ODLUKA
O POSTUPKU I NAČINU UMANJENJA NOVČANE NAKNADE ZA VREME NEZAPOSLENOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 19/2004)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se postupak i način umanjenja novčane naknade za vreme nezaposlenosti korisniku koji za vreme ostvarivanja prava na novčanu naknadu ostvaruje prihode po osnovu autorskog ugovora, obavljanja zanatskih i drugih poslova ili na drugi način stečenog prihoda (u daljem tekstu: prihodi).

Pored slučajeva iz stava 1 ovog člana, ovom odlukom uređuje se i postupak i način utvrđivanja iznosa za isplatu novčane naknade korisniku koji se zaposli sa nepunim radnim vremenom u smislu člana 123 Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

Korisniku novčane naknade, kome je, u mesecu za koji se vrši obračun i isplata novčane naknade, isplaćen određeni iznos na ime prihoda po osnovu autorskog ugovora, obavljanja zanatskih i drugih poslova ili na drugi način stečenog prihoda, srazmerno se umanjuje novčana naknada za iznos isplaćenih prihoda.

Novčana naknada, po umanjenju za iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko i za zdravstveno osiguranje, umanjuje se za iznos isplaćenih prihoda (neto) iz stava 1 ovog člana.

Član 3

Korisnik novčane naknade koji ostvari prihode iz člana 2 ove odluke, dužan je da u roku od pet dana od dana nastanka osnova, odnosno izvršene isplate, dostavi nadležnoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje kod koje ostvaruje pravo na novčanu naknadu, dokaz o osnovu po kome ostvaruje prihode, kao i o visini prihoda i datumu izvršene isplate.

Po izvršenom obračunu novčane naknade za mesec u kojem je korisniku novčane naknade isplaćen određeni iznos na ime prihoda iz člana 2 stav 1 ove odluke, filijala iz stava 1 ovog člana dužna je da korisniku novčane naknade dostavi obaveštenje o umanjenju novčane naknade.

Obaveštenje iz stava 2 ovog člana sadrži naročito podatke o:

- obračunatom iznosu novčane naknade, u skladu sa zakonom;

- iznosu novčane naknade po umanjenju za iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko i za zdravstveno osiguranje;

- iznos isplaćenih prihoda za koji se umanjuje novčana naknada iz alineje 2 ovog stava;

- iznos novčane naknade (neto), koji preostaje za isplatu korisniku novčane naknade;

- izvršenoj uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i za zdravstveno osiguranje na osnovicu koju čini novčana naknada iz alineje 1 ovog stava.

Član 4

Korisniku novčane naknade koji je zasnovao radni odnos sa nepunim radnim vremenom, a kome je, u mesecu za koji se vrši isplata novčane naknade, isplaćena zarada, odnosno naknada zarade (u daljem tekstu: zarada), novčana naknada se isplaćuje u visini razlike između iznosa novčane naknade, umanjenog za iznos doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, i iznosa isplaćene zarade kod poslodavca, ako je iznos zarade niži od pripadajućeg iznosa novčane naknade.

Član 5

Korisnik novčane naknade koji zasnuje radni odnos sa nepunim radnim vremenom, dužan je da u roku od pet dana od dana zaključivanja ugovora, odnosno izvršene isplate zarade, dostavi nadležnoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje kod koje ostvaruje pravo na novčanu naknadu, ugovor o radu, kao i dokaz o isplaćenom iznosu zarade i datumu izvršene isplate.

Na korisnike novčane naknade iz stava 1 ovog člana, shodno se primenjuju odredbe člana 3 st. 2 i 3 ove odluke.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se počev od obračuna i isplate novčane naknade za februar 2004. godine.