PRAVILA POSLOVANJA
GARANCIJSKOG FONDA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 4/2004 i 2/2005 - ispr.)

Član 1

Ovim pravilima bliže se uređuju uslovi, način i postupak izdavanja garancija, garantni potencijal Garancijskog fonda, opšti maksimum garancija, proviziju koju naplaćuje Garancijski fond za izdate garancije, izveštavanje, praćenje i kontrola garantovanih kredita, mere koje preduzima Garancijski fond, kao i druga pitanja od značaja za rad Garancijskog fonda.

Član 2

Garancijski fond obavlja poslove izdavanja garancija, na ime obezbeđenja dela kredita koje banke odobravaju individualnim poljoprivrednim proizvođačima, privatnim preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima, u skladu sa Statutom, ovim pravilima i drugim opštim aktima Garancijskog fonda, a u okviru garantnog potencijala Garancijskog fonda.

Član 3

Garantni potencijal garancijskog fonda se određuje godišnjim Programom rada Garancijskog fonda, u zavisnosti od uslova poslovanja i ocene opšteg rizika naplate kredita, kao i od raspoloživih finansijskih sredstava na računima, depozitima, kratkoročnim kreditnim plasmanima i u likvidnim hartijama od vrednosti u portfelju Garancijskog fonda.

Član 4

Pojedinačne garancije Garancijskog fonda ne mogu se izdavati na iznos koji je viši od iznosa opšteg maksimuma garancije (koji uključuje glavnicu i srazmeran deo ugovorene kamate), utvrđeno godišnjim Programom rada Garancijskog fonda.

Opšti maksimum iz stava 1 ovog člana iskazuje se u dinarima.

Godišnjim Programom rada Garancijskog fonda se utvrđuje maksimalno učešće Garancijskog fonda u obezbeđenju dela kredita, kao relativni iznos (procenat) u odnosu na odobreni kredit.

Maksimalno učešće iz stava 3 ovog člana može se različito utvrditi u zavisnosti od kategorije korisnika garancije odnosno kredita.

Član 5

Garancijski fond neće izdavati garancije za kredite koje banke odobre individualnim poljoprivrednim proizvođačima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima po kamatnoj stopi i uz proviziju za bankarske usluge koje su više od maksimalnih kamatnih stopa i provizije koje Garancijski fond utvrdi svojim godišnjim Programom rada.

Fond neće garantovati poslovnim bankama kredite u koje su uračunati i drugi troškovi osim kamatne stope i provizije.

Član 6

Korisnici garancija Garancijskog fonda su individualni poljoprivredni proizvođači, privatni preduzetnici i mala i srednja preduzeća, za obezbeđenje dela kredita koje im banke odobravaju.

Član 7

Garancijski fond, u zavisnosti od raspoloživosti garantnog potencijala raspisuje konkurs za izdavanje garancija.

Javni konkurs iz stava 1 ovog člana sadrži uslove koje korisnici garancija treba da ispune, kao i dokumentaciju i podatke koje su obavezni da podnesu uz prijavu.

Član 8

Uz prijavu za odobrenje garancije korisnik garancije podnosi i sledeću dokumentaciju:

1. odluku o dodeli kredita poslovne banke,

2. poslovni plan sa dokumentacijom (predračun predmeta kreditiranja, overena fotokopija rešenja o upisu u registar, overena fotokopija ugovora o osnivanju i statut, overena fotokopija rešenja o razvrstavanju preduzeća po veličini, razne dozvole za rad i obavljanje delatnosti izdate od nadležnih organa - ako postoje, patenti, robne marke, izdavačka prava - ako postoje, izvod lista nepokretnosti ne stariji od 30 dana za nepokretnost koja je predmet hipoteke sa procenom vrednosti od strane ovlašćenog procenitelja, zvanični godišnji računi i uverenje poreskog organa o izmirenosti poreza),

3. druge podatke i dokumenta koje utvrdi Upravni odbor prilikom donošenja odluke za raspisivanje konkursa.

Član 9

Upravni odbor Garancijskog fonda odlučuje o podnetim prijavama korisnika garancije na predlog Komisije za izdavanje garancija, u skladu sa kriterijumima utvrđenim u članu 29 Statuta Garancijskog fonda.

Član 10

Po donošenju odluke Upravnog odbora Garancijskog fonda kojom se odobrava izdavanje garancije, Garancijski fond i korisnik garancije zaključuje Ugovor o izdavanju garancije.

Tekst Ugovora o izdavanju garancije i tekst garancije utvrdiće Upravni odbor Garancijskog fonda.

Član 11

Osim kriterijumima utvrđenih u članu 29 Statuta Garancijskog fonda, Upravni odbor Garancijskog fonda rukovodiće se pri izboru projekata (poslovnih planova) za koje će izdati garancije i kriterijumima:

1. usaglašenost projekata sa utvrđenim prioritetima iz važećeg godišnjeg Programa rada Garancijskog fonda i regionalnog privrednog razvoja

2. tržišna i finansijska ocena projekata

3. ocena o kreditnoj sposobnosti korisnika kredita

4. vrsta i kvalitet ponuđenih instrumenata obezbeđenja kredita

5. predložena visina i procenat učešća Garancijskog fonda u garantovanju obaveza korisnika kredita

6. urednost u izmirenju poreza i doprinosa od strane korisnika kredita prema poreskom izveštaju

7. rokovi i dinamika otplate kredita i

8. drugi kriterijumi po odluci Upravnog odbora Garancijskog fonda.

Član 12

Programom Garancijskog fonda se može utvrditi maksimalni procenat učešća trajnih obrtnih sredstava u strukturi dugoročnog kredita za koji Garancijski fond odobrava garanciju.

Član 13

Odlukom Upravnog odbora Garancijskog fonda o izdavanju garancije naročito se utvrđuje:

- visina sredstava koja se garantuju i procenat učešća Fonda u garantovanom pokriću kredita,

- rok važenja garancije,

- rok u kome je banka dužna da po potpisivanju pojedinačnog Ugovora o kreditu sa individualnim poljoprivrednim proizvođačem, privatnim preduzetnikom, malim i srednjim preduzećem, stavi na raspolaganje sredstva koja mu je odobrila,

- visina jednokratne provizije za izdatu garanciju u skladu sa opštim aktom Garancijskog fonda, kao i drugi posebni uslovi.

Odlukom upravnog odbora Garancijskog fonda se može odobriti izdavanje garancije u korist banke za deo dugoročnog kredita koji je odobrila korisniku kredita uz primenu revalorizacije ili devizne klauzule.

Član 14

Po potpisivanju pojedinačnog Ugovora o kreditu između banke i korisnika kredita na koji je Garancijski fond dao saglasnost i uplati jednokratne provizije, Garancijski fond izdaje garanciju, koja pored obaveznih elemenata sadrži i pojedinačne elemente utvrđene odlukom Upravnog odbora Garancijskog fonda o izdavanju garancije.

Član 15

Za izdate garancije korisnik kredita - individualni poljoprivredni proizvođač, preduzetnik malo i srednje preduzeće plaća Garancijskom fondu proviziju u visini utvrđenoj opštim aktom Garancijskog fonda, koji donosi Upravni odbor Garancijskog fonda kao akt poslovne politike Garancijskog fonda, jednokratnom uplatom u roku od 5 dana od dana prijema fakture Garancijskog fonda.

Član 16

Izmene i dopune ovih pravila vrše se na način i po postupku koji je utvrđen za njihovo donošenje.

Član 17

Ova Pravila o dobijanju saglasnosti Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine objavljuju se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine" i stupaju na snagu 8 dana od dana objavljivanja.