ODLUKA
O AUTO-TAKSI PREVOZU PUTNIKA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 10/2004)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se bliži uslovi, organizacija i način obavljanja auto-taksi prevoza putnika na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 2

Godišnjim planom koji donosi Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada na osnovu rezultata obavljenih istraživanja, utvrđuje se potreban broj taksi stajališta i taksi mesta, njihov raspored i opremljenost.

Plan iz stava 1 ovog člana donosi se krajem tekuće godine za narednu godinu na predlog Gradske uprave Grada Novog Sada - Sekretarijata za saobraćaj i puteve (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Član 3

Auto-taksi prevoz putnika može obavljati preduzeće, drugo pravno lice i preduzetnik (u daljem tekstu: prevoznik), koji ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovom odlukom.

Član 4

Prijavu za obavljanje auto-taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: taksi-prevoz) preduzetnik podnosi Gradskoj upravi Grada Novog Sada - Sekretarijatu za privredu.

Uz prijavu iz stava 1 ovog člana podnose se i dokazi o ispunjavanju uslova propisanih zakonom i ovom odlukom.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI-PREVOZA

Član 5

Za obavljanje taksi-prevoza preduzetnik, pored uslova propisanih zakonom mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da je vlasnik putničkog automobila za obavljanje taksi-prevoza putnika (u daljem tekstu: taksi-vozilo), odnosno da poseduje valjan pravni akt kojim se utvrđuje pravo korišćenja putničkog automobila (ugovor o zakupu i ugovor o lizingu),

2. da ima uverenje o položenom ispitu iz poznavanja Grada Novog Sada i o poznavanju propisa koji regulišu taksi-prevoz,

3. da nije osnivač druge radnje ili preduzeća, odnosno da u okviru radnje nema registrovanu drugu delatnost,

4. da nije ostvario pravo na invalidsku ili porodičnu penziju,

5. da je obavio pregled taksi-vozila kojim je utvrđeno da vozilo ispunjava uslove propisane članom 7 ove odluke, i

6. da ima rešenje Sekretarijata o pravu korišćenja taksi-mesta na stajalištima, u skladu sa Godišnjim planom.

Ispit iz tačke 2 stav 1 ovog člana polaže se po programu koji donosi Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada koji obrazuje ispitnu komisiju i imenuje njene članove.

Član 6

Za obavljanje taksi-prevoza putnika, pravno lice mora da je:

- registrovano za ovu vrstu prevoza,

- vlasnik taksi-vozila, odnosno da poseduje valjan pravni akt kojim se utvrđuje pravo korišćenja taksi-vozila (ugovor o zakupu i ugovor o lizingu) i

- obavilo pregled taksi-vozila.

Vozač zaposlen kod pravnog lica mora da ispunjava uslove iz člana 5 stav 1 tačke 2 i da poseduje ugovor o radu.

Član 7

Taksi-vozilo, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da je registrovano kod nadležnog organa u Novom Sadu, osim u slučaju ugovora o lizingu,

2. da ima četvorotaktni motor, četvoro vrata, pet sedišta i da nije starije od 10 godina, izuzev kada se radi o taksi-vozilu koje ima preko 1700 ccm,

3. da je ugrađen taksimetar, tehnički ispravan, baždaren, plombiran i tako postavljen u taksi-vozilu, da je iznos utvrđen radom taksimetra vidljiv putniku,

4. da ima ispravan suvi protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe,

5. da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje,

6. da je uredno obojeno i da se održava u čistom stanju (estetski izgled),

7. da je cenovnik usluga tako postavljen u taksi-vozilu da je vidljiv putniku i da je istaknut na staklenoj površini desnih zadnjih vrata,

8. da ima na vidnom mestu istaknutu taksi-legitimaciju sa slikom i imenom vozača, odnosno nazivom firme, i

9. da na krovu vozila ima jednu taksi-tablu, koja je sa obe strane istog izgleda, opremljenu uređajem za osvetljenje, ispisanim nazivom "TAXI", evidencionim brojem i grbom Grada Novog Sada.

