UREDBA
O OSTVARIVANJU PRAVA NA JEDNOKRATNU NOVČANU POMOĆ, OSPOSOBLJAVANJU BRAČNOG DRUGA I O NAKNADI ZA ŠKOLOVANJE DECE VOJNOG LICA

("Sl. list SRJ", br. 69/99)

1. Osnovne odredbe

Član 1

Ovom uredbom se uređuje ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć, osposobljavanje bračnog druga vojnog lica i novčana naknada za vreme školovanja i druge naknade u vezi sa školovanjem deteta vojnog lica koje pogine ili umre za vreme službe ili u vezi sa službom u Vojsci Jugoslavije, kao i iznos te pomoći, odnosno naknade.

Član 2

Ako vojno lice za vreme službe ili u vezi sa službom u Vojsci Jugoslavije zadobije ranu, povredu, ozledu ili pogine, starešina jedinice, odnosno ustanove na položaju komandanta samostalnog bataljona (diviziona) i komandanta puka - brigade ili starešina jedinice, odnosno ustanove njima ravnog ili višeg položaja za koji je formacijom predviđen čin potpukovnika ili viši čin (u daljem tekstu: nadležni starešina) odmah po nastalom događaju po službenoj dužnosti preduzima mere radi utvrđivanja činjenica, odnosno okolnosti pod kojima je vojno lice ranjeno, povređeno, ozleđeno ili poginulo i obrazuje komisiju koja daje mišljenje o tome.

Po završenom postupku, nadležni starešina izdaje uverenje o okolnostima pod kojima je vojno lice ranjeno, povređeno, ozleđeno ili poginulo. U slučaju pogibije vojnog lica, primerak uverenja se dostavlja organizacijskoj jedinici Generalštaba Vojske Jugoslavije nadležnoj za personalne poslove.

2. Jednokratna novčana pomoć

Član 3

Vojno lice iz člana 231 st. 1 i 2 Zakona o Vojsci Jugoslavije (u daljem tekstu: Zakon) podnosi zahtev za dodeljivanje jednokratne novčane pomoći jedinici, odnosno ustanovi u kojoj je na službi, uz koji prilaže dokaze o pravu na tu pomoć. Ako je vojnom licu prestala služba u Vojsci Jugoslavije, zahtev se podnosi jedinici, odnosno ustanovi u kojoj je to lice bilo na službi, a ako je ta jedinica, odnosno ustanova rasformirana - pretpostavljenoj komandi.

Član 4

U slučaju smrti vojnog lica iz člana 231 Zakona, postupak za dodeljivanje jednokratne novčane pomoći po službenoj dužnosti pokreće nadležni starešina, o čemu obaveštava članove porodice poginulog, odnosno umrlog vojnog lica radi dostavljanja potrebnih dokaza za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć.

Ako je smrt lica iz stava 1 ovog člana nastupila od zadobijene rane, povrede ili ozlede za vreme službe ili u vezi sa službom, odnosno od bolesti koja je nastala ili se pogoršala kao neposredna posledica službe u Vojsci Jugoslavije, nalaz, ocenu i mišljenje o tim okolnostima daje nadležna vojna lekarska komisija.

U slučaju smrti vojnika, studenta vojne akademije, učenika srednje vojne škole ili slušaoca škole za rezervne oficire, komisija iz stava 2 ovog člana daje nalaz, ocenu i mišljenje o tome da li je smrt nastupila pod uslovima iz člana 231 stav 5 Zakona.

Nalaz, ocena i mišljenje iz st. 2 i 3 ovog člana pribavlja se na zahtev nadležnog starešine.

Član 5

Jednokratna novčana pomoć određuje se prema neto-zaradi po zaposlenom isplaćenoj u privredi republike članice na čijoj teritoriji je sedište Saveznog ministarstva za odbranu (u daljem tekstu: obračunski osnov) u vreme pogibije ili smrti vojnog lica, odnosno u vreme pravnosnažnosti rešenja o priznavanju svojstva mirnodopskog vojnog invalida, odnosno rešenja - nalaza nadležne vojne lekarske komisije o stepenu telesnog oštećenja.

