ODLUKA
O KRITERIJUMIMA NA OSNOVU KOJIH SE ODREĐUJU CARINSKI KONTINGENTI

("Sl. glasnik RS", br. 42/2004)

1. Određuje se carinski kontingent za uvoz 300 tona semena suncokreta, bez plaćanja carine, iz tar. broja i tar. oznake Carinske tarife, i to:

12.06

1206.00 00 00 Seme suncokreta, uključujući lomljeno ili drobljeno

Ex 01 - za setvu

koje je Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada proizveo u susednim zemljama od domaćih hibrida.

2. Korisnik semena suncokreta podnosi Ministarstvu finansija pisani zahtev za odobrenje carinskog kontingenta za uvoz semena suncokreta.

Uz zahtev iz stava 1 ove tačke korisnik semena suncokreta podnosi:

1) dokaz o ispunjenosti uslova za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti predviđenih Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti ("Službeni glasnik RS", broj 52/93);

2) ugovore o zajedničkoj proizvodnji sopstvenih, odnosno registrovanih i zajedničkih hibrida semena suncokreta zaključene sa inopartnerima;

3) izjavu korisnika da će seme suncokreta koristiti radi njegovog plasmana na domaćem tržištu i to isključivo za doradu, pripremu i pakovanje semena suncokreta za setvu merkantilnog suncokreta u 2004. godini.

3. Rešenje o odobravanju uvoza robe iz tačke 1 ove odluke bez plaćanja carine donosi ministar finansija, po prethodno pribavljenom mišljenju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Mišljenje iz stava 1 ove tačke ministar iz te tačke daje u roku od 10 dana od dana prijema urednog zahteva.

4. Roba iz tačke 1 ove odluke ne može se, bez prethodnog plaćanja carine, po stopi utvrđenoj u Zakonu o Carinskoj tarifi ("Službeni list SRJ", br. 23/2001 i 40/2001), dati drugom na upotrebu ili koristiti u druge svrhe.

Carina se obračunava po propisima koji važe na dan donošenja rešenja o naplati carine, ako nije podnesen zahtev za obračun i plaćanje carine.

5. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".