ODLUKA
O ODREĐIVANJU VOJNIH I DRUGIH OBJEKATA I REJONA KOJI SU ZABRANJENI ZA OSMATRANJE, SNIMANJE I PRISTUP I O MERAMA ZA NJIHOVU ZAŠTITU

("Sl. list SRJ", br. 11/96)

1. Ovom odlukom: određuju se vojni objekti i objekti od posebnog značaja za odbranu zemlje i rejoni tih objekata, koji su zabranjeni za osmatranje, snimanje i pristup; propisuju se mere za njihovu zaštitu kao i način obeležavanja zabrane osmatranja, snimanja i pristupa tim objektima i rejonima.

2. Vojni objekti, u smislu ove odluke, jesu objekti ili delovi objekata u kojima su smešteni: uređena komandna mesta, centri veze, radio-relejna čvorišta, raketni položaji, važniji radarski i elektronski centri u sistemu komandovanja, osmatranja, obaveštavanja i javljanja, zaposednuti fortifikacijski objekti, vojni i mešoviti aerodromi, vojne luke (baze), opitni poligoni; laboratorije za izradu i ispitivanje novih sredstava ratne opreme i naoružanje, važnija skloništa naoružanja, municije, ubojnih sredstava, goriva i vojne opreme, prostorije u kojima se čuvaju planovi upotrebe Vojske Jugoslavije i vojne mobilizacije, kriptouređaji i šifre.

Pojedine objekte ili delove objekata, u okviru vrsta utvrđenih stavom 1 ove tačke, određuje savezni ministar za odbranu i o tome obaveštava Generalštab Vojske Jugoslavije.

3. Objekti od posebnog značaja za odbranu zemlje, u smislu ove odluke su: objekti ili delovi objekata u kojima su smešteni veliki tehnički sistemi, preduzeća i druga pravna lica od posebnog interesa za odbranu zemlje; objekti u kojima se proizvode, skladište ili čuvaju predmeti ili vrše usluge od posebnog značaja za odbranu zemlje; investicioni objekti značajni za odbranu zemlje.

Pojedine objekte ili delove objekata, u okviru vrsta utvrđenih stavom 1 ove tačke, određuje savezni ministar za odbranu i o tome obaveštava odgovarajući državni organ, preduzeće i drugo pravno lice koji koristi objekat.

4. Rejoni objekata iz tač. 2 i 3 ove odluke su područja u neposrednoj blizini tih objekata.

Rejone pojedinih vojnih objekata određuje starešina nadležne komande Vojske Jugoslavije (u daljem tekstu: nadležna vojna komanda), a rejone pojedinih objekata od posebnog značaja za odbranu zemlje - ovlašćeno lice državnog organa, preduzeća i drugog pravnog lica (u daljem tekstu: nadležni organ) koje koriste objekat i o tome obaveštavaju Savezno ministarstvo za odbranu.

5. Mere zaštite objekata i rejona objekata su:

1) primena najpogodnijeg načina fizičkog obezbeđenja objekata, dela objekata i rejona objekata (stražari, čuvari, patrole, osmatrači, zasede, korišćenje pasa čuvara, grupe za intervenciju, dežurni i kontrolni organi, pogodna lica koja su nastanjena u blizini objekta) i drugih mera za spoljno obezbeđenje objekta;

2) primena elektronskih i drugih uređaja za osmatranje, kontrolu i zaštitu objekata i rejona objekta;

3) postavljanje ograde i drugih sličnih prepreka radi onemogućavanja pristupa objektu i rejonu objekta;

4) izgradnja prilaznih puteva objektu i postavljanje odgovarajućih rampi;

5) postavljanje znaka zabrane osmatranja, snimanja i pristupa i saobraćajnih znakova zabrane;

6) maskiranje objekta od osmatranja sa zemlje i iz vazduha, posebno kad je u pitanju objekat čija se lokacija čuva u tajnosti i primena mera legendiranja i dezinformisanja;

7) zabrana unošenja u objekat, odnosno deo objekta i rejon objekta sredstava za snimanje (foto-aparati, foto-kino, TV i video kamere, kamkorderi), eksploziva i slično, bez odobrenja starešine nadležne vojne komande, odnosno ovlašćenog lica nadležnog organa;

8) izbor lica za rad u objektu i za njegovo obezbeđenje;

9) regulisanje pristupa objektu, delu objekta i rejonu objekata, funkcionisanje prijavnica, izdavanje propusnica, evidencija poseta i preduzimanje drugih mera radi obezbeđenja propisanog režima kretanja u objektu i rejonu objekta;

10) kontrola lica i vozila pri ulasku i izlasku iz objekta, odnosno koja se nađu u rejonu objekta;

11) stalna bezbednosna obuka i vaspitanje i informisanje lica zaposlenih u objektu ili zaduženih za njegovo obezbeđenje;

12) zaštita tehničke i druge dokumentacije koja se odnosi na objekat u skladu sa propisima o zaštiti tajnosti;

13) kontrola sprovođenja propisanih i naređenih mera zaštite, reda i režima u objektu, delu objekta i rejonu objekta.

