UREDBA
O OBUČAVANJU GRAĐANA ZA ODBRANU ZEMLJE

("Sl. list SRJ", br. 36/94 i 44/94 - ispr.)

Član 1

Obučavanje građana za odbranu zemlje organizuju i sprovode Savezno ministarstvo za odbranu i njegovi područni organi, u saradnji sa organima republika članica nadležnim za pitanja prosvete i Generalštabom Vojske Jugoslavije.

Član 2

Građani se obučavaju naročito u poznavanju:

1) ličnog naoružanja, osnovnih taktičkih radnji i postupaka pojedinca i grupe u oružanoj borbi, izviđanju i obaveštavanju, stražarskoj i kurirskoj službi,

2) osnovnih mirnodopskih i ratnih opasnosti koje ugrožavaju zdravlje i život ljudi, životnu sredinu, materijalna i kulturna dobra,

3) postupaka, metoda i sredstava za odbranu, zaštitu i ukazivanje samopomoći i uzajamne prve pomoći povređenim i nastradalim licima u miru i ratu,

4) postupaka i zadataka pri otklanjanju ili ublažavanju nastalih posledica ratnih razaranja, elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških udesa,

5) osnovnih pravila međunarodnog humanitarnog prava.

Član 3

Planove i programe obučavanja građana za odbranu zemlje utvrđuje Savezno ministarstvo za odbranu, u skladu sa osnovama planova i programa obučavanja za odbranu zemlje.

Član 4

Obučavanje građana za odbranu zemlje organizuje se i sprovodi na kursevima, seminarima, vežbama, taktičko-tehničkim zborovima i kroz druge pogodne oblike obučavanja u učionicama, kabinetima, vežbalištima, strelištima i poligonima za obuku Saveznog ministarstva za odbranu i Vojske Jugoslavije.

Član 5

Obučavanje učenika srednjih škola za odbranu zemlje organizuje se i sprovodi, po pravilu, u završnim razredima (III i IV razred), izvan nastavnog procesa, u neradne dane ili u vreme semestralnih, odnosno školskih raspusta, u ukupnom trajanju od 14 radnih dana, odnosno do 84 nastavna časa.

Obučavanje studenata za odbranu zemlje organizuje se i sprovodi, po pravilu, u početnim godinama (I i II godina) studija, na način iz stava 1 ovog člana.

Član 6

Obučavanje građana za odbranu zemlje, osim učenika srednjih škola, organizuje se od njihove navršene 15 do 17 godine života i sprovodi u uzastopnom trajanju do 14 radnih dana, odnosno do 84 nastavna časa.

Obučavanje građana za odbranu zemlje koji nisu raspoređeni u jedinice civilne zaštite, službu osmatranja i obaveštavanja i jedinice veze za potrebe državnih organa organizuje se i sprovodi na način iz stava 1 ovog člana.

Član 7

Obučavanje građana za odbranu zemlje organizuje se i sprovodi, po pravilu, u mestu prebivališta građana, a ako to nije moguće - u mestu u kome je sedište najbližeg područnog organa Saveznog ministarstva za odbranu (u daljem tekstu: područni organ).

Član 8

Način i oblike organizovanja obučavanja građana za odbranu zemlje, broj građana koji se u toku godine pozivaju na obučavanje, rokove obučavanja i uključivanje građana u pojedine oblike obučavanja utvrđuje područni organ, u saradnji sa organom republike članice nadležnim za pitanja prosvete i vojnoteritorijalnim organom u sedištu područnog organa.

Plan organizovanja i sprovođenja obučavanja iz stava 1 ovog člana odobrava Savezno ministarstvo za odbranu.

Član 9

Područni organ poziva i prihvata pozvane građane radi obučavanja za odbranu zemlje.

Pozivanje građana radi obučavanja za odbranu zemlje vrši se blagovremeno, a najdocnije 30 dana pre dana utvrđenog za početak obučavanja.

Građanin koji zbog objektivnih okolnosti (bolesti, promene ispitnih rokova, neodložnog službenog putovanja, sudskog poziva i sl.) nije u mogućnosti da se odazove pozivu radi obučavanja za odbranu zemlje dužan je da o tome pismeno obavesti područni organ najdocnije 15 dana pre dana utvrđenog za početak obučavanja.

Član 10

O opravdanosti zahteva građana za neodazivanje u utvrđenom roku na poziv radi obučavanja za odbranu zemlje, oslobađanju od obuke zbog nastupanja okolnosti iz člana 9 stav 3 ove uredbe, o promeni rasporeda i o rokovima rešava područni organ i o tome blagovremeno obaveštava građane.

Član 11

Građani pozvani radi obučavanja za odbranu zemlje dolaze na mesto utvrđeno za sprovođenje obučavanja u ličnoj odeći, prikladnoj za izvršavanje zadataka predviđenih planom obuke.

Jednokratno zadržavanje građana radi obučavanja za odbranu zemlje u toku jednog radnog dana može iznositi najviše šest nastavnih časova.

Član 12

Građani pozvani radi obučavanja za odbranu zemlje u mesto van njihovog prebivališta imaju pravo na naknadu troškova prevoza u visini stvarnih troškova prevoza sredstvima javnog saobraćaja.

Naknadu troškova iz stava 2 ovog člana isplaćuje područni organ koji je građaninu uputio poziv za obuku.

Član 13

Evidenciju o obučavanju i osposobljenosti građana za odbranu zemlje vodi područni organ.

Evidencija iz stava 1 ovog člana dostavlja se na korišćenje vojnoteritorijalnom organu u sedištu nadležnog područnog organa.

Član 14

Planovi i programi obučavanja građana za odbranu zemlje iz člana 3 ove uredbe utvrdiće se u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 15

Obučavanje građana za odbranu zemlje po planovima i programima utvrđenim na osnovu Dogovora o jedinstvenim osnovama obučavanja omladine za opštenarodnu odbranu ("Službeni list SFRJ", br. 16/86), može se obavljati u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 16

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".