UREDBA
O VRŠENJU USLUGA U OBLASTI SAOBRAĆAJA I VEZA ZA VRIJEME RATNOG STANJA, STANJA NEPOSREDNE RATNE OPASNOSTI I VANREDNOG STANJA

("Sl. list SRJ", br. 39/94)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom određuju se usluge koje su, po naređenju Saveznog ministarstva za odbranu, dužna da vrše preduzeća u oblasti drumskog, željezničkog, vazdušnog i pomorskog saobraćaja, saobraćaja na unutrašnjim plovnim putevima i poštansko-telegrafsko-telefonskog saobraćaja i drugi nosioci sistema veza za vrijeme ratnog stanja, stanja neposredne ratne opasnosti i vanrednog stanja, i pri mobilizaciji Vojske Jugoslavije kao i način utvrđivanja visine naknade stvarnih troškova za te usluge i njihovog plaćanja.

Član 2

Uslugama iz člana 1 ove uredbe smatraju se:

1) prevoz ljudi,

2) prevoz materijalnih sredstava,

3) prevoz opasnih materija,

4) prevoz životinja,

5) druge usluge u vezi s prevozom,

6) usluge u poštansko-telegrafsko-telefonskom saobraćaju (u daljem tekstu: PTT) i drugim nosiocima sistema veza.

Član 3

Usluge prevoza iz tačke 1 člana 2 ove uredbe obuhvataju prevoz ljudi za potrebe Vojske Jugoslavije, prevoz pojedinih kategorija stanovništva (djeca, stari, bolesni, ranjeni i sl.) u slučaju njihove evakuacije s određenog dijela teritorije i prevoz zaposlenih u državnim organima u slučaju dislokacije tih organa.

Član 4

Uslugama prevoza iz tač. 2, 3 i 4 člana 2 ove uredbe smatraju se prevoz borbenih i drugih materijalnih sredstava kojima raspolaže Vojska Jugoslavije, prevoz materijalnih sredstava i stoke koji se po propisu o materijalnoj obavezi daju za potrebe odbrane, prevoz saveznih robnih rezervi radi dislokacije, odnosno distribucije korisnicima, prevoz stvari i druge pokretne imovine državnih organa koja im je neophodna za rad i funkcionisanje i prevoz opasnih materija.

Član 5

Druge usluge u vezi s prevozom iz tačke 5 člana 2 ove uredbe obuhvataju pretovarne i prateće usluge u lukama, pristaništima, vazduhoplovnim pristaništima, željezničkim stanicama i drugim mjestima aerodromske usluge (služba kontrole letenja, meteorološka služba, vatrogasna služba, služba prihvata i opreme vazduhoplova gorivom i mazivom, služba hitne pomoći i dr.) neophodne za bezbjedno polijetanje i slijetanje vazduhoplova, usluge u pomorskom saobraćaju, uključujući spasavanje i tegljenje brodova, usluge pristaništa, brodskih prevodnica spasavanja i vađenja plovila u rječnom i jezerskom saobraćaju i usluge popravki prevoznih sredstava u toku prevoza u svim vrstama saobraćaja.

Član 6

Uslugama iz tačke 6 člana 2 ove uredbe smatraju se transport pisama, dopisnica i paketa, ustupanje telegrafskih i telefonskih priključaka (teleks, telefon, telefaks) i priključaka za prenos podataka, ustupanje frekventnog opsega (primarnih, sekundarnih i drugih grupa) u međumjesnom prenosnom sistemu za koje terminale obezbjeđuje korisnik usluga, ustupanje kapaciteta u telegrafsko-telefonskoj mreži (dijelova kablovske kanalizacije, kablova, vodova stalnih vazdušnih žičnih linija), obezbjeđenje prihvata veza na telegrafsko-telefonske i druge PTT objekte (kablovski i antenski uvodi, smještaj uređaja i posluga, napajanje uređaja i dr.), ustupanje uređaja, opreme i pribora za uspostavljanje veza, ustupanje dijela objekata PTT, održavanje i popravka telegrafsko-telefonskih uređaja, održavanje i popravka nadzemnih i podzemnih telegrafsko-telefonskih žičnih linija i dr.

