UREDBA
O ZBRINJAVANJU IZBEGLICA

("Sl. glasnik RS", br. 20/92, 70/93, 105/93, 8/94, 22/94, 34/95 i 36/2004)

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovom uredbom uređuje se način i obim pružanja pomoći u zbrinjavanju izbeglica koji obavljaju Komesarijat za izbeglice (u daljem tekstu: Komesarijat), drugi državni organi i posebne organizacije, organi opština, grada Beograda i autonomnih pokrajina, Crveni krst, humanitarne, verske i druge organizacije i građani u skladu sa zakonom.

II NAČIN PRUŽANJA POMOĆI U ZBRINJAVANJU IZBEGLICA

Član 2

Komesarijat obavlja poslove koji se odnose na: utvrđivanje statusa izbeglica; zbrinjavanje izbeglica; vođenje evidencije o izbeglicama utvrđene zakonom; usklađivanje pomoći izbeglicama koju pružaju drugi organi i organizacije u zemlji i inostranstvu i staranje o ravnomernom i blagovremenom pružanju te pomoći; obezbeđivanje smeštaja odnosno razmeštaja izbeglica na područjima teritorijalnih jedinica; obezbeđivanje uslova za povratak izbeglica na područja koja su napustili ili upućivanje na druga područja koja Komesarijat odredi; aktivnosti i delovanja od značaja za delatnost organizacija koje se bave pružanjem humanitarne pomoći, usmeravanje i korišćenje humanitarne pomoći, usmeravanje i koordinaciju rada humanitarnih organizacija u opštini, autonomnoj pokrajini i republici; i druge aktivnosti u ostvarivanju humanitarne pomoći i obavlja druge poslove iz svog delokruga utvrđene zakonom.

Član 3

U obavljanju organizacionih i drugih poslova vezanih za zbrinjavanje izbeglica posebna tela u opštini, gradu Beogradu i autonomnoj pokrajini, neposredno ili u saradnji sa organizacijom Crvenog krsta, humanitarnim i drugim organizacijama:

1) vrši prvi prihvat izbeglica i o tome obaveštavaju Komesarijat radi određivanja privremenog smeštaja;

2) prikuplja podatke od značaja za ostvarivanje prava izbeglica a odnose se na identifikovanje izbeglice, članova njegove porodice, imovinu i njeno stanje u prebivalištu, kao i druge podatke od značaja za zbrinjavanje izbeglica u skladu sa zakonom i drugim propisima i dostavljaju ih Komesarijatu radi priznavanja svojstva izbeglica i izdavanja isprava utvrđenih zakonom;

3) upućuju izbeglice na privremeni smeštaj razmeštajem po domaćinstvima ili u druge za to određene objekte i ustanove i za to obezbeđuju odgovarajući prevoz;

4) staraju se o iznalaženju slobodnih kapaciteta za prihvat i smeštaj izbeglica;

5) prikupljaju i raspoređuju izbeglicama pomoć u hrani i odeći, materijalnu i drugu pomoć i o tome obaveštavaju Komesarijat;

6) predlažu raspored radnog angažovanja izbeglica od interesa za njihovo zbrinjavanje;

7) pružaju izbeglicama pomoć radi obezbeđivanja nastavka prekinutog školovanja, odnosno radi njihovog osposobljavanja za neposredno uključivanje u školovanje;

8) upućuju izbeglice u zdravstvene, socijalne i druge ustanove radi pružanja pomoći koje spadaju u njihovu nadležnost;

9) predlažu Komesarijatu način obezbeđivanja trajne socijalne sigurnosti izbeglica;

10) pružaju pomoć izbeglicama da se vrate na područje koje su napustili ili u druga mesta gde im je obezbeđen trajni smeštaj.

