ODLUKA
O PRAVIMA I OBAVEZAMA NEZAPOSLENIH LICA U POSTUPKU UTVRĐIVANJA ZDRAVSTVENE SPOSOBNOSTI ZA RAD

("Sl. glasnik RS", br. 39/2004)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se prava i obaveze nezaposlenih lica koje se odnose na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti i naknadu troškova zdravstvenih pregleda i izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad.

Pored prava iz stava 1 ovog člana, ovom odlukom se uređuje i upućivanje nezaposlenog na zdravstveni pregled ako postoji sumnja u njegovu zdravstvenu sposobnost, kao i ostvarivanje prava na procenu radne sposobnosti, odnosno utvrđivanje poslova koje mogu da obavljaju prema preostaloj radnoj sposobnosti invalidna lica i lica sa smanjenom radnom sposobnošću (u daljem tekstu: invalidi), koja se zapošljavaju pod posebnim uslovima.

Član 2

Nezaposleni i drugo zainteresovano lice (u daljem tekstu: nezaposleni), ima pravo na naknadu troškova opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i troškova izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad, u slučaju:

1) zasnivanja radnog odnosa;

2) uključivanja na profesionalnu orijentaciju i savetovanje o izboru zanimanja ili uključivanja na dodatno obrazovanje i obuku;

3) upućivanja nadležnom organu radi utvrđivanja preostale radne sposobnosti.

Pravo na naknadu troškova izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad iz stava 1 ovog člana, nezaposleni može da ostvari pod uslovom da ovo pravo prvi put ostvaruje, odnosno da je od poslednjeg izdavanja uverenja prošlo više od šest meseci.

Član 3

U postupku zasnivanja radnog odnosa, nezaposleni koji je na evidenciji nezaposlenih prijavljen najmanje jedan mesec, osim invalida i nezaposlenih za vreme ostvarivanja prava na novčanu naknadu, ima pravo na naknadu troškova opštih zdravstvenih pregleda i troškova izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad.

Pored troškova iz stava 1 ovog člana, nezaposleni ima pravo i na naknadu troškova sanitarnih pregleda ako zasniva radni odnos na poslovima za čije obavljanje je kao uslov to propisano zakonom i opštim aktom poslodavca.

Nezaposleni iz st. 1 i 2 ovog člana, koji zasniva radni odnos na poslovima za čije obavljanje su propisani posebni uslovi rada (rad na visini, pod zemljom, pod vodom i sl.), ima pravo na naknadu troškova specijalističkih pregleda i troškove izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad.

Član 4

U postupku uključivanja na profesionalnu orijentaciju nezaposleni, studenti i učenici imaju pravo na naknadu troškova opštih zdravstvenih pregleda i troškove izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad ili osposobljavanje za buduće zanimanje.

Učenici koji se upisuju u srednje škole posebnim uslovima imaju pravo na naknadu troškova specijalističkih zdravstvenih pregleda i troškove izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za uključivanje u obrazovni proces u cilju osposobljavanja za buduće zanimanje.

Član 5

U postupku uključivanja na dodatno obrazovanje i obuku, pravo na naknadu troškova opštih sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i troškova izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad, imaju nezaposleni iz člana 3 stav 1 ove odluke, koje Nacionalna služba uputi na dodatno obrazovanje i obuku, radi zapošljavanja za poznatog poslodavca, odnosno za tržište rada, osim nezaposlenih koji se uključe na dodatno obrazovanje i obuku radi sticanja posebnih znanja i veština za obavljanje poslova u okviru zanimanja za koja ne postoje posebni psihofizički zahtevi, po programu:

- osnovne informatičke obuke;

- obuke za strane jezike;

- obuke za osnivanje i vođenje malog biznisa;

- osnovno obrazovanje odraslih;

- ostale obuke za sticanje posebnih znanja i veština za obavljanje različitih administrativnih poslova (za poslovne sekretare, tehničke sekretare, novinare, knjigovođe...).

Član 6

Nezaposleni iz člana 2 stav 1 tačka 3) ove odluke, koga Nacionalna služba uputi nadležnom organu radi utvrđivanja preostale radne sposobnosti, ima pravo na naknadu troškova opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda potrebnih za utvrđivanje preostale radne sposobnosti, odnosno nesposobnosti za rad, u postupku pred organima nadležnim za ocenu radne sposobnosti.

Član 7

Naknada troškova opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i troškova izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad iz čl. 2-6 ove odluke, isplaćuje se nadležnoj zdravstvenoj ustanovi na osnovu posebnog ugovora zaključenog sa Nacionalnom službom.

Izuzetno, nezaposleni ima pravo da mu se nadoknade troškovi izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad, ukoliko je isto, na zahtev poslodavca, izdato od druge zdravstvene ustanove, do visine određene ugovorom iz stava 1 ovog člana, pod uslovom da je zasnovao radni odnos i da mu prethodno nije izdato uverenje u smislu člana 2 ove odluke.

Član 8

Nacionalna služba može, u postupku posredovanja u zapošljavanju ili ostvarivanja drugog prava po osnovu nezaposlenosti, ako postoji sumnja u zdravstvenu sposobnost nezaposlenog, da ga uputi na ispitivanje zdravstvene sposobnosti.

Podaci o ispitivanju zdravstvene sposobnosti nezaposlenog su poverljivi i dostavljaju se nadležnoj filijali Nacionalne službe - odgovornom radniku kod koga se nezaposleni prijavljuje na evidenciju.

Troškove ispitivanja zdravstvene sposobnosti iz stava 1 ovog člana snosi Nacionalna služba.

Upućivanje nezaposlenog iz stava 1 ovog člana i visina troškova za ispitivanje zdravstvene sposobnosti, uređuju se ugovorom koji zaključuju Nacionalna služba i odgovarajuća zdravstvena ustanova.

Član 9

Invalidi iz člana 1 stav 2 ove odluke su lica sa faktorima otežane zapošljivosti prema utvrđenoj klasifikaciji, i to:

1) kategorisani invalidi, sa pravom na rad prema preostaloj radnoj sposobnosti;

2) ratni vojni invalidi - RVI i sa njima izjednačeni: mirnodopski vojni invalidi - MVI, ostali kategorisani invalidi kod kojih je invalidnost nastala kao posledica traumatizma van procesa rada - OKI, civilne žrtve rata - CŽR i kategorisana omladina - KO, grupe invaliditeta I-X, sa procenjenim telesnim oštećenjem od 100% do 10%;

3) ostali nekategorisani invalidi sa telesnim, mentalnim, funkcionalnim, urođenim ili stečenim oštećenjima (slepoća, jaka nekorigovana slabovidost, gluvoća, jaka nagluvost, govorne mane, oštećenje lokomotornog aparata, teške hronične bolesti, lica sa psihološkim faktorima otežane zapošljivosti - mentalna insufijencija, neuroze, psihoze, psihopatije i bolesti zavisnosti), i nekategorisani invalidi prema procenjenoj preostaloj radnoj sposobnosti.

Procenu radne sposobnosti, odnosno utvrđivanje poslova koje, prema preostaloj radnoj sposobnosti, mogu da obavljaju lica iz stava 1 tač. 2) i 3) ovog člana, vrši ovlašćena zdravstvena organizacija na osnovu posebnog ugovora zaključenog sa Nacionalnom službom.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".