UREDBA
O SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA PRIPADNIKA VOJNOBEZBEDNOSNE AGENCIJE MINISTARSTVA ODBRANE

("Sl. list SCG", br. 10/2004)

Član 1

Ovom uredbom propisuju se vrsta, oblik i sadržaj službenih legitimacija pripadnika Vojnobezbednosne agencije Ministarstva odbrane (u daljem tekstu: VBA) koji imaju svojstvo ovlašćenih službenih lica i lica na određenim dužnostima, način izdavanja službenih legitimacija i vođenje evidencije o izdatim službenim legitimacijama.

Obrasci službenih legitimacija iz stava 1 ovog člana odštampani su u prilogu ove uredbe i čine njen sastavni deo.

Član 2

Ovlašćena službena lica i lica na određenim dužnostima, prilikom obavljanja službenih poslova u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti i zadataka, svoj identitet i svojstvo dokazuju službenom legitimacijom.

Član 3

Službena legitimacija ovlašćenog službenog lica sastoji se od: trodelnih sklapajućih korica sa spuštenim ležištem za značku, službene značke VBA, identifikacione kartice i kartice ovlašćenja.

Korice službene legitimacije iz stava 1 ovog člana izrađene su od prirodne kože, crne boje, veličine 205 x 80 mm.

Na naslovnoj strani korice, u gornjem delu, tehnikom suvog žiga utisnut je naziv: "SRBIJA I CRNA GORA", ispod toga - "VOJNOBEZBEDNOSNA AGENCIJA", na sredini grb Savezne Republike Jugoslavije, a u donjem delu - naziv: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA".

Na unutrašnjoj strani korice, sa donje strane, nalazi se službena značka VBA, u gornjem levom uglu korice - otvor od providne folije, veličine 85 x 58 mm za karticu ovlašćenja, a na desnom gornjem uglu korice - otvor od providne folije, veličine 85 x 70 mm za identifikacionu karticu.

Član 4

Službena značka iz člana 3 stav 1 ove uredbe veličine je 55 x 71 mm i ima oblik trouglastog heraldičkog štita. U osnovi je srebrni dvoglavi orao sa podignutim krilima između kojih se nalazi oznaka VBA.

U podnožju dvoglavog orla nalaze se lovorov i hrastov poluvenac i dva ukrštena mača sa vrhovima nagore koji su uvezani trakama koje simbolizuju državnu zajednicu Srbija i Crna Gora.

Ispod elemenata znaka iz stava 2 ovog člana nalazi se pločica sa identifikacionim brojem koji je sastavni deo znaka.

Službena značka iz stava 1 ovog člana izrađuje se od pregovanog (kovanog) mesinganog lima.

Član 5

Identifikaciona kartica iz člana 3 stav 1 ove uredbe u gornjem delu sadrži naziv: "MINISTARSTVO ODBRANE", ispod toga: "VOJNOBEZBEDNOSNA AGENCIJA", u levom gornjem delu je mesto za fotografiju u boji ovlašćenog službenog lica u civilnom odelu, veličine 25 x 30 mm. Pored mesta za fotografiju nalazi se "Serijski broj", ispod njega - oznaka "Serije", a desno od serijskog broja je hologram, veličine 13,2 x 16 mm, koji je identičan službenoj znački iz člana 4 stav 1 ove uredbe, ali bez heraldičkog štita i pločice sa identifikacionim brojem.

Ispod mesta za fotografiju nalazi se mesto za upisivanje prezimena i imena, tekst: "je ovlašćeno službeno lice VBA", a ispod teksta - "Identifikacioni broj", "Datum izdavanja", mesto pečata i mesto za potpis direktora VBA.

Član 6

Kartica ovlašćenja iz člana 3 stav 1 ove uredbe sadrži: naslov "OVLAŠĆENJE" i tekst: "IMALAC OVE LEGITIMACIJE PRIMENJUJE OVLAŠĆENJA I IMA PRAVO I DUŽNOST DA DRŽI I NOSI ORUŽJE I DRUGA SREDSTVA PRINUDE, U OKVIRU NADLEŽNOSTI PROPISANIH ZAKONOM O SLUŽBAMA BEZBEDNOSTI SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE", a ispod teksta su: "Identifikacioni broj" i "Datum izdavanja".

