ODLUKA
O PROJEKTU IZGRADNJE STANOVA U NOVOM SADU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 4/2004)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se Projekat izgradnje stanova u Novom Sadu (u daljem tekstu: Projekat) koji čini sastavni deo ove odluke.

Član 2

Projekat obuhvata izgradnju 200 stanova namenjenih rešavanju stambenih potreba određenih kategorija građana Novog Sada i to:

-

175 stanova namenjenih za prodaju po tržišnim cenama i

-

25 stanova namenjenih za davanje u zakup na određeno vreme socijalno ugroženim licima.

Uslove, način i postupak raspolaganja stanovima izgrađenim prema Projektu urediće Skupština Grada Novog Sada posebnom odlukom.

Član 3

Sredstva za namenu utvrđenu u članu 2 ove odluke obezbeđuju se iz kredita poslovnih banaka, na bazi depozita slobodnih budžetskih sredstava, i iskazuju se u Programu uređivanja građevinskog zemljišta za 2004. godinu u iznosu od 368.500.000,00 dinara.

Član 4

Investitorske poslove za izgradnju stanova u okviru Projekta obavlja Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada", u ime i za račun Grada Novog Sada, kao investitora.

Nadzor nad ostvarivanjem Projekta vrši Skupština Grada Novog Sada, putem Izvršnog odbora Skupštine Grada Novog Sada.

Za sprovođenje poslova u vršenju nadzora Skupština Grada Novog Sada, obrazovaće posebno radno telo.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se po dobijanju saglasnosti Direkcije za imovinu Republike Srbije na Projekat izgradnje stanova i ovu odluku.

 

PROJEKAT
IZGRADNJE STANOVA U NOVOM SADU

I

Osnovni cilj ovog Projekta je da Grad Novi Sad, koristeći posredno slobodna sredstva Grada i sredstva ostvarena od kredita banaka, obezbeđena i iskazana kroz Program uređivanja građevinskog zemljišta, obezbedi finansiranje izgradnje 200 stanova za rešavanje stambenih potreba građana Novog Sada.

Ukupna vrednost Projekta je 368.500.000,00 dinara što omogućuje izgradnju projektovanog broja stanova sa prosečnom površinom od oko 50 m2 i po okvirnoj ceni od 36.850,00 dinara po m2.

Realizacija ovog projekta, obuhvata, pored doprinosa rešavanju stambenih potreba stambeno ugroženih građana, mogućnost afirmacije stanogradnje, odnosno povećanog angažovanja građevinske operative, ostvarivanje mogućnosti za pouzdano investiranje bankarskog kapitala i stvaranje osnovnih uslova da se, vraćanjem kredita sa očuvanjem njihove realne vrednosti kroz kamatnu politiku, stvore mogućnosti za transformaciju ovog projekta u permanentnu aktivnost nadležnih gradskih organa u interesu građana Grada Novog Sada.

Stanovi izgrađeni prema Projektu su u državnoj svojini, sa pravom korišćenja Grada Novog Sada i stambene potrebe na osnovu tih stanova zadovoljavaće se: prodajom stanova po tržišnoj vrednosti i davanjem stanova na korišćenje na određeno vreme socijalno ugroženim licima.

Za kupovinu stanova po tržišnoj vrednosti mogu konkurisati:

-

zaposleni u organima Grada Novog Sada;

-

zaposleni u ustanovama čiji je osnivač Grad;

-

zaposleni u osnovnim i srednjim školama sa teritorije Grada;

-

zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa teritorije Grada;

-

zaposleni u javnim preduzećima čiji je osnivač Grad;

-

zaposleni u Univerzitetu u Novom Sadu i naučnim ustanovama;

-

zaposleni u sudovima i tužilaštvima sa sedištem u Novom Sadu i Opštinskom organu za prekršaje;

-

zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije - Sekretarijatu u Novom Sadu i Bezbednosno - informativnoj agenciji u Novom Sadu;

-

mladi bračni parovi;

-

ratni vojni invalidi iz oružanih akcija i ratova posle 17. avgusta 1990. godine, odnosno članovi porodica palih boraca u oružanim akcijama i ratovima posle 17. avgusta 1990. godine;

-

roditelji lica sa hendikepom (mentalna retardacija i fizička invalidnost) odnosno fizički invalidna lica i

-

samostalni umetnici i zaslužni sportisti.

Osnovi za utvrđivanje reda prvenstva za ostvarivanje prava na kupovinu stana izgrađenog u okviru ovog projekta su:

- značaj radnog mesta s obzirom na stručnu spremu,

- stambeni status,

- radni staž,

- zdravstveno stanje,

- invalidnost,

- telesno oštećenje i

- broj članova porodičnog domaćinstva.

Konkretizacija utvrđenih osnova utvrđuje se određivanjem broja bodova po svakom osnovu Odlukom Skupštine Grada Novog Sada.

Kako banke u Novom Sadu u ovom trenutku ne kreditiraju u većem obimu stambenu izgradnju, Skupština Grada Novog Sada u okviru realizacije ovog projekta, u ime Grada Novog Sada, preuzeće na sebe ovu obavezu, s tim da rok otplate kredita bude najduže 20 godina a da se krediti mogu odobravati uz minimalno učešće od 20% od vrednosti stana, uz ostale kreditne uslove koji ne mogu biti povoljniji po kupca od propisanih.

Kamatna stopa se opredeljuje kao stimulativna, s tim što se mesečna rata mora revalorizovati na svakih 6 meseci i to, po izboru kupca stana, ili u skladu sa rastom cena na malo ili u skladu sa promenom kursa eura, što posebno ističe neprofitabilnost planirane izgradnje stanova i istovremenu tendenciju za očuvanjem realne vrednosti plasiranog kapitala.

Radi stvaranja uslova za realizaciju programskih ciljeva ovog projekta:

I Skupština Grada Novog Sada zadužuje Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada da pristupi stvaranju uslova za realizaciju Projekta izgradnje stanova u Novom Sadu i da preduzme mere da se definišu lokacije za izgradnju stanova i uslovi za obezbeđivanje finansijskih sredstava, najkasnije do utvrđivanja predloga Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2004. godinu.

II Skupština Grada Novog Sada određuje da se ugovaranje izgradnje stanova namenjenih za realizaciju ovog projekta obezbedi u roku od 60 dana od dana usvajanja Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2004. godinu.

III Stanovi izgrađeni po ovom projektu raspodeliće se u skladu sa posebnom odlukom Skupštine Grada Novog Sada kojom će se definisati krug zaposlenih lica koja mogu učestvovati u raspodeli, broj stanova koji se opredeljuje preduzećima, ustanovama i organizacijama koje imaju pravo učešća na konkursu radi kupovine stanova, kao i način, uslovi i postupak raspolaganja stanovima izgrađenim prema ovom projektu i organi nadležni za sprovođenje postupaka utvrđivanja prvenstva i odlučivanje o prodaji, odnosno davanju u zakup stanova.

IV Skupština Grada Novog Sada, određuje rok od 30 dana od dana ugovaranja izgradnje stanova po ovom projektu za raspisivanje konkursa za njihovu raspodelu u sredstvima javnog informisanja.

V Skupština Grada Novog Sada zadužuje Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada da redovno a najmanje jednom u tri meseca informiše Skupštinu Grada Novog Sada o realizaciji Projekta izgradnje stanova u Novom Sadu.