PRAVILNIK
O NORMATIVIMA I STANDARDIMA ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI DNEVNOG BORAVKA DECE I OMLADINE OMETENE U RAZVOJU I DECE I OMLADINE SA POREMEĆAJIMA U DRUŠTVENOM PONAŠANJU I KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE CENE PROGRAMA RADA DNEVNOG BORAVKA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 8/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se normativi i standardi za obavljanje delatnosti dnevnog boravka dece i omladine ometene u razvoju i dece i omladine sa poremećajima u društvenom ponašanju i kriterijumi i merila za utvrđivanje cene programa rada ustanova koje obavljaju delatnost dnevnog boravka.

I NORMATIVI I STANDARDI ZA OBAVLJANJE DNEVNOG BORAVKA

1. Dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju

Član 2

Deci i omladini ometenoj u psihičkom ili fizičkom razvoju, stepena umerene ili teže mentalne ometenosti, oboleloj od autizma i višestruko ometenoj u razvoju, u okviru dnevnog boravka obezbeđuju se: dnevni boravak, ishrana, zdravstvena zaštita za vreme trajanja boravka, vaspitno obrazovni rad, osposobljavanje za rad i radne aktivnosti, kulturno zabavne i rekreativne aktivnosti prema njihovim sposobnostima, sklonostima i ispoljenom interesovanju.

Član 3

Dnevni boravak obezbeđuje se u trajanju od osam sati dnevno, radnim danima.

Rad sa korisnicima u dnevnom boravku organizuje se u grupama koje se formiraju u zavisnosti od vrste i stepena ometenosti.

Grupu korisnika ometenih u razvoju stepena umerene ili teže mentalne ometenosti čini do 15 korisnika, a grupu višestruko ometenih korisnika i korisnika obolelih od autizma čini do šest korisnika.

Član 4

Ustanova koja obavlja poslove dnevnog boravka korisnika ometenih u psihičkom ili fizičkom razvoju, kao osnovnu delatnost ili uz drugu delatnost, pored opštih građevinsko-tehničkih uslova koje mora da ispunjava ustanova socijalne zaštite, treba u pogledu prostora da ima: po jednu prostoriju za dnevni boravak korisnika po grupi, trpezariju, prostoriju za obavljanje vaspitno obrazovnog rada i radnih aktivnosti, prostoriju za radnu i okupacionu terapiju, prostoriju za stručne radnike, čajnu kuhinju i sanitarno-higijenski čvor.

Član 5

Oprema prostorija treba da odgovara nameni, da se može lako održavati i da je upotreba bezbedna za korisnike.

Prostorija za dnevni boravak treba da ima površinu od najmanje 3m2 po korisniku i da je opremljena odgovarajućim brojem stolova i stolica, televizorom i radio aparatom.

Prostorija za vaspitno obrazovni rad i radne aktivnosti i prostorija za radnu i okupacionu terapiju treba da ima odgovarajuću opremu, sredstva i pribor koji odgovaraju uzrastu i sposobnostima korisnika.

Prostorija za stručne radnike treba da ima radni sto, stolice, orman i telefon.

Trpezarija treba da ima odgovarajući broj stolova i stolica u zavisnosti od broja korisnika.

Čajna kuhinja treba da ima: šporet, frižider, radni pult, orman za posuđe, sudoperu i potreban broj tanjira, čaša, bokala kao i druge opreme neophodne za serviranje hrane prema sanitarnim propisima.

Član 6

Korisnicima se u dnevnom boravku obezbeđuje ishrana u skladu sa principima zdrave ishrane u zavisnosti od uzrasta i zdravstvenog stanja.

Dnevne potrebe korisnika u ishrani raspoređuju se u tri obroka: doručak, ručak i užina.

Obroci se utvrđuju u jelovniku koji se priprema za period od mesec dana, u skladu sa normativima i standardima ishrane koji se primenjuju na ustanove socijalne zaštite koje vrše smeštaj dece i omladine ometene u razvoju.

