UREDBA
O KRITERIJUMIMA ZA RASPOREĐIVANJE GRAĐANA I NORMATIVIMA MATERIJALNIH SREDSTAVA ZA POTREBE POPUNE VOJSKE JUGOSLAVIJE I DRUGE POTREBE ODBRANE ZEMLJE

("Sl. list SRJ", br. 52/94)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se kriterijumi za raspoređivanje građana koji po zakonu imaju prava i obaveze u odbrani zemlje i normativi materijalnih sredstava za potrebe popune Vojske Jugoslavije i druge potrebe odbrane zemlje.

Drugim potrebama odbrane zemlje, u smislu ove uredbe, smatraju se potrebe jedinica i organa unutrašnjih poslova, jedinica veze za potrebe državnih organa, službe osmatranja i obaveštavanja, jedinica i organa civilne odbrane i zaštite, državnih organa i preduzeća i drugih pravnih lica koja su odlukom Savezne vlade određena da proizvode predmete, odnosno vrše usluge od posebnog interesa za odbranu zemlje.

Član 2

Građani se raspoređuju na dužnosti u Vojsci Jugoslavije i na druge dužnosti u odbrani zemlje prema njihovoj stručnoj osposobljenosti (vojno-evidencionoj specijalnosti), fizičkim i psihičkim sposobnostima i drugim svojstvima potrebnim za uspešno obavljanje tih dužnosti.

Član 3

U rezervni sastav Vojske Jugoslavije i na druge dužnosti u odbrani zemlje prvenstveno se raspoređuju vojni obveznici čije je prebivalište ili mesto zaposlenja najbliže mobilizacijskom mestu - zborištu ratne jedinice, odnosno ustanove koja se popunjava.

Član 4

Po odsluživanju vojnog roka, do navršenih 35 godina života, vojni obveznici se raspoređuju na dužnosti u Vojsci Jugoslavije i u jedinice milicije.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, vojni obveznici mogu se rasporediti i na druge dužnosti ako su Vojska Jugoslavije i jedinice milicije popunjeni po formaciji i ako za raspoređivanje na radna mesta po ratnoj sistematizaciji nema drugih lica osposobljenih za obavljanje poslova na tim radnim mestima.

Član 5

Vojnom obvezniku utvrđuje se jedan ratni raspored, i kojim mu se određuje dužnost na koju se javlja prilikom mobilizacije.

Građanin koji ima materijalnu obavezu odvojenu od ratnog rasporeda dužan je da, u slučaju mobilizacije, materijalnu obavezu izvrši pre javljanja na dužnost po ratnom rasporedu.

Član 6

Raspoređivanje vojnih obveznika vrši se po sledećem redu prvenstva:

1) u ratne jedinice i komande Vojske Jugoslavije do ranga puka - brigade;

2) u ratne komande Vojske Jugoslavije višeg ranga od puka - brigade i u ratne ustanove Vojske Jugoslavije;

3) u jedinice i organe unutrašnjih poslova;

4) u jedinice veze i jedinice osmatranja i obaveštavanja;

5) u jedinice i organe civilne odbrane i zaštite;

6) u državne organe i preduzeća i druga pravna lica koja proizvode predmete, odnosno vrše usluge od posebnog interesa za odbranu zemlje.

Vojnim obveznicima koji nisu raspoređeni u skladu sa odredbama stava 1 ovog člana i drugim građanima koji imaju prava i obaveze u odbrani zemlje utvrđuje se radna obaveza u skladu sa zakonom.

Član 7

Raspoređivanje vojnika u rezervi za popunu Vojske Jugoslavije vrši se po sledećim kriterijumima:

1) u padobranske jedinice raspoređuju se vojnici u rezervi do 32 godine života, u diverzantsko-pomorske i ronilačke jedinice raspoređuju se ronioci - pomorski diverzanti do 30, a ostali ronioci - do 35 godina života;

2) u padobranske jedinice ranga čete (baterije), bataljona (diviziona) i puka - brigade kopnene vojske, kao i u odgovarajuće jedinice ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, odnosno ratne mornarice raspoređuju se vojnici u rezervi do 35 godina života;

3) u ostale delove Vojske, ako na teritoriji nema dovoljno lica iz rezervnog sastava do 35 godina života, raspoređuju se vojnici u rezervi - muškarci do 40, a žene do 35 godina života.

