PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA OBLAST SOCIJALNE ZAŠTITE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 3/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: pravo na dotacije), za posebne oblike socijalne zaštite koji se obezbeđuju realizacijom programa i projekata invalidskih i socijalno humanitarnih organizacija i udruženja građana, drugih neprofitnih organizacija, ustanova socijalne zaštite i drugih ustanova i organizacija.

Član 2

Pravo na dotacije iz člana 1 ovog pravilnika obezbeđuju se za:

1. programe rada u oblasti socijalne zaštite, kojima se u kontinuitetu, tokom cele godine, sprovode posebni oblici socijalne zaštite i

2. projekte kojima se doprinosi ostvarivanju zaštite, rehabilitaciji i socijalizaciji lica u stanju socijalne potrebe.

Član 3

Organizacije i udruženja građana čijim programima rada se u kontinuitetu, tokom cele godine ostvaruju posebni oblici socijalne zaštite su:

1. Gradska organizacija Crvenog krsta Novog Sada, Novi Sad,

2. Gradska organizacija slepih i slabovidih, Novi Sad

3. Organizacija gluvih, Novi Sad,

4. Udruženje boraca rata od 1990. godine Grada Novog Sada, Novi Sad,

5. Udruženje paraplegičara Gradske zajednice Novi Sad, Novi Sad,

6. Udruženje distrofičara i srodnih oboljenja Južno Bačkog okruga, Novi Sad,

7. Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Južno Bačkog okruga, Novi Sad,

8. Savez invalida rada Vojvodine Organizacija za Grad Novi Sad, Novi Sad,

9. Savez civilnih invalida rata Vojvodine Međuopštinska organizacija Novi Sad, Novi Sad,

10. Klub lečenih alkoholičara "Grbavica", Novi Sad

11. Socio-psihoterapijski klub lečenih alkoholičara "Dunav", Novi Sad,

12. Klub apstinenata "Mladost", Novi Sad,

13. Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada, Novi Sad,

14. Udruženje penzionera, Novi Sad.

Član 4

Organizacije i udruženja građana iz člana 3 ovog pravilnika pravo na dotaciju iz budžeta Grada Novog Sada ostvaruju na osnovu programa rada koji se dostavlja Gradskoj upravi Grada Novog Sada - Sekretarijatu za zdravstvo i socijalnu zaštitu (u daljem tekstu: Sekretarijat), najkasnije do 1. maja tekuće godine za narednu godinu i sadrži:

- naziv i sedište organizacije, odnosno udruženja građana,

- opšte i konkretne ciljeve i ciljnu grupu, sa brojem lica na koje je program rada usmeren,

- opis aktivnosti na sprovođenju programa rada,

- vreme i postupak realizacije i teritorija na kojoj je planirano sprovođenje programa rada,

- podatke o potrebnim finansijskim i drugim sredstvima za realizaciju programa rada po aktivnostima - finansijski plan,

- izvore sredstava za finansiranje programa rada, sa specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih izvora, od donatora, drugih izvora i očekivanog iznosa dotacije iz budžeta Grada Novog Sada,

- dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa i

- odgovarajuću dokumentaciju i druge podatke od značaja za realizaciju programa rada.

Iznos sredstava za sprovođenje programa rada, koji će se obezbediti putem dotacija iz budžeta Grada Novog Sada utvrđuje Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Izvršni odbor), pojedinačno po organizaciji, odnosno udruženju građana iz člana 3 ovog pravilnika.

Član 5

Za realizaciju pojedinačnih projekata invalidskim i socijalno humanitarnim organizacijama i udruženjima građana, drugim neprofitnim organizacijama, ustanovama socijalne zaštite i drugim ustanovama i organizacijama, obezbeđenje sredstava putem dotacija iz budžeta Grada Novog Sada vrši se putem javnog konkursa za obezbeđenje sredstava za podršku projekta čija realizacija doprinosi:

- rešavanju konkretnih problema i ostvarivanja prava članova invalidskih i socijalno humanitarnih organizacija i udruženja građana u oblasti socijalne zaštite,

- informisanosti i podršci šire javnosti članstvu invalidskih i socijalno humanitarnih organizacija i udruženja građana u oblasti socijalne zaštite za učešće u svakodnevnim životnim aktivnostima, naročito osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama i

- integraciji u radnu i životnu sredinu putem osposobljavanja za rad prilagođenog mogućnostima članova invalidskih i socijalno humanitarnih organizacija i udruženja građana u oblasti socijalne zaštite, edukacije i rehabilitacije.

Član 6

Javni konkurs za obezbeđenje dotacija za realizaciju pojedinačnih projekata iz člana 5 ovog pravilnika, raspisuje Izvršni odbor, dva puta godišnje.

Aktom o raspisivanju javnog konkursa određuje se: predmet konkursa, datum objavljivanja konkursa, krug mogućih učesnika na konkursu i rokovi za dostavu prijava na konkurs.

Član 7

Postupak javnog konkursa za obezbeđenje dotacija za realizaciju pojedinačnih projekata iz člana 5 ovog pravilnika sprovodi Komisija.

Član 8

Komisiju iz člana 7 ovog pravilnika obrazuje i imenuje Izvršni odbor. Komisija ima predsednika, zamenika predsednika, pet članova i njihove zamenike.

Članovi Komisije iz stava 1 ovog člana imenuju se iz redova istaknutih stručnjaka iz oblasti socijalne zaštite.

Komisija radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik.

Članovima Komisije za rad u Komisiji pripada naknada koju utvrđuje Izvršni odbor.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Sekretarijat.

Član 9

Javni konkurs iz člana 6 ovog pravilnika objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Član 10

Prijava na javni konkurs podnosi se Sekretarijatu, na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs neće biti razmatrane.

Član 11

Komisija razmatra projekte prispele na javni konkurs i na osnovu njihovog značaja za unapređenje socijalne zaštite, odnosno posebnog oblika socijalne zaštite koji je predmet konkursa i sačinjava predlog prioriteta za obezbeđenje dotacija za realizaciju projekata iz člana 5 ovog pravilnika.

Član 12

Izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa, sa zapisnikom o radu Komisije i predlogom prioriteta za obezbeđenje dotacija iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju projekata iz člana 5 ovog pravilnika, Komisija dostavlja Izvršnom odboru u roku od 30 dana od dana proteka roka za podnošenje prijave na konkurs.

Izvršni odbor, nakon razmatranja izveštaja iz stava 1 ovog člana donosi akt o utvrđivanju visine sredstava za realizaciju pojedinačnog projekta.

Član 13

Na osnovu akta iz člana 12 ovog pravilnika zaključuje se ugovor o finansiranju projekta kojim se doprinosi zaštiti, rehabilitaciji i socijalizaciji lica u stanju socijalne potrebe, za čiju realizaciju se obezbeđuje dotacija u budžetu Grada Novog Sada.

Član 14

Izveštaj o realizaciji programa rada iz člana 3 ovog pravilnika korisnici dotacija dužni su da dostave Sekretarijatu najkasnije do 20. u mesecu za prethodni mesec, a korisnici dotacija za projekte iz člana 5 ovog pravilnika, u roku od 15 dana, od dana završetka realizacije projekta.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".