Član 7

Za organizovanje i realizovanje stručnog rada ustanova koja obavlja poslove dnevnog boravka treba da ima:

1.

jednog vaspitača - diplomiranog defektologa ili defektologa i jednog radnog terapeuta - sa srednjom stručnom spremom na jednu grupu korisnika stepena umerene i teže mentalne ometenosti i jednu negovateljicu na dve grupe korisnika,

2.

jednog vaspitača - diplomiranog defektologa ili defektologa, jednog radnog terapeuta - sa srednjom stručnom spremom i jednu negovateljicu na jednu grupu korisnika sa višestrukim smetnjama u razvoju i korisnika obolelih od autizma, i

3.

jednog psihologa na 100 korisnika.

Obavljanje poslova dnevnog boravka ustanova može početi ukoliko ima obezbeđen minimum stručnog kadra iz stava 1 ovog člana.

Ustanova može imati i: logopeda, dipl. socijalnog radnika ili socijalnog radnika, reedukatora i somatopeda.

Za obavljanje ostalih poslova u ustanovi koja obavlja poslove dnevnog boravka koja ima do 100 korisnika obezbeđuje se:

-

jedan zaposleni sa srednjom stručnom spremom za obavljanje administrativnih, finansijsko-računovodstvenih poslova,

-

jedan glavni kuvar VKV,

-

jedan pomoćni kuvar KV,

-

jedna servirka,

-

jedna spremačica po zasebnom objektu, i

-

jedan vozač za distribuciju hrane.

Zaposlenom koji pored stručnih poslova obavlja i poslove rukovođenja dnevnim boravkom koeficijent za obračun i isplatu plata uvećava se za 2,15.

Član 8

Stručnim radom u dnevnom boravku obezbeđuje se naročito: osposobljavanje korisnika za staranje o svojim neposrednim, svakodnevnim potrebama, osposobljavanje za što samostalniji i nezavisniji život i rad i razvijanje očuvanih sposobnosti, osposobljavanje za privređivanje u delimično zaštićenim uslovima, razvoj psihomotornih sposobnosti, razvijanje higijenskih, radnih i drugih navika, razvijanje govornih i drugih potencijala i osposobljavanje za komunikaciju sa sredinom, proučavanje i praćenje razvoja, saradnja sa roditeljima i institucijama u pogledu staranja, podizanja i vaspitanja korisnika i dr.

2. Dnevni boravak dece i omladine sa poremećajima u društvenom ponašanju

Član 9

Deci i omladini sa poremećajima u društvenom ponašanju u okviru dnevnog boravka obezbeđuju se: dnevni boravak, ishrana, vaspitno obrazovni rad, kulturno zabavne i rekreativne aktivnosti prema njihovim sklonostima i sposobnostima i savetodavno terapijske usluge radi otklanjanja poremećaja u ponašanju.

Član 10

Rad u dnevnom boravku organizuje se radnim danom, u dve smene i to: I smena od 8-13 časova i II smena od 13-19 časova.

Korisnici borave u dnevnom boravku u smeni koja im omogućava redovno pohađanje škole i raspoređuju se u grupe do 25 korisnika.

Član 11

Ustanova koja obavlja poslove dnevnog boravka dece i omladine sa poremećajima u društvenom ponašanju kao osnovnu delatnost ili uz drugu delatnost, pored opštih građevinsko-tehničkih uslova mora da ispunjava ustanova socijalne zaštite, treba u pogledu prostora da ima: po jednu prostoriju za dnevni boravak korisnika po grupi, trpezariju, prostoriju za vaspitno obrazovni rad i radno angažovanje, prostoriju za individualni i grupni rad, prostoriju za stručne radnike, čajnu kuhinju i sanitarno-higijenski čvor.

Prostorije iz stava 1 ovog člana treba da imaju opremu predviđenu članom 5 ovog pravilnika.

Član 12

Deci i omladini se u dnevnom boravku obezbeđuje ishrana u skladu sa principima zdrave ishrane u zavisnosti od njihovog uzrasta.

Ishrana se organizuje kroz dva obroka i to: doručak i ručak ili ručak i večera, zavisno od smene u kojoj deca i omladina borave u dnevnom boravku.

