PRAVILNIK
O SAOBRAĆAJNIM, TEHNIČKIM, HIGIJENSKIM I DRUGIM USLOVIMA AUTOBUSKIH STANICA ZA MEĐUNARODNI JAVNI PREVOZ PUTNIKA

("Sl. glasnik RS", br. 18/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se saobraćajni, tehnički, higijenski i drugi uslovi autobuskih stanica za međunarodni javni prevoz putnika (u daljem tekstu: stanica).

Član 2

Stanica je objekat u kome se obavlja: prihvat i otprema autobusa, prtljaga i stvari, ukrcavanje i iskrcavanje putnika, izdavanje voznih karata i drugih prevoznih isprava, davanje obaveštenja o prevozu i pružanje drugih usluga u vezi sa prevozom.

Član 3

Stanica mora da ima istaknut natpis: "Autobuska stanica" sa imenom i naznakom naseljenog mesta u kome se nalazi.

Stanica ima poslovnu zgradu i prostor za autobuse, a može da ima i prostor za parkiranje drugih vozila.

Član 4

Poslovna zgrada stanice ima: prostor sa mestima za prodaju voznih karata i drugih prevoznih isprava i davanje obaveštenja o prevozu, prostoriju za otpremno-dispečersku službu, čekaonicu, garderobu i javni sanitarni čvor sa tekućom vodom.

Prostor za prodaju karata i drugih prevoznih isprava i čekaonica mogu da budu u istoj prostoriji poslovne zgrade.

Broj mesta za prodaju voznih karata i drugih prevoznih isprava mora da bude toliki da omogući kupovinu vozne karte ili druge prevozne isprave bez većeg zadržavanja putnika, a izuzetno uz zadržavanje do 15 minuta.

U poslovnoj zgradi mora da se obezbedi javna telefonska govornica.

Član 5

Poslovna zgrada stanice snabdevena je agregatom ili sličnim uređajem za proizvodnju električne energije za osvetljenje čekaonice i perona u slučaju nestanka električne energije, kao i higijenski ispravnom vodom.

Član 6

Čekaonica mora da ima:

1) površinu koja odgovara prosečnom dnevnom protoku putnika ne manju od 12 m2, snabdevenu sa najmanje 4 mesta za sedenje namenjenih za invalide ili majke sa decom;

2) visinu od najmanje 3,20 m;

3) obezbeđeno zagrevanje u zimskom periodu sa temperaturom od najmanje 16oC;

4) provetravanje prirodnim i veštačkim putem koje omogućava izmenu vazduha najmanje 3m3 svežeg vazduha na čas po kvadratnom metru;

5) vidno istaknute oznake o zabrani pušenja;

6) prirodno osvetljenje i veštačko osvetljenje od najmanje 65 luksa;

7) podove i zidove od materijala pogodnog za lako pranje, čišćenje i dezinfekciju;

8) neophodan nameštaj pogodan za lako čišćenje i nepodesan za uvlačenje gamadi;

9) korpu za otpatke sa uloškom - kesama za jednokratnu upotrebu.

Član 7

Davanje obaveštenja o prevozu vrši se na šalteru informacija koji je na vidnom mestu u poslovnoj zgradi, a u stanici sa manjim brojem korisnika (stanica sa manje od 10 perona), davanje obaveštenja može se vršiti na mestima za prodaju karata i drugih prevoznih isprava.

Za davanje obaveštenja - informacija (o redu vožnje, cenama i dr.) stanica mora da ima poseban telefonski broj.

Član 8

Na vidnom mestu u poslovnoj zgradi ističe se:

1) izvod iz reda vožnje sa nazivom linije, bliže određenim pravcem linije, vremenom polaska, vremenom dolaska, razdobljem u kome se vrši prevoz;

2) radno vreme stanice, i

3) druge pisane ili vizuelne oznake za prostore i prostorije koje se nalaze u okviru stanice (ambulanta, garderoba, sanitarni čvor, telefon i sl.).