Član 4

U posebnim telima iz člana 3 ove uredbe, poslove zbrinjavanja izbeglica obavljaju poverenici i druga lica koja u organima u opštini, gradu Beogradu i autonomnoj pokrajini rade na poslovima koji se odnose na zbrinjavanje izbeglica i predstavnici drugih organa i organizacija koje odredi nadležni izvršni organ.

Član 5

Poverenik:

1) održava vezu između posebnih operativnih tela u opštini, gradu Beogradu, autonomnoj pokrajini i Komesarijata;

2) stara se o usklađenom delovanju svih učesnika koji rade na prihvatu i zbrinjavanju izbeglica u opštini, gradu Beogradu i autonomnoj pokrajini;

3) ostvaruje saradnju sa načelnikom okruga;

4) stara se o prikupljanju podataka o zbrinjavanju izbeglica, definisanju njihovog statusa i obezbeđivanju povratka izbeglica u njihova ranija mesta boravka;

5) stara se o redovnom dostavljanju odgovarajućih podataka o izbeglicama Republičkom zavodu za statistiku;

6) obezbeđuje blagovremeno obaveštavanje javnosti o zbrinjavanju izbeglica.

Član 5a

Radi usklađenog pružanja celokupne pomoći izbeglicama, organizacije Crvenog krsta i druge organizacije koje prikupljaju materijalna i druga sredstva za pružanje pomoći, vode podatke o vrsti i količini prikupljene pomoći i o tome obaveštavaju Komesarijat za izbeglice.

Organizacije iz stava 1 ovog člana obaveštavaju Komesarijat za izbeglice i o neposrednoj novčanoj i drugoj pomoći pruženoj izbeglicama (visini novčane pomoći, vrsti i količini drugih sredstava, načinu i mestu pružanja pomoći).

Obaveštavanje o pomoći izbeglicama iz st. 1 i 2 ovog člana dostavlja se na obrascu koji propisuje Komesarijat za izbeglice u sporazumu sa Republičkim zavodom za statistiku.

Prikupljena novčana i druga sredstva koja organizacije iz stava 1 ovog člana nisu neposredno pružile kao pomoć izbeglicama, uplaćuju se, odnosno dostavljaju organizaciji Crvenog krsta, odnosno Komesarijatu za izbeglice.

III VIDOVI ZBRINJAVANJA IZBEGLICA

1. Smeštaj i materijalna pomoć

Član 6

Smeštaj sa ishranom može se obezbediti izbeglicama kod rodbine, prijatelja i drugih građana - u domaćinstvima ili objektima u svojini građana.

Izbeglicama kojima se ne može obezbediti smeštaj iz stava 1 ovog člana, po nalogu Komesarijata obezbeđuje se smeštaj sa ishranom u objektima kolektivnog smeštaja (odmaralište, oporavilište, kamp, hotel i sl.).

Član 7

Licima kojim zbog psihofizičkog stanja (stara, invalidna lica, deca i dr.) ne odgovara smeštaj iz člana 6 ove uredbe Komesarijat, po rešenju centra za socijalni rad, obezbeđuje smeštaj u ustanovi socijalne zaštite, u drugoj porodici ili drugom obliku socijalne zaštite.

Član 8

Izbeglicama se povremeno pruža materijalna pomoć u hrani, odeći, obući i sredstvima za ličnu higijenu, a za neophodne potrebe - i u novcu ili u novčanim bonovima.

Član 9

Vrstu i obim pomoći utvrđuje Vlada posebnim aktom koji predlaže Komesarijat po pribavljenom mišljenju Ministarstva finansija i Ministarstva za veze sa Srbima izvan Srbije.

Komesarijat, u saradnji sa Crvenim krstom i drugim humanitarnim organizacijama, predlaže vrstu i obim materijalne pomoći (hrana, odeća, obuća, sredstva za ličnu higijenu i druga materijalna dobra) koja se povremeno obezbeđuje izbeglicama.

Izbeglici se obezbeđuje i dodatna pomoć kada su uslovi zbrinjavanja posebno nepovoljni (smeštaj u porodice slabog materijalnog stanja, smeštaj van porodice i slično).