Na teritoriji na kojoj nema dovoljan broj vojnika u rezervi do 35 godina, u jedinice iz stava 1 tačka 2 ovog člana mogu se raspoređivati i vojnici u rezervi do 40 godina života.

U jedinice iz stava 1 tačka 2 ovog člana i ostale delove Vojske Jugoslavije, na dužnosti vozača motornih vozila koja su razvrstana u neborbena vozila, na dužnosti zanatlija ili na druge stručne dužnosti, mogu se raspoređivati vojnici u rezervi - muškarci do 50, a žene do 45 godina života, ako nema vojnika u rezervi mlađih godišta.

Član 8

Vojni obveznici razvrstani u pilotske, padobranske, ronilačke i diverzantske specijalnosti raspoređuju se prvenstveno u Vojsku Jugoslavije.

Vojni obveznici razvrstani u raketne, radarsko-računarske, vojno-policijske, izviđačke, šifrerske, kriptografske i teleprinterske specijalnosti, radiofoniste, telefoniste, vozače borbenih vozila i samohodnih oruđa, vozače - poslužioce inženjerijskih mašina, nišandžije na borbenim vozilima i nišandžije artiljerijskih oruđa i mehaničare svih specijalnosti raspoređuju se na dužnosti odgovarajućih specijalnosti za koje su obučeni u jedinicama odgovarajućeg roda - službe Vojske Jugoslavije.

Član 9

Vojni obveznici - članovi posade vazduhoplova i plovnih objekata i vozači motornih vozila raspoređuju se u jedinice u koje su raspoređeni vazduhoplovi, plovni objekti ili motorna vozila za čije su upravljanje osposobljeni.

Član 10

Radi popune komandnih dužnosti u jedinicama iz člana 7 stav 1 tač. 1 i 2 ove uredbe, rezervne vojne starešine raspoređuju se po sledećim kriterijumima: na dužnosti komandira odeljenja, voda i njima ravne dužnosti - do 30 godina života, i na dužnosti komandira čete (baterije), komandanta bataljona (diviziona) i njima ravne dužnosti - do 35 godina života.

Član 11

U rezervni sastav jedinica i organa unutrašnjih poslova raspoređuju se, po pravilu, lica iz rezervnog sastava do 35 godina života, po sledećim kriterijumima:

1) lica u radnom odnosu, u svojstvu ovlašćenih lica organa unutrašnjih poslova;

2) lica koja su služila vojni rok u vojnoj policiji, u izviđačkim, graničnim, padobranskim diverzantsko-pomorskim i gardijskim jedinicama, ako nisu raspoređena na odgovarajuće dužnosti u vojno-policijskim, izviđačkim, ronilačkim i padobranskim jedinicama Vojske Jugoslavije;

3) lica obučena za pojedine vojno-evidencione specijalnosti koje odgovaraju sistematizaciji specijalizovanih dužnosti u organima unutrašnjih poslova, prema tački 2 ovog stava;

4) ostala lica koja nisu raspoređena u jedinice Vojske Jugoslavije.

Izuzetno od odredaba stava 1 ovog člana, jedinice unutrašnjih poslova za obezbeđenje objekata mogu se popunjavati licima starijih godišta ako su osposobljena za tu dužnost.

Član 12

U jedinice veze i jedinice osmatranja i obaveštavanja za potrebe rukovođenja za vreme ratnog stanja, stanja neposredne ratne opasnosti i vanrednog stanja raspoređuju se lica iz rezervnog sastava, i to, po pravilu, muškarci - do 60, a žene - do 50 godina života.

U jedinice i ustanove iz stava 1 ovog člana mogu se raspoređivati i drugi građani koji imaju prava i dužnosti u odbrani zemlje.

Član 13

U jedinice civilne zaštite i jedinice civilne odbrane raspoređuju se vojni obveznici koji nisu raspoređeni po članu 6 stav 1 tač. 1 do 4 ove uredbe i drugi građani koji po zakonu imaju prava i dužnosti u odbrani zemlje.

