UREDBA
O PREMIJI ZA ŠEĆERNU REPU ZA 2004. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 45/2004)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja premije za proizvodnju šećerne repe za 2004. godinu (u daljem tekstu: premija).

Član 2

Preduzeća, zemljoradničke zadruge, naučnoistraživačke organizacije, poljoprivredna gazdinstva sa svojstvom pravnog lica i zemljoradnici koji se bave proizvodnjom šećerne repe (u daljem tekstu: korisnici premije) imaju pravo na premiju u iznosu od 0,30 dinara po kilogramu ugovorene i isporučene šećerne repe.

Premiju iz stava 1 ovog člana korisnici premije ostvaruju preko proizvođača šećera u Republici Srbiji (u daljem tekstu: šećerane).

Član 3

Korisnici premije imaju pravo na korišćenje dela premije pre završetka procesa proizvodnje u vidu avansa.

Visina avansa iznosi 3.000 dinara po hektaru ugovorene i odnegovane šećerne repe.

Član 4

Zahtev za korišćenje avansa iz člana 3 ove uredbe šećerana sa kojom je proizvodnja ugovorena podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) do 31. maja 2004. godine.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana šećerana podnosi:

1) zapisnik republičke poljoprivredne inspekcije ili područne poljoprivredne službe o odnegovanim površinama pod šećernom repom - ako sama proizvodi šećernu repu,

2) zaključene ugovore sa zemljoradnicima sa površinom na kojoj će ti zemljoradnici zasejati i proizvesti šećernu repu, koji sadrži cenu, rok i način isplate, spisak zemljoradnika sa mestom boravka, adresa i broj telefona, matični broj, broj katastarske opštine, katastarske parcele na kojima će se zasejati šećerna repa i broj tekućeg računa na koji će se izvršiti uplata premije i

3) ugovore sa preduzećima, preduzetnicima, zemljoradničkim zadrugama i poljoprivrednim gazdinstvima sa svojstvom pravnog lica (u daljem tekstu: organizatori proizvodnje šećerne repe) i zapisnik republičke poljoprivredne inspekcije ili područne poljoprivredne službe o odnegovanim površinama pod šećernom repom i podatke iz stava 2 tačka 2) ovog člana - ako šećerana ugovori sa tim subjektima proizvodnju šećerne repe.

Ministarstvo isplaćuje avans po prijemu propisane dokumentacije.

Član 5

Konačan iznos premije korisnici premije ostvaruju po isporuci ugovorenih količina.

Isplata premije iz stava 1 ovog člana vrši se na osnovu dokumentacije o isporučenim količinama šećerne repe.

Uz zahtev za isplatu konačnog iznosa premije šećerana podnosi: potvrdu šećerane o primljenim količinama šećerne repe, potvrdu o ukupno isplaćenim sredstvima na ime avansa za 2004. godinu, zapisnik republičke poljoprivredne inspekcije o primljenim količinama šećerne repe i konačan obračun šećerane overen od strane republičke poljoprivredne inspekcije.

Ministarstvo isplaćuje konačan iznos premije po prijemu, odnosno prihvatanju konačnog obračuna od strane korisnika premije.

Član 6

Korisnik premije, je dužan da ostvareni prinos šećerne repe na ugovorenim površinama isporuči šećerani sa kojom je ugovorio proizvodnju.

U slučaju da korisnik premije ne postupi u skladu sa stavom 1 ovog člana dužan je da primljena sredstva po osnovu avansa u iznosu navedenom u potvrdi iz člana 5 stav 3 ove uredbe vrati najkasnije do 30. novembra 2004. godine.

Član 7

Ako korisnik premije isporuči količinu šećerne repe čija je vrednost manja od visine primljenog avansa iz člana 3 ove uredbe i Uredbe o premiji za proizvodnju šećerne repe za period januar-mart 2004. godine, dužan je da nastalu razliku po konačnom obračunu, između primljenog avansa i vrednosti isporučene šećerne repe, vrati najkasnije do 30. novembra 2004. godine.

Član 8

Šećerane i organizatori proizvodnje šećerne repe dužni su da sredstva ostvarena po osnovu avansa, odnosno konačnog iznosa premije, isplate korisnicima premije u roku od tri dana od dana naplate tih sredstava.

Član 9

Novčanom kaznom od 150.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) ne postupi u skladu sa članom 2 stav 2 ove uredbe;

2) ostvareni prinos šećerne repe na ugovorenim površinama ne isporuči šećerani sa kojom je ugovorio proizvodnju (član 6 stav 1 Uredbe);

3) u roku iz člana 8 ove uredbe ostvarena sredstva ne doznači zemljoradniku.

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 10

Novčanom kaznom od 80.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1) ne postupi u skladu sa članom 2 stav 2 ove uredbe;

2) ostvareni prinos šećerne repe na ugovorenim površinama ne isporuči šećerani sa kojom je ugovorio proizvodnju (član 6 stav 1 Uredbe);

3) u roku iz člana 8 ove uredbe ostvarena sredstva ne doznači zemljoradniku.

Član 11

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj zemljoradnik ako:

1) ne postupi u skladu sa članom 2 stav 2 ove uredbe;

2) ostvareni prinos šećerne repe na ugovorenim površinama ne isporuči šećerani sa kojom je ugovorio proizvodnju (član 6 stav 1 Uredbe).

Član 12

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe obavlja Ministarstvo.

Član 13

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".