PRAVILNIK
O NAČINU SPROVOĐENJA RADNJI I MERA U POSTUPKU KONTROLE PRIHVAĆENE DEKLARACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 53/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način sprovođenja radnji i mera iz člana 95 i člana 105 stav 5 Carinskog zakona.

Član 2

Carinski organ prilikom kontrole prihvaćene deklaracije sprovodi radnje i mere iz člana 95 Carinskog zakona tako što:

- utvrđuje da li su priložene isprave izdate od nadležnog organa i da li sadrže podatke potrebne za sprovođenje carinskog postupka za koji je roba prijavljena;

- upoređuje podatke iz isprava sa podacima iz deklaracije;

- zahteva od deklaranta da, usmeno ili u pisanoj formi, dostavi druge isprave radi utvrđivanja tačnosti podataka navedenih u deklaraciji.

Carinski organ može, radi kontrole prihvaćene deklaracije ako je to potrebno, da izvrši pregled robe, ako je roba još uvek dostupna, na način propisan odredbama Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa carinskom robom, puštanju carinske robe i naplati carinskog duga ("Službeni glasnik RS", br. 127/2003 i 20/2004).

Carinski organ može, radi kontrole prihvaćene deklaracije, da uzme uzorke radi analize i ispitivanja robe, na način propisan odredbama Pravilnika o carinskim obeležjima, načinu njihove upotrebe i načinu raspolaganja sa uzorcima carinske robe ("Službeni glasnik RS", broj 117/2003).

Član 3

Ako naknadnom proverom deklaracije izvršene u skladu sa odredbama člana 105 Carinskog zakona, utvrdi da su propisi koji uređuju carinski postupak primenjeni na osnovu neistinitih ili nepotpunih podataka, carinski organ preduzima, u skladu sa novim okolnostima, potrebne mere za pravilno sprovođenje tog postupka, i to:

- donosi odgovarajuće odluke u skladu sa carinskim i drugim propisima radi pravilnog utvrđivanja obaveze, odnosno obračuna carinskog duga, radi ostvarivanja mera carinskog nadzora i radi pravilne primene mera komercijalne politike;

- obaveštava nadležne organe radi sprovođenja postupka iz njihove nadležnosti;

- dostavlja kontrolne nalaze stranim carinskim administracijama u skladu sa ugovorima o carinskoj saradnji, ili na drugi način koji odgovara preduzetoj meri.

Član 4

Carinski organ o sprovođenju radnji i mera iz člana 95 i člana 105 stav 5 Carinskog zakona i čl. 2 i 3 ovog pravilnika obaveštava deklaranta ili njegovog zastupnika, odnosno drugog učesnika u carinskom postupku.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".