PRAVILNIK
O EVIDENCIJI IZBEGLICA

("Sl. glasnik RS", br. 23/92)

Član 1

Zahtev za priznavanje svojstva izbeglice i za izdavanje izbegličke legitimacije podnosi izbeglo lice na obrascu ZBEG-1 i ZBEG-2.

Za izbeglo lice mlađe od 15 godina, zahtev iz stava 1 ovog člana, podnosi roditelj ili lice koje se brine o njemu.

Uz obrasce iz stava 1 ovog člana prilažu se i dve fotografije veličine 30 x 35 mm osim za izbegla lica mlađa od sedam godina.

Pored zahteva iz stava 1 ovog člana, izbeglo lice daje na obrascu ZBEG-3 i podatke koji se odnose na imovinu i njeno stanje u prebivalištu.

Obrasci iz st. 1 i 4 ovog člana podnose se povereniku Komesarijata za izbeglice u opštini u kojoj izbeglo lice ima boravište (u daljem tekstu: poverenik), koji je dužan da izbeglom licu pruži pomoć radi unošenja potrebnih podataka i obezbeđivanja fotografija koje se prilažu uz obrasce.

Obrasci iz st. 1 i 4 ovog člana nalaze se u prilogu i čine sastavni deo ovog pravilnika.

Član 2

Na osnovu primljenih zahteva i podnetih obrazaca iz člana 1 ovog pravilnika poverenik unosi podatke u obrazac Evidencije primljenih zahteva za izdavanje izbegličke legitimacije i donetih rešenja, koji se nalazi u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Rešenje o priznavanju svojstva izbeglice sa obrascima ZBEG-1, ZBEG-2, ZBEG-3 i dva primerka izbegličkog kartona poverenik dostavlja organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova obrazovanoj na području opštine u kojoj izbeglo lice ima boravište (u daljem tekstu: organizaciona jedinica).

Prilikom izdavanja izbegličke legitimacije organizaciona jedinica upisuje u izbeglički karton broj izbegličke legitimacije i jedan primerak uručuje izbeglom licu, a drugi dostavlja povereniku.

Po izdavanju izbegličke legitimacije, organizaciona jedinica obrasce ZBEG-1, ZBEG-2 i ZBEG-3, sa upisanim brojem izbegličke legitimacije, dostavlja Ministarstvu brojem izbegličke legitimacije, dostavlja Ministarstvu unutrašnjih poslova u njegovom sedištu.

Obrasce iz stava 3 ovog člana Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavlja Republičkom zavodu za statistiku na obradu i prezentiranje podataka korisnicima.

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Obrasci ZBEG-1, ZBEG-2, ZBEG-3 i obrazac Evidencija, koji su sastavni deo ovog pravilnika objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 23/92, str. 831-837.