UREDBA
O KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA PODSTICAJ IZVOZA POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA 2004. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 48/2004 i 70/2004 - ispr.)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja sredstava za podsticaj izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 2004. godinu.

Član 2

Visina sredstava podsticaja po grupama proizvoda iznosi:


Tar. broj

Tarifna oznaka

Naimenovanje robe

Iznos podsticaja na izvoznu cenu u %


1

2

3

4


02.01

 

Meso goveđe, sveže ili rashlađeno

 

 

0201.10

Trupovi i polutke

 

 

0201.10 00 20

Juneći

20

 

0201.20

Ostali komadi sa kostima: kompenzirane četvrti

 

 

0201.20 20 20

Juneće

20

 

 

Prednje četvrti, nerazdvojene ili razdvojene

 

 

0201.20 30 10

Juneće

20

 

 

Zadnje četvrti, nerazdvojene ili razdvojene

 

 

0201.20 50 10

Juneće

20

 

0201.30

Bez kostiju:

 

 

 

Ostalo

 

 

0201.30 00 20

Juneće

20

02.09

0209.00

Svinjska masnoća bez mesne krtine i živinsko salo, neistopljeni niti ekstrahovani na bilo koji način, sveži, rashlađeni, smrznuti, soljeni, u salamuri, sušeni ili dimljeni:

 

 

 

- Potkožna svinjska mast (slanina):

 

 

0209.00 19 00

sušena ili dimljena

10

02.10.

 

Meso i jestivi mesni i drugi klanični proizvodi, soljeni, u salamuri, sušeni ili dimljeni; jestivo brašno i prah od mesa ili od drugih klaničnih proizvoda:

 

 

 

- Meso svinjsko:

 

 

0210.11 00 00

-- butovi, plećke i drugi komadi od njih sa kostima

10

 

0210.12 00 00

-- potrbušine i komadi od njih

10

 

0210.19 00 00

-- ostalo

10

 

0210.20

- Meso goveđe:

 

 

0210.20 10 00

-- sa kostima

10

 

0210.20 90 00

-- bez kostiju

10

04.01

 

Mleko i pavlaka, nekoncentrovani i bez dodatog šećera ili drugih materija za zaslađivanje

20

04.02

 

Mleko i pavlaka, koncentrovani ili sa sadržajem dodatog šećera ili drugih materija za zaslađivanje

20

04.03

 

Mlaćenica, kiselo mleko, pavlaka, jogurt, kefir i ostalo fermentisano ili kiselo mleko ili pavlaka, koncentrovani ili nekoncentrovani sa sadržajem dodatog šećera ili drugih materija za zaslađivanje, aromatizovani ili sa dodatim voćem ili kakaom

20

04.05

 

Maslac i ostale masnoće koje su dobijene od mleka i mlečni namazi

20

04.06

 

Sir i urda

20

07.10

 

Povrće (uključujući i blanširano), smrznuto:

 

 

 

- Mahunasto povrće u zrnu ili mahunama:

 

 

0710.21 00 00

-- grašak

7

 

0710.22 00 20

-- boranija

7

 

0710.40

- Kukuruz šećerac:

 

 

0710.40 00 10

-- u zrnu

7

 

0710.40 00 20

-- u klipu

7

08.11

 

Voće, nekuvano ili kuvano u vodi ili pari, smrznuto sa dodatkom ili bez dodatka šećera ili drugih materija za zaslađivanje:

 

 

0811.10 00 00

Jagode

7

 

0811.20

Maline, kupine, dudinje, loganjske bobice, crne, bele i crvene ribizle i ogrozdi:

 

 

0811.20 00 21

Kupina Rolend

7

 

0811.90

Ostalo:

 

 

0811.90 00 21

Višnje bez koštice, Rolend

7

 

0811.90 00 90

Ostalo (šljiva, sečena)

7

08.13

 

Voće suvo, osim onog koje se svrstava u tar. br. 08.01 do 08.06; mešavine jezgrastog ili suvog voća iz ove glave:

 

 

0813.20 00 00

Šljive

10

12.08

 

Brašno i griz od uljanog semenja i plodova, osim od slačice:

 

 

1208.10 00 00

-- od soje

7

15.07

 

Sojino ulje i njegove frakcije, prečišćeni ili neprečišćeni, ali hemijski nemodifikovani:

 

 

1507.10

- Sirovo ulje, uključujući degumirano (bez smole)

 

 

1507.10 10 00

-- za tehničku ili industrijsku upotrebu, osim za proizvodnju hrane za ljudsku ishranu

10

 

1507.10 90 00

-- ostalo

10

15.12

 

Ulje od semena suncokreta, šafranike i pamukovog semena i njihove frakcije, prečišćeni ili neprečišćeni, ali hemijski nemodifikovani:

 

 