Član 7

Usluge iz tač. 1 do 5 člana 2 ove uredbe vrše se na način kojim se ne ugrožava bezbjednost prevoza u grani saobraćaja kojim se te usluge vrše.

Prilikom prevoza opasnih materija, preduzeća iz člana 1 ove uredbe postupaju u skladu sa saveznim propisima o prevozu opasnih materija u miru.

Član 8

Usluge iz člana 2 ove uredbe vrše se za potrebe Saveznog ministarstva za odbranu i jedinica i ustanova Vojske Jugoslavije, civilne odbrane i zaštite državnih organa i organizacija i preduzeća i drugih pravnih lica koja proizvode predmete, odnosno vrše usluge od posebnog značaja za odbranu zemlje (u daljem tekstu: korisnici usluga).

Član 9

Usluge iz člana 2 ove uredbe vrše se na osnovu pismenog zahtjeva korisnika usluge koji sadrži naziv i sjedište korisnika usluge, naređenje područnog organa Saveznog ministarstva za odbranu, vrstu usluge, broj i vrstu potrebnih prevoznih sredstava, vrijeme, mjesto i relaciju na kojoj se vrši usluga, potpis ovlašćenog lica i pečat korisnika usluge.

II USLUGE U POJEDINIM GRANAMA SAOBRAĆAJA

1. Usluge u drumskom saobraćaju

Član 10

Preduzeće u oblasti drumskog saobraćaja (u daljem tekstu: prevoznik) dužno je da uslugu prevoza izvrši u skladu sa zahtjevom iz člana 9 ove uredbe. Usluga prevoza mora biti izvršena vozilima koja ispunjavaju uslove utvrđene propisima o bezbjednosti saobraćaja.

Član 11

Ako se izdaje tovarni list za prevoz u drumskom saobraćaju u njega se ne mogu unositi podaci od značaja za odbranu zemlje.

Tovarni list neće se izdati prevozniku, i ako on to zahtijeva ako izvršeni prevoz treba čuvati kao državnu tajnu.

U slučaju iz stava 2 ovog člana naručilac prevoza je dužan da prevozniku izda odgovarajuću ispravu koja će mu u postupku naplate troškova prevoza, služiti kao dokaz o izvršenom prevozu.

Član 12

Utovar, pretovar i istovar stvari i materijala, koji se prevoze za potrebe korisnika iz člana 8 Uredbe, može se po potrebi vršiti i na mjestima koja u redovnim prilikama nisu predviđena za tu namjenu.

Za izbor mjesta iz stava 1 ovog člana, njegovo uređenje, obezbjeđenje i organizaciju rada na njemu odgovoran je korisnik usluge.

Član 13

Ako prevoznik nije u mogućnosti da stvari primljene na prevoz preda primaocu, dužan je da o tome obavijesti korisnika usluge.

Ako prevoznik nije u mogućnosti da obavijesti korisnika usluge da stvari koje prevozi ne može predati primaocu stvari će, uz pismenu potvrdu predati najbližoj komandi Vojske Jugoslavije ili područnom organu Saveznog ministarstva za odbranu.

2. Usluge u željezničkom saobraćaju

Član 14

Usluge prevoza u željezničkom saobraćaju za potrebe korisnika iz člana 8 ove uredbe vrše se u skladu sa saveznim propisima koji se odnose na željeznički saobraćaj i odredbama ove uredbe.

Usluge prevoza u željezničkom saobraćaju za potrebe Vojske Jugoslavije su vojna prevoženja.

Vojna prevoženja se, po pravilu, planiraju i organizuju preko vojnih delegacija i željezničkih transportnih organizacija, na osnovu zahtjeva iz člana 9 ove uredbe.