Član 6

Vojnom licu iz člana 3 ove uredbe jednokratna novčana pomoć se određuje, zavisno od stepena telesnog oštećenja organizma, tako što se obračunski osnov množi se koeficijentom, i to:


Stepen oštećenja organizma

Koeficijent


20 %

2,2

30 %

2,7

40%

3,2

50%

3,8

60%

4,6

70%

5,6

80%

6,7

90%

8

100%

9,6


Član 7

Članovima porodice vojnog lica iz člana 4 ove uredbe jednokratna novčana pomoć se određuje, zavisno od broja članova porodice, tako što se obračunski osnov množi sa koeficijentom, i to:


Broj članova porodice

Koeficijent


jedan član

26

dva člana

28,6

tri člana

31,5

četiri člana

34,6

pet članova

38,1

šest i više članova

41


Član 8

Po završenom postupku, starešina na položaju komandanta puka ili višem položaju donosi rešenje o pravu na jednokratnu novčanu pomoć.

3. Naknada za osposobljavanje bračnog druga vojnog lica

Član 9

Bračni drug vojnog lica iz člana 235 stav 1 Zakona podnosi zahtev za naknadu za osposobljavanje radi sticanja stručne spreme jedinici, odnosno ustanovi u kojoj je vojno lice bilo na službi pre smrti, a ako je ta jedinica, odnosno ustanova rasformirana pretpostavljenoj komandi.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana se prilažu dokazi za ostvarivanje prava na naknadu za osposobljavanje bračnog druga vojnog lica.

Član 10

Osposobljavanje radi sticanja stručne spreme može trajati onoliko vremena koliko je potrebno da lice stekne stručnu spremu, a najduže četiri godine.

Iznos naknade za osposobljavanje određuje se u visini obračunskog osnova utvrđenog u članu 5 ove uredbe, a isplaćuje se početkom svakog meseca, za prethodni mesec.

Član 11

Naknada za osposobljavanje radi sticanja stručne spreme pripada od početka školske godine u kojoj počinje osposobljavanje do kraja meseca u kome se završava poslednja školska godina ili do kraja meseca u kome lice stekne pravo na porodičnu penziju, zasnuje radni odnos ili prekine osposobljavanje radi sticanja stručne spreme.

Licu na osposobljavanju radi sticanja stručne spreme na početku svake školske godine isplaćuje se jednokratna naknada za nabavku knjiga i školskog pribora u visini naknade utvrđene u članu 10 stav 2 ove uredbe.

Član 12

Rešenje o pravu na osposobljavanje bračnog druga vojnog lica radi sticanja stručne spreme donosi starešina na položaju komandanta puka ili višem položaju.

Rešenjem iz stava 1 ovog člana određuju se: iznos naknade za osposobljavanje radi sticanja stručne spreme, trajanje osposobljavanja, rok za dostavljanje podataka o uspehu u toku osposobljavanja i rok za dostavljanje podataka koji dovode do prestanka prava na osposobljavanje.

4. Naknada za školovanje dece vojnog lica

Član 13

Dete vojnog lica iz člana 235 stav 2 Zakona, ako ne ostvaruje stipendiju, podnosi zahtev za mesečnu novčanu naknadu za vreme školovanja i za druge naknade u vezi sa školovanjem (u daljem tekstu: naknada za školovanje) organizacijskoj jedinici Generalštaba Vojske Jugoslavije nadležnoj za personalne poslove, a ako je dete maloletno - zahtev sa priloženim dokazima podnosi njegov roditelj odnosno staratelj.

Smatra se da dete ostvaruje stipendiju, u smislu stava 1 ovog člana, i ako su mu za vreme školovanja, prema opštem aktu škole, besplatno obezbeđeni smeštaj i ishrana.

Redovnim školovanjem, u smislu odredaba člana 235 stav 2 Zakona, smatra se vreme trajanja školovanja u zemlji, koje je opštim aktom škole, odnosno odgovarajućeg fakulteta određeno kao vreme potrebno za završetak te škole, odnosno fakulteta, u koje se računa i apsolventski staž, ako je taj staž utvrđen, a najduže do kraja meseca u kome se prema odgovarajućem aktu fakulteta, završava apsolventski staž.

