PRAVILNIK
O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda, br. 1/2004)

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna - Izvršenje budžeta grada i drugih računa trezora grada Beograda, kao i podračuna i drugih računa indirektnih korisnika sredstava budžeta grada Beograda, uključenih u konsolidovani račun trezora grada Beograda (u daljem tekstu: KRT grada).

Član 2

Direktni korisnici budžeta grada nemaju otvorene podračune u okviru KRT grada.

Indirektni korisnici budžeta grada mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi.

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa budžetom grada.

Na podračunima sopstvenih prihoda vode se sredstva indirektnih korisnika budžeta grada koja se ostvaruju u skladu sa zakonom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada.

Član 3

Sopstveni prihodi indirektnih korisnika budžeta grada konsoliduju se na nivou KRT grada.

Ako se korisnik budžeta grada finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, sopstveni prihodi tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema pripadnosti direktnog korisnika budžetskih sredstava.

II KORIŠĆENJE NOVČANIH SREDSTAVA

Član 4

Sekretarijat za finansije - Uprava za trezor (u daljem tekstu: trezor) ispostavlja naloge za plaćanje Upravi za javna plaćanja (u daljem tekstu: Uprava), na zahtev direktnog korisnika budžeta grada, za izdatke za redovno poslovanje direktnog korisnika budžeta grada u okviru odobrenih aproprijacija, na osnovu kvartalnih i mesečnih planova potrošnje, u skladu sa budžetom grada za budžetsku godinu.

Trezor ispostavlja naloge Upravi za transfer sredstava sa podračuna - Izvršenje budžeta grada na podračune za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta grada, na zahtev direktnih korisnika budžeta grada, za izdatke za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta grada u okviru odobrenih aproprijacija, na osnovu kvartalnih i mesečnih planova potrošnje, sa kojih indirektni korisnici budžeta grada ispostavljaju nalog za plaćanje Upravi.

Član 5

Indirektni korisnici budžeta grada ispostavljaju naloge za plaćanje Upravi, sa podračuna sopstvenih prihoda, za namene i do visine utvrđene zakonom, drugim propisima i opštim aktom.

III UPRAVLJANJE NOVČANIM SREDSTVIMA NA KRT GRADA

Član 6

Svim sredstvima na KRT grada upravlja trezor, u skladu sa zakonom.

Upravljanje sredstvima iz stava 1 ovog člana podrazumeva planiranje tokova i upravljanje primanjima i izdacima radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Trezor planira tokove novčanih sredstava sa ciljem nesmetanog izvršenja obaveza budžeta grada, u skladu sa zakonom.

Član 7

U cilju obezbeđivanja sredstava za finansiranje tekuće likvidnosti, budžet grada može privremeno pozajmiti sredstva sa podračuna za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta grada, odnosno sa KRT grada, prenosom sredstava sa računa za interne pozajmice.

Visina pozajmice iz stava 1 ovog člana može biti do 30% dnevnog stanja salda prethodnog dana na podračunima za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta grada.

Pozajmljivanje iz stava 1 ovog člana može biti do 30 dana.

Član 8

Indirektni korisnici budžeta grada, po završetku budžetske godine, podnose nalog Upravi za prenos neutrošenih sredstava u toj budžetskoj godini sa podračuna za redovno poslovanje na podračun - Izvršenje budžeta grada.

Stanje sopstvenih prihoda indirektnih korisnika budžeta grada evidentirano na kraju budžetske godine prenosi se kao početno stanje ovih sredstava na početku naredne budžetske godine.

Član 9

Sredstva iz člana 1 ovog pravilnika koja preostanu po izvršenju obaveza u skladu sa članom 6 stav 3 ovog pravilnika, mogu se koristiti za prevremeno vraćanje kredita, u cilju smanjenja obaveza grada, deponovanje sredstava kod Narodne banke Srbije ili kod poslovnih banaka koje imaju odgovarajući bonitet, uz polaganje odgovarajućih kvalitetnih instrumenata obezbeđenja, odnosno mogu se investirati u hartije od vrednosti republike, u hartije od vrednosti Narodne banke Srbije, ostalim nivoima vlasti, bankama koje kao zalogu daju odgovarajuće obezbeđenje.

Član 10

Trezor vrši deponovanje i investiranje sredstava iz člana 9 ovog pravilnika na osnovu pojedinačne odluke Izvršnog odbora o deponovanju, odnosno investiranju, u skladu sa zakonom.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Direktni korisnici budžeta grada dužni su da vode evidenciju podataka, registara, pismenih izveštaja i elektronskih podataka, koji se odnose na finansijske zadatke i aktivnosti, za sebe i svoje indirektne korisnike budžeta grada.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".