ODLUKA
O SADRŽINI I OBIMU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

("Sl. glasnik RS", br. 44/99 i 13/2004)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon) uređuje sadržina i obim zdravstvene zaštite koja se obezbeđuje osiguranim licima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički zavod) u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 2

Pod sadržinom zdravstvene zaštite podrazumevaju se: preventivne, dijagnostičke, terapijske i rehabilitacione zdravstvene usluge koje se osiguranim licima pružaju radi sprečavanja, suzbijanja, ranog otkrivanja i lečenja bolesti, povreda i drugih poremećaja zdravlja.

Pod sadržinom zdravstvene zaštite iz stava 1 ovog člana podrazumeva se i obezbeđivanje lekova i medicinskih sredstava kao i proteza, ortopedskih i drugih pomagala, pomoćnih i sanitarnih sprava, stomato-protetske pomoći i stomatoloških materijala.

Član 3

Pod obimom zdravstvene zaštite, u smislu ove odluke podrazumeva se: broj zdravstvenih usluga, dužina trajanja lečenja, količina lekova, odnosno drugih sredstava i materijala koji se primenjuju u postupku lečenja, kao i druge veličine kojima se može izraziti obim pojedinih sadržaja zdravstvene zaštite (sistematsko pružanje zdravstvenih usluga u određenom vremenskom periodu i dr.).

Član 4

Standardi sadržine i obima pojedinih zdravstvenih usluga i mera odštampani su uz ovu odluku i čine njen sastavni deo.

Član 5

Zdravstvena zaštita utvrđena ovom odlukom ostvaruje se u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi u skladu sa aktom o bližim uslovima i načinu korišćenja zdravstvene zaštite i ostvarivanju drugih prava iz zdravstvenog osiguranja koji u skladu sa zakonom, donosi Republički zavod.

Član 6

Sadržina i obim prava na zdravstvenu zaštitu koja su utvrđena ovom odlukom i sredstva za finansiranje tih prava moraju biti međusobno usklađena.

Ukoliko dođe do nesklada između raspoloživih sredstava u Republičkom zavodu i potrebnih sredstava za sprovođenje zdravstvene zaštite utvrđene ovom odlukom, organi Republičkog zavoda preduzimaju mere za obezbeđivanje dodatnih sredstava.

Kada sredstva koja se obezbeđuju iz redovnih izvora za sprovođenje zdravstvene zaštite utvrđene ovom odlukom nisu dovoljna, a nije moguće obezbediti dodatna sredstva, vrši se pružanje zdravstvene zaštite prema prioritetima i u okviru raspoloživih sredstava, u skladu sa članom 18.

Član 7

Zdravstvena zaštita utvrđena ovom odlukom sprovodi se u skladu sa posebnim programima za zdravstvenu zaštitu od zaraznih bolesti, za zdravstvenu zaštitu od šećerne bolesti, za preventivnu stomatološku zdravstvenu zaštitu, za zdravstvenu zaštitu žena, dece, školske dece i studenata, za integrisanu preventivnu zaštitu od hroničnih masovnih nezaraznih bolesti, za zdravstvenu zaštitu od malignih bolesti i drugo, koje donosi Vlada Republike Srbije, kao i godišnjim programom zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja koji donosi Republički zavod.

1. Medicinske mere i postupci za unapređivanje zdravstvenog stanja, odnosno sprečavanje, suzbijanje i rano otkrivanje bolesti i drugih poremećaja zdravlja
(član 18 stav 1 tačka 1 Zakona)

Član 8

Osiguranim licima se, radi očuvanja i unapređivanja zdravlja, odnosno sprečavanja, suzbijanja i ranog otkrivanja bolesti i drugih poremećaja zdravlja obezbeđuje:

1) zdravstveno vaspitanje u vezi sa zaštitom, očuvanjem i unapređivanjem zdravlja, otkrivanjem i suzbijanjem rizičnih faktora i sticanjem znanja i navika o zdravom načinu života;

2) vakcinacije prema programu imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti i druge Zakonom predviđene higijensko-epidemiološke mere i postupci u vezi sa sprečavanjem, ranim otkrivanjem i suzbijanjem zaraznih bolesti;

3) sistematski, kontrolni i drugi preventivni pregledi i ispitivanja u skladu sa programima zdravstvene zaštite i standardima iz člana 4 ove odluke.

2. Lekarski pregledi i druge vrste medicinske pomoći u cilju utvrđivanja, praćenja i proveravanja zdravstvenog stanja
(član 18 stav 1 tačka 2 Zakona)

Član 9

Osiguranim licima se obezbeđuju lekarski pregledi i druge vrste medicinske pomoći radi utvrđivanja, praćenja i proveravanja zdravstvenog stanja, i to:

1) jedanput u dobnom periodu od 20 do 35 godina, kod pregleda u slučaju bolesti;

2) jedanput u dve godine kod prvog pregleda u slučaju bolesti kod odraslog stanovništva od 35 i više godina.

Ukoliko se u toku lekarskog pregleda iz stava 1 ovog člana utvrdi bolest ili poremećaj zdravlja, dalje lečenje se sprovodi u skladu sa odredbama ove odluke.

3. Lečenje obolelih i povređenih i druge vrste medicinske pomoći
(član 18 stav 1 tačka 3 Zakona)

Član 10

Obolelim, odnosno povređenim osiguranim licima obezbeđuje se:

1) ukazivanje hitne, odnosno urgentne medicinske pomoći u zdravstvenoj ustanovi, u stanu i na drugom mestu, uključujući i prevoz sanitetskim kolima prema medicinskim indikacijama;

2) pregled i lečenje u domu zdravlja i odgovarajućim drugim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost doma zdravlja;

3) pregled i lečenje u opštoj bolnici, a na osnovu mišljenja konzilijuma lekara specijalista te opšte bolnice i u drugoj odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi;

4) pregled i lečenje u specijalnoj bolnici, zavodu, klinici, institutu i kliničko-bolničkom centru na području filijale Republičkog zavoda gde nema opšte bolnice, a na osnovu mišljenja konzilijuma lekara specijalista ovih zdravstvenih ustanova i u kliničkom centru.

Lečenje obolelih, odnosno povređenih iz stava 1 tačka 4 ovog člana u kliničkom centru prvenstveno se obezbeđuje iz oblasti zdravstvene zaštite, odnosno specijalnosti iz kojih druge zdravstvene ustanove ne obavljaju zdravstvenu delatnost.

Obim lečenja zavisi od medicinskih indikacija i stručno-metodoloških i doktrinarnih stavova.