Na bočnim stranama taksi-vozila osim naziva firme ili taksi-udruženja ne mogu da se stavljaju drugi natpisi.

Naziv firme, odnosno taksi-udruženja mora biti ispisan slovima visine 10 cm i bojom koja se bitno razlikuje od osnovne boje vozila.

Na krovu vozila može se postavljati reklamni pano dužine 600 mm i visine do 300 mm.

Reklamni pano se postavlja pod uglom od 90% u odnosu na vetrobransko staklo a iza taksi-table, tako da je ne zaklanja.

Boja podloge reklamnog panoa mora znatno da se razlikuje od boje taksi-table, a obeležja panoa ne mogu da sadrže evidencioni broj i grb Grada Novog Sada.

Član 8

Gradska uprava Grada Novog Sada - Sekretarijat za inspekcijske poslove obavlja pregled taksi-vozila jednom godišnje, o čemu vodi evidenciju.

Prilikom pregleda Sekretarijat za inspekcijske poslove proverava da li taksi-vozilo ispunjava uslove propisane članom 7 ove odluke i tehničku ispravnost taksi-vozila, o čemu izdaje rešenje.

Tehničku ispravnost vozila prevoznik dokazuje overenom saobraćajno-tehničkom dokumentacijom.

Član 9

Prevoznik je dužan da prilikom registracije vozila osigura putnike i prtljag u javnom saobraćaju.

Član 10

Preduzetnik obavlja taksi-prevoz samo sa jednim prijavljenim vozilom za koje mu je dodeljen evidencioni broj, izdata taksi-legitimacija i taksi-tabla.

Taksi-vozilo preduzetnik ne može da izdaje u zakup, niti da pozajmljuje drugom prevozniku za obavljanje taksi-prevoza.

III EVIDENCIONI BROJ, TAKSI-LEGITIMACIJA I TAKSI-TABLA

Član 11

Prevoznik, na osnovu rešenja o upisu radnje odnosno preduzeća u registar radnji ili preduzeća, pribavlja evidencioni broj, taksi-legitimaciju i taksi-tablu.

Evidencioni broj, taksi-legitimaciju i taksi-tablu izdaje Sekretarijat.

Član 12

Izgled taksi-table utvrđen je aktom Izvršnog odbora Skupštine Grada Novog Sada, u skladu sa Knjigom grafičkih standarda Novog Sada.

Sredstva za izradu taksi-table obezbeđuju se iz sredstava budžeta Grada Novog Sada.

Oštećenu taksi-tablu prevoznik je obavezan da zameni u Sekretarijatu, u roku od sedam dana od dana nastalog oštećenja, o sopstvenom trošku.

Član 13

Obrazac taksi-legitimacije propisuje Sekretarijat.

Taksi-legitimacija preduzetnika sadrži sledeće podatke:

1. ime, prezime i lični broj preduzetnika,

2. fotografiju preduzetnika,

3. adresu sedišta radnje i prebivališta,

4. naziv taksi-udruženja čiji je preduzetnik član,

5. registarsku oznaku, marku i tip taksi-vozila,

6. godinu proizvodnje, broj motora i šasije taksi-vozila,

7. evidencioni broj taksi-vozila,

8. datum izdavanja taksi-legitimacije,

9. datum overe taksi-legitimacije i

10. zaštitni broj obrasca i redni broj registara i dr.

U taksi-legitimaciju preduzeća (pravnog lica) unose se naziv i sedište preduzeća, naziv preduzeća ili udruženja čiji sistem radio veza i dispečerski centar preduzeće koristi ili sa kojim ima zaključen ugovor o zajedničkom korišćenju, i podaci od tačke 5 do tačke 10 stava 1 ovog člana.

