ZAKON
O IZBORU POSLANIKA SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE

("Sl. glasnik RS", br. 10/2003 i 12/2004)

Član 1

Ovim zakonom uređuje se izbor i prestanak mandata poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: poslanici).

Član 2

Narodna skupština Republike Srbije bira 91 poslanika u Skupštinu Srbije i Crne Gore, u skladu sa Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora (u daljem tekstu: Ustavna povelja).

Poslanici se biraju na dve godine, u skladu sa Ustavnom poveljom.

Član 3

U raspodeli mandata u Skupštini Srbije i Crne Gore učestvuju političke stranke i političke koalicije, i druge organizacije koje su zastupljene u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Poslanici se biraju sa izbornih lista koje su dobile mandate u Narodnoj skupštini i iz sastava Savezne skupštine na dan usvajanja Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Član 4

O izboru poslanika stara se Republička izborna komisija.

Član 5

Poslanici se biraju srazmerno broju narodnih poslanika koje poslaničke grupe imaju u Narodnoj skupštini Republike Srbije (u daljem tekstu: poslaničke grupe).

Administrativni odbor Narodne skupštine Republike Srbije utvrđuje broj poslanika koji se biraju na predlog pojedine poslaničke grupe u skladu sa principom raspodele mandata utvrđenim Zakonom o izboru narodnih poslanika, tako što će se u sistemu najvećih količnika (D'Ontov sistem) kao broj dobijenih glasova uzeti broj narodnih poslanika koje predlagač ima u Narodnoj skupštini, koji se potom deli brojevima od jedan do zaključno sa brojem 91. Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini a u obzir se uzima 91 najveći količnik.

Svakoj poslaničkoj grupi utvrđuje se onaj broj poslanika koliko količnika iz stava 2 ovog člana na nju otpada. U slučaju da dve ili više poslaničkih grupa dobiju iste količnike na osnovu kojih se dodeljuje jedno poslaničko mesto, a nema više neraspodeljenih poslaničkih mesta, poslaničko mesto dodeliće se poslaničkoj grupi koja ima više narodnih poslanika.

Odluku iz stava 1 ovog člana Administrativni odbor Narodne skupštine Republike Srbije donosi narednog dana od dana stupanja na snagu ovog zakona i odmah je dostavlja predsedniku Narodne skupštine, a predsednik Narodne skupštine narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Član 6

Predsednik Narodne skupštine saziva sednicu na kojoj će se izvršiti izbor poslanika, najkasnije dva dana pre dana održavanja te sednice.

Danom sazivanja sednice iz stava 1 ovog člana počinju da teku rokovi za izvršenje izbornih radnji.

Član 7

Predlog za izbor poslanika u ime ovlašćenog predlagača podnosi predsednik poslaničke grupe u Narodnoj skupštini.

Član 8

Poslaničke grupe mogu podneti predloge za kandidate za poslanike najkasnije 24 časa pre dana određenog za izbor poslanika.

Član 9

Predlog poslaničke grupe pravno je valjan ako sadrži onoliki broj kandidata koji toj poslaničkoj grupi pripada na osnovu odluke Administrativnog odbora Narodne skupštine Republike Srbije.

Predlog se podnosi u pisanom obliku i sadrži lična imena kandidata i pismenu izjavu svakog kandidata da prihvata kandidaturu.

Član 10

Predlog poslaničke grupe dostavlja se Republičkoj izbornoj komisiji koja, u roku od 24 časa od časa prijema predloga, utvrđuje da li je predlog sačinjen i podnet u skladu sa odredbama ovog zakona.

Član 11

Kad predlog poslaničke grupe nije sačinjen, odnosno podnet u skladu sa odredbama ovog zakona, Republička izborna komisija odmah će pozvati podnosioca predloga da te nedostatke otkloni do početka sednice na kojoj se biraju poslanici.

U slučaju da podnosilac predloga ne otkloni nedostatke u roku iz stava 1 ovog člana, Republička izborna komisija će odbaciti predlog.

Član 12

Kad poslanička grupa ne predloži kandidate za poslanike ili njen predlog bude odbačen, povećava se broj poslanika koji pripadaju poslaničkim grupama koje su podnele predloge sačinjene u skladu sa ovim zakonom.

Administrativni odbor Narodne skupštine Republike Srbije utvrdiće, srazmerno broju narodnih poslanika koji određena poslanička grupa ima u Narodnoj skupštini, za koliko se povećava broj poslanika koji pripadaju poslaničkim grupama koje su podnele predloge sačinjene u skladu sa ovim zakonom.

Član 13

Izbori se sprovode na osnovu Zbirne liste kandidata koje su podnele poslaničke grupe, a koju sačinjava Republička izborna komisija.

