomesnati proizvodi od mesa pernate živine;

5) mast pernate živine.

1. Proizvodi od osnovnih delova trupa, komadnog mesa ili usitnjenog oblikovanog mesa pernate živine

Član 17

Proizvodi od osnovnih delova trupa pernate živine proizvode se i stavljaju u promet kao: panirani ili nepanirani, začinjeni, termički obrađeni ili termički neobrađeni, ohlađeni ili smrznuti.

U proizvode iz stava 1 ovog člana spada i proizvod od celog trupa pernate živine.

Proizvodi od osnovnih delova trupa pernate živine mogu biti sa kožicom ili bez kožice i s kostima ili bez kostiju, što mora biti naznačeno u deklaraciji.

Proizvodi od komadnog mesa pernate živine proizvode se od čistog mesa živine, a može se dodati do 10% sira ili pečurki i do 10% kuvane šunke ili plećke.

Ako se proizvodi iz st. 1 do 4 ovog člana proizvode i stavljaju u promet kao panirani, količina sredstava za oblaganje ne sme biti veća od 30% mase proizvoda.

Član 18

Ohlađeni i smrznuti proizvodi od osnovnih delova trupa i komadnog mesa pernate živine imaju u osnovi boju mesa pernate živine ili salamurenog mesa.

Termički obrađeni proizvodi od mesa pernate živine moraju imati karakterističnu boju, bez znakova zagorelosti i biti prijatnog ukusa i mirisa karakterističnih za tu vrstu proizvoda.

Član 19

Proizvodi od usitnjenog oblikovanog mesa pernate živine (različitog stepena usitnjenosti i oblika) proizvode se i stavljaju u promet kao: panirani ili nepanirani, začinjeni, termički obrađeni ili neobrađeni, ohlađeni ili smrznuti.

Proizvodi iz stava 1 ovog člana proizvode se od usitnjenog čistog (krtog) mesa, mašinski otkoštenog mesa pernate živine, kožica pernate živine i masnog tkiva pernate živine. U proizvodnji ovih proizvoda količina mašinski otkoštenog mesa može da bude do 65% od ukupne mase mesa.

Ako se proizvodi iz stava 1 ovog člana proizvode i stavljaju u promet kao panirani, količina sredstava za oblaganje ne sme da bude veća od 50% neto-mase proizvoda.

Član 20

Ohlađeni i smrznuti proizvodi od usitnjenog oblikovanog mesa pernate živine imaju u osnovi boju mesa pernate živine ili salamurenog mesa od koga su dobijeni.

Termički obrađeni proizvodi od usitnjenog oblikovanog mesa pernate živine moraju imati karakterističnu boju, bez znakova zagorelosti i biti prijatnog ukusa i mirisa karakterističnih za tu vrstu proizvoda.

2. Kobasice od mesa pernate živine

Član 21

Kobasice od mesa pernate živine proizvode se mešanjem različito usitnjenog čistog mesa pernate živine, mesa pernate živine, mašinski otkoštenog mesa pernate živine, masnog tkiva pernate živine, kožica, vode i jestivih delova pernate živine uz dodatak začina, aditiva i dodatnih sastojaka za taj proizvod.

Član 22

Kobasice od mesa pernate živine stavljaju se u promet u prirodnim crevima, drugim omotačima ili bez omotača i mogu biti dimljene ili nedimljene.

Kobasice, prirodna creva i omotači kobasica ne smeju biti oštećeni, zaprljani ili u znatnijem stepenu zamašćeni.

Član 23

Prema primenjenoj tehnologiji i roku upotrebe kobasice se stavljaju u promet kao:

1) kratkotrajne kobasice;

2) polutrajne kobasice;

3) trajne kobasice.

Kratkotrajne kobasice

Član 24

Kratkotrajne kobasice stavljaju se u promet kao:

1) sveže kobasice (za pečenje);

2) barene kobasice;

3) kuvane kobasice.

Sveže kobasice (za pečenje)

Član 25

Sveže kobasice od mesa pernate živine proizvode se od različito usitnjenog čistog mesa pernate živine, mašinski otkoštenog mesa pernate živine, masnog tkiva pernate živine, začina, aditiva, dodatnih sastojaka za taj proizvod i vode.

