UREDBA
O POSTUPKU ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA SNIMANJE IZ VAZDUHA TERITORIJE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I ZA IZDAVANJE KARTOGRAFSKIH I DRUGIH PUBLIKACIJA

("Sl. list SRJ", br. 54/94)

Član 1

Ovom uredbom se uređuje postupak za izdavanje odobrenja za snimanje iz vazduha teritorije Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: SRJ) za potrebe premera zemljišta i obalnog mora i za izdavanje kartografskih i drugih publikacija.

1. Snimanje iz vazduha

Član 2

Preduzeća i druga pravna lica koja je ovlastila Savezna vlada da mogu vršiti snimanje iz vazduha teritorije SRJ za potrebe iz člana 75 stav 1 Zakona o odbrani, mogu snimati samo ako su prethodno pribavili odobrenje od Saveznog ministarstva za odbranu.

Član 3

Zahtev za izdavanje odobrenja za snimanje iz vazduha teritorije SRJ sadrži:

1) firmu, odnosno naziv ili ime i adresu podnosioca zahteva;

2) precizno označena područja ili pojedinačne objekte koji će se snimati iz vazduha (ako se tekstom ne može tačno definisati područje, odnosno objekat, prilaže se odgovarajuća karta ili plan na kojima se ta područja ili objekti jasno označavaju);

3) podatke o tome za čije i kakve potrebe će se snimati iz vazduha;

4) podatke o vrsti, razmeru i vremenu snimanja;

5) podatke o preduzeću, drugom pravnom licu ili državnom organu koji će snimati, razvijati filmove, izraditi i umnožavati aerofoto-snimke;

6) podatke o preduzeću, drugom pravnom licu ili državnom organu koji će čuvati negative, aerofoto-snimke i drugi fotomaterijal.

Za snimanje iz vazduha pojedinih energetskih ili industrijskih objekata, uz zahtev iz stava 1 ovog člana prilaže se mišljenje preduzeća ili drugog pravnog lica koji koristi te objekte.

Član 4

Zahtev za izdavanje odobrenja za objavljivanje snimaka teritorije SRJ iz vazduha može se podneti posebno ili sa zahtevom za izdavanje odobrenja za snimanje iz vazduha. Ako se podnosi posebno, zahtev sadrži:

1) firmu, odnosno naziv ili ime i adresu podnosioca zahteva;

2) precizno označena područja ili pojedinačne objekte na koje se ti aerofoto-snimci odnose (ako se tekstom ne može tačno definisati područje, odnosno objekat, prilaže se odgovarajuća karta ili plan na kojima se ta područja ili objekti jasno označavaju);

3) svrhu objavljivanja snimaka i mesto i način njihovog objavljivanja.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana se prilažu i snimci ili filmovi za čije se objavljivanje traži odobrenje.

Član 5

Zahtev za izdavanje odobrenja za vršenje premera i istraživanje zemljišta u rejonima objekata od posebnog značaja za odbranu zemlje, kao i zahtev za izvođenje radova na premeru zemljišta u graničnom pojasu i priobalnom moru i radova na povezivanju sa odgovarajućim premerima susednih zemalja sadrži:

1) firmu, odnosno naziv ili ime i adresu podnosioca zahteva;

2) precizno označena područja na kojima će se vršiti premer, odnosno istraživanje zemljišta ili povezivanje sa odgovarajućim premerima susednih zemalja;

3) svrhu izvođenja radova i podatke, ko će i kada izvoditi radove;

4) podatke, ko će posedovati i koristiti rezultate premera, odnosno istraživanja zemljišta.

Član 6

Savezno ministarstvo za odbranu je dužno da o podnetim zahtevima iz čl. 3, 4 i 5 ove uredbe donese odgovarajući akt u roku od 30 dana od dana prijema zahteva i da o tome obavesti podnosioca zahteva, a savezni organ uprave nadležan za poslove kontrole letenja i nadležnu vojnu komandu na čijoj se teritoriji izvodi snimanje obavestiće ako je dato odobrenje po zahtevu iz člana 3 ove uredbe.

