PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DOTACIJE IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA OBLAST KULTURE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 2/2004 i 5/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak ostvarivanja prava ustanova, organizacija i pojedinaca na dotacije iz budžeta Grada Novog Sada za programe-projekte kulture koji su od izuzetnog značaja za Grad Novi Sad i to za:

-

program rada u oblasti kulture i umetnosti koji u kontinuitetu, tokom cele godine, organizuje određena ustanova ili organizacija,

-

projekat kojim se doprinosi razvoju izdavačke delatnosti,

-

projekat u oblasti kulture i umetnosti koji ostvaruju lica sa posebnim potrebama,

-

projekat koji svojim kvalitetom doprinosi afirmaciji umetničkog i kulturnog stvaralaštva.

Član 2

Ustanove i organizacije koje u kontinuitetu, tokom cele godine, ostvaruju i organizuju programe rada u oblasti kulture i umetnosti su:

-

Zmajeve dečije igre, sa sedištem u Novom Sadu,

-

Muzička omladina Novog Sada, sa sedištem u Novom Sadu,

-

Centar za vizuelnu kulturu "Zlatno oko", sa sedištem u Novom Sadu,

-

Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, sa sedištem u Novom Sadu,

-

Kulturni centar "Begeč", sa sedištem u Begeču,

-

Organizacija za muzičko-scensku delatnost i multimedijalne projekte na otvorenom prostoru "Strada", sa sedištem u Novom Sadu,

-

Centar za kulturnu animaciju, sa sedištem u Novom Sadu,

-

KUD "Svetozar Marković", sa sedištem u Novom Sadu,

-

AKUD "Sonja Marinković", sa sedištem u Novom Sadu,

-

KUD "Petefi Šandor", sa sedištem u Novom Sadu,

-

Rusinsko kulturno-umetničko društvo, sa sedištem u Novom Sadu,

-

KUD "Pavel Jozef Šafarik", sa sedištem u Novom Sadu,

-

Udruženje "EXIT".

Član 3

Program rada ustanova i organizacija iz člana 2 ovog pravilnika sadrži opis kulturnih aktivnosti koje se planiraju za narednu godinu, ukupan iznos sredstava potrebnih za sprovođenje tih aktivnosti, procenjene troškove pojedinačno za svaku aktivnost, izvore sredstava za realizaciju programa rada, kao i iznos sredstava koji treba da se obezbedi putem dotacije iz budžeta Grada Novog Sada.

Član 4

Ustanove i organizacije iz člana 2 ovog pravilnika dostavljaju Gradskoj upravi Grada Novog Sada - Sekretarijatu za obrazovanje i kulturu (u daljem tekstu: Sekretarijat), najkasnije do 1. maja tekuće godine za narednu godinu, programe iz člana 3 ovog pravilnika.

Član 5

Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Izvršni odbor) utvrđuje iznos sredstava koji će se obezbediti za sprovođenje programa rada, pojedinačno po ustanovi i organizaciji iz člana 2 ovog pravilnika, putem dotacija iz budžeta Grada Novog Sada.

Član 6

Projekat iz člana 1 alineja 2-4 ovog pravilnika sadrži:

-

naziv projekta,

-

naziv i sedište ustanove ili organizacije, odnosno ime, prezime i adresu fizičkog lica ako je samostalni umetnik, koji ostvaruju projekat,

-

cilj projekta,

-

detaljan opis projekta (učesnici projekta, značaj projekta, mesto, vreme i način realizacije projekta, praćenje realizacije i očekivani rezultati), kao i detaljan finansijski plan (prikaz pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti),

-

iznos sredstava koji treba da se obezbedi putem dotacija iz budžeta Grada Novog Sada,

-

odgovornu osobu za sprovođenje projekta i angažovanje sredstava.

Član 7

Projekat kojim se doprinosi razvoju izdavačke delatnosti, kao i projekat u oblasti kulture i umetnosti koji ostvaruju lica sa posebnim potrebama dostavlja se Sekretarijatu, najkasnije do 1. maja tekuće godine za narednu godinu.

Uz projekat iz stava 1 ovog člana dostavlja se:

-

dokaz o upisanoj delatnosti u registar kod nadležnog organa,

-

ime, prezime, jedinstven matični broj građana i adresa, ako je samostalni umetnik,

-

osnovni podaci o ustanovi, organizaciji ili pojedincu (kratak istorijat, dosadašnji projekti, prostorije i oprema, način finansiranja delatnosti i dr.).

Izvršni odbor utvrđuje iznos sredstava koji će se obezbediti za projekte iz stava 1 ovog člana, putem dotacija iz budžeta Grada Novog Sada.

Član 8

Korisnik sredstava putem dotacija iz budžeta Grada Novog Sada iz člana 1 alineje 1-3 ovog pravilnika obavezan je da u roku od 15 dana od dana realizovanja programa-projekta od izuzetnog značaja za Grad Novi Sad, podnese Sekretarijatu izveštaj o realizaciji programa-projekta sa odgovarajućom dokumentacijom.

Član 9

Dodela sredstava za projekte koji svojim kvalitetom doprinose afirmaciji umetničkog i kulturnog stvaralaštva vrši se putem javnog konkursa.

Projekat iz stava 1 ovog člana sadrži elemente iz člana 6 ovog pravilnika.

Član 10

Postupak za prikupljanje projekata koji svojim kvalitetom doprinose afirmaciju umetničkog i kulturnog stvaralaštva sprovodi Komisija.

Član 11

Komisiju obrazuje i imenuje Izvršni odbor. Komisija ima predsednika, zamenika predsednika, pet članova i njihove zamenike.

Članovi Komisije iz stava 1 ovog člana imenuju se iz redova afirmisanih kulturnih radnika koji doprinose unapređivanju kulturnog života i stvaralaštva u Gradu Novom Sadu.

Komisija radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik.

Članovima Komisije za rad u Komisiji pripada naknada koju utvrđuje Izvršni odbor.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Sekretarijat.

Član 12

Izvršni odbor donosi akt o raspisivanju javnog konkursa za finansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose afirmaciji umetničkog i kulturnog stvaralaštva, najkasnije do 15. oktobra tekuće godine.

Akt iz stava 1 ovog člana sadrži:

-

predmet i datum objavljivanja konkursa,

-

rokove za podnošenje prijave na konkurs,

-

dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz projekat.

Član 13

Javni konkurs za finansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose afirmaciji umetničkog i kulturnog stvaralaštva objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Član 14

Prijava na konkurs podnosi se na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, Komisija neće razmatrati.

Član 15

Komisija je dužna da, u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs, sačini predlog projekata za finansiranje na osnovu stručne procene značaja projekta za Grad Novi Sad, kao i doprinosa projekta afirmaciji kulturnog i umetničkog stvaralaštva.

Član 16

Komisija dostavlja izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa sa predlogom projekata za finansiranje, Izvršnom odboru.

Član 17

Nakon razmatranja izveštaja, Izvršni odbor donosi akt o utvrđivanju visine sredstava za pojedinačne projekte koji svojim kvalitetom doprinose afirmaciji umetničkog i kulturnog stvaralaštva.

Član 18

Na osnovu akta iz člana 17 ovog pravilnika zaključuje se ugovor o finansiranju projekta koji svojim kvalitetom doprinosi afirmaciji umetničkog i kulturnog stvaralaštva.

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".