Kao omotač za kobasice iz stava 1 ovog člana služe prirodna creva i druge vrste jestivih omotača.

Član 26

Sveže kobasice od mesa pernate živine proizvode se od najmanje 60% mesa, sa najviše 5% dodatnih sastojaka, a ostale sastojke čine mašinski otkošteno meso pernate živine i masno tkivo pernate živine.

Sveže kobasice koje se stavljaju u promet moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da sadrže najmanje 15% belančevina iz mesa;

2) da ne sadrže više od 25% masti;

3) da su bez nabora, svetlo ili tamnoružičaste boje;

4) da je masa mesa na preseku homogena uz uočljive komadiće muskulature;

5) da posle pečenja ima karakterističnu boju pečenog mesa sa prijatnim ukusom i mirisom pečenog mesa pernate živine.

Član 27

Sveže kobasice od mesa pernate živine stavljaju se u promet u ohlađenom ili smrznutom, odnosno duboko smrznutom stanju, a čuvaju se pri temperaturi od 0o do 4oC, odnosno pri temperaturi od -12oC smrznute i -18oC duboko smrznute.

Barene kobasice

Član 28

Barene kobasice se proizvode od različito usitnjenog mesa pernate živine, mašinski otkoštenog mesa pernate živine, masnog tkiva pernate živine, usitnjenih kožica, začina, aditiva, dodatnih sastojaka za taj proizvod i vode ili leda u količini potrebnoj da se dobije odgovarajuća konzistencija proizvoda.

Barene kobasice se mogu dimiti ili im se može dodavati koncentrat dima.

Kao omotači za kobasice iz stava 1 ovog člana služe prirodna creva i druge vrste omotača različitih prečnika, a mogu doći u promet i bez omotača ukoliko su u originalnom pakovanju.

Član 29

Barene kobasice iz člana 28 ovog pravilnika sadrže najmanje 10% čistog (krtog) mesa pernate živine, najviše 60% mašinski otkoštenog mesa pernate živine, najviše 10% dodatnih sastojaka, a ostali deo čine masno tkivo i kožice pernate živine.

Barene kobasice koje se stavljaju u promet moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da sadrže najmanje 12% belančevina iz mesa;

2) da ne sadrže više od 25% masti;

3) da su jedre, sočne i nenaborane;

4) da je presek homogen bez većih čestica vezivnog tkiva i većih šupljina;

5) da je konzistencija elastična, ali sadržaj pod pritiskom ne sme da otpušta vodu ili kapljice masti;

6) da su miris i ukus specifični.

Član 30

Barene kobasice se stavljaju u promet u ohlađenom stanju i čuvaju pri temperaturi od 0o do 4oC.

Kuvane kobasice

Član 31

Kuvane kobasice se proizvode od različito usitnjenog mesa pernate živine, iznutrica, masnog tkiva pernate živine, kožica, mašinski otkoštenog mesa pernate živine, bujona, supe, začina, dodatnih sastojaka i aditiva za te proizvode.

Član 32

U nadevu kuvane kobasice mora da bude najmanje 35% mesa pernate živine ili iznutrica ili ukupno mesa i iznutrica.

Kuvane kobasice imaju prirodne ili veštačke omotače.

Kuvane kobasice koje se stavljaju u promet moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da sadrže najmanje 10% belančevina iz mesa ili iznutrica;

2) da ne sadrže više od 25% masti;

3) da omotač dobro prileže uz nadev, da nije oštećen, zaprljan, plesniv, sluzav ili lepljiv;

4) da su sastojci nadeva dobro prokuvani i da su na preseku međusobno dobro povezani.

Kuvane kobasice se stavljaju u promet u ohlađenom stanju i čuvaju tako da u sredini kobasice temperatura ne prelazi 4oC.

Polutrajne kobasice

Član 33

Polutrajne kobasice od mesa pernate živine proizvode se od različito usitnjenog salamurenog mesa pernate živine, mesnog testa od mesa pernate živine, mašinski otkoštenog mesa pernate živine, masnog tkiva i kožica pernate živine, začina, aditiva i dodatnih sastojaka za taj proizvod.