Član 14

Državni organi i preduzeća i druga pravna lica koja proizvode predmete, odnosno vrše usluge od posebnog značaja za odbranu zemlje ili su osposobljena za takvu proizvodnju popunjavaju se, prvenstveno, licima koja podležu radnoj obavezi.

Član 15

Raspoređivanje dobrovoljaca vrši se prilikom njihovog javljanja područnom organu Saveznog ministarstva za odbranu i vojnoteritorijalnom organu za vreme ratnog stanja, stanja neposredne ratne opasnosti i vanrednog stanja.

Dobrovoljci državljani Savezne Republike Jugoslavije raspoređuju se, prema njihovim stručnim i psihofizičkim sposobnostima i prema željama, prvenstveno u jedinice i organe civilne zaštite, jedinice civilne odbrane i službu osmatranja i obaveštavanja, a mogu se raspoređivati i u ratne jedinice Vojske Jugoslavije.

Dobrovoljci strani državljani mogu se raspoređivati u jedinice civilne zaštite i jedinice Vojske Jugoslavije samo za vreme ratnog stanja, stanja neposredne ratne opasnosti i vanrednog stanja.

Član 16

Raspoređivanje materijalnih sredstava u skladu sa zakonom vrši se tako da se prvenstveno obezbedi popuna ratnih jedinica i komandi Vojske Jugoslavije, a zatim druge potrebe odbrane zemlje.

Raspoređivanje materijalnih sredstava za potrebe jedinica Vojske Jugoslavije i za druge potrebe odbrane zemlje vrši se sa najbliže teritorije.

Popunom se obezbeđuje maksimalno moguća tipizacija materijalnih sredstava za potrebe jedinica Vojske Jugoslavije i za druge potrebe odbrane zemlje.

Spajanje materijalne obaveze i ratnog rasporeda lica - rukovaoca materijalnog sredstva vrši se ako materijalno sredstvo zahteva posebna znanja u rukovanju.

Član 17

Predmeti, odnosno usluge od posebnog interesa za odbranu zemlje raspoređuju se, odnosno vrše po sledećem redu prvenstva i nameni:

1) za popunu robnih rezervi predmetima namenjenim za potrebe Vojske Jugoslavije i druge potrebe odbrane zemlje u miru i ratu u skladu sa Zakonom o robnim rezervama;

2) za popunu Vojske Jugoslavije predmetima koji se ne mogu nabaviti na tržištu ili se ne mogu nabaviti u potrebnim količinama, a koji su namenjeni za funkcionisanje i razvoj u miru, odnosno za vođenje borbenih dejstava u ratu;

3) za druge potrebe odbrane zemlje, po redu prvenstva iz člana 6 stav 1 tač. 3 do 6 ove uredbe, raspoređuju se proizvodi koji se ne mogu nabaviti na tržištu u količinama potrebnim za odbrambene pripreme u miru ili za izvršavanje zadataka za vreme ratnog stanja, stanja neposredne ratne opasnosti i vanrednog stanja;

4) za potrebe preduzeća i drugih pravnih lica iz čl. 32 i 33 Zakona o odbrani raspoređuju se sirovine, reprodukcioni materijal neophodni za njihovu proizvodnju, koji se ne mogu nabaviti na tržištu u dovoljnim količinama;

5) za ishranu, higijenu i druge osnovne životne potrebe pripadnika Vojske Jugoslavije u miru, odnosno Vojske i stanovništva za vreme ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti i vanrednog stanja raspoređuju se proizvodi kojih nema na tržištu u dovoljnim količinama.

Potrebnim količinama proizvoda iz stava 1 ovog člana smatraju se količine utvrđene Planom odbrane zemlje.

Član 18

Raspoređivanje vojnih obveznika u Vojsku Jugoslavije i na druge dužnosti u odbrani zemlje izvršeno do dana stupanja na snagu ove uredbe uskladiće se sa kriterijumima iz ove uredbe u roku od šest meseci od dana njenog stupanja na snagu.

Član 19

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o osnovnim kriterijumima za raspoređivanje radnih ljudi i građana za potrebe popune oružanih snaga i za druge potrebe opštenarodne odbrane ("Službeni list SFRJ", br. 17/83).

Član 20

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".