ODLUKA
O PRAVIMA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 7/2004 - prečišćen tekst)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se prava u oblasti socijalne zaštite, koja ostvaruju pojedinci i porodice u Beogradu, o čijem se obezbeđivanju stara grad, kao i visina, uslovi i način ostvarivanja tih prava.

Član 2

Prava utvrđena ovom odlukom su:

1. jednokratne pomoći,

2. stalne novčane pomoći,

3. pomoć u kući,

4. dnevni boravak,

5. oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu,

6. besplatni obrok,

7. stipendija.

Član 3

Prava utvrđena ovom odlukom mogu da ostvare lica koja imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda i stranci sa stalnim nastanjenjem na teritoriji grada Beograda.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, pravo na uvećanu jednokratnu novčanu pomoć utvrđenu ovom odlukom mogu da ostvare i raseljena lica sa Kosova i Metohije, koja imaju boravište na teritoriji grada Beograda.

1. Jednokratne pomoći

Član 4

Pravo na jednokratne pomoći imaju pojedinci i porodice koje se nalaze u stanju trenutne, izuzetno teške situacije, koju ne mogu samostalno prevazići, i to naročito u slučajevima: otklanjanja posledica elementarnih nepogoda; zadovoljavanja osnovnih životnih potreba; postpenalne zaštite; prihvata po prestanku smeštaja i u drugim situacijama prema proceni Gradskog centra za socijalni rad.

Zadovoljavanjem osnovnih životnih potreba smatra se naročito: nabavka namirnica i plaćanje komunalnih troškova pojedinca ili porodice, nabavka udžbenika i školskog pribora za decu, nabavka ogreva, zimnice i neophodne garderobe, neophodnih stvari za domaćinstvo, kao i zadovoljavanje drugih potreba izazvanih specifičnim stanjem ili situacijom (bolest, teška invalidnost, trudnoća i dr.).

Član 5

Jednokratna pomoć pruža se u novčanom iznosu ili obezbeđivanjem potrebnih stvari.

Pravo na jednokratnu pomoć pojedinac ili porodica mogu da ostvare najviše dva puta u kalendarskoj godini, s tim što pojedinačni iznos ovog prava ne može biti viši od prosečne zarade po zaposlenom u gradu Beogradu u prethodnom mesecu, a određuje se prema stvarnim potrebama u konkretnom slučaju.

Izuzetno od stava 2 ovog člana pojedinac ili porodica može pravo na jednokratnu pomoć koristiti i više puta u kalendarskoj godini, s tim da ukupna sredstva ostvarena po osnovu ovog prava ne prelaze dvostruki iznos prosečne zarade po zaposlenom u gradu Beogradu u prethodnom mesecu.

Prethodnim mesecom smatra se mesec za koji je u momentu podnošenja zahteva poznat podatak o isplaćenoj prosečnoj zaradi u gradu Beogradu.

Član 6

Izuzetno od odredaba člana 5 ove odluke pravo na uvećanu jednokratnu novčanu pomoć imaju:

1. pojedinac i porodica kojima je u požaru, poplavi, zemljotresu, ili u drugim nepogodama potpuno ili znatno oštećen stan koji koriste po osnovu vlasništva ili po osnovu zakupa, bez obzira na visinu prihoda pojedinca odnosno porodice - u iznosu od dve do pet prosečnih zarada isplaćenih u gradu Beogradu u prethodnom mesecu;

2. porodica u kojoj je nesrećnim slučajem nastupila smrt jednog ili više članova porodice, a čiji prihodi za prethodna tri meseca ne prelaze dve prosečne zarade u gradu Beogradu isplaćene u prethodnom mesecu - u iznosu od jedne do pet prosečnih zarada isplaćenih u gradu Beogradu u prethodnom mesecu;

3. pojedinci i porodice u kojima je član porodice oboleo od teške bolesti, a čiji prihodi za prethodna tri meseca ne prelaze dve prosečne zarade u gradu Beogradu isplaćene u prethodnom mesecu - u iznosu od jedne do pet prosečnih zarada isplaćenih u gradu Beogradu u prethodnom mesecu;

4. pojedinci i porodice koje su stambeno ugrožene, i to za poboljšanje uslova stanovanja ili plaćanja zakupnine najduže do šest meseci, a čiji prihodi za prethodna tri meseca ne prelaze dve prosečne zarade u gradu Beogradu isplaćene u prethodnom mesecu - u iznosu od jedne do pet prosečnih zarada isplaćenih u gradu Beogradu u prethodnom mesecu;

5. deca bez roditeljskog staranja koja su na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad, za nabavku školskog pribora i udžbenika, troškove ekskurzije i rekreativne nastave - u iznosu od 50% prosečne zarade isplaćene u gradu Beogradu u prethodnom mesecu;

6. učenici osnovnih i srednjih škola i deca i omladina ometena u razvoju čije su porodice korisnici prava na materijalno obezbeđenje ili koja koriste pravo na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili u drugu porodicu, za troškove letovanja i zimovanja - u iznosu od 50% prosečne zarade isplaćene u gradu Beogradu u prethodnom mesecu;

7. učenici osnovnih i srednjih škola i deca i omladina ometena u razvoju čije su porodice korisnici prava na materijalno obezbeđenje ili koja koriste pravo na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili u drugu porodicu, za troškove prevoza - do visine stvarnih troškova prevoza.

Pod prihodima pojedinca i porodice podrazumevaju se prihodi ostvareni u prethodna tri meseca po svim osnovima izuzev prihoda po osnovu dečjeg dodatka, dodatka za negu i pomoć drugog lica, naknade za telesno oštećenje, primanja po osnovu nagrada i otpremnina za odlazak u penziju i primanja po osnovu učeničkog i studentskog standarda.

Pod prethodna tri meseca podrazumevaju se tri meseca koja prethode mesecu u kome je zahtev podnet.

Teškom bolešću smatraju se maligna oboljenja, šećerna bolest, hemofilija, duševna bolest i poremećaji, progresivna nervno-mišićna oboljenja, cerebralna paraliza, multipla skleroza, reumatska groznica, koronarne i cerebrovaskularne bolesti, sistemske autoimune bolesti, hronične bubrežne insuficijencije i cistične fibroze.

Stambeno ugroženim smatra se pojedinac i porodica pod uslovom da nema stan ili kuću u vlasništvu na teritoriji Republike Srbije, da ne koristi društveni stan po osnovu zakupa na teritoriji grada Beograda, da nema mogućnosti da reši stambeno pitanje na drugi način, da ne ispunjava uslove za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili u drugu porodicu i da je on ili član porodice oboleo od teške bolesti iz stava 4 ovog člana.

Stambeno ugroženim smatra se pojedinac i porodica pod uslovom da, kao vlasnik odnosno zakupac, živi u neuslovnom stanu, u podrumskim ili tavanskim prostorijama, vlažnim, bez struje, vodovodne ili kanalizacione instalacije i da je on ili član porodice oboleo od teške bolesti iz stava 4 ovog člana.

Visinu iznosa uvećane jednokratne novčane pomoći za slučajeve iz stava 1 tač. 1, 2, 3 i 4 ovog člana utvrđuje Gradski centar za socijalni rad, na osnovu procene stručnog tima.

Član 7

Pojedinci i porodice mogu u toku kalendarske godine više puta ostvariti pravo na uvećanu jednokratnu pomoć iz člana 6 stav 1 tač. 1, 2, 3 i 4, s tim da ukupna sredstva po tom osnovu za tu kalendarsku godinu ne prelaze petostruki iznos prosečne zarade isplaćene u gradu Beogradu u prethodnom mesecu.

Član 8

U postupku rešavanja o pravu na jednokratnu pomoć Gradski centar za socijalni rad je dužan da ceni da li se pružanjem i drugih oblika socijalne zaštite može efikasnije postići zadovoljavanje potrebe korisnika.

Član 9

Rok za odlučivanje o pravu na jednokratnu pomoć je tri dana.

2. Stalna novčana pomoć

Član 10

Pravo na stalnu novčanu pomoć imaju korisnici prava na materijalno obezbeđenje po odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana i roditelji trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizanaca.

Član 11

Stalna novčana pomoć za korisnike prava na materijalno obezbeđenje iznosi 17% od punog iznosa materijalnog obezbeđenja utvrđenog Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana za tekući mesec.

Član 12

Stalna novčana pomoć za roditelje trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizanaca ostvaruje se jednom godišnje i iznosi:

a) za roditelje dece predškolskog uzrasta - dve prosečne zarade isplaćene u gradu Beogradu u prethodnom mesecu;

b) za roditelje dece osnovnoškolskog uzrasta - tri prosečne zarade isplaćene u gradu Beogradu u prethodnom mesecu;

v) za roditelje dece srednjoškolskog uzrasta - četiri prosečne zarade isplaćene u gradu Beogradu u prethodnom mesecu;

g) za roditelje dece visokoškolskog uzrasta - pet prosečnih zarada isplaćenih u gradu Beogradu u prethodnom mesecu.

3. Pomoć u kući

Član 13

Pomoć u kući obezbeđuje se starim i iznemoglim, hronično obolelim licima i drugim licima koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju u trajanju od dva sata dnevno, odnosno 42 sata mesečno.

Pomoć u kući u smislu ove odluke obezbeđuje se pripremanjem obroka, održavanjem odevnih predmeta, posteljine, zagrevanjem prostorija i obavljanjem drugih poslova, zavisno od potreba korisnika.

Član 14

Pri utvrđivanju potreba i celishodnosti obezbeđivanja pomoći u kući Gradski centar za socijalni rad dužan je naročito da ceni da li lice kome se pruža ovaj oblik zaštite ima srodnika koji su u mogućnosti da mu ovu pomoć pruže.

4. Dnevni boravak

Član 15

Dnevni boravak dece i omladine ometene u fizičkom ili psihičkom razvoju (mentalno nedovoljno razvijene, oštećenog sluha, obolele od autizma, sa višestrukim smetnjama u razvoju i druge) i sa poremećajima u društvenom ponašanju obezbeđuje se, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, u trajanju od 12 sati dnevno svakog dana u sedmici, sem nedelje.

Član 16

Dnevni boravak odraslih i starih lica ostvaruje se u klubovima za stara i odrasla lica i dnevnim centrima za stara i odrasla lica.

U klubovima za stara i odrasla lica dnevni boravak se, u skladu sa odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, ostvaruje u trajanju od 12 sati dnevno svakog dana u sedmici, osim nedelje.

Dnevni boravak u dnevnim centrima za stara i odrasla lica ostvaruje se kao:

- dnevni boravak u trajanju od 10 časova svakog dana, sem nedelje;

- dnevni boravak u trajanju od 10 časova svakog dana, uključujući i nedelju;

- celodnevni petodnevni boravak, od ponedeljka do petka;

- celodnevni vikend boravak, od petka do nedelje;

- celodnevni boravak u trajanju od mesec dana;

- celodnevni boravak u trajanju od dva meseca.

Član 17

Pravo na dnevni boravak u dnevnim centrima za stara i odrasla lica, u smislu člana 16 stav 3 ove odluke, imaju stara i odrasla lica koja, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, imaju pravo na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, i to:

- stara lica (preko 60 godina starosti), sa jednim ili više hroničnih organskih oboljenja, koja se nalaze u stanju polupokretnosti ili poluzavisnosti od tuđe nege i pomoći, koja mogu biti u određenom stepenu fizički invalidna i iznemogla, a koja su mentalno očuvana ili su u početnim fazama demencije;

- odrasla lica (do 60 godina starosti) koja su u određenom stepenu invalidna u smislu organskih oštećenja ili oštećenja čula, ili su u invalidskim kolicima, nalaze se u stanju polupokretljivosti i poluzavisnosti od tuđe nege i pomoći i čije mentalno zdravlje je u granicama normale.

Član 18

Pri odlučivanju o pravu na dnevni boravak, u smislu člana 16 stav 3 ove odluke, Gradski centar za socijalni rad dužan je naročito da ceni mogućnost zbrinjavanja u okviru porodice lica iz člana 17.

5. Oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu

Član 19

Oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu obuhvata odeću, obuću i troškove prevoza korisnika do ustanove, odnosno porodice.

Odeća i obuća treba da zadovolje minimum najneophodnijih potreba u momentu smeštaja lica u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, a sastoje se iz: jednog para cipela, jednog para papuča, tri para čarapa, dva para donjeg veša, dve košulje, dve pidžame i jednog kompleta gornjih delova odeće, u zavisnosti od uzrasta i pola korisnika.

Iznos sredstava za odeću i obuću utvrđuje sekretar Sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu jednom godišnje.

Putni troškovi do ustanove, odnosno porodice u koju se korisnik upućuje na smeštaj, podrazumevaju stvarne troškove prevoza, a o vrsti i načinu prevoza odluku donosi Gradski centar za socijalni rad, uzimajući u obzir, pre svega, zdravstveno stanje i uzrast korisnika.

Član 20

Pravo na opremu ima lice koje se upućuje na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, a tu opremu ne može samo da obezbedi, niti mu je mogu obezbediti srodnici koji su, prema propisima o braku i porodičnim odnosima, dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

O pravu na opremu za smeštaj korisnika u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, nakon utvrđivanja da su ispunjeni uslovi iz stava 1 ovog člana, odlučuje Gradski centar za socijalni rad, o čemu donosi posebno rešenje.

Gradski centar za socijalni rad će, u skladu sa donetom odlukom i rešenjem iz stava 2 ovog člana, obezbediti nabavku neophodne odeće i obuće, kao i putne troškove korisniku koji se upućuje na smeštaj.

