DEKLARACIJA
O POZIVANJU NA POVRATAK SVIH GRAĐANA VOJVODINE KOJI SU BILI PRIMORANI DA NAPUSTE VOJVODINU U PERIODU OD 1990-2000. GODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 3/2004)

Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine poziva sve građane Vojvodine koji su bili primorani da napuste Vojvodinu u periodu 1990-2000. godine, usled političkih, ekonomskih, etničkih i drugih razloga, da se vrate u Vojvodinu.

Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine će se, založiti za reintegraciju svih povratnika, kao i za obezbeđenje lične bezbednosti i ravnopravnosti u ostvarivanju svih prava sa ostalim građanima Vojvodine.

Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine će se, založiti da se svim građanima Vojvodine koji su bili primorani da napuste Vojvodinu u periodu 1990-2000. godine, a nisu u mogućnosti da se u Vojvodinu vrate, garantuju građanska prava, jednaka pravima ostalih građana Vojvodine, naročito pravo na državljanstvo, stambeno pravo i biračko pravo.

Zadužuje se Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine da u najkraćem roku stupi u kontakt sa vladama susednih zemalja, kao i drugih zemalja, te organe Republike Srbije, kako bi se građanima Vojvodine koji su bili primorani da napuste Vojvodinu u periodu 1990-2000. godine omogućio povratak, kao i ostvarivanje prava navedenih u ovoj Deklaraciji.