PROGRAM RADA
GARANCIJSKOG FONDA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA 2004. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 3/2004)

1. Uvod

Prema usvojenoj strategiji razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Republici Srbiji 2003-2008, odnosno Planu privrednog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2004-2008. godine, razvoj ovog sektora privrede doprineće:

- značajnom porastu zaposlenosti

- povećanju životnog standarda

- uravnoteženom regionalnom razvoju

- jačanju međunarodnih ekonomskih veza i povećanju izvoza

- povećanju raspoloživih sredstava za ostale društvene namene (obrazovanje, zdravstvo, penzione fondove i sl.).

Garancijski Fond Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Fond) je konstituisan na osnovu Odluke o osnivanju Garancijskog Fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 17/2003), sa zadatkom da garantuje za kredit odnosno deo kredita koje banke i druge finansijske organizacije odobravaju individualnim poljoprivrednim proizvođačima, privatnim preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, sa kvalitetnim razvojnim programima. Takođe, Fond će odobravati garancije za kredite čiji su korisnici individualni poljoprivredni proizvođači, privatni preduzetnici, mala i srednja preduzeća, sa nedostatkom odgovarajućih sredstava obezbeđenja, vremenski kratkom poslovnom istorijom ili relativno visokim rizikom ulaganja. Na taj način se korisnicima garancija olakšava pristup finansijskom tržištu, radi obezbeđenja potrebnih sredstava za razvoj.

Početni kapital Fonda iznosi 100.000.000 dinara i obezbeđen je u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2004. godinu.

2. Ključni ciljevi

Odobravanje garancija za kredite u 2004. godini ima za cilj podsticanje:

- otvaranje novih radnih mesta i efikasnijeg rešavanja problema nezaposlenosti, samozapošljavanjem i zapošljavanjem u malim i srednjim preduzećima

- promene strukture preduzetnika odobravanjem garancija za kredite kojim banke finansiraju osnivanje i početak rada, kao i razvoj preduzeća, čiji su osnivači mladi obrazovani ljudi starosti do 35 godina

- unapređenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na domaćem i stranom tržištu

- dinamičnijeg i uravnoteženijeg razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine

- izmene privredne strukture u korist proizvodnih delatnosti

- viših oblika saradnje sa domaćim i stranim preduzećima

- smanjenje visine kamatnih stopa i drugih troškova kredita odobrenih sektoru malih i srednjih preduzeća, odnosno privatnim preduzetnicima i individualnim poljoprivrednim proizvođačima, preuzimanjem dela odnosno celog rizika za naplatu kredita od banaka i drugih finansijskih organizacija i aktivnom politikom Fonda u tom pogledu.

3. Korisnici garancija

Garancije će se izdavati:

- individualnim poljoprivrednim proizvođačima

- malim i srednjim preduzećima i privatnim preduzetnicima iz svih grana privrede

- preduzećima i radnjama koje započinju sa radom.

Prioritet u izdavanju garancija u 2004. godini će imati:

- mladi koji započinju odnosno proširuju posao u oblasti poljoprivredne proizvodnje i imaju prebivalište na selu

- preduzeća čiji su osnivači mladi obrazovani ljudi, starosti do 35 godina

- preduzeća i radnje iz oblasti industrijske proizvodnje, poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda posebno proizvodnje biološki zdrave hrane, turizma (seoskog), građevinarstva, zanatstva i domaće radinosti

- preduzeća koja imaju dugoročne ugovore o saradnji sa firmama iz inostranstva, koja izvoze usluge, odnosno proizvode viših faza prerade

- preduzeća koja imaju programe zasnovane na primeni tehnoloških i poslovnih inovacija ili razvoju proizvoda i delova proizvoda iz oblasti visokih tehnologija

- preduzeća koja imaju uveden sistem kvaliteta ISO 9000.

Prednost pri jednakim uslovima imaju podnosioci zahteva za korišćenje garancija koji svoje programe realizuju na teritorijama opština čija je budžetska potrošnja po stanovniku u 2003. godinu iznosila 5000 dinara.

4. Limiti i ograničenja

a. Opšti maksimum

U 2004. godini Fond će garantovati za kredite do 5.000.000 dinara, s tim da će se garantovati iznosi do nivoa kreditnog zaduženja kod poslovnih banaka, uvažavajući gornji limit od 5.000.000 dinara.

Vrednost svih izdatih garancija ne može preći iznos koji se dobije množenjem raspoloživih novčanih sredstava na računima, depozitima, u kratkoročnim kreditima i hartijama od vrednosti u portfelju Fonda sa multiplikatorom 2 na osnovu čega je sačinjen finansijski plan za 2004. godinu.

Učešće garancije izdate za projekte vezane za osnivanje i početak rada preduzeća i radnji ne može iznositi više od 20%, individualnim poljoprivrednim proizvođačima više od 30% od vrednosti ukupno izdatih garancija u 2004. godini.

b. Uslovi garantovanja

Fond neće u 2004. godini izdavati garancije za kredite koji se odobre uz:

- kamatnu stopu veću od 12% godišnje

- proviziju koja prelazi 3% od vrednosti odobrenog kredita

- druge troškove pri odobravanju kredita osim navedenih za ukupni period kreditiranja

Prioritet u izdavanju garancija će imati dugoročni krediti, a u okviru istih krediti čiji je rok otplate duži od 3 godine a kraći period duži od 6 meseci.

U iznosu dugoročnih kredita, za koji će se izdavati garancija, učešće trajnih obrtnih sredstava može iznositi najviše 25%.

5. Plasman slobodnih novčanih sredstava

Odluka o osnivanju Garancijskog Fonda predviđa mogućnost da Fond može slobodna sredstva kratkoročno plasirati u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Da bi ostvario najbolje finansijske efekte i najveću sigurnost plasmana sredstava, Fond će u skladu sa odlukom Upravnog odbora koristiti jednu ili više od sledećih mogućnosti:

a) kupovinu kratkoročnih državnih hartija od vrednosti

b) terminsko oročavanje sredstava kod prvoklasnih poslovnih banaka sa odgovarajućim bonitetom koje ponude najbolje uslove na oročena sredstva na 3 ili 6 meseci

c) ostale oblike plasmana u skladu sa zakonom.

6. Završna odredba

Ovaj program će se primenjivati od 01. marta 2004. godine a biće objavljen u "Službenom listu APV" po dobijanju saglasnosti Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine.