UREDBA
O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU ISPLATE DEVIZNE ŠTEDNJE GRAĐANA POLOŽENE KOD JUGOBANKE JUGBANKE AD KOSOVSKA MITROVICA

("Sl. glasnik RS", br. 37/2004)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se bliži uslovi i način servisiranja devizne štednje građana položene kod Jugobanke Jugbanke a.d. Kosovska Mitrovica, u skladu sa Zakonom o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije po osnovu devizne štednje građana ("Službeni list SRJ", broj 36/2002 - u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

Pravo na prioritetne isplate devizne štednje, u skladu sa Zakonom, ostvaruju vlasnici štednih uloga koji su poreski obveznici Republike Srbije, a koji su, na dan stupanja na snagu Zakona, imali prebivalište na teritoriji Republike Srbije, odnosno građani sa statusom privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije.

Član 3

Prebivalište na teritoriji Republike Srbije dokazuje se ličnom ispravom izdatom od nadležnog organa Republike Srbije ili legitimacijom raseljenog lica izdatom od Crvenog krsta Srbije, odnosno Koordinacionog centra Srbije i Crne Gore i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju.

Ukoliko je legitimacija raseljenog lica izdata pre 1999. godine, podnosi se i potvrda, pribavljena od izdavaoca legitimacije, da se lice još uvek nalazi u statusu raseljenog lica.

Član 4

Status poreskog obveznika Republike Srbije dokazuje se uverenjem izdatim od strane nadležne organizacione jedinice Poreske uprave.

Penzioneri status poreskog obveznika Republike Srbije dokazuje poslednjim čekom od penzije ostvarene preko nadležnog republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pravo na prioritetnu isplatu imaju i štediše koji poseduju dokaz da se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Član 5

U slučaju da se vlasnik štednog uloga vodi kao nestalo lice, pravo na prioritetnu isplatu devizne štednje, u smislu ove uredbe, ostvaruju članovi njegove uže porodice (bračni drug, roditelji, deca, braća i sestre), na osnovu potvrde izdate od Crvenog krsta Srbije ili Koordinacionog centra Srbije i Crne Gore i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju.

Član 6

Servisiranje devizne štednje, u skladu sa ovom uredbom, vrši Nacionalna štedionica-banka a.d. Beograd.

Član 7

Jugobanka Jugbanka a.d. Kosovska Mitrovica dužna je da bazu podataka o deviznoj štednji građana ažurira sa stanjem na dan 19. avgusta 2002. godine i dostavi Nacionalnoj štedionici-banci a.d. Beograd.

Član 8

Uslove preuzimanja baze podataka od Jugobanke Jugbanke a.d. Kosovska Mitrovica, rešavanje naknadnih reklamacija, kao i druga međusobna prava i obaveze, Nacionalna štedionica-banka a.d. Beograd regulisaće ugovorom sa Jugobankom Jugbankom a.d. Kosovska Mitrovica.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".