Pored materijalne pomoći iz člana 8 ovog zakona, izbeglicama se obezbeđuje finansijska pomoć - određeni iznos u novcu ili novčanim bonovima za potrebe koje se ne mogu obezbediti davanjem materijalnih dobara. Visinu pomoći predlaže Komesarijat polazeći od procene neophodnih potreba koje nisu obezbeđene materijalnom pomoći, kao i od visine materijalnog obezbeđenja koje primaju lica na području opštine u kojoj je izbeglica smešten.

Pravo na materijalnu i drugu pomoć prestaje za vreme dok izbeglica ostvaruje prihode iznad iznosa po članu porodice koji građanima Srbije obezbeđuje pravo na materijalno obezbeđenje a u slučajevima kada ostvaruje manje prihode, pomoć se umanjuje srazmerno ostvarenim prihodima.

U slučajevima u kojima je socijalni položaj izbeglica ili porodice u koju je smešten izrazito nepovoljan, može se odstupiti od kriterijuma iz st. 4 i 5 ovog člana što se evidentira uz naznaku razloga koji su uslovili odstupanje.

Licima u kolektivnom smeštaju može se obezbediti materijalna pomoć, osim u hrani, kao i pomoć u novcu ili novčanim bonovima uz umanjenje od 70%.

Raspodelom sredstava za zbrinjavanje izbeglica u skladu sa odredbama ove uredbe Komesarijat obezbeđuje usklađeno pružanje pomoći izbeglicama od strane Crvenog krsta, drugih humanitarnih, verskih i drugih organizacija i građana.

Član 10

Izbeglicama majkama sa decom do jedne godine starosti obezbeđuje se dodatna novčana pomoć u mesečnom iznosu od 15% od prosečne zarade po zaposlenom u Republici za prethodni mesec.

Za vreme primene ekonomskih sankcija Saveta bezbednosti OUN izbeglicama majkama sa decom do jedne godine starosti obezbeđuje se dodatna novčana pomoć u mesečnom iznosu od 25% od prosečne neto zarade po zaposlenom u Republici za mesec za koji se vrši isplata.

Do objavljivanja podataka o prosečnoj neto zaradi po zaposlenom u Republici za mesec za koji se vrši isplata, isplata pomoći izbeglicama majkama sa decom do jedne godine starosti vršiće se prema procenjenoj prosečnoj neto zaradi po zaposlenom u Republici za mesec u kojem se vrši isplata.

Član 11

Podaci o smeštaju i pruženoj materijalnoj pomoći upisuju se u izbeglički karton.

2. Zdravstvena zaštita

Član 12

Zdravstvena zaštita izbeglica obuhvata:

1) preventivne mere i akcije, uključujući mere higijensko-epidemiološke zaštite;

2) hitnu medicinsku pomoć u zdravstvenoj ustanovi, stanu ili drugom objektu smeštaja;

3) potpunu zdravstvenu zaštitu žena za vreme trudnoće i porođaja;

4) lekarske preglede i druge usluge u domu zdravlja uključujući i stomatološku zdravstvenu zaštitu i rehabilitaciju;

5) specijalističke lekarske preglede i druge specijalističke usluge po uputu lekara doma zdravlja;

6) lekove, koji su kao neophodni utvrđeni listom lekova koju donosi republička organizacija za zdravstveno osiguranje, sanitetski i potrošni materijal za primenu lekova;

7) prevenciju i lečenje bolesti usta i zuba;

8) bolničko lečenje kada je neophodno ili urgentno;

9) preglede i druge usluge u zavodima za zaštitu zdravlja;

10) specijalističku rehabilitaciju u zavodima za rehabilitaciju i ortopedske i protetske sprave i pomagala dece i omladine do 18 godina života i studenata do 26 godina života i drugih lica posle preležanih teških oboljenja, povreda ili ranjavanja.