6. Besplatni obrok

Član 21

Pravo na besplatni obrok ima pojedinac i porodica koji su korisnici prava na materijalno obezbeđenje po Zakonu o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, kao i pojedinac i porodica koji iz drugih socijalnih indikacija nisu u mogućnosti da zadovolje osnovne životne potrebe.

Član 22

Pravo na besplatni obrok obezbeđuje se preko narodnih kuhinja jedanput dnevno i obuhvata izdavanje toplog obroka radnim danom i suvog obroka subotom.

Bliže uslove u pogledu načina organizovanja besplatnog obroka i određivanja punktova narodnih kuhinja utvrđuje Izvršni odbor Skupštine grada Beograda.

7. Stipendija

Član 23

Pravo na stipendiju imaju učenici srednjih škola i studenti korisnici prava na materijalno obezbeđenje, dodatak za pomoć i negu drugog lica po propisima o socijalnoj zaštiti i smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili u drugu porodicu.

Učenici srednjih škola imaju pravo na stipendiju pod uslovom da su završni razred osnovnoškolskog obrazovanja završili sa vrlo dobrim ili odličnim uspehom i da isti uspeh postižu tokom školovanja u srednjoj školi.

Studenti imaju pravo na stipendiju pod uslovom da su završni razred srednje škole završili sa vrlo dobrim ili odličnim uspehom i da u toku studija u roku polože ispite propisane planom i programom za tu školsku godinu i steknu pravo upisa u narednu godinu studija.

Pravo na stipendiju utvrđuje se rešenjem za svaku školsku godinu.

Član 24

Stipendija iznosi 50% od visine minimalne zarade.

Član 25

Međusobni odnosi između Gradskog centra za socijalni rad i korisnika stipendije uređuju se pisanim ugovorom o stipendiranju, na osnovu rešenja o priznavanju prava na stipendiju.

Ugovor se zaključuje na početku školske godine za tekuću školsku godinu.

Član 26

Korisniku stipendije pravo na stipendiju prestaje:

- ako se utvrdi da je stipendija dodeljena na osnovu netačno prikazanih podataka, i

- kada napusti školovanje.

Član 27

O pravima iz ove odluke u prvom stepenu rešava Gradski centar za socijalni rad, a po postupku za ostvarivanje prava utvrđenih Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana.

Po žalbama protiv rešenja Gradskog centra za socijalni rad rešava organ gradske uprave nadležan za poslove socijalne zaštite.

Organ gradske uprave nadležan za poslove socijalne zaštite vrši jednom godišnje reviziju priznatih prava iz ove odluke.

Član 28

Isplatu novčanih iznosa ostvarenih po osnovu prava utvrđenih ovom odlukom, vrši Gradski centar za socijalni rad.

Pravo na pomoć u kući i dnevni boravak, u obimu i pod uslovima utvrđenim ovom odlukom, obezbeđuje se u ustanovama socijalne zaštite na teritoriji Beograda, a na osnovu rešenja Gradskog centra za socijalni rad.

Član 29

Učešće korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima pomoći u kući i dnevnog boravka određuje se rešenjem Gradskog centra za socijalni rad, na osnovu merila i kriterijuma koje donosi organ gradske uprave nadležan za poslove socijalne zaštite.

Napomene

Na osnovu člana 12 Odluke o izmeni i dopuni Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti Beograda ("Službeni list grada Beograda", broj 4/2004) Komisija za propise Skupštine grada Beograda na sednici održanoj 14. aprila 2004. godine utvrdila je prečišćen tekst Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti Beograda.
Prečišćen tekst Odluke obuhvata:
1. Odluku o pravima u socijalnoj zaštiti Beograda - prečišćen tekst ("Službeni list grada Beograda", broj 25/93)
- iz ove odluke u prečišćen tekst nije uneta odredba člana 18 kojom je označeno vreme prestanka važenja Odluke o dodatnim pravima i oblicima socijalne zaštite u Beogradu ("Službeni list grada Beograda", br. 16/90 i 15/91);
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti Beograda ("Službeni list grada Beograda", broj 1/96)
- iz ove odluke u prečišćen tekst nije uneta odredba člana 3 kojom je utvrđeno vreme stupanja na snagu te odluke i početak primene člana 2 te odluke;
3. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti Beograda ("Službeni list grada Beograda", broj 4/2004)
- iz ove odluke u prečišćen tekst nije uneta odredba člana 13 kojom je utvrđeno vreme stupanja na snagu i početak primene čl. 14v-14đ te odluke.