Kao omotači za polutrajne kobasice koriste se prirodna creva ili veštački propustljivi omotači.

Član 34

Polutrajne kobasice od mesa pernate živine proizvode se od najmanje 30% različito usitnjenog čistog mesa pernate živine, 30% mesa ili mašinski otkoštenog mesa pernate živine i najviše 20% mesnog testa i najviše do 10% dodatnih sastojaka.

Polutrajne kobasice koje se stavljaju u promet moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da sadrže najmanje 15% belančevina iz mesa;

2) da ne sadrže više od 20% masti;

3) da na preseku nema neprosalamurenog mesa;

4) da su krupni komadi u nadevu što ravnomernije raspoređeni i da nema većih šupljina;

5) da omotač prileže dobro uz nadev i da ne bude u većoj meri naboran.

Trajne kobasice

Član 35

Trajne kobasice se proizvode od različito usitnjenog čistog mesa pernate živine i masnog tkiva pernate živine, začina, aditiva i dodatnih sastojaka.

Kao omotači za trajne kobasice koriste se prirodna creva ili veštački propustljivi omotači.

U toku zrenja trajne kobasice se mogu posipati praškom za pokrivanje.

Član 36

Trajne kobasice se proizvode od najmanje 70% različito usitnjenog čistog mesa pernate živine, a najviše 20% masnog tkiva pernate živine i dodatnih sastojaka.

Trajne kobasice koje se stavljaju u promet moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da ne sadrže više od 25% masti;

2) da ne sadrže manje od 20% belančevina iz mesa;

3) da presek ima izgled mozaika;

4) da na preseku kobasice nema većih šupljina i pukotina;

5) da omotač dobro prileže uz nadev, da je ravnomerno naboran i da nije u većoj meri zamašćen;

6) da se nadev može seći u tanke listove.

3. Konzerve od mesa pernate živine

Član 37

Konzerve od mesa pernate živine su proizvodi dobijeni od mesa pernate živine, mašinski otkoštenog mesa pernate živine, masnog tkiva pernate živine, iznutrica i kožica pernate živine, dodatnih sastojaka, začina i aditiva za taj proizvod. Konzerve se termički obrađuju u hermetički zatvorenim sudovima ili omotačima.

Zavisno od termičke obrade, konzerve od mesa pernate živine stavljaju se u promet kao:

1) polutrajne (pasterizovane);

2) trajne (sterilizovane).

Član 38

Polutrajne i trajne konzerve od mesa pernate živine koje se stavljaju u promet moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da su hermetički zatvorene i da su bez deformacija koje mogu biti uzrok nehermetičnosti;

2) da su spoljašnje površine konzervi (limenki) bez ispupčenja poklopca i dna, korozionih promena i većeg stepena oštećenja spoljašnjih zaštitnih prevlaka;

3) da unutrašnje prevlake laka limenki nisu oštećene u toku proizvodnje i manipulacije;

4) da se polutrajne konzerve mogu čuvati na temperaturi od 10oC, a trajne konzerve na sobnoj temperaturi;

5) da su izgled, sastav, ukus, miris, boja i konzistencija svojstveni za odnosnu vrstu proizvoda.

Član 39

Prema upotrebljenoj sirovini i tehnološkom procesu proizvodnje, polutrajne i trajne konzerve od mesa pernate živine proizvode se i stavljaju u promet kao:

1) polutrajne i trajne konzerve od mesa pernate živine u komadima;

2) polutrajne i trajne konzerve od mesa pernate živine u sopstvenom soku;

3) konzerve od usitnjenog mesa pernate živine;

4) gotova jela;

5) kobasice u hermetički zatvorenim posudama.

Polutrajne i trajne konzerve od mesa pernate živine u komadima

Član 40

Polutrajne i trajne konzerve od mesa pernate živine u komadima proizvode se od komada salamurenog ili salamurenog i dimljenog čistog mesa pernate živine, začina, aditiva i dodatnih sastojaka za taj proizvod.

Član 41

Polutrajne i trajne konzerve od mesa pernate živine u komadima proizvode se od komada čistog mesa pernate živine istog dela ili različitih delova trupa, s tim da moraju nositi oznaku osnovnih delova i vrste mesa pernate živine.