Obroci se utvrđuju u jelovniku koji se priprema za period od mesec dana, u skladu sa normativima i standardima ishrane koji se primenjuju na ustanove socijalne zaštite koje vrše smeštaj dece i omladine bez roditeljskog staranja i dece i omladine sa poremećajima u društvenom ponašanju.

Član 13

Za organizaciju i realizaciju stručnog rada ustanova koja obavlja poslove dnevnog boravka, treba da ima:

1.

jednog defektologa-vaspitača na 1 grupu korisnika,

2.

jednog dipl. socijalnog radnika ili socijalnog radnika na dve grupe korisnika,

3.

jednog psihologa na dve grupe korisnika, i

4.

jednog specijalnog pedagoga za resocijalizaciju na dve grupe korisnika.

Poslove dnevnog boravka ustanova može početi da obavlja ukoliko ima obezbeđen minimum stručnog kadra iz stava 1 ovog člana.

Za obavljanje ostalih poslova u ustanovi koja obavlja poslove dnevnog boravka koja ima do 50 korisnika obezbeđuje se:

- jedna negovateljica sa polovinom punog radnog vremena,

- jedan glavni kuvar VKV,

- jedan pomoćni kuvar KV,

- jedna servirka,

- jedna spremačica, i

- jedan domar.

Zaposlenom koji pored stručnih poslova obavlja i poslove rukovođenja dnevnim boravkom, koeficijent za obračun i isplatu plata uvećava se za 2,15.

Član 14

Stručnim radom u dnevnom boravku obezbeđuje se naročito: resocijalizacija korisnika uz primenu grupnih i individualnih oblika rada, pomoć u savladavanju školskih sadržaja, korektivno pedagoški rad, praćenje zdravstvenog i higijenskog statusa, pomoć u organizovanom provođenju slobodnog vremena i saradnja sa roditeljima odnosno starateljima, školom u kojoj se korisnici obrazuju, predstavnicima organa starateljstva, i drugim organima (sudovima, tužilaštvom, MUP-om).

II KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE CENA PROGRAMA RADA DNEVNOG BORAVKA

Član 15

Ustanova donosi godišnji program rada dnevnog boravka dece i omladine ometene u razvoju i dece i omladine sa poremećajima u društvenom ponašanju (u daljem tekstu: program rada).

Program rada donosi se za period od jedne kalendarske godine i sadrži planirani broj grupa i korisnika u dnevnom boravku.

Program rada sa predlogom Finansijskog plana dnevnog boravka dostavlja se Gradskoj upravi Grada Novog Sada - Sekretarijatu za zdravstvo i socijalnu zaštitu, u skladu sa budžetskim kalendarom i Uputstvom za pripremu nacrta budžeta Grada Novog Sada.

Član 16

Cena godišnjeg programa rada dnevnog boravka utvrđuje se primenom normativa i standarda za obavljanje delatnosti utvrđenih ovim pravilnikom.

Član 17

Cenu programa rada dnevnog boravka čine:

- plate, dodaci i naknade zaposlenima u skladu sa važećim propisima,

- troškovi energetskih i komunalnih usluga, usluga komunikacija, troškovi platnog prometa i bankarskih usluga, kao i drugih usluga,

- troškovi ishrane korisnika po utvrđenom jelovniku i normativu i prema evidenciji o prisutnosti korisnika,

- troškovi administrativnog materijala, materijala za održavanje čistoće i higijene, materijala za radno angažovanje korisnika i ostalih materijala, i

- troškovi tekućeg održavanja zgrada i opreme.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Ustanove koje obavljaju poslove dnevnog boravka dece i omladine ometene u razvoju i dece i omladine sa poremećajima u društvenom ponašanju, nastavljaju rad u zatečenim uslovima u pogledu prostora i opreme, ukoliko imaju obezbeđen minimum stručnog kadra utvrđen ovim pravilnikom.

Obezbeđenje sredstava za obavljanje poslova u ustanovama dnevnog boravka u skladu sa normativima i standardima utvrđenim ovim pravilnikom, vršiće se prema mogućnostima Budžeta Grada Novog Sada.

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".