ODLUKA
O OSTVARIVANJU PRAVA U OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 14/94 i 11/2003)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se obim i način ostvarivanja prava u socijalnoj zaštiti utvrđenih Zakonom, utvrđuju druga prava u oblasti socijalne zaštite i posebni oblici socijalne zaštite, i obim i način njihovog ostvarivanja.

Član 2

Prava iz člana 1 ove Odluke su prava na:

1. dnevni boravak odraslih i starih lica i dece i omladine ometene u razvoju i dece i omladine sa poremećajima u društvenom ponašanju u ustanovama za dnevni boravak,

2. pomoć u kući,

3. jednokratnu pomoć i

4. opremu korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu.

Druga prava u oblasti socijalne zaštite su:

1. naknada troškova sahranjivanja, i

2. mesečna novčana pomoć.

Pored prava iz stava 1 i 2 ovog člana, utvrđuju se i posebni oblici socijalne zaštite, i to: pomoć u naturi, pomoć u nabavci udžbenika, letovanje dece palih boraca i dece građana Novog Sada civilnih žrtava rata, klimatski i rehabilitacioni oporavak invalidnih lica, zavisnika i drugih lica, edukacija za integraciju u radnu i životnu sredinu, kao i drugi oblici socijalne zaštite kojima se doprinosi zaštiti, rehabilitaciji i socijalizaciji lica u stanju socijalne potrebe.

Član 3

Prava i posebni oblik socijalne zaštite iz člana 2 ove odluke mogu da ostvare:

- deca bez roditeljskog staranja,

- deca ometena u psihičkom ili fizičkom razvoju,

- deca sa poremećajima u društvenom ponašanju,

- deca čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama,

- materijalno neobezbeđena i za rad nesposobna lica,

- invalidna lica,

- stara lica bez porodičnog staranja, i

- druga lica koja se nađu u stanju socijalne potrebe ili drugoj izuzetno teškoj situaciji koju ne mogu samostalno da prevaziđu.

Prava i posebne oblike socijalne zaštite mogu da ostvare lica koja imaju prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 4

Sredstva za finansiranje prava i posebnih oblika socijalne zaštite iz člana 2 ove Odluke obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada, učešćem korisnika prava i posebnih oblika socijalne zaštite i njihovih srodnika obaveznih na izdržavanje i od sponzora kao i iz drugih izvora.

II DNEVNI BORAVAK ZA ODRASLA I STARA LICA

Član 5

Pravo na dnevni boravak imaju odrasla i stara lica koja ispunjavaju uslove iz Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu, ako je, u zavisnosti od mogućnosti i potreba ovih lica ovakav oblik zaštite najcelishodnije.

Član 6

Dnevni boravak za odrasla i stara lica organizuje se i sprovodi u klubovima za stara i odrasla lica (u daljem tekstu: klubovi), a u okviru Gerontološkog centra Novog Sada (u daljem tekstu: Gerontološki centar).

Član 7

Klub za stara i odrasla lica obezbeđuje svojim korisnicima zadovoljavanje svakodnevnih životnih potreba, a naročito: druženje, odnosno socijalnu integraciju i rehabilitaciju; razvijanje solidarnosti, odnosno samopomoći; kulturno zabavne, rekreativne i duhovne potrebe.

Klub u skladu sa svojim mogućnostima i interesovanjima korisnika može da organizuje radne i proizvodne delatnosti, kućnu radinost, ishranu, pranje i peglanje rublja kao i upućivanje u ustanovu zdravstvene i socijalne zaštite.

Član 8

Kod utvrđivanja prava na dnevni boravak, naročito se ceni mogućnost, potrebe i celishodnost ovog oblika zaštite u svakom pojedinačnom slučaju.

III DNEVNI BORAVAK DECE I OMLADINE OMETENE U PSIHIČKOM RAZVOJU

Član 9

Pravo na dnevni boravak imaju deca i omladina ometena u psihičkom razvoju čije psihičko stanje zahteva posebne uslove u pogledu smeštaja, vaspitanja i obrazovanja i koja zbog stepena oštećenja ne mogu da stiču obrazovanje u odeljenjima specijalnog vaspitanja i obrazovanja.

Član 10

Dnevni boravak za decu i omladinu ometenu u psihičkom razvoju organizuje se u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđenju socijalne sigurnosti građana u osnovnoj specijalnoj školi "Dr Milan Petrović" u Novom Sadu i Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku.

Član 11

Smeštaj u dnevni boravak dece i omladine ometene u psihičkom razvoju vrši se na osnovu rešenja o kategorizaciji koje je donela nadležna lekarska komisija.

IV DNEVNI BORAVAK DECE I OMLADINE SA POREMEĆAJEM U DRUŠTVENOM PONAŠANJU

Član 12

Dnevni boravak dece i omladine sa poremećajem u društvenom ponašanju organizuje se u Centru za socijalni rad Grada Novog Sada, Novi Sad (u daljem tekstu: Centar za socijalni rad).