Član 42

Polutrajne i trajne konzerve od mesa pernate živine u komadima koje se stavljaju u promet moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) da imaju miris, ukus i boju svojstvenu kuvanom salamurenom mesu pernate živine;

2) da je meso čvrste konzistencije, a pojedini delovi mesa međusobno povezani;

3) da ne sadrži izdvojene masti i tečnosti u većim količinama, a dodati želatin mora biti potpuno rastvoren;

4) da ne sadrži više od 5% izdvojenog želea (polutrajne), odnosno 14% izdvojenog želea (trajne), računato na neto-masu proizvoda;

5) proizvodi u omotačima ne smeju da imaju više od 1% izdvojenog želea ili masti.

Polutrajne i trajne konzerve od mesa pernate živine u sopstvenom soku

Član 43

Polutrajne i trajne konzerve od mesa pernate živine u sopstvenom soku proizvode se od trupova i delova trupova pernate živine, od nesalamurenog čistog mesa zaklane pernate živine, začina, dodatnih sastojaka i aditiva za taj proizvod.

Član 44

Polutrajne i trajne konzerve od mesa pernate živine u sopstvenom soku stavljaju se u promet kao ceo trup sa kožom i kao pojedini delovi trupa sa kožom i kostima ili bez kože i kostiju.

Član 45

Polutrajne i trajne konzerve od mesa pernate živine u sopstvenom soku koje se stavljaju u promet moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) da imaju boju, miris i ukus i konzistenciju svojstvenu kuvanom salamurenom ili nesalamurenom mesu;

2) da je sadržaj polutrajne i trajne konzerve od otkoštenog mesa toliko kompaktan da se može narezivati;

3) da ima najmanje 60% mesa u sitnijim ili krupnijim komadima (izuzimajući polutrajne i trajne konzerve od celog trupa);

4) površina sadržaja polutrajne i trajne konzerve može biti prekrivena tankim slojem želea i izdvojene masti.

Konzerve od usitnjenog mesa pernate živine

Član 46

Konzerve od usitnjenog mesa pernate živine proizvode se od salamurenog različito usitnjenog čistog mesa pernate živine i mesa pernate živine, mašinski otkoštenog mesa pernate živine, mesnog testa, masnog tkiva pernate živine, iznutrice i kožica pernate živine, začina, aditiva i dodatnih sastojaka za taj proizvod.

Član 47

Konzerve od usitnjenog mesa pernate živine proizvode se od najmanje 25% čistog mesa pernate živine, do 25% mašinski otkoštenog mesa, do 20% mesnog testa, do 20% masnog tkiva, do 10% dodatnih sastojaka, do 5% kožica i 5% iznutrica pernate živine.

Konzerve od usitnjenog mesa pernate živine koje se stavljaju u promet moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da sadrže najmanje 12% belančevina iz mesa;

2) da ne sadrže više od 30% masti;

3) da imaju boju, ukus i miris karakteristične za salamureno kuvano meso živine;

4) da je sadržaj proizvoda kompaktan, da nema većih šupljina;

5) da se sadržaj može narezivati i da ima ujednačenu postojanu boju;

6) da na površini sadržaja nema izdvojenog želea ili masti u većoj meri.

Član 48

Kao posebna grupa konzervi od usitnjenog mesa pernate živine mogu se proizvoditi paštete od mesa pernate živine ili jetrena živinska pašteta.

Član 49

Pašteta od mesa pernate živine proizvodi se od kuvanog mašinski otkoštenog mesa različitih vrsta pernate živine, kožica, iznutrica pernate živine, masti ili masnog tkiva pernate živine, supe, dodatnih sastojaka i aditiva.

Naziv živinska, odnosno pileća, ćureća ili slična jetrena pašteta može da nosi proizvod iz stava 1 ovog člana koji u svom sastavu ima najmanje 15% mlevenih jetrica.

Član 50

Pašteta od mesa pernate živine, odnosno jetrena živinska pašteta koja se stavlja u promet mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da sadrži najmanje 10% belančevina iz mesa i iznutrica;

2) da ne sadrži više od 35% masti;

3) da je homogene i mazive konzistencije;

4) da je bez većih šupljina u sadržaju i ujednačene boje;

5) da na površini nema veće količine izdvojene masti.