Član 7

Službena legitimacija lica na određenim dužnostima sastoji se od: korica, identifikacione kartice i kartice ovlašćenja.

Službena legitimacija iz stava 1 ovog člana ima trodelne korice (na sklapanje), koje su izrađene od prirodne kože, crne boje, veličine 205 x 80 mm.

Na naslovnoj strani korice, u gornjem delu, tehnikom suvog žiga utisnut je naziv: "SRBIJA I CRNA GORA", ispod toga - "VOJNOBEZBEDNOSNA AGENCIJA", na sredini grb Savezne Republike Jugoslavije, a u donjem delu - naziv: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA".

Na unutrašnjoj strani korice, u gornjem levom uglu nalazi se otvor od providne folije, veličine 85 x 58 mm za karticu ovlašćenja, a na desnom gornjem uglu korice - otvor od providne folije, veličine 90 x 70 mm za identifikacionu karticu.

Član 8

Identifikaciona kartica iz člana 7 stav 1 ove uredbe u gornjem delu sadrži naziv: "MINISTARSTVO ODBRANE", ispod toga naziv: "VOJNOBEZBEDNOSNA AGENCIJA", u levom gornjem delu je mesto za fotografiju u boji lica na određenoj dužnosti u civilnom odelu, veličine 25 x 30 mm. Pored mesta za fotografiju nalazi se "Serijski broj", ispod njega oznaka "Serije", a desno od serijskog broja - hologram, veličine 13,2 x 16 mm, koji je identičan službenoj znački iz člana 4 stav 1 ove uredbe, ali bez heraldičkog štita i pločice sa identifikacionim brojem.

Ispod mesta za fotografiju nalazi se mesto za upisivanje prezimena i imena. Ispod toga je tekst: "je pripadnik VBA na određenim dužnostima", a ispod teksta "Identifikacioni broj", "Datum izdavanja", mesto pečata i mesto za potpis direktora VBA.

Član 9

Kartica ovlašćenja iz člana 7 stav 1 ove uredbe sadrži: naslov "OVLAŠĆENJE" i tekst: "IMALAC OVE LEGITIMACIJE PRIMENJUJE ODREĐENA OVLAŠĆENJA I IMA PRAVO I DUŽNOST DA DRŽI I NOSI ORUŽJE I DRUGA SREDSTVA PRINUDE, U OKVIRU NADLEŽNOSTI PROPISANIH ZAKONOM O SLUŽBAMA BEZBEDNOSTI SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE, A NA OSNOVU NAREĐENJA DIREKTORA VOJNOBEZBEDNOSNE AGENCIJE", a ispod teksta su: "Identifikacioni broj" i "Datum izdavanja".

Član 10

Službenu legitimaciju iz člana 3 stav 1 i člana 7 stav 1 ove uredbe izdaje direktor VBA.

Službene legitimacije važe na teritoriji državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Službene legitimacije važe 10 godina od dana izdavanja.

Član 11

Službene legitimacije zamenjuju se u slučaju oštećenja ako postanu neupotrebljive i posle isteka roka predviđenog u članu 10 stav 3 ove uredbe.

Član 12

Pripadnik VBA je obavezan da vrati službenu legitimaciju kada mu prestane služba u VBA.

Član 13

U slučaju oštećenja, gubitka ili nestanka službene legitimacije, odnosno njenog dela, pripadnik VBA je dužan da o tome odmah pismeno obavesti pretpostavljenog starešinu VBA.

U slučaju oštećenja identifikacione kartice izdaje se duplikat.

U slučaju bitne promene lika ili promene imena i prezimena pripadnika VBA izdaje se nova identifikaciona kartica.

U slučaju gubitka identifikacione kartice, iz evidencije se briše identifikacioni broj i dodeljuje se novi izdavanjem nove identifikacione kartice.

Odredbe st. 1 do 4 ovog člana primenjuju se i u slučaju oštećenja ili gubitka službene značke, kartice ovlašćenja, odnosno kožnih korica kao delova službene legitimacije.

Član 14

Zamenjene ili vraćene službene legitimacije na kraju svake kalendarske godine uništava posebna komisija sastavljena od tri člana koju obrazuje direktor VBA.

O uništenim službenim legitimacijama sastavlja se zapisnik koji potpisuju svi članovi komisije, a overava ga direktor VBA.

