ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU DEPONOVANJA VIŠKOVA LIKVIDNIH SREDSTAVA BANAKA KOD NARODNE BANKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 48/2004)

1. Ovom odlukom regulišu se uslovi i način deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije.

2. Banka može preko noći deponovati viškove likvidnih sredstava kod Narodne banke Srbije pod sledećim uslovima:

1) da je na dan deponovanja kreditno sposobna u smislu odluke kojom se utvrđuju minimalni uslovi kreditne sposobnosti banaka;

2) da je ukupan iznos deponovanih sredstava banke u toku jednog radnog dana jednak ili veći od trideset miliona dinara.

3. Deponovanje sredstava, u smislu ove odluke, banka vrši na poseban račun Narodne banke Srbije za deponovanje viškova likvidnih sredstava u RTGS sistemu - račun br. 908-88103-91 (u daljem tekstu: poseban račun Narodne banke Srbije).

4. Deponovanje sredstava, u smislu ove odluke, banka vrši izdavanjem naloga za prenos sredstava sa svog žiro-računa na poseban račun Narodne banke Srbije, najkasnije petnaest minuta posle završetka trećeg klirinškog ciklusa, u skladu sa operativnim pravilima kojima se reguliše kliring.

Banka može deponovanje sredstava vršiti više puta u toku jednog radnog dana.

5. Narodna banka Srbije će deponovana sredstva banke vratiti na žiro račun banke narednog radnog dana od dana deponovanja - najkasnije do 10.00 časova.

6. Na iznos sredstava koji je banka deponovala kod Narodne banke Srbije u smislu ove odluke, Narodna banka Srbije plaća kamatu po kamatnoj stopi propisanoj odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope Narodne banke Srbije.

Narodna banka Srbije obračunava i plaća kamatu na deponovana sredstva banke u smislu ove odluke do 8. u mesecu za prethodni mesec.

Kamatu iz stava 2 ove tačke Narodna banka Srbije obračunava i plaća za sve dane u obračunskom periodu.

7. Radnim danima, u smislu ove odluke, smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se reguliše rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

8. Narodna banka Srbije neće platiti kamatu na sredstva banke deponovana na posebnom računu Narodne banke Srbije za radne dane kada banka ne ispunjava uslove utvrđene u tački 2 ove odluke.

9. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 61/2003).

10. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 11. maja 2004. godine.