ZAKON
O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE I UJEDINJENIH DRŽAVA MEKSIKA O UKIDANJU VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH I SLUŽBENIH PASOŠA

("Sl. list SCG - Međunarodni ugovori", br. 3/2004)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum između Srbije i Crne Gore i Ujedinjenih Država Meksika o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, koji je potpisan u Meksiku, 24. juna 2003. godine, u originalu na srpskom, španskom i engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na srpskom jeziku glasi:

 

SPORAZUM
IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE I UJEDINJENIH DRŽAVA MEKSIKA O UKIDANJU VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH I SLUŽBENIH PASOŠA

Srbija i Crna Gora i Ujedinjene Države Meksika, dalje u tekstu "Strane ugovornice";

Uzimajući u obzir prijateljske veze između dveju zemalja;

Dogovorile su se kako sledi:

Član 1

1. Državljani Srbije i Crne Gore, nosioci važećih diplomatskih ili službenih pasoša mogu da putuju u Ujedinjene Države Meksika, da tranzitiraju ili borave na njihovoj teritoriji u periodu ne dužem od devedeset (90) dana bez vize.

2. Državljani Ujedinjenih Država Meksika, nosioci važećih diplomatskih ili službenih pasoša mogu da putuju u Srbiju i Crnu Goru, da tranzitiraju ili borave na njenoj teritoriji u periodu ne dužem od devedeset (90) dana bez vize.

Član 2

Ovaj sporazum ne izuzima nosioce pasoša navedene u članu 1 od obaveze pridržavanja imigracionih propisa, zakona na kojima insistiraju nadležni organi Strana ugovornica.

Član 3

Državljanima dveju Strana ugovornica, nosiocima važećih diplomatskih ili službenih pasoša na službi u Ambasadi ili Konzulatima na teritoriji druge Strane ugovornice neće biti potrebne vize pre putovanja u zemlju prijema, ali njihova akreditacija treba da bude notifikovana diplomatskim putem pre njihovog dolaska. Oni moraju biti registrovani kod Ministarstva inostranih poslova u roku od trideset (30) dana po ulasku u zemlju posle čega će im biti izdata odgovarajuća dokumenta predviđena domaćim zakonima za lica koja službuju u stranim diplomatskim ili konzularnim predstavništvima u toj zemlji. Postupak će se, takođe primenjivati i na bračne drugove i izdržavanu decu, nosioce diplomatskih ili službenih pasoša.

Član 4

Ovaj sporazum neće se kositi sa pravom nadležnih organa Strana ugovornica da uskrate ulazak ili boravak na njihovim teritorijama licima koja se smatraju persona non grata.

Član 5

Bilo koja strana ugovornica može u potpunosti ili delimično suspendovati primenu ovog sporazuma iz razloga bezbednosti, javnog reda ili zaštite zdravlja. Suspendovanje ili njegovo okončanje biće odmah saopšteno diplomatskim putem drugoj strani ugovornici, uključujući i datum sa kojima će suspendovanje ili okončanje ovog sporazuma supiti na snagu.

Član 6

Strane ugovornice će razmeniti diplomatskim putem uzorke svojih pasoša najmanje trideset (30) dana pre stupanja na snagu ovog sporazuma. U slučaju bilo kakve izmene u gore pomenutim pasošima, strane će o tome jedna drugu obavestiti i dostaviti jedna drugoj odgovarajuće uzorke najmanje trideset (30) dana pre njihovog uvođenja.

Član 7

Bilo kakve razlike koje mogu iskrsnuti u primeni ovog instrumenta rešavaće se uz uzajamnu saglasnost između Strana ugovornica diplomatskim putem.

Član 8

Ovaj sporazum stupa na snagu trideset (30) dana posle datuma kada Srbija i Crna Gora diplomatskim putem obavesti Ujedinjene Države Meksika o ispunjenju svojih internih zakonskih propisa za tu svrhu.

Ovaj sporazum ostaje na snazi neodređeno vreme; iako svaka Strana ugovornica može da ga okonča po pismenom obaveštenju drugoj strani diplomatskim putem. Sporazum prestaje da važi šezdeset (60) dana od datuma prijema takvog obaveštenja. Potpisano u Meksiku, dana i meseca 24. juna 2003. godine u dva originala na srpskom, španskom i engleskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi jednako verodostojni. U slučaju drugačijeg tumačenja biće merodavan engleski tekst.

Za Srbiju i Crnu Goru

Za Ujedinjene

 

Države Meksika

Goran Svilanović, s. r.

Luis Ernesto Derbes Bautista, s. r.

ministar spoljnih poslova

ministar spoljnih poslova

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG - Međunarodni ugovori".