Gotova jela

Član 51

Gotova jela se proizvode od različitih vrsta mesa pernate živine i proizvoda od mesa pernate živine, iznutrica pernate živine, drugih namirnica, začina, dodatnih sastojaka i aditiva.

Član 52

Gotova jela se stavljaju u promet kao gotova jela od mesa ili iznutrica pernate živine ili proizvoda od mesa pernate živine i taj proizvod mora da sadrži najmanje 30% mesa, iznutrica, odnosno proizvoda od mesa.

Ako se stavljaju u promet kao gotova jela sa mesom, iznutricama pernate živine ili proizvodima od mesa pernate živine, taj proizvod mora da sadrži najmanje 20% mesa, iznutrica, odnosno proizvoda od mesa.

Član 53

Gotova jela od mesa pernate živine koja sadrže 10% mesa, iznutrica pernate živine ili proizvoda od mesa pernate živine stavljaju se u promet kao prelivi, premazi, umokci i sl. uz deklarisanje količine i vrste dodatog mesa, proizvoda od mesa ili iznutrica.

Član 54

Meso pernate živine za izradu gotovih jela može da bude sa ili bez kostiju, što mora biti deklarisano.

Član 55

Gotova jela se stavljaju u promet kao smrznuta gotova jela i kao polutrajne i trajne konzerve.

Član 56

Zavisno od upotrebljenih namirnica, gotova jela moraju imati specifičan ukus za tu vrstu proizvoda.

Kobasice u hermetički zatvorenim posudama

Član 57

Kobasice u hermetički zatvorenim posudama mogu da se proizvode kao barene kobasice užeg prečnika, s tim da se u posudu stavlja posebno pripremljen slani rastvor ili salamura.

Član 58

Kobasice u hermetički zatvorenim posudama u pogledu kvaliteta moraju da ispunjavaju uslove propisane ovim pravilnikom za ovu vrstu.

4. Suvomesnati proizvodi od mesa pernate živine

Član 59

Suvomesnati proizvodi od mesa pernate živine dobijaju se suvim ili vlažnim salamurenjem, dimljenjem i sušenjem ili i termičkom obradom trupova, polutki i drugih osnovnih delova trupa različitih vrsta pernate živine sa ili bez kostiju.

Član 60

Prema načinu tehnološke obrade i trajnosti, suvomesnati proizvodi od mesa pernate živine stavljaju se u promet kao trajni i polutrajni, što mora biti posebno deklarisano.

Trajni suvomesnati proizvodi od mesa pernate živine ne obrađuju se termički i suše se na dimu ili bez dima.

Polutrajni suvomesnati proizvodi od mesa pernate živine termički se obrađuju.

Član 61

Suvomesnati proizvodi od mesa pernate živine koji se stavljaju u promet moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da imaju svetlu ili tamnosmeđu boju dimljenog mesa;

2) da im je površina bez zasekotina i pravilno obrađena;

3) da imaju prijatan ukus i miris na nedimljeno ili dimljeno meso.

Član 62

Suvomesnati proizvodi od mesa pernate živine mogu da budu povezani u jednu celinu prirodnim omotačem, mrežom ili drugom vrstom materijala, s tim da ovako obrađeni mogu da se seku u listove, bez većih šupljina ili pukotina.

5. Mast pernate živine

Član 63

Mast pernate živine, u smislu ovog pravilnika, jeste proizvod dobijen topljenjem masnog tkiva pernate živine.

Prema vrsti pernate živine od koje potiče masno tkivo, mast se proizvodi i stavlja u promet kao kokošija mast, guščija mast, pačija mast i dr.

Član 64

Mast pernate živine koja se stavlja u promet mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da ima boju svojstvenu vrsti masnog tkiva pernate živine od koje je dobijena;

2) da ima prijatan miris i ukus svojstven za mast dotične vrste pernate živine;

3) da je mazive konzistencije pri temperaturama od 15o do 20oC;

4) da je glatke ili zrnaste strukture;

5) da ne sadrži više od 0,3% taloga;

6) da ne sadrži više od 0,3% vode;

7) da kiselinski stepen nije veći od 3.

Član 65

U proizvodnji masti pernate živine mogu se upotrebiti antioksidansi i sinergisti, što se mora deklarisati.

Član 66

Mast pernate živine koja se stavlja u promet pakuje se u odgovarajuću nepropustljivu ambalažu na koju se stavlja etiketa sa deklaracijom.

III PROIZVODI SA TEHNOLOŠKIM GREŠKAMA

Član 67

Ako se neposredno posle proizvodnje pregledom ustanovi da proizvod zbog tehnoloških grešaka ili drugih uslova kvaliteta odstupa u manjoj meri od propisanih normi (konzistencija, ukus, miris, manja oštećenja omotača ili ulubljenja, odnosno manja oštećenja limenki i sl.), a podoban je za ljudsku ishranu, može se staviti u promet pod oznakom "proizvod sa tehnološkom greškom", i to samo izdvojen od ostalih proizvoda.

Proizvod iz stava 1 ovog člana takođe se može iskoristiti kao deo sirovine pri proizvodnji drugog srodnog proizvoda, i to samo ako se termički obrađuje.

IV PAKOVANJE, OBELEŽAVANJE, TRANSPORT I ČUVANJE PROIZVODA OD MESA PERNATE ŽIVINE

Član 68

Proizvodi od mesa pernate živine iz člana 16 ovog pravilnika, izuzev suvomesnatih proizvoda od mesa pernate živine, moraju biti u zaštitnoj ambalaži (prirodni ili veštački omotači i dr.) u koju se stavljaju neposredno posle proizvodnje. U zavisnosti od vrste proizvoda, u promet se stavljaju kao originalno upakovani ili upakovani.

Proizvodi iz stava 1 ovog člana pakuju se u kartonske kutije koje, zavisno od vrste proizvoda, mogu biti sa unutrašnje strane obložene nepropustljivim odgovarajućim materijalom (celofan, polietilen i dr.). Proizvodi se mogu pakovati i u drugu povratnu ambalažu (plastične gajbice).

Proizvodi iz stava 1 ovog člana nose naziv vrste živine (pileća pašteta, ćureće grudi i sl.). Ako se proizvode od mešanog mesa pernate živine, nose naziv "od mešanog živinskog mesa" (pašteta od mešanog živinskog mesa).

Ako se za pojedini proizvod od mesa pernate živine koristi meso ili meso i masno tkivo krupne stoke za klanje, to se mora deklarisati u sastavu, i to prema redosledu upotrebljenih količina, a zavisno od uslova propisanih ovim pravilnikom.

Član 69

Proizvodi iz člana 17 ovog pravilnika stavljaju se u promet samo u originalnom pakovanju.

Deklaracija za proizvode iz stava 1 ovog člana mora, pored podataka iz člana 3 ovog pravilnika, da sadrži:

1) naziv vrste mesa pernate živine (ako je od jedne vrste);

2) reč "ohlađen", "smrznut" ili "termički obrađen", "paniran" i sl;

3) uputstvo o načinu čuvanja;

4) uputstvo o načinu pripremanja;

5) neto-masu mesa;

6) broj komada.

Član 70

Proizvodi iz člana 19 ovog pravilnika stavljaju se u promet samo u originalnom pakovanju.

Deklaracija za proizvode iz stava 1 ovog člana, pored podataka iz člana 3 ovog pravilnika, mora da sadrži i:

1) naziv vrste mesa pernate živine (ako je od jedne vrste);

2) reč "ohlađen", "smrznut" ili "termički obrađen", "paniran" i sl;

3) uputstvo o načinu čuvanja;

4) uputstvo o načinu pripremanja;

5) neto-masu mesa;

6) broj komada ako masa pojedinog komada prelazi 50 g.

Deklaracija za proizvode iz stava 1 ovog člana stavlja se na svaku ambalažnu jedinicu.

Član 71

Deklaracija za sveže, barene i kuvane kobasice od mesa pernate živine koje se stavljaju u promet u originalnom pakovanju stavlja se na svaku ambalažnu jedinicu i sadrži podatke iz člana 3 ovog pravilnika.