Član 11

U okviru stacionarnog lečenja detetu do 15 godina starosti, ako je to medicinski opravdano, obezbeđuje se pratilac, s tim što potrebu prisustva pratioca za dete do jedne godine ocenjuje konzilijum zdravstvene ustanove, a za dete preko jedne do 15 godina starosti, na predlog konzilijuma stacionarne zdravstvene ustanove, lekarska komisija filijale Republičkog zavoda.

Ukoliko je za medicinsku rehabilitaciju u stacionarnim uslovima neophodno prisustvo pratioca deteta do 15 godina starosti, radi obuke u cilju daljeg kućnog tretmana, osiguranom licu se obezbeđuje pratilac u trajanju koje odredi lekarska komisija.

4. Prevencija i lečenje bolesti usta i zuba
(član 18 stav 1 tačka 4 Zakona)

Član 12

Prevencija i lečenje bolesti usta i zuba obuhvata:

1) stomatološku zdravstvenu zaštitu dece i omladine: kompletnu preventivnu zaštitu (zdravstveno vaspitanje, fluoroprofilaksu i dr.), sistematske stomatološke preglede dece pred upis u osnovnu školu i sprovođenje programa zalivanja fisura prvih stalnih molara, kontrolne preglede i sanaciju nađenih patoloških promena kod dece do 18 godina starosti (kompozitni ispuni na prednjim i amalgamski ispuni na bočnim zubima), obezbeđenje interceptivnih, ortodontskih zahvata, praćenje smene zuba, selektivno brušenje zuba, kosu ravan, korekciju loših navika;

2) stomatološku zaštitu žena za vreme trudnoće i dojenja: zdravstveno-vaspitni rad, fluoroprofilaksa, zbrinjavanje karijesa (bez protetskih nadoknada), konzervativno zbrinjavanje paradontoloških oboljenja;

3) urgentnu stomatološku zaštitu, odnosno dijagnostiku i terapiju dentogenih infekcija i akutnih stanja, povredu maksilofacijalne regije, akutnih oboljenja mekih tkiva usne duplje i paradoncijuma, prekanceroznih stanja i malignih oboljenja maksilofacijalne regije;

4) stomatološku zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva: sanacija karijesnih lezija kompozitivnim ispunima na prednjim i amalgamskim na bočnim zubima i lečenje pulpita.

5. Medicinska rehabilitacija u ambulantno polikliničkim i stacionarnim uslovima
(član 18 stav 1 tačka 5 Zakona)

Član 13

Osiguranim licima obezbeđuje se zdravstvena zaštita u obliku opšte i specijalizovane rehabilitacije.

Opštu rehabilitaciju osiguranik ostvaruje u domu zdravlja, ili opštoj bolnici, odnosno drugoj zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije.

Specijalizovanu rehabilitaciju osigurano lice ostvaruje u zdravstvenoj ustanovi za specijalizovanu rehabilitaciju (u specijalnoj bolnici, zavodu, klinici i institutu), isključivo kao nastavak bolničkog lečenja, neposredno posle akutnih oboljenja, stanja i povreda, kada se funkcionalne smetnje ne mogu ublažiti i otkloniti opštom rehabilitacijom.

Dužina trajanja opšte rehabilitacije u domu zdravlja i u bolničkim uslovima određuje se u zavisnosti od medicinskih indikacija, a u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama u trajanju do 30 dana, s tim da se na obrazloženi predlog zdravstvene ustanove rehabilitacija može produžiti ako su u sprovedenoj rehabilitaciji postignuti očekivani rezultati i ako se produženjem rehabilitacije ti rezultati mogu poboljšati.

Postojanje uslova iz stava 3 ovog člana i dužinu rehabilitacije u smislu stava 4 ovog člana utvrđuje lekarska komisija filijale Republičkog zavoda.

Član 14

Pod uslovima utvrđenim u članu 13 stav 3 ove odluke, medicinska rehabilitacija u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama može se odobriti za sledeća oboljenja, odnosno stanja:

1) neurološka oboljenja;

2) kardiovaskularna oboljenja;

3) reumatična oboljenja;

4) bolesti respiratornog sistema;

5) povrede i oboljenja lokomotornog sistema;

6) endokrinološka oboljenja.

Bliže indikacije za korišćenje medicinske rehabilitacije u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama utvrđuju se posebnim aktom Republičkog zavoda koji u skladu sa Zakonom, donosi Republički zavod.

6. Lekovi i medicinska sredstva
(član 18 stav 1 tačka 6 Zakona)

Član 15

Pravo na lekove i medicinska sredstva obuhvata:

1) pravo osiguranog lica na lek sa Liste lekova koji se propisuju na recept ili nalog i izdaju na teret sredstava zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: Lista lekova);

2) pravo osiguranog lica na medicinski materijal i medicinska sredstva.

Lek sa Liste lekova propisuje se u količini koja je neophodna do naredne kontrole, ali ne za duži period od 5 dana kod akutnih oboljenja i do 30 dana kod hroničnih oboljenja.

Izuzetno, osiguranom licu se obezbeđuje i lek koji nije na Listi lekova, na osnovu mišljenja stručnog konzilijuma referentne zdravstvene ustanove da je propisani lek neophodan i da ne postoji odgovarajući lek sa Liste lekova, o čemu ocenu daje lekarska komisija.

Izuzetno, osiguranom licu se naknađuju troškovi nabavke leka iz st. 1 i 3 ovog člana, ukoliko ga nije imala zdravstvena ustanova sa kojom je Republički zavod zaključio ugovor, na osnovu ocene lekarske komisije da je upotreba leka bila neophodna.

U slučaju kada se propisani lek iz st. 1 i 3 ovog člana ne može nabaviti u zemlji, a osigurano lice takav lek nabavi u inostranstvu, ima pravo na naknadu u dinarskoj vrednosti prema srednjem zvaničnom kursu koji važi na dan isplate naknade za kupljeni lek.

Listu lekova iz stava 1 ovog člana u skladu sa Zakonom i Statutom Republičkog zavoda, na predlog Centralne Stručne komisije za lekove, donosi Republički zavod.

7. Proteze, ortopedska i druga pomagala, pomoćne i sanitarne sprave, stomato-protetska pomoć i stomatološke nadoknade
(član 18 stav 1 tačka 7 Zakona)

Član 16

U zavisnosti od veličine, odnosno težine oštećenja ili poremećaja funkcije, osiguranim licima se obezbeđuju sredstva, sprave, nadoknade i pomagala koja služe za funkcionalnu i estetsku zamenu izgubljeni delova ekstremiteta, odnosno za omogućavanje oslonca, sprečavanje nastupanja deformiteta i korigovanje postojećih deformiteta, kao i olakšavanje vršenja odgovarajućih funkcija.

