REZOLUCIJA
SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE O KOSOVU I METOHIJI

("Sl. list SCG", br. 15/2004)

1. Skupština Srbije i Crne Gore najoštrije osuđuje pogrom nad srpskim i nealbanskim stanovništvom izvršen od 17. do 19. marta ove godine, o čemu svedoče ubistva, uništavanje i paljenje imovine, pravoslavnih crkava i manastira, simbola srpskog prisustva i utemeljenja na Kosovu i Metohiji, koje su organizovano izvršili albanski ekstremisti i teroristi. Ovi događaji su, između ostalog, direktna posledica prenosa nadležnosti sa međunarodne administracije na privremene organe Kosova.

2. Tražimo od međunarodne zajednice da dosledno ispuni obaveze preuzete Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da, uporedo sa povećanjem i boljom organizovanošću međunarodnih snaga bezbednosti, odlučno sprovede istragu o počinjenim zločinima i kazni počinioce organizovanog nasilja. Tražimo, takođe, da se odmah obnove kuće, crkve i manastiri, kako bi se vratili proterani građani i poništilo počinjeno etničko čišćenje. Albanskim teroristima međunarodna zajednica mora pokazati da neće dozvoliti realizaciju njihovih planova.

3. Skupština Srbije i Crne Gore poziva nadležne institucije državne zajednice da u okviru svojih nadležnosti, pre svega u međunarodnim aktivnostima, učine sve kako bi se političkim sredstvima našlo rešenje za sadašnju situaciju na Kosovu i Metohiji, uz poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

4. Skupština Srbije i Crne Gore, takođe, podržava sve napore organa države članice Srbije u pripremi predloga za političko rešavanje sadašnje situacije na Kosovu i Metohiji.

5. Skupština Srbije i Crne Gore osuđuje svaki revanšizam, posebno paljenje dva verska objekta islamske verske zajednice.

6. Ovu rezoluciju upućujemo našim građanima, nadležnim institucijama i čitavoj međunarodnoj zajednici, od koje očekujemo razumevanje i odgovor koji zahteva međunarodna borba protiv terorizma.

7. Ova rezolucija će se objaviti u "Službenom listu Srbije i Crne Gore".