6. Mere zaštite objekata i rejona objekata preduzimaju se u skladu sa:

1) procenom bezbednosne situacije šireg rejona i mikrolokacije objekata, ispoljenog interesovanja nepozvanih lica, eventualno otkrivenih podataka o objektu, uticaja promena radne snage, tranzita stranaca i drugih činilaca koji mogu imati uticaja na zaštitu objekata;

2) utvrđivanjem značaja objekata sa stanovišta odbrane i bezbednosti zemlje, radi određivanja odgovarajućih mera zaštite;

3) određivanjem vrste tajne, stepena tajnosti i tajnih (šifrovanih) naziva pod kojima se vodi tehnička dokumentacija objekata i koji se obavezno primenjuju u prepisci i u toku izvođenja radova na objektu.

7. Mere zaštite objekata i rejona iz tačke 1 ove odluke preduzimaju se neprekidno i organizuju se u svim fazama programiranja, projektovanja, izgradnje i korišćenja tih objekata.

8. Nadležna vojna komanda, odnosno nadležni organ određuje koje se mere zaštite iz tačke 5 ove odluke preduzimaju za odgovarajuće objekte koje koriste.

Privatne posete na radnom mestu licima zaposlenim u objektima ili delovima objekata nisu dozvoljene. Starešina nadležne vojne komande ili ovlašćeno lice nadležnog organa određuje posebnu prostoriju za privatne posete, koja se, po pravilu, nalazi van kruga objekta, ili na samom ulazu u njega.

9. Pristup objektima, odnosno delovima objekata iz tač. 2 i 3 ove odluke i ulaz u te objekte dozvoljeni su, po pravilu, samo licima stalno zaposlenim u njima, a ostalim licima - samo po službenom poslu na osnovu dozvole koju izdaje starešina nadležne vojne komande ili ovlašćeno lice nadležnog organa.

10. Posete stranaca i boravak i rad stranih stručnjaka u objektima, delovima objekta i rejonima iz tačke 1 ove odluke, odobrava Savezno ministarstvo za odbranu.

11. Zabrana osmatranja i snimanja objekata i rejona i pristupa objektima i rejonima iz tačke 1 ove odluke obeležava se metalnom tablom kvadratnog oblika, veličine 90 x 90 cm, bele boje, oivičenom linijom crvene boje širine 10 cm, na kojoj je crnom bojom, štampanim fluorescentnim slovima, ispisan tekst: "Zabranjeno osmatranje, snimanje i pristup" (u daljem tekstu: znak zabrane). Izuzetno, znak zabrane za delove objekata iz tač. 2 i 3 ove odluke koji se postavlja unutar objekta, izrađuje se na odgovarajućem plastificiranom materijalu.

Znak zabrane dat je u prilogu ove odluke i čini njen sastavni deo.

Znak zabrane postavlja se tako da se može lako uočiti u svim uslovima.

Na znak zabrane i na stub na kome je znak postavljen ne sme se stavljati druga oznaka.

12. Znak zabrane postavljaju nadležne vojne komande i nadležni organi koji koriste objekte i delove objekata iz tačke 1 ove odluke na mestima koje sami odrede.

13. Znaci zabrane se ne postavljaju kod objekata, delova objekata i rejona čija se lokacija čuva u tajnosti.

14. Na delu javnog ili drugog puta u blizini objekata i rejona iz tačke 1 ove odluke, na zahtev starešine nadležne vojne komande, odnosno ovlašćenog lica nadležnog organa, organizacija nadležna za održavanje puteva postavlja znake zabrane zaustavljanja, parkiranja i kretanja vozila i druge odgovarajuće saobraćajne znake.

15. Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Naredba o znaku zabrane pristupa, osmatranja i snimanja vojnih objekata ("Službeni list SFRJ", br. 19/70).

16. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Prilog