Pomagala i sredstva iz stava 1 ovog člana su:

1) protetička sredstva (proteze);

2) ortotička sredstva (ortoze);

3) ostala pomagala i sanitarne sprave;

4) stomatološke nadoknade;

5) očna pomagala;

6) slušna pomagala;

7) pomagala za omogućavanje glasnog govora.

Opštim aktom Republičkog zavoda bliže se uređuju vrste i indikacije za pomagala i sredstva iz stava 1 ovog člana, standardi za materijale od kojih se ta pomagala i sredstva izrađuju, rokovi trajanja, kao i uslovi za izradu, odnosno nabavku tih pomagala i sredstava pre isteka propisanih rokova trajanja.

II SADRŽINA I OBIM ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ZA OSIGURANA LICA IZ ČLANA 19 ZAKONA

Član 17

Osim zdravstvene zaštite utvrđene u čl. 8 do 16 ove odluke, osiguranim licima navedenim u članu 19 Zakona obezbeđuje se i posebna zdravstvena zaštita.

Posebna zdravstvena zaštita osiguranih lica iz stava 1 ovog člana obezbeđuje se najmanje u sadržini i obimu koji se aktom Vlade Republike Srbije, donetim u smislu člana 7 stav 3 Zakona o zdravstvenoj zaštiti utvrđuje za lica iz tog člana.

III PRIMENA ODLUKE U POSEBNIM OKOLNOSTIMA

Član 18

Ukoliko sadržina i obim prava utvrđeni ovom odlukom ne mogu da se ostvare usled nedostatka sredstava, odnosno nedovoljno ostvarenih prihoda Republičkog zavoda u poslednjih 12 meseci, Upravni odbor Republičkog zavoda može predložiti Vladi Republike Srbije da donese akt kojim će se utvrditi prioriteti u obezbeđivanju i sprovođenju zdravstvene zaštite.

IV OSTALE ODREDBE

Član 19

Zdravstvenu zaštitu u sadržini i obimu utvrđenom ovom odlukom imaju osigurana lica i kada, u skladu sa Zakonom, koriste zdravstvenu zaštitu u inostranstvu.

Član 20

Na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima ne mogu se pružiti sledeće zdravstvene usluge:

1) medicinska ispitivanja radi utvrđivanja zdravstvenog stanja, telesnog oštećenja i invalidnosti u postupcima kod drugih organa i organizacija, osim ispitivanja po uputu lekara, odnosno lekarske komisije u smislu člana 34 Zakona;

2) zdravstveni pregledi radi upisa u srednje i više škole, fakultete i na kurseve, dobijanje uverenja za vozačke dozvole, za sudske i druge sporove i u drugim slučajevima kada se pregled ne obavlja u cilju zdravstvene zaštite;

3) pregledi zaposlenih upućenih na rad u inostranstvo, kao i mere preventivne zdravstvene zaštite za privatna putovanja u inostranstvo i zdravstveni pregledi za ta putovanja;

4) lekarski pregledi radi utvrđivanja sposobnosti za rad;

5) sistematski kontrolni pregledi zaposlenih s obzirom na pol, uzrast, i uslove rada, kao i pojavu profesionalnih bolesti, povreda na radu i hroničnih bolesti;

6) pregledi zaposlenih koji se obavezno sprovode radi zaštite životne i radne sredine, zaštite potrošača, odnosno korisnika i drugi obavezni zdravstveni pregledi;

7) upoznavanje zaposlenih sa zdravstvenim merama zaštite na radu i njihovo obrazovanje u odnosu na specifične uslove i zahteve zaposlenih i na korišćenje ličnih i kolektivnih zaštitnih sredstava;

8) unapređenje higijenskih uslova u sanitarnim punktovima i objektima društvene ishrane i društvenog standarda, kao i objektima rekreacije i kolektivnog smeštaja;

9) ocenjivanje potrebe i upućivanje zaposlenih izloženih zdravstvenim rizicima na radu, hronično premorenih i fizički iscrpljenih na zdravstveno-preventivni aktivni odmor i na ranu rehabilitaciju i praćenje efekata ovog odmora i rekreacije;

10) druge preventivne mere (neobavezno vakcinisanje, neobavezni sistematski pregledi i dr.);

11) nadgledanje uslova i zahteva rada i procena zdravstvenih rizika u cilju unapređenja higijenskih i ergonomskih mera prilagođavanja rada psihofizičkim mogućnostima zaposlenih;

12) praćenje oboljevanja, povređivanja, odsutnosti sa posla i smrtnosti, posebno profesionalnih bolesti, bolesti u vezi sa radom, povreda na radu i drugih zdravstvenih oštećenja koji utiču na privremenu ili trajnu izmenu radne sposobnosti;

13) savetodavno učešće u organizaciji režima rada i odmora zaposlenih, kao i u proceni nove opreme i novih tehnologija sa zdravstvenog i ergonomskog stanovišta;

14) ukazivanje prve pomoći u slučaju povrede na radnom mestu i obezbeđenje uslova za hitne medicinske intervencije;

15) prethodni i periodični pregledi radnika koji rade na radnim mestima sa posebnim uslovima rada na način i po postupku utvrđenim propisima o zaštiti na radu;

16) korišćenje zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi na području filijale Republičkog zavoda (bez uputa izabranog lekara, kao i sa uputom naznačenim "na lični zahtev"), osim u slučajevima za koje lekarska komisija oceni da je pružena zdravstvena zaštita bila neophodna;

17) korišćenje zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi van područja filijale Republičkog zavoda (bez uputa izabranog lekara i saglasnosti lekarske komisije), osim u slučajevima za koje lekarska komisija oceni da je pružena zdravstvena zaštita bila neophodna;

18) lečenje akutnog pijanstva;

19) vršenje estetskih korekcija organa i delova tela kod lica starijih od 21 godine;

20) vantelesna oplodnja;

21) prekid trudnoće iz nemedicinskih razloga;

22) stavljanje i vađenje vaginalne spirale;

23) primena testa za dokazivanje trudnoće;

24) vršenje svakog trećeg i daljeg ultrazvučnog pregleda kod nerizičnih trudnoća;

25) korišćenje zdravstvene zaštite u službi hitne medicinske pomoći, kad slučaj nije hitan;

26) smeštaj u jednokrevetnu ili dvokrevetnu bolničku sobu koji nije medicinski neophodan, ili se vrši na lični zahtev;

27) primena svih oblika, odnosno vrsta akupunktura;

28) lekovi koji nisu na Listi lekova;

29) stomatološke usluge:

(1) ortopedija vilica:

