ODLUKA
O STALNOJ MANIFESTACIJI U OBLASTI SPORTA OD ZNAČAJA ZA GRAD BEOGRAD

("Sl. list grada Beograda", br. 24/2003, 30/2003 - ispr. i 2/2004)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se stalna manifestacija u oblasti sporta od značaja za grad Beograd, način upravljanja i finansiranja manifestacijom i druga pitanja od značaja za rad manifestacije.

Član 2

Stalna manifestacija u oblasti sporta od značaja za grad Beograd je maratonska trka sa pratećim sportskim aktivnostima (u daljem tekstu: maraton).

Maraton se održava jednom godišnje.

Član 3

(Brisan)

Član 4

Maraton ima organizacioni odbor.

Organizacioni odbor maratona ima predsednika i 8 članova, koje imenuje Skupština grada Beograda na period od dve godine. Predsednik i članovi organizacionog odbora maratona imenuju se od afirmisanih ličnosti iz oblasti sporta i drugih oblasti javnog života.

Predsednik organizacionog odbora predstavlja maraton.

Član 5

Organizacioni odbor maratona za svaki maraton utvrđuje izgled grafičkih simbola maratona, program maratona i finansijski plan prihoda i rashoda sa posebno iskazanim brojem, vrstom i visinom nagrade za učesnike određuje mesto i vreme održavanja maratona, podnosi izveštaj Skupštini grada Beograda o održanom maratonu i vrši druge poslove vezane za organizaciju i održavanje maratona.

Član 6

Organizacioni odbor maratona donosi poslovnik o radu, na koji saglasnost daje Izvršni odbor Skupštine grada Beograda.

Član 7

Organizacioni odbor maratona dostavlja program i finansijski plan prihoda i rashoda maratona organu Gradske uprave nadležnom za poslove sporta najkasnije do 1. oktobra tekuće godine za održavanje maratona u narednoj godini.

Član 8

Sredstva za održavanje maratona obezbeđuju se u budžetu grada Beograda, na osnovu sagledanog programa i finansijskog plana prihoda i rashoda maratona, kao i ostalih potreba u oblasti sporta, za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1 ovog člana, Organizacioni odbor maratona obezbeđuje sredstva za održavanje maratona i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 9

Izveštaj o održanom maratonu, sa izveštajem o realizaciji finansijskog plana, Organizacioni odbor maratona dostavlja organu Gradske uprave nadležnom za poslove sporta najkasnije u roku od 30 dana od dana završetka maratona.

Član 10

Maraton ima Izvršni odbor.

Izvršni odbor maratona ima predsednika i 18 članova koje imenuje Skupština grada Beograda na period od dve godine od afirmisanih ličnosti iz oblasti sporta i drugih oblasti javnog života.

Član 11

Izvršni odbor maratona organizuje i koordinira sve aktivnosti na pripremi i realizaciji maratona.

Član 12

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe manifestacije obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom poveri grad Beograd.

Ugovorom iz prethodnog stava uređuju se prava i obaveze ugovornih strana u odnosu na obavljanje poverenog posla, a naročito vršenje nadzora nad poverenim poslom od strane organa Gradske uprave nadležnog za poslove sporta.

Ugovor iz stava 1 ovog člana u ime grada Beograda zaključuje starešina organa Gradske uprave, nadležnog za poslove sporta.

Član 13

Organizacioni i Izvršni odbor maratona imenovani do stupanja na snagu ove odluke, nastavljaju sa radom do imenovanja novih, u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".