Član 13

Centar za socijalni rad obezbeđuje licima iz člana 12 ove Odluke dnevni boravak, ishranu, zdravstvenu zaštitu, vaspitno-obrazovni rad, osposobljavanje za rad, kulturno zabavne i rekreativne aktivnosti i savetodavno terapijske usluge radi otklanjanja poremećaja u ponašanju i smetnji u razvoju.

V POMOĆ U KUĆI

Član 14

Pravo na pomoć u kući obezbeđuje se starim iznemoglim hronično obolelim licima i drugim licima koja nisu u stanju da se sama staraju o sebi.

Član 15

Pomoć u kući licima iz člana 14 ove Odluke obezbeđuje se obavljanjem neophodnih kućnih poslova i nege u njihovim domaćinstvima, pomoć u nabavci prehrambenih i drugih proizvoda, pomoć u održavanju, lične higijene, higijene veša i stana i obavljanje poslova radi zadovoljavanja egzistencionalnih potreba kao što je nabavka lekova, plaćanje računa i ostalo.

Pružanje pomoći u kući iz prethodnog stava ovog člana organizuje i sprovodi Gerontološki centar i druga pravna i fizička lica koja ispunjavaju zakonom propisane uslove za obavljanje tih poslova.

Član 16

Korisnici prava na pomoć u kući i njihovi srodnici koji imaju obavezu da ih izdržavaju i učestvuju u troškovima koji nastaju obezbeđivanjem ovog oblika zaštite u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima, a na osnovu merila i kriterijuma koja utvrđuje Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada.

VI JEDNOKRATNA POMOĆ

Član 17

Pravo na jednokratnu pomoć ima pojedinac odnosno porodica koja nema prihode ili ima prihode manje od iznosa zakonom propisane garantovane neto zarade ili najniže cene za najjednostavniji rad ili materijalnog obezbeđenja u sistemu socijalne zaštite ili se nalazi u stanju trenutno izuzetno teške situacije koju ne može samostalno da prevaziđu.

Član 18

Jednokratna pomoć pruža se u novcu ili u naturi.

Jednokratna pomoć u naturi daje se za nabavku zimnice, ogreva, odeće i obuće, nabavku udžbenika i školskog pribora za učenike, kao i za druge potrebe izazvane specifičnim stanjem i situacijom, a prema proceni Komisije Centra za socijalni rad Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Centar).

Član 19

Visina jednokratne pomoći utvrđuje se zavisno od potreba i stanja pojedinca odnosno porodice.

Jednokratna novčana pomoć može iznositi do iznosa garantovane neto zarade, najniže cene rada za najjednostavniji rad ili najvišeg iznosa materijalnog obezbeđenja za mesec za koji se daje ova pomoć.

Član 20

Pravo na jednokratnu pomoć pojedinac ili porodica može da ostvari najviše dva puta u jednoj kalendarskoj godini.

Izuzetno od stava 1 ovog člana pojedinac ili porodica može pravo na jednokratnu pomoć koristiti i više puta u kalendarskoj godini, s tim da ukupna sredstva ostvarena po osnovu ovog prava ne prelaze trostruki iznos prosečne zarade po radniku ostvarene u privredi Republike u mesecu za koji se vrši isplata.

Član 21

Jednokratna pomoć u naturi daje se u životnim namirnicama i sredstvima za higijenu najviše dva puta godišnje u količinama srazmerno broju članova domaćinstva a na osnovu potvrde Centra.

VII OPREMA KORISNIKA ZA SMEŠTAJ U USTANOVU SOCIJALNE ZAŠTITE ILI DRUGU PORODICU

Član 22

Pravo na opremu za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu ima lice koje se upućuje na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu a tu opremu ne može sam da obezbedi niti može da je obezbede srodnici koji su prema propisima o braku i porodičnim odnosima dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

Član 23

Oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu obuhvata odeću, obuću i troškove za prevoz korisnika do ustanove odnosno porodice.

VIII PRAVO NA NAKNADU TROŠKOVA SAHRANJIVANJA

Član 23a

Pravo na naknadu troškova sahranjivanja obezbeđuje se za:

- lica koja su u momentu smrti imala prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, a koja nemaju srodnike ili lica koja su bila dužna da ih izdržavaju ili se o njima staraju, ili su ta lica odbila da izvrše sahranjivanje,

- neidentifikovana lica i lica za koja se ne može utvrditi poslednje prebivalište, a koja su umrla, odnosno čiji su posmrtni ostaci nađeni na teritoriji Grada Novog Sada, i

- socijalno ugrožena lica.

Sahranjivanje lica iz stava 1 ovog člana izvršiće Javno komunalno preduzeće "Ligje" Novi Sad, po nalogu Centra za socijalni rad.

Centar za socijalni rad je dužan da, pre izdavanja naloga za sahranjivanje, za svako umrlo lice iz stava 1 ovog člana utvrdi da li postoje lica koja su bila dužna da umrlog za života izdržavaju ili da se staraju o njegovom sahranjivanju, da li umrlo lice ima zaostavštinu, socijalni status porodice umrlog lica i druge okolnosti koje mogu uticati na sahranjivanje i naknadu troškova sahranjivanja.