- fiksni ortodontski aparat,

  segmentarni luk sa prstenovima ili pomoću mikro retencije,

- fiksni ortodontski aparat,

  pun luk sa prstenovima ili pomoću mikroretencije,

- aparat za ekstraoralnu trakciju,

- aparat za razdvajanje nepčanog šava,

(2) bolesti zuba:

- liveni metalni ispun,

- estetski inleji,

- izrada onleja, pinleja, ovrleja,

- uklanjanje diskoloracije zuba,

- fiksacija zuba intradikularnim kočićem (po komadu),

(3) bolesti usta:

- režanj operacija u lečenju paradentopatija (po zubu),

- fiksacija zuba u paradentopatiji (po vilici),

- hirurško lečenje obolelog paradoncijuma u predelu bifurkacije i trifurkacije zuba i obolelih od paradentopatije (po zubu),

- osteoplastika u terapiji paradentopatije (po zubu),

- režanj operacija sa amputacijom ili hemisekcijom zuba,

- primena implantata u lečenju paradentopatije (po zubu),

- produbljivanje vestibuluma primenom slobodnog mukogingivalnog autotransplantata (po sekstantu),

(4) stomatološka protetika:

- planiranje skeleta proteze,

- skeletirana proteza,

- paradentalna šina od metala,

- metalokeramička i keramička krunica,

- sistem teleskop krunica,

- zaštitna krunica,

- livena nadogradnja,

- livena krunica,

- fasetirana krunica,

- fasetiran član,

- protetska terapija inplantima,

(5) maksilofacijalna i oralna hirurgija:

- produbljivanje vestibuluma primenom slobodnog mukoperiostalnog transplantata,

- hemisekcija i disekcija zuba,

- transplantacija zuba,

- transdentalni implant,

- endosealni implant (jednofazni i dvofazni);

30) kontrola higijenske ispravnosti vode za piće, životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe;

31) sanitarni pregledi lica zaposlenih u objektima za proizvodnju i promet životnih namirnica, objektima za snabdevanje vodom za piće, hotelskim i turističkim objektima, socijalnim, obrazovnim, dečjim i zdravstvenim ustanovama;

32) neobavezne imunizacije.

Pod neophodnom zdravstvenom zaštitom iz tač. 16) i 17) stava 1 ovog člana, podrazumeva se zdravstvena zaštita u sadržini i obimu utvrđenim ovom odlukom, a u slučajevima:

1) ukazivanja i pružanja hitne i urgentne zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji;

2) pružanja lekarskih pregleda i drugih zdravstvenih usluga u zdravstvenim ustanovama koje u okviru svoje delatnosti obavljaju ambulantnu ili i specijalističko-polikliničku zdravstvenu delatnost, a u vezi sa akutnim bolestima i povredama, kao i akutnim pogoršanjem hroničnih bolesti.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Osigurana lica koja su do dana stupanja na snagu ove odluke započela korišćenje prava na zdravstvenu zaštitu, završiće korišćenje tih prava u skladu sa propisima koji su bili na snazi do dana stupanja na snagu ove odluke, osim korišćenja prava na zdravstvenu zaštitu utvrđenih u članu 21 tač. 16) i 17) ove odluke.

Član 22

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o sadržini i obimu zdravstvene zaštite ("Službeni glasnik RS", broj 15/97).

Član 23

Ova odluka po dobijenoj saglasnosti Vlade Republike Srbije, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o sadržini i obimu zdravstvene zaštite

("Sl. glasnik RS", br. 13/2004)

Član 2

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objaviće se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

STANDARDI
SADRŽINE I OBIMA POJEDINIH ZDRAVSTVENIH USLUGA I MERA

I SADRŽINA I OBIM PREVENTIVNIH MERA U OBLASTI PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

POPULACIONE
GRUPE

PRAVA OSIGURANIKA

 

 

VRSTA

SADRŽINA - IZVOD IZ STRUČNO
METODOLOŠKIH UPUTSTAVA

OBIM

1

2

3

4

Novorođenče (prvi mesec)

Vakcinacija BCG

Postupak prema odgovarajućim uputstvima

Jedanput u porodilištu ili savetovalištu dispanzera

 

Skrining za detekciju fenilketonurije i hipotireoidizma

Postupak prema Programu i Uputstvu

Jedanput, do 5 dana po rođenju

 

Patronažna poseta novorođenčetu i porodilji

Upoznavanje sa zdravstvenim stanjem majke i deteta, sagledavanje socioekonomskih i stambenih uslova; demonstriranje nege novorođenčeta - obavezno kupanje i obrada pupčanog patrljka; kontrola zdravstvenog stanja babinjare, a posebno pregled stanja i mlečnosti dojki; zdravstveno vaspitni rad

5 poseta u nizu, od prvog dana po izlasku sa neonatološkog odeljenja i akušerskog odeljenja

Odojče (od 2. meseca do kraja 1. godine)

Sistematski pregled

Anamneza; opšti klinički pregled i po sistemima; pregled kukova na displaziju sa ultrazvučnim pregledom u 3. mesecu; minimalni neurološki pregled; skrining za detekciju anemije jedanput u 6. mesecu; provera vakcinalnog statusa; ocena zdravstvenog stanja i preduzimanje odgovarajućih dijagnostičkih, terapijskih i rehab. postupaka; zdravstveno vaspitni rad uz isticanje važnosti dojenja najmanje do navršenih 6 meseci

4 puta (3, 6, 9. i 12. mesec)

 

Vakcinacija Di-Te-Per

Postupak prema Programu i Uputstvu

3 puta, sa navršena 3 meseca u intervalu od do 3 meseca,

 

Vakcinacija protiv dečije paralize

Postupak prema Programu i Uputstvu

3 puta, sa navršena 3 meseca, u intervalu od 42 dana

 

Kontrolni pregled, odnosno pregled pred vakcinaciju

Praćenje rasta i razvoja, rano otkrivanje poremećaja, rano preduzimanje tretmana; provera vakcinalnog statusa; zdravstveno-vaspitni rad

3 puta

 

Skrining na karijes i anomalije vilice

Prema Programu preventivne stomatološke zaštite

Jedanput

 

Patronažna poseta

Provera znanja, stavova i ponašanja u vezi sa negom i ishranom deteta i dalja edukacija

2 - posete, 4 - posete kod dece pod rizikom

Druga godina života

Sistematski pregled

Anamneza; opšti klinički pregled i po sistemima; analiza krvne slike; ocena vakcinalnog statusa; skrining za detekciju poremećaja čula vida i sluha; ocena zdravstvenog stanja i preduzimanje odgovarajućih dijagnostičkih, terapijskih i rehab. postupaka; zdravstveno vaspitni rad