Zbirna lista kandidata sačinjava se po poslaničkim grupama, a redosled poslaničkih grupa utvrđuje se prema broju narodnih poslanika koji su podržali predlog kandidata poslaničke grupe.

Redosled kandidata na Zbirnoj listi kandidata, u okviru svake poslaničke grupe, utvrđuje se prema redosledu kandidata određenom u predlogu poslaničke grupe.

Član 14

Zbirna lista kandidata dostavlja se narodnim poslanicima najkasnije do početka održavanja sednice na kojoj će se birati poslanici.

Član 15

Za poslanike u Skupštini Srbije i Crne Gore izabrani su kandidati sa Zbirne liste pod uslovom da je Zbirna lista kandidata dobila većinu glasova narodnih poslanika na sednici na kojoj prisustvuje većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

O Zbirnoj listi narodni poslanici glasaju javno, upotrebom elektronskog sistema za glasanje.

Član 16

O sprovedenom glasanju vodi se zapisnik.

Republička izborna komisija na osnovu zapisnika o glasanju sačinjava izveštaj koji podnosi Narodnoj skupštini.

Izveštaj iz stava 2 ovog člana sadrži naročito: ukupan broj narodnih poslanika, broj narodnih poslanika koji su glasali i broj glasova narodnih poslanika koji su podržali Zbirnu listu.

Izveštaj potpisuje predsednik Republičke izborne komisije.

Član 17

Izabranom poslaniku Republička izborna komisija izdaje uverenje o izboru za poslanika.

Član 18

Kad kandidat za poslanika ili poslanička grupa smatraju da je izvršena povreda postupka u toku izbora poslanika mogu podneti žalbu Vrhovnom sudu Srbije.

Žalba iz stava 1 ovog člana podnosi se u roku od 24 časa od podnošenja izveštaja Republičke izborne komisije Narodnoj skupštini.

Vrhovni sud Srbije odlučuje po žalbi shodnom primenom odredaba zakona kojima se uređuje postupak u upravnim sporovima.

Odluka po žalbi doneće se najkasnije u roku od 48 časova od prijema žalbe.

Odluka doneta u postupku po žalbi je pravosnažna i protiv nje se ne može podneti zahtev za vanredno preispitivanje sudske odluke, niti zahtev za ponavljanje postupka, predviđeni zakonom kojim se uređuje postupak u upravnim sporovima.

Ako sud usvoji žalbu, odgovarajuća izborna radnja, odnosno izbor ponoviće se u roku od 10 dana.

Član 19

Poslaniku mandat prestaje pre isteka vremena na koje je izabran:

1. podnošenjem ostavke;

2. ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci;

3. ako je pravosnažnom sudskom odlukom lišen poslovne sposobnosti;

4. gubljenjem državljanstva;

5. ako mu prestane prebivalište na teritoriji Republike Srbije;

6. ako nastupi smrt poslanika;

7. raspuštanjem Skupštine Srbije i Crne Gore.

Dan prestanka mandata poslanika konstatuje se na prvoj narednoj sednici Narodne skupštine po prijemu obaveštenja o razlozima za prestanak mandata poslanika.

O prestanku mandata poslanika predsednik Narodne skupštine odmah obaveštava Skupštinu Srbije i Crne Gore.

Član 20

Kad poslaniku prestane mandat u slučaju iz člana 19 stav 1 tač. 1 do 6 ovog zakona Narodna skupština izabraće novog poslanika iz odgovarajuće poslaničke grupe ili poslanika iz poslednjeg saziva Veća građana, odnosno Veća republika Savezne skupštine koga predloži odgovarajuća poslanička grupa, u skladu sa odredbama ovog zakona.

Član 21

Mandat poslaniku koji je izabran umesto poslanika kome je prestao mandat u slučaju iz člana 19 stav 1 tač. 1 do 6 ovog zakona traje do isteka vremena na koje je izabran poslanik kome je prestao mandat.

Član 22

Ako se Skupština Srbije i Crne Gore raspusti u skladu sa Ustavnom poveljom pre isteka mandata poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore, izbori za novi saziv Skupštine Srbije i Crne Gore sprovešće se u skladu sa odredbama ovog zakona.

Mandat poslanika izabranih na način iz stava 1 ovog člana traje do isteka mandata poslanika prvog saziva Skupštine Srbije i Crne Gore kojima je prestao mandat.

Član 23

Ako se u Republici Srbiji održe izbori za narodne poslanike pre isteka mandata poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore, izbori za novi saziv Skupštine Srbije i Crne Gore sprovešće se po postupku utvrđenom odredbama ovog zakona nakon konstituisanja Narodne skupštine, u skladu sa Ustavnom poveljom.

Mandat poslanika izabranih na način iz stava 1 ovog člana traje do isteka mandata poslanika prvog saziva Skupštine Srbije i Crne Gore kojima je prestao mandat.

Član 24

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".