 

- Ulje od suncokreta i šafranike i njihove frakcije:

 

 

1512.11 00 00

-- sirovo ulje

10

 

1512.19 00 00

-- ostalo

10

16.01

 

Kobasice i sl. proizvodi od mesa, drugih klaničnih proizvoda za jelo ili krvi, složeni prehrambeni proizvodi na bazi tih proizvoda

10

16.02

 

Ostali pripremljeni ili konzervisani proizvodi od mesa, drugih klaničnih proizvoda ili krvi

10

20.07

 

Džemovi, voćni želei, marmelade, voćni pirei i voćne paste dobijeni kuvanjem, sa dodavanjem ili bez dodavanja šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje

 

 

2007.99 00 10

Pekmez od šljiva

10

20.08

 

Voće i ostali delovi bilja za jelo, drugačije pripremljeni ili konzervisani sa dodatkom ili bez dodatka šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili alkohola, na drugom mestu nepomenuti ili uključeni:

 

 

2008.60 00 20

Višnje

10

20.09

 

Voćni sokovi (uključujući širu od grožđa) i sokovi od povrća, nefermentisani i bez dodatka alkohola, sa dodatkom ili bez dodatka šećera ili ostalih sredstava za zaslađivanje:

 

 

2009.70

Sok od jabuka

 

 

2009.70 00 10

- koncentrisani

10

 

2009.70 00 90

- ostali

10

 

2009.80

Sok od ostalog voća ili povrća:

 

 

 

- koncentrisani

 

 

2009.80 00 12

-- od višnje

10

 

2009.80 00 19

-- od ostalog voća ili povrća (kupine)

10

 

 

- ostali:

 

 

2009.80 00 91

-- od maline

10

 

2009.80 00 92

-- od višnje

10

21.06

 

Prehrambeni proizvodi na drugom mestu nepomenuti ili obuhvaćeni:

 

 

2106.10

- Koncentrati belančevina i teksturirane belančevinaste materije:

 

 

2106.10 20 00

-- bez mlečnih masnoća, saharoze, izoglikoze, glikoze ili skroba, ili sa sadržajem manje od 1,5% mlečnih masnoća, 5% saharoze ili izoglikoze, 5% glikoze ili skroba

7

22.04

 

Vino od svežeg grožđa, uključujući ojačana vina; šira od grožđa osim one iz tar. br. 20.09

10

22.05

 

Vermut i ostala vina od svežeg grožđa, aromatizovani biljem ili sredstvima za aromatizaciju

10

22.08

 

Nedenaturisan etil-alkohol alkoholne jačine manje od 80% zapr.; rakije, likeri i ostala alkoholna pića:

 

 

2208.20

Alkoholna pića dobijena destilacijom vina, kljuka ili komine od grožđa:

 

 

2208.20 00 10

- vinjak (konjak), armanjak i sl.

10

 

2208.20 00 20

- lozovača i komovica

10

 

2208.90

Ostalo:

 

 

2208.90 00 30

- šljivovica, kruškovača i trešnjevača

10

23.09

 

Proizvodi koji se upotrebljavaju za ishranu životinja:

 

 

2309.90

- Ostalo

 

 

 

-- kompletne krmne smese i super koncentrati za ishranu živine, riba i stoke:

 

 

2309.90 00 19

--- ostalo

5

 

2309.90 00 90

-- ostalo

5


Član 3

Pravo na korišćenje sredstava iz člana 2 ove uredbe imaju preduzeća i preduzetnici koji su upisani za obavljanje spoljnotrgovinskih poslova poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Za proizvode pod tarifnim brojevima 22.04, 22.05 i 22.08 podsticajne mere izvoza isplaćuju se samo ako su proizvedeni od grožđa i voća sa teritorije Republike Srbije.

Član 4

Zahtev za korišćenje sredstava iz člana 2 ove uredbe podnosi se posebno za svaki tarifni broj utvrđen članom 2 ove uredbe.

Uz zahtev za korišćenje sredstava, preduzeće ili preduzetnik podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:

1) zahtev podnet na obrascu u skladu sa Uputstvom o dokumentaciji i obrascima na kojima se podnosi zahtev za ostvarivanje prava na povraćaj carinskih i drugih uvoznih dažbina i drugih mera za podsticaj izvoza ("Službeni glasnik RS", broj 43/2004), overen od strane Narodne banke Srbije;

2) za robu svrstanu pod tarifne brojeve 22.04, 22.05 i 22.08 zapisnik poljoprivrednog inspektora kojim se utvrđuje poreklo grožđa i voća od kojih su proizvedena predmetna vina i rakije.

Član 5

Sredstva iz člana 2 ove uredbe isplaćuju se do 31. decembra 2004. godine, redosledom podnošenja zahteva.

Član 6

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe obavlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".