Jedanput

 

Revakcinacija Di-Te-Per

Postupak prema Programu i Uputstvu

Jedanput

 

Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i crvenke

Postupak prema Programu i Uputstvu

Jedanput

 

Patronažna poseta

Provera znanja, stavova i ponašanja u vezi sa negom i ishranom deteta i dalja edukacija

1 poseta

 

Kontrolni stomatološki pregled

Prema Programu preventivne stomatološke zaštite

Jedanput

Treća godina života

Kontrolni pregled

Praćenje rasta i razvoja, rano otkrivanje poremećaja, rano preduzimanje tretmana; provera vakcinalnog statusa; zdr.-vaspitni rad

Jedanput

 

Sistematski stomatološki pregled

Prema Programu preventivne stomatološke zaštite

Jedanput

Četvrta godina života

Sistematski pregled

Anamneza; opšti klinički pregled i po sistemima; analiza krvne slike; merenje krvnog pritiska; ocena vakcinalnog statusa; skrining za detekciju poremećaja govora i glasa; ocena zdravstvenog stanja i preduzimanje odgovarajućih dijagnostičkih, terapijskih i rehab. postupaka; zdravstveno vaspitni rad

Jedanput

 

Revakcinacija protiv velikog kašlja i dečije paralize

Postupak prema Programu i Uputstvu

Jedanput

 

Patronažna poseta

Provera znanja, stavova i ponašanja u vezi sa negom i ishranom deteta i dalja edukacija

1 poseta

Peta godina života

Kontrolni pregled

Praćenje rasta i razvoja, rano otkrivanje poremećaja, rano preduzimanje tretmana; skrining za detekciju poremećaja govora i glasa (ako nije obavljen u 4. godini); provera vakcinalnog statusa; zdravstveno-vaspitni rad;

Jedanput

Šesta/sedma godina života (pred polazak u školu)

Sistematski pregled

Anamneza; opšti klinički pregled i po sistemima, posebno čula govora i koštano-mišićnog sistema; analiza krvne slike i urina; ocena vakcinalnog statusa; skrining za detekciju poremećaja čula vida i sluha; ocena zdravstvenog stanja i preduzimanje odgovarajućih dijagnostičkih, terapijskih i rehab. postupaka; zdravstveno vaspitni rad; uput za komisiju koja vrši kategorizaciju dece ometene u psihofizičkom razvoju; izdavanje potvrde za upis u školu

Jedanput

 

Revakcinacija

Postupak prema Programu i Uputstvu

Jedanput

 

- Di-Te Al,

Postupak prema Programu i Uputstvu

 

 

- Protiv deč. paralize

Postupak prema Programu i Uputstvu

 

 

- BCG vakcinom

Postupak prema Programu i Uputstvu

(kod tuberkulin negativnih)

 

Sistematski stomatološki pregled

Prema Programu preventivne stomatološke zaštite

Jedanput

7/8, 9/10, 11/12, 13/14, 15/16, 17/18 godina života, odnosno I, III, V i VII razred osnovne škole i I i III razred srednje škole

Sistematski pregled

Anamneza; opšti klinički pregled i po sistemima; primena metoda procene stanja uhranjenosti, ocena vakcinalnog statusa; ocena zdravstvenog stanja i preduzimanje odgovarajućih dijagnostičkih, terapijskih i rehab. postupaka kao i mera iz Programa integrisane preventivne zdravstvene zaštite stanovništva od HNO; zdravstveno vaspitni rad, posebno na sprečavanju štetnih navika (uzimanje alkohola, narkotika, duvana); informisanje roditelja o zdravstvenom stanju dece;

Jedanput

 

Preventivni stomatološki pregled

Prema Programu preventivne stomatološke zaštite

Jedanput

14/15 godina (osmi razred)

Revakcinacija

Postupak prema Programu i Uputstvu

Jedanput

 

- Di-Te Al

Postupak prema Programu i Uputstvu

 

 

- Protiv deč. paral.,

Postupak prema Programu i Uputstvu

 

 

- BCG vakcinom

Postupak prema Programu i Uputstvu

(kod tuberkulin negativnih)

8/9, 10/11, 12/13, 14/15, 16/17, 18/19 godina života kod dece sa otkrivenim poremećajem pri sistematskim pregledima

Kontrolni pregled

Praćenje zdravstvenog stanja i provera uspešnosti sprovedenih mera predloženih pri sistematskim pregledima; preduzimanje dopunskih ispitivanja; zdravstveno-vaspitni rad.
Kod uzrasta 14/15 godina (VIII razred) izvršiti:
- oftalmološki pregled i
- laboratorijski pregled (Hb i Er)

Jedanput

 

Revakcinacija Te Al

Postupak prema Programu i Uputstvu

Jedanput (18. godina)

 

Preventivni stomatološki pregled

Prema Programu preventivne stomatološke zaštite

Jedanput

14/15 - 18/19 godina koja ne nastavljaju školovanje

Sistematski pregled

Opšti klinički pregled i po sistemima; standardne laboratorijske pretrage; ocena zdravstvenog stanja; određivanje dodatnih medicinskih ispitivanja u zavisnosti od nađenog stanja i faktora rizika

Jedanput kod pregleda u slučaju bolesti

Prva i treća godina studija

Sistematski pregled

Anamneza, opšti klinički pregled i po sistemima; neurološki status; (kod žena ginekološki pregled); standardne laboratorijske pretrage; ocena zdravstvenog stanja; određivanje dodatnih medicinskih ispitivanja u zavisnosti od nađenog stanja i faktora rizika; zdravstveno vaspitni rad

Jedanput

 

Preventivni stomatološki pregled

Prema Programu preventivne stomatološke zaštite

Jedanput u prvoj godini studija

Odraslo stanovništvo (20 - 35 godina)

Sistematski pregled

Anamneza, opšti klinički pregled i po sistemima; obavezan neurološki status; (kod žena i palpatorni pregled dojki); standardne laboratorijske pretrage; ocena zdravstvenog stanja; određivanje dodatnih medicinskih ispitivanja u zavisnosti od nađenog stanja i faktora rizika u skladu sa Programom integrisane preventivne zdravstvene zaštite stanovništva od HNO;

Jedanput u dobnom periodu, kod pregleda u slučaju bolesti

 

Vakcinacija

Postupak prema Programu i Uputstvu

Prema indikacijama

Odraslo stanovništvo (35 i više godina)

Sistematski pregled

Isti sadržaj kao kod mlađe populacije odraslih uz dopunu kod: starijih od 50 godina digitorektalni pregled; kod muškaraca palpatorni pregled prostate; kod lica 65 i više godina izvršiti procenu funkcionalnog statusa

