ODLUKA
O UPRAVI ZA ZAJEDNIČKE POSLOVE REPUBLIČKIH ORGANA

("Sl. glasnik RS", br. 67/91, 79/2002 i 13/2004)

Član 1

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa osnovana Odlukom o Upravi za zajedničke službe republičkih organa ("Službeni glasnik SRS", br. 24/83 i 28/84) nastavlja da radi pod nazivom Uprava za zajedničke poslove republičkih organa (u daljem tekstu Uprava) i vrši određene stručne, tehničke i druge zajedničke poslove za potrebe narodne Skupštine Republike Srbije, predsednika Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Ustavnog suda Srbije, ministarstava, posebnih organizacija i pravosudnih organa Republike (u daljem tekstu: republičkih organa) preuzete posebnim sporazumima.

Član 2

Uprava vrši sledeće zajedničke poslove:

1. poslove automatske obrade podataka koji obuhvataju: izradu i uvođenje projekata za automatizaciju administrativnih i drugih operativnih poslova koji se obavljaju u Upravi i republičkim organima, projektovanje i organizovanje dokumentacionih i drugih baza podataka za potrebe rada republičkih organa i druge informatičke poslove vezane za obezbeđenje funkcionisanja i razvoj informacionog sistema;

2. poslove zajedničke INDOK službe republičkih organa, koji obuhvataju: prikupljanje, obradu, evidentiranje, čuvanje i davanje na korišćenje dokumentacionog i bibliotečkog materijala od značaja za informisanje, stručno usavršavanje i analitičko-stručni rad u republičkim organima;

3. prevođenje na albanski i mađarski jezik;

4. finansijske i materijalne poslove koji obuhvataju: vođenje pomoćne knjige osnovnih sredstava i sitnog inventara, pomoćne knjige robnog i materijalnog knjigovodstva, poslove ekonomata, nabavku opreme, uređaja i inventara;

5. administrativno-tehničke poslove koji obuhvataju: prijem, evidentiranje i otpremanje pošte, vođenje arhivskog poslovanja, poslove prijemne kancelarije, kurirske poslove i druge pomoćno-tehničke i administrativne poslove;

6. birotehničke poslove koji obuhvataju: prepis i sravnjivanje tekstova materijala, štampanje, umnožavanje i povezivanje materijala, stenografisanje, audio snimanje toka sednice i obezbeđivanje funkcionisanja konferencijsko-diskusionih sistema;

7. stručne analitičke i investiciono-tehničke poslove u vezi sa izgradnjom, dogradnjom i adaptacijom poslovnog prostora za potrebe republičkih organa, kao i poslove adaptacije uređenja i opremanja službenih stanova;

8. poslove tekućeg i investicionog održavanja poslovnih zgrada republičkih organa i objekata za reprezentaciju kojima se obezbeđuje korišćenje poslovnog prostora, instalacija, uređaja i opreme, uređenje i zagrevanje prostorija, sprovođenje mera protivpožarne zaštite i održavanje čistoće;

9. poslove društvene ishrane i pružanje ugostiteljskih usluga u poslovnim zgradama republičkih organa i objektima za reprezentaciju;

10. poslove prevoza službenim automobilima, održavanja, servisiranja i garažiranja vozila republičkih organa i zajedničkih službi; i

11. poslove Ekonomije u Smederevu.

Član 3

Poslove iz člana 2 ove odluke Uprava vrši za sve republičke organe iz člana 1 ove odluke, osim za one republičke organe, koji zbog specifičnosti zadataka i poslova i smeštajnih uslova, imaju svoje službe za vršenje tih poslova.

Uprava može da vrši određene poslove iz člana 2 ove odluke i za republičke organe koji imaju svoje službe za te poslove, ukoliko za to ima obezbeđene uslove.

Uprava mož da vrši poslove iz člana 2 tačke 7 i 9 ove odluke i za potrebe drugih organa smeštenih u poslovnim zgradama republičkih organa, ukoliko za to ima obezbeđene uslove.

Usluge iz st. 2 i 3 ovog člana Uprava vrši uz naknadu koja se utvrđuje prema cenovniku usluga koji utvrđuje direktor Uprave.

Uprava može poveriti poslove iz člana 2 ove odluke i drugim, preduzećima i institucijama specijalizovanim za te poslove.

Član 4

Sredstva za rad Uprave obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Član 5

Radom Uprave rukovodi direktor.

Direktor Uprave predstavlja Upravu i za svoj rad i rad Uprave odgovara Vladi Republike Srbije, a u pogledu načina vršenja poslova sekretaru Vlade Republike Srbije.

Direktor Uprave obezbeđuje sve potrebne uslove za rad Uprave, prati način pružanja usluga, ostvaruje uvid u stanje i potrebe, analizira i ocenjuje usklađenost pružanja usluga sa potrebama republičkih organa i raspolaže sredstvima za njen rad.

Direktora Uprave u njegovoj odsutnosti ili sprečenosti zamenjuje zamenik direktora Uprave i zastupa ga u poslovima koje mu poveri direktor, a može mu poveriti i rukovođenje određenim sektorom Uprave.

Član 6

U Upravi se postavljaju pomoćnici direktora koji pomažu direktoru u rukovođenju pojedinim područjima rada Uprave, obavljaju poslove utvrđene Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Upravi, kao i druge poslove koje im naloži direktor Uprave.

Član 7

Direktora Uprave, zamenika direktora i pomoćnike direktora postavlja na četiri godine i razrešava dužnosti Vlada Republike Srbije.

Član 8

Uprava je dužna da donese Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Upravi u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 9

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o upravi za zajedničke službe republičkih organa ("Službeni glasnik SRS", br. 24/83 i 28/84).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o upravi za zajedničke poslove republičkih organa

("Sl. glasnik RS", br. 79/2002)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2003. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o upravi za zajedničke poslove republičkih organa

("Sl. glasnik RS", br. 13/2004)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se počev od 1. marta 2004. godine.