Prava iz stava 1 ovog člana ostvaruju se na način na koji ova prava, u skladu sa zakonom i drugim propisom, ostvaruju zdravstveno neosigurana lica.

Član 13

Sredstva za zdravstvenu zaštitu izbeglica utvrđena ovom uredbom obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Član 14

Podatke o zdravstvenoj zaštiti izbeglica vode zdravstvene ustanove koje pružaju zdravstvenu zaštitu izbeglicama, a upisuju se i u izbeglički karton.

Član 15

Za pružanje zdravstvene usluge zdravstvena ustanova dostavlja račun nadležnoj filijali Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, koja vrši kontrolu njegove ispravnosti u pogledu izvršenih usluga i cena.

Račun zdravstvene ustanove iz stava 1 ovog člana sadrži podatke o izbeglici kojoj je pružena zdravstvena usluga.

Zbirni izveštaj o troškovima zdravstvene zaštite filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje dostavlja Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje koji svakog meseca svodni izveštaj dostavlja Komesarijatu za izbeglice, a kopiju izveštaja Ministarstvu za zdravlje.

Komesarijat za izbeglice prenosi sredstva Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje radi isplate troškova zdravstvene zaštite zdravstvenim ustanovama.

Zdravstvenu zaštitu izbeglica sprovode zdravstvene ustanove s kojima je Republički zavod za zdravstveno osiguranje, odnosno filijala ovog zavoda, zaključio ugovor.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje vodi podatke o pruženoj zdravstvenoj zaštiti izbeglicama.

3. Pomoć u obrazovanju

Član 16

Deci izbeglica sa smetnjama u razvoju obezbeđuju se boravak u predškolskoj ustanovi ukoliko se u njoj organizuje takav rad.

Član 17

Izbeglicama učenicima i studentima pruža se prema mogućnostima stručna pomoć u pripremanju kvalifikacionih, dopunskih i drugih ispita radi njihovog osposobljavanja za uključivanje u redovno školovanje u Republici.

Stručnu pomoć iz stava 1 ovog član pružaju škole, odnosno fakulteti.

Član 18

Izbeglicama učenicima i studentima na redovnom školovanju može se pružiti finansijska pomoć za ishranu i smeštaj u učeničkom odnosno studentskom domu, za nabavku udžbenika, školskog pribora i drugih nastavnih sredstava i za troškove prevoza do škole, odnosno fakulteta.

Član 19

Osnovne, srednje i više škole i fakulteti dostavljaju ministarstvu nadležnom za poslove prosvete podatke o pruženoj pomoći izbeglicama u obrazovanju (broj učenika i studenata kojima je pružena pomoć, vrsta pomoći, visina, dužina trajanja pomoći i dr.).

Podatke iz stava 1 ovog člana ministarstvo nadležno za poslove prosvete dostavlja Komesarijatu.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19a

Stupanjem na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o obrazovanju Sekretarijata za humanitarnu pomoć ("Sl. glasnik RS", br. 45/93).

Član 20

Ova uredbe stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmeni
Uredbe o zbrinjavanju izbeglica

("Sl. glasnik RS", br. 105/93)

Član 2

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Uredbe o izmeni i dopuni
Uredbe o zbrinjavanju izbeglica

("Sl. glasnik RS", br. 8/94)

Član 2

Odredbe člana 1 ove uredbe primenjivaće se za obračun i isplatu pomoći izbeglicama majkama sa decom do jedne godine starosti od 1. decembra 1993. godine.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmenana i dopunama
Uredbe o zbrinjavanju izbeglica

("Sl. glasnik RS", br. 22/94)

Član 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmenana i dopunama
Uredbe o zbrinjavanju izbeglica

("Sl. glasnik RS", br. 34/95)

Član 2

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmeni
Uredbe o zbrinjavanju izbeglica

("Sl. glasnik RS", br. 36/2004)

Član 2

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".