Za vozača zaposlenog kod pravnog lica Sekretarijat izdaje posebnu legitimaciju koja sadrži ime, prezime i lični broj vozača, adresu prebivališta, podatke iz tačke 2, 8 i 10 stava 1 ovog člana, i naziv i sedište pravnog lica kod koga je vozač zaposlen.

Član 14

Prevoznik je dužan da svaku promenu podataka koji se odnose na uslove za obavljanje taksi-prevoza ili koji se unose u taksi legitimaciju prijavi Sekretarijatu odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana nastale promene.

U slučaju privremenog ili trajnog prestanka obavljanja delatnosti taksi-prevoza, prevoznik je dužan da Sekretarijatu vrati taksi-legitimaciju, legitimaciju vozača i taksi-tablu odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana nastale promene.

IV TAKSI-STAJALIŠTA

Član 15

Taksi stajališta (u daljem tekstu: stajališta), su određene i uređene saobraćajne površine, namenjene za stajanje taksi-vozila u toku rada prevoznika.

Stajališta iz stava 1 ovog člana određuje Sekretarijat.

Član 16

Stajališta mogu biti stalna i povremena.

Stalna stajališta su određene i uređene saobraćajne površine za organizovano obavljanje taksi-prevoza.

Povremena stajališta su određene saobraćajne površine koje se koriste za vreme održavanja sajmova, pijaca, većih sportskih i kulturnih manifestacija i značajnih skupova.

Na stajalištu se mesta za stajanje vozila obeležavaju horizontalnom signalizacijom, a na početku i na kraju stajališta istom bojom upisuje se oznaka "TAXI".

Stajalište se obeležava vertikalnim saobraćajnim znakom: "zabranjeno zaustavljanje i parkiranje", i dopunskom tablom: "osim za TAXI vozila" i ispisanim ukupnim brojem taksi-mesta.

Član 17

Postavljanje vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije na stajalištima, održavanje stajališta u zimskim i letnjim uslovima i obezbeđivanje funkcionisanja saobraćajne signalizacije obavlja preduzeće kome je povereno obavljanje navedenih poslova.

Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu vrši nadzor nad izvedenim radovima iz prethodnog stava ovog člana.

Opremanje stajališta komunalnim objektima i uređajima određuje Sekretarijat.

Član 18

Na zahtev prevoznika Sekretarijat donosi rešenje o pravu korišćenja taksi-mesta u skladu sa Godišnjim planom iz člana 2 ove odluke.

Prilikom izdavanja rešenja o pravu korišćenja taksi-mesta za period koji ne može biti duži od jedne godine, Sekretarijat proverava da li taksi-vozilo i preduzetnik, odnosno vozač zaposlen kod pravnog lica ispunjavaju uslove propisane Zakonom i čl. 5, 6, 7, 8 i 9 ove odluke.

Zahtev za produženje prava korišćenja taksi-mesta prevoznik podnosi Sekretarijatu 15 dana pre isteka roka za overu taksi legitimacije.

U slučaju privremenog ili trajnog prestanka obavljanja delatnosti taksi-prevoza, prevozniku prestaje pravo korišćenja taksi-mesta.

Član 19

Ukoliko su ispunjeni uslovi iz člana 18 stav 2 ove odluke, Sekretarijat prevozniku overava taksi-legitimaciju i izdaje legitimacionu oznaku-nalepnicu.

Prevoznik je dužan da nalepnicu postavi u gornji desni ugao prednjeg vetrobranskog stakla sa unutrašnje strane.

Član 20

Stajališta mogu da koriste samo prevoznici koji imaju rešenje o pravu korišćenja taksi-mesta.

Na stajalištu taksi-vozila se postavljaju prema redosledu dolazaka i u granicama obeleženih taksi-mesta.

Za vreme korišćenja stajališta prevoznik je obavezan da bude u svom taksi-vozilu ili neposredno u njegovoj blizini.

U slučaju da je stajalište popunjeno, prevoznik ne može svoje taksi-vozilo da postavi u njegovoj bližoj okolini, odnosno na udaljenosti manjoj od 100 m.

V NAČIN RADA TAKSI PREVOZNIKA

Član 21

Prevoznik može taksi-prevoz da započne sa stajališta, na radio i telefonski poziv iz dispečerskog centra, ili na zaustavljanje korisnika usluga.

Putnik može da koristi taksi-vozilo po svom izboru, osim kada je telefonskim pozivom dispečerskom centru naručio vožnju.

Prevoznik koji je prvi na redu na stajalištu dužan je da na zahtev putnika obavi vožnju.

Član 22

Prevoznik je dužan da u slobodno taksi-vozilo primi svakog putnika, izuzev putnika pod uticajem alkohola i opojnih droga, ili sa izuzetno zaprljanom odećom, kao i lični prtljag putnika prema veličini prostora za prtljag i nosivosti taksi-vozila.

Pod ličnim prtljagom podrazumevaju se putne torbe i koferi.

Prevoznik nije dužan da u taksi-vozilo primi lični prtljag putnika kojim bi se zagadilo, isprljalo ili oštetilo taksi-vozilo.

Član 23

Prevoznik je obavezan da se za vreme obavljanja taksi-prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i poštovanjem.

Prevoznik je obavezan da za vreme taksi-prevoza bude uredan (čist, podšišan, obrijan ili sa negovanom bradom i brkovima), da mu je odeća prikladna (duge pantalone, košulja i cipele) i da ne puši u vozilu za vreme vožnje.

Član 24

Prevoznik je obavezan da neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom, uključi taksimetar i da ga isključi odmah nakon završetka vožnje.

Član 25

Prevoznik je dužan da putnika preveze najkraćim putem do mesta opredeljenja ili putem koji mu putnik odredi, a u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

Član 26

Prevoznik je dužan da taksi-tablu drži uključenu noću i u slučaju smanjene vidljivosti.

Ukoliko prevoznik taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe, dužan je da taksi-tablu prekrije na odgovarajući način ili da je privremeno skine sa vozila.

Član 27

Prevoznik može da koristi parkiralište bez naplate, izuzev u I gradskoj zoni određenoj gradskom odlukom kojom se uređuju lokalne komunalne takse.

Prevoznik ne može da postavlja taksi-vozilo na trotoar, pešačku ili biciklističku stazu, kolovoz i uređenu javnu zelenu površinu.

Na autobuskim stajalištima, i na udaljenosti manjoj od 15 m ispred i iza obeleženih stajališta i terminala namenjenih za gradski i prigradski prevoz putnika, zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje taksi-vozila radi prijema putnika.

Član 28

Prevoznik ili preduzeće, koji su registrovani za obavljanje auto-taksi prevoza u drugoj opštini, mogu da dovezu i iskrcaju putnike bez prava zadržavanja na parkiralištima:

- ispred Železničke stanice,

- u Ulici Žarka Zrenjanina, pored Gimnazije "Isidora Sekulić", i

- u Ulici Hajduk-Veljkovoj, ispred Kliničkog centra.

VI NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI-PREVOZA

Član 29

Naknada za obavljanje taksi-prevoza utvrđuje se na osnovu cenovnika usluga, a naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar.

Ako putnik ima lični prtljag teži od 50 kg, cenovnikom može da se predvidi posebna doplata.

Sa posebnom doplatom za prtljag putnik mora da bude upoznat i saglasan pre započinjanja prevoza.

Ako više putnika istovremeno koriste taksi-prevoz do istog mesta opredeljenja, a drugačije se ne dogovore, naknada za obavljeni taksi-prevoz deli se na sve korisnike.

Član 30

Prevoznik je dužan da putniku izda overen račun o izvršenoj usluzi.

Taksi-račun sadrži:

1. podatke o prevozniku,

2. redni broj računa,

3. datum i vreme izdavanja,

4. relaciju prevoza,

5. pređene kilometre,

6. vreme početka i kraja vožnje,

7. cenu po taksimetru, doplatu i ukupnu cenu, i

8. potpis i overu pečatom.