Član 15

Ugovor o prevozu u željezničkom saobraćaju smatraće se zaključenim kada prevoznik primi na prevoz pošiljku s tovarnim listom, u smislu važećih tarifnih propisa na željeznici.

Član 16

Prevoznik je dužan da u toku prevoza postupi po zahtjevu korisnika usluge za izmjenu ugovora o prevozu kad korisnik usluge to zatraži zbog promijenjenih okolnosti (izmjena uputne stanice, izmjena planiranog vremena prevoženja, izmjena naziva primaoca i sl.), osim ako zahtjev nije moguće ispuniti u stanici od koje se traži da izvrši te izmjene.

Ako prevoznik nije u mogućnosti da postupi po zahtjevu za izmenu ugovora o prevozu, dužan je da o tome odmah obavijesti korisnika usluge i da mu saopšti u kojoj je stanici, prema okolnostima, moguće postupiti po zahtjevu.

Član 17

Odredbe člana 13 ove uredbe odnose se i na prevoz u željezničkom saobraćaju.

3. Usluge u vazdušnom saobraćaju

Član 18

Preduzeće koje vrši javni prevoz u vazdušnom saobraćaju dužno je da usluge iz člana 2 ove uredbe vrši na osnovu zahtjeva korisnika, koji sadrži naređenje Saveznog ministarstva za odbranu, vrstu usluge za koga se vrše usluge, relaciju odnosno aerodrom polijetanja i aerodrom slijetanja, broj i vrstu vazduho-plova, vremenski interval u kome se vrši prevoz, odnosno vrijeme otvorenosti vazduhoplovnog pristaništa, adresu na koju se isplaćuje naknada za izvršene usluge, potpis ovlašćenog lica i pečat organa organizacije, odnosno jedinice komande ili ustanove koja podnosi zahtjev.

Član 19

Preduzeće koje pruža aerodromske usluge dužno je da u vrijeme otvorenosti vazduhoplovnog pristaništa za potrebe korisnika prevoza iz člana 8 ove uredbe obezbijedi sve aerodromske službe (služba kontrole letjenja, meteorološka služba, vatrogasna služba, služba prihvata i opreme vazduhoplova gorivom i mazivom, služba hitne pomoći i dr.) neophodne za bezbjedno polijetanje i slijetanje vazduhoplova kojim se vrši prevoz.

Član 20

Prilikom prevoza jedinica Vojske Jugoslavije i pri izvršenju mobilizacije, oružje i municija se na vazduhoplovno pristanište unose na način posebno utvrđen za svako vazduhoplovno pristanište od strane predstavnika preduzeća za aerodromske usluge nadležnog organa za unutrašnje poslove i vojnog starješine, odnosno ovlašćenog lica koje je zaduženo za organizaciju prevoza.

4. Usluge u pomorskom saobraćaju i saobraćaju na unutrašnjim plovnim putevima

Član 21

Pri vršenju usluga u pomorskom saobraćaju i saobraćaju na unutrašnjim plovnim putevima za potrebe korisnika iz člana 8 ove uredbe primjenjuju se savezni propisi o vršenju usluga u ovoj grani saobraćaja u miru i odredbe čl. 11, 13 i 20 ove uredbe.

Pri vršenju usluga iz stava 1 ovog člana luke i pristaništa lučne kapetanije i kapetanije pristaništa i njihove ispostave, kao i druga preduzeća u pomorskom saobraćaju i saobraćaju na unutrašnjim plovnim putevima dužni su da ostvare potpunu saradnju sa korisnicima usluga iz člana 8 ove uredbe i da postupaju u skladu s posebnim uslovima propisanim za pojedine vrste prevoza.

5. Usluge u PTT saobraćaju

Član 22

Usluge u PTT saobraćaju za potrebe korisnika iz člana 8 ove uredbe imaju prvenstvo u odnosu na sve druge korisnike tih usluga.