Član 14

Naknada za školovanje obuhvata mesečnu novčanu naknadu, naknadu za nabavku knjiga i školskog pribora i naknadu za grupnu rekreativnu nastavu, odnosno ekskurziju, koje organizuje škola, ako troškove grupne rekreativne nastave, odnosno ekskurzije snosi korisnik naknade za školovanje.

Član 15

Mesečna novčana naknada učeniku osnovne škole pripada u iznosu od 30% od obračunskog osnova utvrđenog u članu 5 ove uredbe, a učeniku srednje škole i studentu više škole odnosno fakulteta, zavisno od mesta školovanja, ta naknada pripada u procentu od obračunskog osnova iz člana 5 ove uredbe, i to:

1) za školovanje u prebivalištu porodice:

a) 50% - za učenika srednje škole;

b) 70% - za studenta više škole odnosno fakulteta;

2) za školovanje van prebivališta porodice zbog toga što odnosna škola ne postoji u prebivalištu porodice:

a) 70% - za učenika srednje škole;

b) 100% - za studenta više škole odnosno fakulteta.

Naknada iz stava 1 ovog člana isplaćuje se početkom svakog meseca, za taj mesec.

Član 16

Naknada za nabavku knjiga i školskog pribora isplaćuje se na početku svake školske godine u jednokratnom iznosu, u visini obračunskog osnova iz člana 5 ove uredbe.

Član 17

Naknada za grupnu rekreativnu nastavu, odnosno ekskurziju isplaćuje se učeniku osnovne škole i učeniku srednje škole u iznosu koji pojedinačno plaćaju ostali učesnici rekreativne nastave, odnosno ekskurzije, prema dokazu koji izdaje nadležni organ škole.

Član 18

Naknada iz člana 15 ove uredbe pripada od početka meseca u kome je zahtev podnesen do kraja školske godine u kojoj se završava školovanje iz člana 13 stav 3 ove uredbe, uključujući i školske, odnosno semestralne raspuste, a u slučaju da licu prestane svojstvo lica na školovanju iz člana 13 stav 3 ove uredbe - do kraja meseca u kome izgubi taj status.

Korisniku naknade za školovanje koji bude upućen na služenje vojnog roka isplata naknade iz člana 15 ove uredbe se prekida od prvog narednog meseca po upućivanju na služenje vojnog roka, a nastavlja se od meseca u kome njen korisnik redovno nastavi školovanje odnosno studije.

Naknade iz čl. 15 do 17 ove uredbe ne pripadaju za razred škole, odnosno godinu studija koju korisnik naknade za školovanje ponovo upisuje, osim ako korisnik naknade ponavlja razred osnovne škole, u kom slučaju naknada iz člana 15 ove uredbe pripada za to vreme.

Član 19

Rešenje o naknadi za školovanje donosi načelnik organizacijske jedinice Generalštaba Vojske Jugoslavije nadležne za personalne poslove.

Rešenjem iz stava 1 ovog člana određuju se: iznos naknade za školovanje, početak pripadanja naknade, rok za dostavljanje podataka o školovanju i rok za dostavljanje podataka koji dovode do prestanka prava na naknadu za školovanje.

5. Prelazne i završne odredbe

Član 20

Zahtevi za jednokratnu novčanu pomoć i naknadu za osposobljavanje bračnog druga vojnog lica radi sticanja stručne spreme, podneseni do dana stupanja na snagu ove uredbe, rešavaće se prema propisu koji je važio u vreme podnošenja zahteva.

U školskoj 1999/2000. godini naknada za školovanje pripada od početka školske godine, ako se zahtev podnese do 31. marta 2000. godine.

Član 21

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o ostvarivanju prava na jednokratnu novčanu pomoć i osposobljavanju bračnog druga vojnog lica koje izgubi život u vršenju službe u Vojsci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 20/94 i 31/96).

Član 22

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".