ODLUKA
O OBRAZOVANJU KOMISIJE SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE ZA STARANJE O USKLAĐIVANJU PROPISA SRBIJE I CRNE GORE S USTAVNOM POVELJOM DRŽAVNE ZAJEDNICE SRBIJA I CRNA GORA

("Sl. list SCG", br. 26/2003 i 20/2004)

Član 1

Obrazuje se Komisija Skupštine Srbije i Crne Gore za staranje o usklađivanju propisa Srbije i Crne Gore s Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora (u daljem tekstu: Komisija) i utvrđuje se njen delokrug i sastav.

Član 2

Komisija će, u skladu sa obavezom iz člana 20 stav 7 Zakona za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora, predložiti Skupštini Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Skupština) Program usklađivanja propisa Srbije i Crne Gore s Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora, u roku od 30 dana od dana donošenja ove odluke.

Prilikom predlaganja programa iz stava 1 ovog člana, Komisija će voditi računa o rokovima utvrđenim Zakonom za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora, potrebi hitnog, odnosno prioritetnog regulisanja pojedinih odnosa, radi stvaranja pretpostavki za obezbeđenje usklađenog pravnog sistema u skladu s Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora (u daljem tekstu: Ustavna povelja).

Član 3

Komisija prati ostvarivanje Programa usklađivanja propisa Srbije i Crne Gore s Ustavnom poveljom i o tome podnosi izveštaj Skupštini.

Član 4

Komisija ima predsednika i 7 članova koji se biraju srazmerno zastupljenosti broja poslanika koje poslaničke grupe imaju u Skupštini.

Član 5

U Komisiju se biraju:

1. Veselin Janković (DS)

2. Goran Bulajić (DSS)

3. Zvonko Obradović (G17 plus)

4. Slavko Jerković (SRS)

5. Aleksandar Pajović (SPO)

6. Stanko Zloković (DPS)

7. Miodrag Iličković (SDP)

8. dr Savo Marković (NS)

Član 6

Prvu sednicu Komisije saziva predsednik Skupštine.

Na prvoj sednici, Komisija bira predsednika i zamenika predsednika iz reda članova Komisije.

Član 7

Sednicu Komisije saziva predsednik Komisije po sopstvenoj inicijativi ili na inicijativu najmanje trećine članova Komisije, a dužan je sazvati je ako to traži predsednik Skupštine. Ako predsednik Komisije ne sazove sednicu Komisije kad to traži predsednik Skupštine, sednicu saziva predsednik Skupštine.

Komisija radi na sednici kojoj prisustvuje većina od ukupnog broja članova Komisije iz svake države članice.

Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova Komisije iz svake države članice.

Saziv sa predlogom dnevnog reda sednice Komisije upućuje se članovima Komisije, po pravilu, pet dana pre održavanja sednice Komisije.

Član 8

Sednici Komisije može prisustvovati i učestvovati u njenom radu, bez prava odlučivanja, i poslanik koji nije član Komisije.

U radu Komisije, po pozivu, učestvuju i predstavnici Saveta ministara.

Član 9

Stručne i druge poslove za potrebe Komisije obavlja služba Skupštine.

Član 10

Na sednici Komisije vodi se zapisnik.

Na sednici Komisije vode se stenografske beleške ili magnetofonski zapis, ako Komisija to odluči.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Srbije i Crne Gore".