Redoslijed vršenja usluga u sistemu javnog poštansko-telegrafsko-telefonskog preduzeća (u daljem tekstu: JPTT) utvrđuje Savezno ministarstvo za saobraćaj i veze na osnovu postavljenih zahtjeva korisnika usluga.

Član 23

U uslovima smanjenog kapaciteta telegrafsko-telefonskih veza s automatskim posredovanjem vršenje usluga obezbjeđuje se smanjenjem broja ostalih korisnika ili tehničkim ograničenjem obavljanja međumjesnog telegrafsko-telefonskog saobraćaja za te korisnike.

Ograničenja i zabrane vršenja usluga u sistemu JPTT, u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju uvode se na način koji utvrdi Savezno ministarstvo za saobraćaj i veze.

Član 24

U slučaju većeg narušavanja sistema veza ili nedovoljnih kapaciteta veza na određenom dijelu teritorije, vršenje usluga u sistemu JPTT obezbjeđuje Savezno ministarstvo za saobraćaj i veze premještanjem i upotrebom ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta s drugih dijelova teritorije Savezne Republike Jugoslavije.

Član 25

Pri vršenju usluga u sistemu JPTT u okviru tehničkih mogućnosti mora se obezbijediti nepovredivost tajnosti poruka i pouzdano i brzo sporazumijevanje, upotrebom jedinstvenih izraza, pojmova, znakova i skraćenica.

Član 26

Ostali imaoci sistema veza vrše usluge koje im naredi Savezno ministarstvo za odbranu pod uslovima utvrđenim ovom uredbom za sistem JPTT.

III UTVRĐIVANJE VISINE NAKNADE STVARNIH TROŠKOVA ZA PRUŽENE USLUGE I NAČIN NJIHOVOG PLAĆANJA

Član 27

Preduzećima iz člana 1 ove uredbe pripada naknada stvarnih troškova za izvršene usluge.

Član 28

Stvarnim troškovima smatraju se troškovi nastali vršenjem usluga prevoza koji obuhvataju:

1) neophodne troškove angažovanja radnika preduzeća koje vrši uslugu prevoza i troškove smještaja i ishrane radnika za vrijeme vršenja usluge,

2) troškova za utrošeno pogonsko gorivo, mazivo i električnu energiju u toku prevoza,

3) neophodne troškove popravke prevoznog sredstva u toku vršenja usluge prevoza.

Član 29

Visina naknade stvarnih troškova može se odrediti ugovorom.

Ako visina naknade stvarnih troškova nije određena ugovorom, određuje se na osnovu kriterijuma iz člana 28 ove uredbe.

Član 30

U slučajevima znatnog oštećenja uništenja ili nestanka prevoznog sredstva za vrijeme izvršenja usluga prevoza, preduzeće koje je vršilo uslugu ima pravo na naknadu štete za oštećeno uništeno ili nestalo prevozno sredstvo ako za tu štetu nije odgovorno.

U slučajevima iz stava 1 ovog člana korisnik usluge će prije donošenja odluke o visini naknade štete, obrazovati komisiju koja utvrđuje okolnosti pod kojima je došlo do oštećenja, uništenja ili nestanka prevoznog sredstva i predlaže visinu naknade štete.

Član 31

Naknadu stvarnih troškova i naknadu štete za oštećeno, uništeno ili nestalo prevozno sredstvo plaća korisnik usluge u roku od 15 dana od dana izvršene usluge.

Protiv odluke o isplaćenoj naknadi iz stava 1 ovog člana može se izjaviti prigovor Saveznom ministarstvu za odbranu, u roku od osam dana od dana izvršene isplate.

Odluka saveznog ministra za odbranu po prigovoru iz stava 2 ovog člana je konačna.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o prevozu za određene potrebe opštenarodne odbrane ("Službeni list SFRJ", br. 61/84).

Član 33

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".