Jedanput u dve godine kod prvog pregleda u slučaju bolesti

 

Patronažna poseta

Za odrasle 65 i više godina: upoznavanje sa zdravstvenim stanjem i funkcionalnom sposobnošću starih; zdravstveno vaspitni rad

Prema indikacijama (za odrasle 65 i više godina - jedanput godišnje)

 

Vakcinacija

Postupak prema Programu i Uputstvu

Prema indikacijama

Žene generativnog doba (15-49 godina)

Pregled u vezi sa planiranjem porodice (zahteva prisustvo oba partnera)

Zdravstveno vaspitni rad o značaju odgovornosti vezane za roditeljstvo, potrebe učešća oba partnera u planiranju porodice i štetnosti namernog prekida trudnoće; anamneza, klinički pregled, laboratorijska ispitivanja i, po potrebi, određivanje vrste kontracepcije

Najmanje 2 pregleda

Trudnice prvi trimestar

Preventivni pregled

Anamneza, merenje TA i telesne mase, pregled dojki i bradavica, određivanje karličnih mera, ginekološki pregled: pod spekulumom, bimanuelni, kolposkopski; uzimanje vaginalnog sekreta i citološkog nalaza po PA; utvrđivanje starosti trudnoće; određivanje termina porođaja, laboratorijska ispitivanja; zdravstveno vaspitni rad; u slučaju sumnje na visokorizičnu trudnoću preduzeti odgovarajuće mere; kod trudnih žena sa 35 i više godina savetovati jednu od metoda invazivne prenatalne dijagnostike

Najmanje 1 pregled

Trudnice - drugi i treći trimestar

Kontrolni pregled

Isti sadržaj kao kod sistematskog pregleda, uz dopunu: slušanje srčanih tonova ploda, određivanje stava i položaja ploda; skrining test na hiperglikemiju i hipertenziju; upućivanje na psihofizičku pripremu za porođaj

4 puta

 

Ultrazvučni pregled

Utvrđivanje stanja ploda i toka trudnoće

3 puta

 

Patronažna poseta

Upoznavanje sa zdravstvenim stanjem žene, sagledavanje socio-ekonomskih i stambenih uslova; zdravstveno-vaspitni rad uz davanje saveta u vezi nege, lične higijene i pravilne ishrane

Jedanput

 

Preventivni stomatološki pregled

Prema Programu preventivne stomatološke zaštite

Jedanput

Trudnice visoko-rizična trudnoća

Kontrolni pregled

Praćenje toka trudnoće i preduzimanje potrebnih mera

Prema indikacijama

 

Ciljani pregledi (genetska i druga ispitivanja)

Rano otkrivanje faktora rizika za pravilan razvoj ploda

Prema indikacijama

 

Patronažna poseta

Upoznavanje sa zdravstvenim stanjem trudne žene i davanje saveta

Prema indikacijama

Porodilja

Preventivni pregled

Ginekološki pregled; praćenje involucije materice; utvrđivanje zdravstvenog stanja porodilje;

Dva puta po porođaju (nakon 6 nedelja i 6 meseci)

Žene 25 - 65 godina

Ciljani pregled na rano otkrivanje raka dojke i grlića materice

Anamneza, ginekološki pregled (pod spekulumom, kolposkopski sa uzimanjem PA i vaginalnog brisa, bimanuelni); po potrebi uzimanje biopsije; pregled dojki;

Jedanput u dve godine

Žene 15 i više god.

Sistematski ginekološki pregled

Anamneza, ginekološki pregled (pod spekulumom, uzimanje PA i vaginalnog brisa, kolposkopski, bimanuelni); pregled dojki; laboratorijska ispitivanja; utvrđivanje zdravstvenog stanja i preduzimanje odgovarajućih mera

Jedanput godišnje kod prvog javljanja lekaru

II OBIM I SADRŽINA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U HITNIM, ODNOSNO URGENTNIM MEDICINSKIM STANJIMA

Svako iznenadno narušavanje zdravlja ili pogoršanje bolesti, nastalo zbog bilo kog uzroka, koji može ugroziti život ili izazvati oštećenje zdravlja smatra se stanjem u kome je potrebno ukazati hitnu medicinsku pomoć.

Sva hitna patološka stanja, oboljenja, povrede i trovanja koja se dešavaju na radnom i javnom mestu imaju apsolutan prioritet i oznavačavaju se kao urgentna stanja i stepenuju se prvim stepenom hitnosti.

Pod hitnom medicinskom pomoći podrazumeva se organizovana medicinska pomoć na mestu povređivanja, odnosno nastanka oboljenja, u toku transporta, do definitivnog zbrinjavanja u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi.

Pravo na hitnu medicinsku pomoć ima svaki pojedinac i to bezuslovno i neodložno.

Obim zdravstvene zaštite u hitnim, odnosno urgentnim stanjima definiše iskazana potreba, odnosno zahtev prema stepenu ugroženosti zdravstvenog stanja usled povrede, bolesti i drugih poremećaja zdravlja.

U hitnim, odnosno urgentnim stanjima sadržaj zdravstvene zaštite čine:

NA MESTU POVREĐIVANJA I
RAZBOLJEVANJA

U ZDRAVSTVENOJ USTANOVI

Prva pomoć

Prva pomoć

Lekarski pregled

Lekarski pregled

Medicinska intervencija

Potrebna dijagnostika i laboratorijska ispitivanja

Medikamentozna terapija

Medicinska intervencija i odgovarajuća nega

Prevoz (sanitetski i drugi)

Terapijski tretman

 

OSNOVE ORGANIZACIJE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U HITNIM, ODNOSNO URGENTNIM MEDICINSKIM STANJIMA U TOKU 24 SATA

Zdravstvena ustanova

Odgovornost za pružanje hitne medicinske pomoći u ustanovi

Nosioci aktivnosti

Dom zdravlja do 15.000 stanovnika

Služba opšte medicine

Lekar opšte medicine

Dom zdravlja za 15.000 - 50.000 stanovnika

Služba, odnosno jedinica za HMP

Ekipa: opšta medicinska i transportna

Dom zdravlja za preko 50.000 stanovnika bez Zavoda za HMP na području, a sa stanicama za HMP

Služba za hitnu medicinsku pomoć

Standardne ekipe: opšta medicinska i transportna koju čine: lekari opšte medicine, posebno edukovani za oblast kardiologije i reanimacije, i specijalisti urgentne medicine, viši medicinski tehničari, vozači;
Specijalizovane medicinske ekipe: reanimacione i pedijatrijske

Zavod za HMP sa stanicama za HMP

Služba za hitnu medicinsku pomoć

Standardne ekipe: opšta medicinska i transportna
Specijalizovane medicinske ekipe: kardiološka, toksikološka, pedijatrijska i druge

Stacionarna zdravstvena ustanova

Prijemno-trijažna i odgovarajuće urgentna služba

Specijalizovane lekarske ekipe

Ukoliko se na području opštine ili grada Beograda nalazi više zdravstvenih ustanova koje obavljaju istu ili sličnu delatnost, hitna medicinska pomoć se organizuje prema rasporedu koji utvrđuje Ministarstvo za zdravlje Republike Srbije.