Član 31

Prevoznik može u toku prevoza, uz saglasnost ili na zahtev putnika, da primi u vozilo i druga lica.

Kada putnik koji je primljen u toku prevoza nastavi da koristi taksi-vozilo, mesto izlaska prethodnog putnika smatra se mestom sa koga je prevoznik započeo novi taksi-prevoz.

Član 32

U slučaju nemogućnosti da završi započeti prevoz, prevozniku pripada kao naknada polovina iznosa koji pokaže taksimetar u momentu prekida taksi prevoza, osim u slučaju kvara vozila kada mu ne pripada naknada.

U slučaju kvara vozila prevoznik je dužan da putniku obezbedi nastavak započetog prevoza drugim taksi-vozilom.

VII TEHNIČKA ISPRAVNOSTI I PUTNI NALOG

Član 33

Preduzetnik i vozač zaposlen kod pravnog lica ne može da započne taksi-prevoz bez ispravno popunjenog, overenog i izdatog putnog naloga.

Član 34

Prevoznik koji ne ispunjava uslove za redovno održavanje vozila, kontrolu tehničke ispravnosti i overu putnog naloga dužan je da sa ovlašćenim preduzećem ili preduzetnikom sklopi i overi ugovor za obavljanje tih poslova.

Prevoznik je dužan da kopiju ovog ugovora dostavi Gradskoj upravi - Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Član 35

Putni nalog za obavljanje taksi-prevoza važi najduže sedam dana od dana izdavanja.

VIII NADZOR

Član 36

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Sekretarijat.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke vrši Gradska uprava Grada Novog Sada - Sekretarijat za inspekcijske poslove.

U vršenju poslova inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju i ove odluke, saobraćajni inspektor, između ostalog, ovlašćen je da:

1. isključi vozilo kojim se obavlja taksi-prevoz, protivno odredbama zakona, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 48 sati, a u slučaju ponovnog isključenja taksi-vozila prevoznika u trajanju od pet dana,

2. oduzme taksi-tablu kada prevoznik ustupi taksi-tablu ili taksi-vozilo drugom fizičkom ili pravnom licu i kada prevoznik ne vrati taksi-tablu u slučaju privremenog ili stalnog prestanka obavljanja delatnosti taksi-prevoza odmah, a najkasnije u roku 15 dana od dana nastale promene (član 14 stav 2).

IX KAZNENE ODREDBE

Član 37

Novčanom kaznom od 15.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, odnosno vozač zaposlen kod pravnog lica ako:

1. ne ispunjava uslove iz čl. 5, 6 i 7 ove odluke,

2. ne osigura putnike i prtljag (član 9),

3. obavlja taksi-prevoz sa više taksi-vozila i evidencionih brojeva ili izda u zakup ili pozajmi taksi-vozilo (član 10),

4. ne prijavi svaku promenu podataka koji se odnose na uslove za obavljanje delatnosti ili koji se unose u taksi-legitimaciju (čl. 5, 6, 7 i 13),

5. obavlja prevoz sa oštećenom ili bez taksi-table, bez evidencionog broja, taksi-legitimacije legitimacije vozača i legitimacione-oznake - nalepnice, (član 11 stav 1, član 12 stav 3, član 13 i član 19 stav 2),

6. u slučaju privremenog ili trajnog prestanka obavljanja delatnosti taksi-prevoza ne vrati taksi-tablu i taksi-legitimaciju (čl. 14 stav 2),

7. obavlja prevoz van putnih pravaca na relaciji opštine iz koje dolazi i utvrđenih parkirališta (član 28), i

8. obavlja prevoz bez overenog, popunjenog i izdatog putnog naloga (član 33).

Novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara kazniće se pravno lice za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 dinara kazniće se odgovorno lice kod pravnog lica za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Član 38

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. koristi taksi-stajalište bez rešenja o pravu korišćenja taksi-mesta i bez overene taksi-legitimacije (član 20 stav 1 i član 19 stav 1),

2. nalepnicu ne postavi u gornji desni ugao prednjeg vetrobranskog stakla sa unutrašnje strane taksi-vozila (član 19 stav 2),

3. postavi svoje taksi-vozilo u bližoj okolini stajališta, odnosno na udaljenosti manjoj od 100 m, suprotno članu 20 stav 4,

4. odbije da obavi vožnju na zahtev putnika (član 21 stav 3 i član 22 stav 1),

5. ponašanje i izgled nisu u skladu sa odredbama člana 23,

6. ne uključi - isključi taksimetar (član 24),

7. putnika ne preveze najkraćim putem (član 25),

8. ne osvetli taksi-tablu noću ili u slučaju smanjene vidljivosti, ili kada taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe (član 26),

9. ne izda overen račun o izvršenoj usluzi (član 30), i

10. ne postupi u skladu sa čl. 31 i 32.

Novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara kazniće se pravno lice za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 dinara kazniće se odgovorno lice kod pravnog lica za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Član 39

Novčanom kaznom od 5.000 dinara na licu mesta kazniće se za prekršaj prevoznik, ako:

1. obavlja taksi-prevoz suprotno članu 7 tač. 6, 7 i 8 i stavu 4, 5 i 6 istog člana,

2. za vreme obavljanja taksi-prevoza nema kod sebe taksi-legitimaciju (član 13),

3. nije istakao nalepnicu (član 19 stav 2),

4. stajalište koristi suprotno odredbi člana 20,

5. koristi parkirališta u I gradskoj zoni određenoj gradskom odlukom kojom se uređuju lokalne komunalne takse i postavlja taksi-vozilo na trotoar, pešačku ili biciklističku stazu, kolovoz i uređenu javnu zelenu površinu (član 27 stav 1 i 2) i

6. zaustavi ili parkira vozilo na stajalištu namenjenom za javni gradski i prigradski prevoz radi prijema putnika (član 27 stav 3).

Novčanom kaznom od 500 dinara, na licu mesta, kazniće se vozač zaposlen kod pravnog lica za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Član 40

Preduzeće kome je povereno obavljanje poslova koji su utvrđeni članom 17 stav 1 ove odluke, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara, ukoliko ne postavi vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju na stajalištima, ne održava stajališta u zimskim i letnjim uslovima i ne obezbeđuje funkcionisanje saobraćajne signalizacije.

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada" Novi Sad, ukoliko ne vrši nadzor nad izvedenim radovima (član 17 stav 2).

Novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 dinara kazniće se odgovorno lice u preduzeću, kome je povereno obavljanje navedenih poslova za prekršaj iz stava 1 ovog člana, i odgovorno lice u Javnom preduzeću "Zavod za izgradnju Grada" Novi Sad, za prekršaj iz stava 2 ovog člana.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 41

Preduzetnik čija je radnja upisana, do osmog marta 1998. godine, u registar radnji za obavljanje taksi-prevoza, a koji vodi Gradska uprava Grada Novog Sada - Sekretarijat nadležan za poslove privrede, ima pravo na evidencioni broj, taksi-legitimaciju i taksi-tablu, bez polaganja ispita iz poznavanja Grada Novog Sada i propisa koji regulišu ovu oblast.

Preduzetnik je dužan da pribavi evidencioni broj i taksi-legitimaciju u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 42

Prevoznik koji ima evidencioni broj i taksi-legitimaciju dužan je da preuzme taksi-tablu na poziv Sekretarijata.

Član 43

Prevoznik je dužan da uskladi svoje poslovanje sa odredbama ove odluke u roku od 6 meseci od dana njenog stupanja na snagu.

Član 44

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 3/98, 8/2000, 12/2000, 13/2000 - prečišćen tekst i 11/2003).

Član 45

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Sada".