PRAVILNIK
O OBRASCU IZBEGLIČKOG KARTONA

("Sl. glasnik RS", br. 23/92, 22/94 i 61/94)

Član 1

Način i obim pružanja pomoći u zbrinjavanju izbeglica evidentira se u izbegličkom kartonu.

Izbeglički karton izdaje se izbeglici prema obrascu ZBEG-4 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Izbeglički karton važi samo uz izbegličku legitimaciju.

Član 2

Broj izbegličkog kartona, podatke o članovima porodičnog domaćinstva, podatke o prihodima i eventualne napomene unosi u izbeglički karton poverenik Komesarijata za izbeglice u opštini u kojoj izbeglica ima boraviše (u daljem tekstu: poverenik).

Član 3

Pošto organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova obrazovana na području opštine u kojoj izbeglica ima boravište dostavi primerke izbegličkog kartona, poverenik izbeglički karton dostavlja organizaciji odnosno organu koji izbeglici pretežno pruža pomoć.

Organ, odnosno organizacija iz stava 1 ovog člana vodi matičnu evidenciju izbegličkih kartona (u daljem tekstu: nadležna organizacija) a sve promene u vezi sa prihodima i pruženom pomoći izbeglici upisuje i u primerak kartona koji se nalazi kod izbeglice i u primerak kartona koji se nalazi u matičnoj evidenciji.

Član 4

U slučaju kada pomoć pruža drugi organ odnosno organizacija, odnosno zdravstvena ili obrazovna ustanova, podaci o pruženoj pomoći evidentiraju se u matičnoj evidenciji na osnovu podataka iz izbegličkog kartona koji se nalazi kod izbeglog lica.

Član 4a

U slučaju da izbeglica izgubi ili na drugi način ostane bez izbegličkog kartona dužan je da to odmah, a najkasnije u roku od osam dana, prijavi povereniku Komesarijata u opštini gde ima boravište i zatraži izdavanje novog izbegličkog kartona.

Poverenik Komesarijata u opštini iz stava 1 ovog člana, pošto prethodno preko matične evidencije nadležne organizacije u istoj opštini i na drugi podesan način proveri tačnost navoda iz zahteva izbeglice, odlučiće u roku od osam dana od dana prijema zahteva da li će izdati novi izbeglički karton, ili će zahtev izbeglice odbiti.

Član 4b

Izbeglički kartoni izdati do stupanja na snagu ovog pravilnika važe do njihove zamene izbegličkim kartonima na obrascu propisanom ovim pravilnikom, a najkasnije do 31. decembra 1994. godine.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Obrazac ZBEG-4 koji je sastavni deo ovog pravilnika objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 23/92, str. 838 i "Sl. glasnik RS", br. 22/94 str. 507 i 508.