Hitna medicinska pomoć se na svim nivoima zdravstvene zaštite pruža u skladu sa savremenim dostignućima medicinske nauke u smislu: brze i efikasne dostupnosti, neprekidnog trajanja delatnosti i kontinuiteta u pružanju pomoći.

III SADRŽINA I OBIM ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ZA SLUČAJ BOLESTI, POVREDE I DRUGIH POREMEĆAJA ZDRAVLJA

Sva prava za slučaj bolesti, povrede i drugih poremećaja zdravlja ostvaruju se prema iskazanoj potrebi, odnosno zahtevu osiguranika u sadržini i obimu koji određuje izabrani lekar, u zavisnosti od zdravstvenog stanja obolelog ili povređenog, a saglasno medicinskoj doktrini, uključujući i pravo na lek sa Liste lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava zdravstvenog osiguranja kao i pravo na medicinska sredstva.

Zdravstvena zaštita za slučaj bolesti, povrede i drugih poremećaja zdravlja, koja se ostvaruje u odgovarajućim zdravstvenim ustanovama, podrazumeva: dijagnostičke, terapijske i rehabilitacione metode i postupke savremene medicine uključujući i ortopedska pomagala.

 

IV SADRŽINA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ZA SLUČAJ BOLESTI, POVREDE I DRUGIH POREMEĆAJA ZDRAVLJA PO VRSTAMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA I PREMA OBLASTIMA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

ZDRAVSTVENA
USTANOVA

OBLAST ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

SADRŽAJ

1

2

3

Dom zdravlja do 15.000 stanovnika

Opšta medicina
Zdravstvena zaštita žena
Zdravstvena zaštita dece
Stomatološka zdr. zašt.,
Laboratorijska dijagnost.,
Rentgen dijagnostika
Medicinsko snabdevanje

Prvi i ponovni lekarski pregled u ordinaciji i u kući;
Zdravstveno vaspitanje;
Medicinska intervencija i nega u ordinaciji i kući;
Kućno lečenje i medicinska nega
Polivalentna patronaža
Stomatološki prvi, ponovni pregled i potrebne intervencije;
Laboratorijska i rentgen dijagnostika;
Odgovarajuća terapija;
Hitna medicinska pomoć;
Obezbeđivanje, ordiniranje, propisivanje i izdavanje lekova i medicinskih sredstava;

Dom zdravlja od 15.000 do 50.000 stanovnika

Iste oblasti kao kod doma zdravlja do 15.000 stanovnika, uz moguću dopunu, a po pribavljenoj saglasnosti:
Pneumoftiziološka zašt.
Medicina rada;
Fizikalna med. i rehab.;
Higijensko-epidemiološka zaštita;
Interna medicina;
ORL;
Oftalmologija

Isti sadržaj kao kod doma zdravlja do 15.000, uz dopunu:
Rehabilitacija;
Higijensko-epidemiološka zaštita ako u sedištu okruga ne postoji zavod za zaštitu zdravlja;
Zdravstvene usluge navedenih specijalističkih službi.

Dom zdravlja preko 50.000 stanovnika

Iste oblasti kao kod doma zdravlja od 15.000 do 50.000 stanovnika, uz moguću dopunu, a po pribavljenoj saglasnosti:
Onkološka zaštita,
Zašt. mentalnog zdravlja,
Sportska medicina
Neuropsihijatrija

Isti sadržaj kao kod doma zdravlja 15.000 do 50.000 stanovnika.

Opšta bolnica

A. Stacionarna:
Interna medicina,
Pedijatrija,
Opšta hirurgija,
Akušerstvo i ginekologija
B. Dijagnostičko-terapijska:
Laboratorijska,
Rentgen i ultrazvučna,
Anesteziologija,
Neurologija i psihijatrija,
ORL,
Oftalmologija,
Fizikalna med. i rehab.
Transfuziologija,
Hemodijaliza (po pravilu)
V. Specijalističko-konsultativna:
Sve oblasti i specijalnosti iz kojih obavlja zdr. delatnost
G. Medicinsko snabdevanje

U stacionaru:
Smeštaj (soba, postelja);
Potrebna dijagnostička obrada, Terapijski tretman (medikamentozni, operativni, kombinovani, rana rehabilitacija);
Higijensko-dijetetski režim;
Medicinska nega;
U poliklinici:
Specijalističko-konsultativni pregledi, potrebna dijagnostička obrada, mišljenje i preporuke.
Obezbeđivanje i ordiniranje lekova i medicinskih sredstava.

Opšta bolnica za okrug (okružna bolnica)

Iste oblasti kao kod opšte bolnice van sedišta okruga, uz dopunu:
A. Stacionarna:
ORL,
Oftalmologija,
Neurologija i psihijatrija,
Zarazne bolesti,
Kožne bolesti,
Ortopedija,
Urologija,
Odgovarajuće uže specijal.
B. Dijagnostičko-terapijska:
Kliničko-biohemijska dijagnostika,
Onkologija,
Patološka anatomija,
V. Specijalističko-konsultativna:
Sve specijalnosti i uže specijalnosti iz kojih obavlja zdr. delatnost

Isti sadržaj kao kod opšte bolnice.

Specijalna bolnica

Oblasti specijalnosti i uže specijalnosti iz kojih obavlja zdravstvenu delatnost i to za:
A. Lica određene dobne grupe (na pr. dečija bolnica);
B. Lica obolela od određene bolesti (na pr. za tuberkulozu, psihijatriju)

Isti sadržaj kao kod opšte bolnice uz dopunu: konzilijarno mišljenje u skladu sa zakonom

Zavod

A. Vanbolnička
Hitna medicinska pomoć,
Zdr. zašt. radnika,
Zdr. zašt. studenata,
Pneumoftiziološka zašt.,
Kućna nega, lečenje i gerontološka zaštita,
Kožnovenerične bolesti,
Transfuzija krvi,
Proizvodnja seruma i vakc.,
Ispitivanje i kontrola lekova
B. Bolnička
Onkološka zaštita,
Zašt. mentalnog zdravlja,
Psihijatrijska zaštita,
Zdr. zašt. prevremeno rođene dece,
Rana, opšta i specijalizovana rehabilitacija,
Rehabilitacija cerebralne paralize i drugih srodnih stanja,
Medicinsko snabdevanje.

