ZAKON
O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD EVROPSKE INVESTICIONE BANKE (PROJEKAT MODERNIZACIJE AERODROMA CRNE GORE)

("Sl. list SCG", br. 14/2004)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužiće se u iznosu od 12 miliona evra u svoje ime, a za račun države članice Republike Crne Gore, kod Evropske investicione banke, za finansiranje Projekta modernizacije aerodroma Crne Gore.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršiće se na osnovu Ugovora o finansiranju između Srbije i Crne Gore i Evropske investicione banke (Projekat modernizacije aerodroma Crne Gore) zaključenog 27. februara 2004. godine između Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca i Evropske investicione banke, kao zajmodavca.

Član 3

Sredstvima ovog zajma finansiraće se sledeće komponente Projekta modernizacije aerodroma Crne Gore:

- izgradnja novog putničkog terminala u Podgorici i rekonstrukcija pratećih objekata i sistema (bezbednosna oprema, spasilačka i protivpožarna oprema, zgrade, prilazni putevi i parking za vozila);

- proširenje postojećeg terminala u Tivtu i rekonstrukcija pratećih sistema (bezbednosna oprema, spasilačka i protivpožarna oprema, zgrade i prilazni putevi i parking za vozila);

- projektovanje i konsultantske usluge.

Član 4

Korisnik zajma je Republika Crna Gora, a organizator J.P. "Aerodromi Crne Gore".

Radi korišćenja sredstava iz člana 1 ovog zakona, korisnik zajma će otvoriti poseban račun kod "Crnogorske komercijalne banke" na teritoriji Republike Crne Gore, "EIB Airports Modernisation Loan", na kome se sredstva iskazuju u evrima, sa isključivom namenom korišćenja sredstava za finansiranje dela Projekta modernizacije aerodroma Crne Gore.

Član 5

Republika Crna Gora se obavezuje da, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, izda Srbiji i Crnoj Gori kontragaranciju za uredno obezbeđenje sredstava za izmirenje dospelih obaveza predviđenih Ugovorom iz člana 2 ovog zakona.

Kontragarancijom se Republika Crna Gora obavezuje da u svakoj godini obezbeđuje sredstva u godišnjem budžetu za izmirivanje obaveza po osnovu Ugovora o finansiranju iz člana 2 ovog zakona koje dospevaju u toj godini.

Sredstva iz stava 2 ovog člana Republika Crna Gora u predviđenom roku prenosi na poseban račun Srbije i Crne Gore otvoren kod Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom otplate zajma iz člana 2 ovog zakona.

Član 6

Narodna banka Srbije naplaćuje od Republike Crne Gore troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Evropskoj investicionoj banci, kao proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".