Centar za socijalni rad će, u slučaju da utvrdi postojanje zaostavštine umrlog lica ili postojanje lica koja su bila dužna da obezbede njegovo sahranjivanje, o tome obavestiti Gradsko javno pravobranilaštvo radi pokretanja postupka naknade troškova sahranjivanja, u korist Grada Novog Sada.

Socijalno ugroženim licima, u smislu ove odluke, smatraju se korisnici materijalnog obezbeđenja porodice, kao i lica koja su podnela zahtev za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje i u toku postupka su umrla, a utvrdi se da su ispunila uslove za ostvarivanje ovog prava.

Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada doneće akt o minimumu potrebne opreme i pogrebnih usluga za sahranjivanje lica iz stava 1 ovog člana.

Za lica koja umru u ustanovama socijalne zaštite van teritorije Grada Novog Sada, troškovi sahranjivanja obezbediće se prema računu koji dostavi Centru za socijalni rad organizacija koja je izvršila sahranjivanje.

Ukoliko sahranjivanje lica iz stava 1 ovog člana izvrši lice koje nije to bilo u obavezi, ima pravo na naknadu učinjenih troškova sahranjivanja u visini minimuma potrebne opreme i pogrebnih usluga za sahranjivanje utvrđenih aktom iz stava 4 ovog člana.

IX MESEČNA NOVČANA POMOĆ

Član 23b

Pravo na mesečnu novčanu pomoć imaju deca palih boraca iz oružanih akcija posle 17.08.1990. godine, kojima je utvrđeno pravo na porodičnu invalidninu kao članu porodice palog borca i deca građana Novog Sada civilnih žrtava rata koji su stradali za vreme ratnog stanja u periodu od 24. marta do 26. juna 1999. godine, na teritoriji Grada Novog Sada.

Mesečna novčana pomoć utvrđuje se u procentualnom iznosu od minimalne zarade za mesec za koji se isplata vrši, bez uvećanja za obaveze koje iz zarade plaća zaposleni i iznosi 35% za dete predškolskog uzrasta, dete na redovnom školovanju u osnovnoj i srednjoj školi, odnosno 45% za dete na redovnom školovanju na višoj školi ili fakultetu.

Pravo iz stava 1 ovog člana pripada detetu najduže do navršene 27 godine života, ako se u svojstvu redovnog učenika, odnosno studenta nalazi na školovanju.

Uz zahtev za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu pomoć podnosilac zahteva je dužan da priloži i dokaze bitne za ostvarivanje prava, koje utvrdi Gradska uprava Grada Novog Sada - Sekretarijat za zdravstvo i socijalnu zaštitu (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Za decu na redovnom školovanju u osnovnoj i srednjoj školi, najkasnije do 30. septembra, a za studente najkasnije do 31. oktobra, svake godine, podnosi se uverenje da je dete redovan učenik, odnosno student.

Ukoliko se uverenje iz stava 5 ovog člana ne podnese u ostavljenom roku, pravo na mesečnu novčanu pomoć se ukida.

X POSEBNI OBLICI SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 23v

Posebni oblici socijalne zaštite obezbeđuju se realizacijom programa i projekata invalidskih i socijalno humanitarnih organizacija i udruženja građana, drugih neprofitnih organizacija, ustanova socijalne zaštite i drugih ustanova i organizacija.

Izvršni odbor doneće akt o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada za obezbeđivanje posebnih oblika socijalne zaštite.

XI POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 24

O zahtevima za ostvarivanje prava iz člana 2 ove odluke rešava u prvom stepenu Centar za socijalni rad, osim o pravu na mesečnu novčanu pomoć.

O zahtevima za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu pomoć rešava u prvom stepenu Sekretarijat.

O žalbi na rešenje prvostepenog organa o pravima iz člana 2 ove odluke odlučuje Sekretarijat, osim o žalbi na rešenje o pravu na mesečnu novčanu pomoć, o kojoj odlučuje Izvršni odbor.

Član 25

Postupak za ostvarivanje prava iz ove Odluke pokreće se na zahtev lica, odnosno njegovog zakonskog zastupnika ili staraoca i po službenoj dužnosti.

Član 26

Postupak za ostvarivanje prava iz ove Odluke vodi se po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku i Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana.

Član 27

Obavljanje poslova dnevnog boravka za odrasla i stara lica, dece i omladine ometene u razvoju, dece i omladine sa poremećajem u društvenom ponašanju i poslova pomoći u kući obezbeđuje se na osnovu ugovora koji će Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada zaključiti sa Gerontološkim centrom, Centrom za socijalni rad, Osnovnom specijalnom školom "Dr Milan Petrović" i Domom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, odnosno drugim pravnim i fizičkim licima koja obavljaju poslove socijalne zaštite.

Član 28

Gerontološki centar Novi Sad, Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, Centar za socijalni rad i Osnovna specijalna škola "Dr Milan Petrović" dostavljaju Skupštini Grada Novog Sada godišnji izveštaj o obavljanju poslova pomoći u kući i dnevnog boravka do 15. marta tekuće godine za predhodnu godinu.

Član 29

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".