A. u oblasti vanbolničke delatnosti
Prvi i ponovni lekarski pregled u ordinaciji i u kući;
Medicinska intervencija i nega u ordinaciji i kući;
Laboratorijska i rentgen dijagnostika; Odgovarajuća terapija i rehabilitacija;
Obezbeđivanje, ordiniranje, propisivanje i izdavanje lekova i medicinskih sredstava;
B. u oblasti bolničke delatnosti
U stacionaru:

Smeštaj (soba, postelja);
Potrebna dijagnostička obrada, Terapijski tretman (medikamentozni, operativni, kombinovani, rana rehabilitacija);
Higijensko-dijetetski režim;
Medicinska nega;
U poliklinici:
Specijalističko-konsultativni pregledi, potrebna dijagnostička obrada, mišljenje i preporuke.
Obezbeđivanje i ordiniranje lekova i medicinskih sredstava

Klinika/Institut

Specijalizovana poliklinička i bolnička zdr. delatnosti iz: jedne ili više oblasti, grana medicine, odnosno stomatologije

U stacionaru:
Smeštaj (soba, postelja);
Potrebna dijagnostička obrada;
Terapijski tretman (medikamentozni, operativni, kombinovani, rana rehabilitacija);
Higijensko-dijetetski režim;
Medicinska nega;
U poliklinici:
Specijalističko-konsultativni pregledi, potrebna dijagnostička obrada, mišljenje i preporuke uključujući i usluge naučnog i nastavnog kadra.
Obezbeđivanje i ordiniranje lekova i medicinskih sredstava

Kliničko-bolnički centar

A. Stacionarna i specijalizovana:
Interna medicina,
Infektologija,
Pedijatrija,
Pneumoftiziologija,
Neurologija,
Psihijatrija,
Opšta hirurgija,
Dečija hirurgija,
Urologija,
Ortopedija,
Ginekologija i akušerstvo
ORL,
Oftalmologija,
Dermatovenerologija,
Odgovarajuće uže specijal.
B. Dijagnostičko-terapijska uz stacionarnu oblast:
Dečija neurologija,
Dečija psihijatrija,
Plastična i rek. hirurgija,
Maksilofac. hirurgija,
Neurohirurgija,
Grudna hirurgija,
Anesteziologija sa reanimatologijom,
Fizikalna med. i rehab.,
Radiologija,
Nuklearna medicina,
Klinička farmakologija,
Klinička fiziologija,
Klinička biohemija,
Imunologija,
Transfuziologija,
Urgentna medicina,
Odgovarajuće uže specijal.
V. Specijalistička i specijalizovana poliklinička:
Sve grane i oblasti iz kojih obavlja zdravstvenu delatnost;
G. Medicinsko snabdevanje

Isti sadržaj kao kod klinike/instituta

Kliničko-bolnički centar u sedištu kliničkog centra organizuje se i obezbeđuje obavljanje zdravstvene delatnosti iz svih ili samo određenih oblasti, specijalnosti i užih specijalnosti. Oblasti specijalnosti i uže specijalnosti se utvrđuju Statutom, na osnovu ocene i predloga Zavoda za zaštitu zdravlja Srbije.

Klinički centar

A. Specijalizovana stacionarna:
Iste oblasti kao u KBC-u, uz dopunu:
Dečija neurologija
Dečija psihijatrija;
Neurohirurgija,
Plastična i rek. hirurgija,
Maksilofac. hirurgija,
Grudna hirurgija.
B. Dijagnostičko-terapijska;
Iste oblasti kao u KBC-u, kao i iz odgovarajućih užih specijalnosti
V. Specijalizovana poliklinička:
Sve specijalnosti i uže specijalnosti iz kojih obavlja zdravstvenu delatnost
G. Medicinsko snabdevanje

U stacionaru:
Smeštaj (soba, postelja);
Potrebna dijagnostička obrada;
Terapijski tretman (medikamentozni, operativni, kombinovani, rana rehabilitacija);
Higijensko-dijetetski režim;
Medicinska nega;
U poliklinici:
Specijalističko-konsultativni pregledi, potrebna dijagnostička obrada, mišljenje i preporuke uključujući i usluge naučnog i nastavnog kadra
Obezbeđivanje i ordiniranje lekova i medicinskih sredstava

Zavod za zaštitu zdravlja

Socijalna medicina sa organizacijom zdravstvene službe, zdravstveno vaspitanje, zdravstvena statistika, informatika i ekonomika u zdravstvu; Epidemiologija sa mikrobiologijom, parazitologijom i virusologijom;
Higijena sa zaštitom životne sredine;
Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija (DDD-ukoliko ne postoji specijalizovana ustanova za ove poslove)

Prati, istražuje i proučava zdravstveno stanje i zdravstvenu kulturu stanovništva, stanje i kvalitet životne sredine, uzroke, pojave i širenja zaraznih i drugih bolesti sociomedicinskog značaja, uticaje ekoloških faktora na zdravlje, kao i organizaciju, kvalitet rad i razvoj zdravstvene službe i predlaže i preduzima odgovarajuće mere u cilju zaštite i unapređenja zdravlja ljudi.
Osnovu za obavljanje svih navedenih sadržaja čine: statistička i druga istraživanja, laboratorijske analize (bakteriološke, serološke, parazitološke, virusološke, biološke, hemijske, toksikološke); plansko analitičke, socijalno-medicinske, epidemiološke i higijensko-ekološke analize i studije; stručno-metodološke, koordinativne i organizacione aktivnosti;

Apoteka

Medicinsko snabdevanje stanovništva

 

 

 

 

Galenska laboratorija

Nabavka lekova, pomoćnih lekovitih i medicinskih sredstava, dijetetskih proizvoda i medicinske ambalaže;
Izdavanje lekova, pomoćnih lekovitih i medicinskih sredstava stanovništvu po osnovu režima o registraciji leka (recept, ručna prodaja);
Izrada magistralnih lekova i galenskih preparata;
Izrada lekova po posebnim zahtevima i specijalnim formulacijama;
Kontrola ispravnosti lekova i lekovitih supstanci;
Zdravstveno-vaspitni rad sa stanovništvom.
Izrada galenskih preparata i lekova za parenteralnu upotrebu, ispitivanje lekovitih supstanci i galenskih preparata na kvalitet

Apotekarska ustanova

Obavlja delatnost dve ili više apoteka