Ako se kobasice iz stava 1 ovog člana stavljaju u promet upakovane samo u zaštitnu ambalažu (prirodni ili veštački omotači i sl.), deklaracija iz člana 3 ovog pravilnika za sveže kobasice stavlja se samo na zbirnu ambalažu; deklaracija iz člana 3 tač. 1, 2, 5, 6 i 7 ovog pravilnika za barene i kuvane kobasice stavlja se na omotač, a kompletna deklaracija stavlja se na zbirnu ambalažu. Ako se kobasice iz stava 1 ovog člana stavljaju u promet u nizovima, deklaracija može biti odštampana na posebnoj etiketi koja se pričvršćuje za jedan kraj niza, a mora da sadrži podatke iz člana 3 tač. 1, 2, 5, 6 i 7 ovog pravilnika. Deklaracija za proizvode iz stava 1 ovog člana mora biti istaknuta na prodajnom mestu ako se proizvodi vade iz zbirnog pakovanja.

Član 72

Deklaracija za polutrajne kobasice od mesa pernate živine štampa se na omotaču ili se pričvršćuje za jedan kraj proizvoda. Na omotaču se moraju naznačiti podaci iz člana 3 tač. 1, 2, 5, 6 i 7 ovog pravilnika koji se nalaze na zbirnim pakovanjima proizvoda koji nisu originalno upakovani.

Član 73

Deklaracija za trajne kobasice od mesa pernate živine nalazi se na etiketi koja se pričvršćuje za jedan kraj kobasice. Deklaracija za trajne kobasice koje se stavljaju u promet kao upakovane u zaštitnu ambalažu sadrži podatke iz člana 3 tač. 1, 2, 5, 6 i 7 ovog pravilnika.

Deklaracija za kobasice iz stava 1 ovog člana koja se stavlja na zbirna pakovanja sadrži podatke iz člana 3 ovog pravilnika.

Član 74

Deklaracija za konzerve od mesa pernate živine propisane ovim pravilnikom stavlja se na etikete koje se lepe na limenke ili se litografijom nanose na limenku, odnosno na drugi pogodan način. Deklaracija sadrži podatke iz člana 3 ovog pravilnika.

Član 75

Deklaracija za suvomesnate proizvode od mesa pernate živine stavlja se na etiketu, omotač, mrežicu i sl. i sadrži podatke iz člana 3 tač. 1, 2, 3, 5, 6 i 7 ovog pravilnika.

Član 76

Za proizvode od mesa pernate živine sa dodatkom belančevina biljnog porekla, osim podataka iz člana 3 ovog pravilnika, na deklaraciji mora biti uočljiva traka zelene boje širine najmanje 1 cm, i to: na kobasicama - po celoj dužini omotača, na polutrajnim i trajnim konzervama - na etiketi, odnosno na mestu na koje se unose i ostali podaci o deklaraciji i na neupakovanim proizvodima - preko cele širine etikete istaknute na prodajnom mestu.

Član 77

Deklaracija za mast pernate živine sadrži podatke iz člana 3 ovog pravilnika, a stavlja se na etikete od materijala koji ne propušta mast, odnosno utiskuje se na ambalažu na najpogodniji način.

Član 78

Proizvodi od mesa pernate živine iz člana 16 ovog pravilnika transportuju se transportnim sredstvom koje obezbeđuje očuvanje njihovog kvaliteta u toku transporta.

Proizvodi od ohlađenog oblikovanog mesa pernate živine, kao i smrznuti proizvodi od mesa pernate živine transportuju se u odgovarajućim rashladnim transportnim sredstvima.

Član 79

Proizvodi od mesa pernate živine iz člana 16 ovog pravilnika u proizvodnji i prometu čuvaju se u uslovima koji obezbeđuju očuvanje njihovog kvaliteta i koje određuje proizvođač.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 80

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe čl. 153 do 161 Pravilnika o kvalitetu proizvoda od mesa ("Službeni list SFRJ", br. 29/74, 13/78 i 41/80).

Član 81

Ovaj pravilnik stupa na snagu po isteku šest meseci od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

Napomene

Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine ("Sl. list SCG", br. 56/2003), odnosno 3. januara 2004. godine.
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno 31. januara 2004. godine.