UREDBA
O KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA PODIZANJE ZASADA VINOVE LOZE U 2004. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 53/2004)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za podizanje zasada vinove loze u 2004. godini.

Član 2

Sopstvenici zemljišta (u daljem tekstu: korisnici sredstava) koji podižu zasade vinove loze u 2004. godini, i to: bele sorte (Burgundac beli, Burgundac sivi, Rizling italijanski, Rizling rajnski, Sovinjon, Šardone, Bela tamnjanika, Muskat otonel, Semijon, Kevidinka i Neoplanta) i crne sorte (Burgundac crni, Frankovka, Game crni, Kaberne sovinjon, Merlo, Župski bojadiser i Crna tamnjanika) imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava u iznosu od 150.000 dinara po hektaru.

Podsticajna sredstva iz stava 1 ovog člana korisnici sredstava ostvaruju ako zasade crne sorte u sledećim vinogradarskim rejonima: Timočki, Nišavsko-južnomoravski, Zapadno-moravski i Šumadijsko-velikomoravski, a na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine sorte Frankovka, Crni burgundac, Game crni, Kaberne sovinjon, Kaberne frank i Merlo, a bele sorte u svim vinogradarskim rejonima, na površini većoj od 0,30 ha sa najmanje 3.333 loznih kalemova po hektaru u špalirskom gajenju sa naslonom.

Član 3

Korisnici sredstava imaju pravo na korišćenje dela podsticajnih sredstava u vidu avansa, ako je primljeno najmanje 90% zasađenih loznih kalemova.

Visina avansa iznosi 100.000 dinara po hektaru.

Član 4

Zahtev za korišćenje avansa iz člana 3 ove uredbe korisnik sredstava podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) do 15. jula 2004. godine.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana korisnik sredstava podnosi:

1) dokaz o vlasništvu obradivog poljoprivrednog zemljišta;

2) dokaz o nabavci sadnog materijala od registrovanog proizvođača, original računa, deklaracije i uverenja o zdravstvenom stanju;

3) zapisnik republičke poljoprivredne inspekcije i područne poljoprivredne službe koji mora da sadrži: dokaz da je zasad vinove loze podignut na odgovarajućem zemljištu, da je zasađen i primljen minimalni broj loznih kalemova odgovarajuće sorte vinove loze na površini u skladu sa članom 2 stav 2 i članom 3 stav 1 ove uredbe.

Ministarstvo isplaćuje avans po prijemu propisane dokumentacije.

Član 5

Konačan iznos podsticajnih sredstava korisnici sredstava ostvaruju po dostavljenom izveštaju republičke poljoprivredne inspekcije i područne poljoprivredne službe.

Izveštaji iz stava 1 ovog člana dostavljaju se najkasnije do 15. oktobra 2004. godine.

Isplata podsticajnih sredstava iz stava 1 ovog člana vrši se na osnovu izveštaja o opštem stanju zasada i primenjenim agrotehničkim merama u skladu sa članom 2 stav 2 i članom 3 stav 1 ove uredbe.

Član 6

Korisnik sredstava koji ostvari pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za podizanje zasada vinove loze u 2004. godini, zaključiće sa Ministarstvom ugovor o obavezi sprovođenja mera nege i održavanje zasada do stupanja u period plodonošenja.

Član 7

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - korisnik sredstava, ako ostvari pravo na korišćenje podsticajnih sredstava, a ne ispunjava uslove iz čl. 2 i 3 ove uredbe.

Član 8

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe obavlja Ministarstvo.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".