UREDBA
O KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA KALCIFIKACIJU KISELOG OBRADIVOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA ZA PERIOD APRIL-DECEMBAR 2004. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 45/2004)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja materijala za kalcifikaciju kiselog obradivog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Republike Srbije, van teritorija autonomnih pokrajina.

Član 2

Pravo na korišćenje materijala za kalcifikaciju imaju zemljoradnici, sopstvenici obradivog poljoprivrednog zemljišta od I do V katastarske klase (u daljem tekstu: korisnici) na čijem zemljištu je agrohemijskom analizom utvrđena Ph vrednost do 5 i koji sprovodi postupak kalcifikacije.

Član 3

Materijal za kalcifikaciju iz člana 1 ove uredbe korisnici obezbeđuju preko poljoprivredne stručne službe (u daljem tekstu: služba).

Član 4

Zahtev za korišćenje materijala iz člana 3 ove uredbe, služba podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) do 30. aprila 2004. godine.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana služba podnosi:

1) spisak zemljoradnika sa mestom boravka, jedinstvenim matičnim brojem, katastarskom opštinom i katastarskom parcelom na kojoj se sprovodi postupak kalcifikacije;

2) podatak o potrebnoj količini materijala za kalcifikaciju;

3) analizu Ph vrednosti zemljišta sa količinom materijala potrebnog za kalcifikaciju;

4) program kalcifikacije za korisnike.

Član 5

Materijal za kalcifikaciju kiselog obradivog poljoprivrednog zemljišta obezbeđuje Ministarstvo.

Isporuka materijala iz stava 1 ovog člana vrši se u opštini prebivališta korisnika, franko utovareno u vozilo korisnika, do preuzimanja ugovorenih količina, a na osnovu spiska službe i saglasnosti Ministarstva.

Član 6

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - korisnik, ako ostvari pravo na korišćenje materijala za kalcifikaciju, a ne ispunjava uslove iz člana 2 ove uredbe.

Član 7

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe obavlja Ministarstvo.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".