Član 9

Garderoba ima izdvojenu površinu koja odgovara prosečnim dnevnim potrebama smeštaja prtljaga i stvari.

Usluge garderobe se mogu organizovati u okviru drugih službi (služba za prodaju karata, dispečerska služba i dr.) sa vidnom naznakom da ista postoji.

Član 10

Prostor za autobuse ima: površinu za kretanje autobusa, perone i parkiralište za autobuse, a može da ima površinu za čišćenje i pranje vozila, uređaje za kontrolu tehničke ispravnosti vozila i pumpu za snabdevanje gorivom.

Član 11

Površina za kretanje autobusa je određena manevarskim karakteristikama autobusa pri postavljanju na peron hodom unapred i slobodnim bezbednim kretanjem iz stanice sa već postavljenim autobusima na peronima i parkiralištima.

Član 12

Peron je površina namenjena za kretanje putnika, ukrcavanje i iskrcavanje putnika i površina za postavljanje autobusa.

Širina perona ne može biti manja od 4 m i mora da obezbedi neometan prilaz i ulazak i izlazak putnika u autobus na prednja i zadnja vrata kada su istovremeno otvorena vrata prostora za prtljag kod dva paralelno postavljena autobusa.

Ukupna dužina perona predviđena za putnike određena je brojem perona i mora da bude uzdignuta u odnosu na površinu za autobuse od 10 do 20 cm.

Broj perona je određen minimalnim vremenom zadržavanja autobusa na peronu od 8 minuta u međumesnom i 5 minuta u prigradskom prevozu.

Svaki peron mora da ima svoj broj.

Član 13

Nadstrešnica za putnike mora da bude visine najmanje 4,5 m.

Stubovi nadstrešnice postavljaju se tako da ne ometaju manevrisanje i ulazak autobusa, kao i ukrcavanje i iskrcavanje putnika.

Član 14

Parkiralište za autobuse mora da ima površinu koja omogućava parkiranje autobusa koji čekaju na polazak prema redu vožnje.

Parkiralište može da bude i u neposrednoj blizini stanice.

Član 15

Stanica mora da ima razglasne uređaje koji omogućavaju razgovetnu i dovoljnu čujnost obaveštenja u čekaonici i na peronima.

Služba stanice najavljuje svako postavljanje autobusa za polazak i svaki dolazak autobusa, kao i svako odstupanje od reda vožnje.

Stanica mora da ima u čekaonici i na peronima časovnike koji pokazuju tačno vreme.

Član 16

U gradovima i naseljima gradskog karaktera u kojima je organizovan javni gradski saobraćaj na vidnom mestu u stanici mora da bude istaknut plan naseljenog mesta u kome se stanica nalazi sa unesenim linijama javnog gradskog saobraćaja.

Član 17

Lokacija za stanicu određuje se pravcima međunarodnog prevoza kroz grad ili naseljeno mesto, a imajući u vidu zahtev putnika i prevoznika za najkraćim prevoznim putevima.

Član 18

Stanica mora da se održava tako da uvek odgovara svojoj nameni.

Održavanjem stanice smatraju se radovi kojima se obezbeđuje ispravno stanje saobraćajno-tehničkih i sanitarno-tehničkih elemenata, i to: opravka poslovne zgrade, njenih uređaja i instalacija, zamena dotrajalih saobraćajnih znakova, putokaza, oznaka, simbola, opravka i zamena razglasnih uređaja, obnavljanje perona i parkirališta za autobuse, čišćenje snega sa perona i parkirališta za autobuse i posipanje odgovarajućim materijalom radi sprečavanja poledice, redovno održavanje površina koje se boje, svakodnevno čišćenje, pranje i dezinfekcija perona i parkirališta za autobuse, kao i redovno uklanjanje otpadaka na tim površinama na higijenski način i drugo.

Član 19

Preduzeće koje upravlja stanicom vodi tačnu evidenciju polazaka i dolazaka autobusa u međunarodnom javnom prevozu putnika.

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".