REZOLUCIJA
NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE O KOSOVU I METOHIJI

("Sl. glasnik RS", br. 34/2004)

I

Srbi na Kosovu i Metohiji i njihova imovina, srpske svetinje u Pokrajini, cela Srbija i državna zajednica Srbija i Crna Gora, još jednom su izloženi masovnom i organizovanom nasilju albanskih separatista i terorista.

Polazeći od neophodnosti da se srpski narod, svi građani i državne institucije angažuju na odbrani najviših nacionalnih i državnih interesa, Narodna skupština Republike Srbije, kao najviše predstavničko telo građana Srbije, donosi sledeće stavove i zahteve:

1)

Pogrom nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji od 17. do 19. marta ove godine predstavlja posledicu nespremnosti UNMIK-a i KFOR-a da izvrše svoje obaveze prema Rezoluciji 1244 SB UN. Ovo je direktan rezultat prenosa nadležnosti sa međunarodne administracije na privremene organe Kosova.

2)

Albansko stanovništvo, i posle dolaska civilne i vojne misije juna 1999. godine u Pokrajinu, ponašalo se neprijateljski prema srpskom življu, o čemu svedoči ogroman broj ubistava, paljevina, kao i neprekidne pretnje usmerene na nasilno proterivanje iz Pokrajine. Stoga je izvesno da događaji od 17. do 19. marta ne predstavljaju iznenađenje, pa je i odgovornost međunarodnih mirovnih i bezbednosnih snaga tim veća.

3)

Uporedo sa povećanjem i boljom organizovanošću međunarodnih snaga bezbednosti, tražimo od međunarodne zajednice da odlučno sprovede istragu o učinjenim zločinima i kazni učinioce organizovanog nasilja. Tražimo, takođe, da se odmah obnove kuće, crkve i manastiri, kako bi se u njih vratio život i albanskim teroristima jasno pokazala uzaludnost njihovog plana.

4)

Poslednje organizovano masovno nasilje Albanaca nad Srbima kojim je izvršeno etničko čišćenje i ugrožena stabilnost čitavog regiona nedvosmisleno upućuje na zaključak da je neophodno preispitati i promeniti celokupnu politiku UN u Pokrajini.

5)

Pri tome se moraju poštovati načela međunarodnog prava, pre svega načelo o nepovredivosti granica, kao i Rezolucija 1244 SB UN.

6)

Obavezuje se Vlada Republike Srbije da pripremi predlog za političko rešenje sadašnje situacije na Kosovu i Metohiji. Taj predlog obavezno mora da počiva na sledećim stavovima:

 

a) Kosovo i Metohija neotuđivi je deo Srbije i državne zajednice Srbija i Crna Gora,

 

b) Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da imaju nove institucionalne garancije svog položaja i bolju zaštitu svojih prava,

 

v) Srbija mora da osigura opstanak, bezbednost i povratak kosmetskih Srba.

7)

Naša država dužna je i po svojim zakonima i po međunarodnim konvencijama da štiti kulturno-istorijske spomenike i verske objekte u Pokrajini. Paljenje srpskih crkava i manastira u poslednjem talasu nasilja ponovo je pokazalo težnju albanskih terorista i separatista za promenu istorijsko-kulturne slike Kosova i Metohije. Neophodno je stoga uz predlog za političko rešenje formulisati efikasne načine zaštite od kojih su neki sadržani i u Rezoluciji 1244 SB UN.

II

Ovu rezoluciju upućujemo našim građanima, nadležnim institucijama i čitavoj međunarodnoj zajednici od koje očekujemo razumevanje i odgovor koji zahteva međunarodna borba protiv terorizma.