Član 15

O izdatim službenim legitimacijama pripadnika VBA vodi se jedinstvena evidencija.

Pripadnik VBA potvrđuje prijem službene legitimacije na potvrdi o izdatoj službenoj legitimaciji koju overava pretpostavljeni starešina.

Uz evidenciju o izdatim službenim legitimacijama čuvaju se i potvrde o izdatim službenim legitimacijama, izjave o izgubljenim i nestalim službenim legitimacijama i zapisnici o uništenim legitimacijama.

Član 16

Izgubljena službena legitimacija pripadnika VBA oglašava se nevažećom u "Službenom listu SCG".

Član 17

Zamena postojećih službenih legitimacija izvršiće se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Koji će pripadnici VBA imati svojstvo ovlašćenog službenog lica ili svojstvo lica na određenim dužnostima utvrdiće se posebnim aktom.

O postupku uništavanja službenih legitimacija, vođenju evidencije i načinu izdavanja potvrde o službenim legitimacijama iz člana 3 stav 1 i člana 7 stav 1 ove uredbe doneće se poseban akt.

Član 18

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o službenoj legitimaciji ovlašćenih lica organa bezbednosti i vojne policije Vojske Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 38/99).

Član 19

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".

 

Prilog 1

OBRAZAC
službene legitimacije ovlašćenog službenog lica Vojnobezbednosne agencije Ministarstva odbrane

 

 

SRBIJA I CRNA GORA
VOJNOBEZBEDNOSNA AGENCIJA

 

GRB
SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

 

 

 

 

 

 

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SLUŽBENA ZNAČKA
VOJNOBEZBEDNOSNE AGENCIJE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MINISTARSTVO ODBRANE
VOJNOBEZBEDNOSNA AGENCIJA

 

 

 

 

 

 

Serijski
broj
S 0000

Hologram koji je identičan službenoj znački VBA bez heraldičkog štita i pločice sa identifikacionim brojem

Prezime ___________________________________

Ime ______________________________________

je ovlašćeno službeno lice VBA

Identifikacioni broj ___________

Datum izdavanja _____________

(M.P.)

___________________
(potpis direktora VBA)

 

 

 

 

 

 

OVLAŠĆENJE

 

          IMALAC OVE LEGITIMACIJE
          PRIMENJUJE OVLAŠĆENJA I
          IMA PRAVO I DUŽNOST DA
          DRŽI I NOSI ORUŽJE I
          DRUGA SREDSTVA PRINUDE, U
          OKVIRU NADLEŽNOSTI
          PROPISANIH ZAKONOM O
          SLUŽBAMA BEZBEDNOSTI
          SAVEZNE REPUBLIKE
          JUGOSLAVIJE

 

Identifikacioni broj _______________________
Datum izdavanja ________________________

 

 

 

Prilog 2

OBRAZAC
službene legitimacije lica na određenim dužnostima u Vojnobezbednosnoj agenciji Ministarstva odbrane

 

 

SRBIJA I CRNA GORA
VOJNOBEZBEDNOSNA AGENCIJA

 

GRB
SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

 

 

 

 

 

 

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA

 

 

 

 

 

 

MINISTARSTVO ODBRANE
VOJNOBEZBEDNOSNA AGENCIJA

 

 

 

 

 

 

Serijski
broj
S 0000

Hologram koji je identičan službenoj znački VBA bez heraldičkog štita i pločice sa identifikacionim brojem

Prezime ___________________________________

Ime ______________________________________

je pripadnik VBA na određenim dužnostima

Identifikacioni broj ___________

Datum izdavanja _____________

(M.P.)

___________________
(potpis direktora VBA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OVLAŠĆENJE

 

          IMALAC OVE LEGITIMACIJE
          PRIMENJUJE ODREĐENA
          OVLAŠĆENJA I IMA PRAVO I
          DUŽNOST DA DRŽI I NOSI
          ORUŽJE I DRUGA SREDSTVA
          PRINUDE, U OKVIRU
          NADLEŽNOSTI PROPISANIH
          ZAKONOM O SLUŽBAMA
          BEZBEDNOSTI SAVEZNE
          REPUBLIKE JUGOSLAVIJE, A
          NA OSNOVU NAREĐENJA
          DIREKTORA
          VOJNOBEZBEDNOSNE AGENCIJE.

 

Identifikacioni broj _______________________
Datum izdavanja ________________________