ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA REGRESIRANJE TROŠKOVA BORAVKA DECE PREDŠKOLSKOG UZRASTA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI I ŠKOLAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 14/2002, 26/2002 i 10/2004)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece (u daljem tekstu: pravo na regresiranje) u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" Novi Sad (u daljem tekstu: Predškolska ustanova), i dece predškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju, u osnovnim školama na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 2

Pravo na regresiranje, pod uslovima utvrđenim ovom odlukom ima roditelj, staratelj, odnosno hranitelj deteta (u daljem tekstu: korisnik prava) koji je državljanin državne zajednice Srbija i Crna Gora ili izbeglica ili prognano lice sa područja bivših republika SFRJ i ima prebivalište, odnosno boravište na teritoriji Grada Novog Sada, i to:

- za decu uzrasta od jedne do sedam godina, na celodnevnom boravku, i

- za decu uzrasta od četiri do sedam godina, na poludnevnom boravku.

Član 3

Pravo na regresiranje utvrđuje se u procentualnom iznosu u odnosu na ekonomsku cenu usluge boravka dece koju utvrđuje Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada, a u zavisnosti od odnosa prosečnog mesečnog prihoda po članu domaćinstva i prosečne mesečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji, bez poreza i doprinosa.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, pravo na regresiranje priznaje se u visini ekonomske cene usluge boravka za decu iz porodica koje ostvaruju pravo na materijalno obezbeđenje po Zakonu o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, za treće i svako naredno dete iz porodica sa troje i više dece i za decu sa smetnjama u razvoju.

Član 4

Pravo na regresiranje u skladu sa članom 3 stav 1 ove odluke priznaje se prema sledećoj skali:

Prosečan mesečni prihod po članu domaćinstva u odnosu na prosečnu mesečnu zaradu po zaposlenom u Republici Srbiji, bez poreza i doprinosa

Regresiranje troškova boravka dece iz budžeta Grada

Učešće korisnika u troškovima boravka dece

1

2

3

do 30%

80%

20%

od 30% do 50%

70%

30%

od 50% do 60%

60%

40%

od 60% do 80%

40%

60%

od 80% do 100%

20%

80%

preko 100%

0%

100%

Prosečan mesečni prihod po članu domaćinstva utvrđuje se tako što se ukupno ostvareni prihod članova domaćinstva u poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev, dele sa brojem tri, a zatim sa brojem članova domaćinstva.

Član 5

Za ostvarivanje prava na regresiranje uzimaju se u obzir prihodi u skladu sa članom 4 Zakona o finansijskoj podršci prodici sa decom.

Član 6

Prihodi utvrđeni u skladu sa članom 5 ove odluke umanjuju se za:

- 25% kada je korisnik prava samohrani roditelj,

- 20% kada je korisnik prava podstanar, i

- 20% kada korisnik prava ima dvoje ili više dece u Predškolskoj ustanovi.

Član 7

Pravo na regresiranje ostvaruje se na zahtev korisnika prava, koji se podnosi Predškolskoj ustanovi, odnosno školi.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana podnosi se:

1) dokaz o prebivalištu, odnosno boravištu na teritoriji Grada Novog Sada, za sve članove zajedničkog domaćinstva,

2) potvrda o prihodima svih članova zajedničkog domaćinstva u poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev,

3) potvrda o katastarskim prihodima u prethodnoj godini za sve članove zajedničkog domaćinstva,

4) izjava o zajedničkom domaćinstvu, i

5) drugi dokaz po oceni organa uprave koji vodi postupak.

Korisnik prava iz člana 3 stav 2 ove odluke uz zahtev podnosi:

1) dokaze o prebivalištu za sve članove zajedničkog domaćinstva, odnosno boravištu na teritoriji Grada Novog Sada,

2) rešenje o ostvarenom pravu na materijalno obezbeđenje porodice, za treće i svako naredno dete iz porodica sa troje i više dece, izvode iz matične knjige rođenih za svu decu iz porodice, a za decu predškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju akt o razvrstavanju deteta sa smetnjama u razvoju.

Član 7a

(Brisan)

Član 8

Status samohranog roditelja može se dokazati:

1) izvodom iz matične knjige umrlih ili rešenjem nadležnog sudskog organa o proglašenju nestalog lica umrlim,

2) presudom o razvodu braka odnosno rešenjem nadležnog organa starateljstva o poveravanju dece iz vanbračne zajednice, odnosno sporazumom roditelja,

3) izvodom iz matične knjige rođenih za dete,

4) rešenjem invalidske komisije i potvrdom fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da nije ostvario pravo na penziju,

5) potvrdom nadležnog vojnog organa,

6) potvrdom nadležne kazneno-popravne ustanove.

Član 9

Pravo na regresiranje korisnika prava može da ostvari od prvog dana narednog meseca od dana podnošenja zahteva.

Član 10

O pravu na regresiranje rešava Gradska uprava - Sekretarijat za zdravstvo i socijalnu zaštitu, po propisima o opštem upravnom postupku.

Po žalbi na rešenje iz stava 1 ovog člana rešava Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada.

Član 11

Korisnik prava dužan je da prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje prava na regresiranje, najkasnije u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Korisnik prava koji je na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak ili obim prava, ostvario pravo, dužan je da nadoknadi štetu, u skladu sa zakonom.

Član 12

Pravo na regresiranje usklađivaće se sa prihodima po članu domaćinstva korisnika prava svake godine od 1. septembra.

Član 13

Sredstva za ostvarivanje prava na regresiranje, u skladu sa odredbama ove odluke, obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada.

Član 14

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece predškolskog uzrasta ("Službeni list Grada Novog Sada" br. 13/93, 14/94, 11/96 i 10/97).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".