Član 7

Aktom kojim se odobrava snimanje iz vazduha teritorije SRJ utvrđuje se obaveza pravnog lica u pogledu snimanja, čuvanja, upotrebe i objavljivanja snimljenog materijala.

Član 8

Preduzeća i druga pravna lica, osim odgovarajućih vojnih ustanova, koji vrše snimanje iz vazduha, dužni su da negative i snimke, pre upotrebe, a najdocnije u roku od osam dana od dana snimanja dostave na pregled nadležnom organu koji odredi Savezno ministarstvo za odbranu. Taj organ na osnovu pregleda negativa i snimaka određuje koji se od tih snimaka mogu ustupiti drugim licima.

U slučaju da se iz vazduha snimaju objekti i rejoni koji su određeni kao objekti od posebnog značaja za odbranu zemlje, odnosno da snimanje iz vazduha vrši strano lice, Savezno ministarstvo za odbranu može naložiti da snimanju prisustvuju lica iz organa nadležnog za pregled negativa i snimaka.

2. Kartografske i druge publikacije

Član 9

Kartografskim i drugim publikacijama, u smislu odredaba ove uredbe, smatraju se štampane ili na drugi način umnožene opšte geografske (pregledne, pregledno-topografske i topografske), tematske (specijalne) i druge karte i planovi teritorije SRJ ili nekog njenog dela; atlasi, albumi i katalozi karata svih vrsta i izdanja; spiskovi, katalozi i podaci o svim vrstama geodetskih i geografskih tačaka, geografski, topografski, geofizički, geološki, hidrografski i navigacioni opisi, pregledni listovi karata i planova, uputstva, standardi, instrukcije i uslovni znaci za izradu i čitanje karata i planova, digitalni podaci i baze podataka o prostoru.

Član 10

Zahtev za dobijanje odobrenja za izdavanje kartografskih i drugih publikacija podnosi se Saveznom ministarstvu za odbranu, i sadrži:

1) firmu, odnosno naziv ili ime i adresu podnosioca zahteva;

2) tačno označena područja, rejone ili objekte za koje se traži odobrenje za izdavanje kartografskih i drugih publikacija;

3) podatke, za čije i kakve potrebe se traži odobrenje;

4) podatke o nazivu, razmeru i vrsti kartografskih i drugih publikacija za koje se traži odobrenje;

5) pregled podataka koji će se javno objaviti u kartografskim i drugim publikacijama;

6) firmu, odnosno naziv preduzeća ili drugog pravnog lica koji će izdati kartografske i druge publikacije.

Uz zahtev za dobijanje odobrenja iz stava 1 ovog člana potrebno je priložiti mišljenje odgovarajućeg resornog ministarstva, druge institucije, preduzeća ili organa u čijoj su nadležnosti predmetni podaci.

Član 11

Savezno ministarstvo za odbranu je dužno da o podnesenom zahtevu iz člana 10 ove uredbe donese odgovarajući akt, u roku od 30 dana od dana prijema zahteva i da o tome obavesti podnosioca zahteva.

Član 12

Aktom kojim se odobrava izdavanje kartografskih i drugih publikacija utvrđuju se obaveze podnosioca zahteva u vezi sa čuvanjem, korišćenjem i objavljivanjem podataka iz tih publikacija.

Član 13

Izdavač kartografske ili druge publikacije za koju je po zahtevu iz člana 10 ove uredbe dobio odobrenje, dužan je da jedan primerak svake urađene publikacije, odmah po njenom izdavanju, a najmanje osam dana pre javne upotrebe, dostavi Saveznom ministarstvu za odbranu.

Član 14

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o izdavanju odobrenja za snimanje iz vazduha i za premer i istraživanja zemljišta ("Službeni list SFRJ", br. 43/83).

Član 15

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".