ODLUKA
O ELEKTRONSKOM NAČINU OBAVLJANJA PLATNOG PROMETA

("Sl. glasnik RS", br. 57/2004)

1. Ovom odlukom propisuje se elektronski način obavljanja platnog prometa (u daljem tekstu: elektronski platni promet), zaštita elektronskog platnog prometa, kao i odgovornost za ispravnost elektronskih poruka u elektronskom platnom prometu.

2. Elektronski platni promet, u smislu ove odluke, obavlja se razmenom elektronskih poruka kroz informacione sisteme učesnika u transakciji plaćanja.

3. Elektronskom porukom iz tačke 2 ove odluke smatra se informacija koja je elektronski generisana, poslata, proverena, primljena i sačuvana elektronski (elektronski nalog za plaćanje ili drugi finansijski dokument).

4. Elektronski prenos novčanih sredstava između klijenata u platnom prometu smatra se elektronskom platnom transakcijom.

5. Strukturu poruka između banaka i Narodne banke Srbije u elektronskom platnom prometu utvrđuje Narodna banka Srbije.

6. Učesnici u elektronskom platnom prometu su banke iz člana 2 tačka 10 Zakona o platnom prometu, klijenti tih banaka i agenti u platnom prometu.

7. Elektronski nalog za plaćanje mora da sadrži elemente utvrđene odlukom kojom se uređuju oblik, sadržina i način korišćenja jedinstvenih instrumenata platnog prometa i uputstvom kojim se uređuju format i namena poruka za razmenu podataka u obavljanju poslova platnog prometa, koje utvrđuje Narodna banka Srbije.

Pored elemenata iz stava 1 ove tačke, elektronski nalog za plaćanje mora da sadrži i elemente za proveru autentičnosti i tačnosti tih naloga i autentičnosti njihovog podnosioca, propisane uputstvom iz tog stava.

8. U elektronskom platnom prometu između Narodne banke Srbije i banaka koje učestvuju u međubankarskom obračunu, Narodna banka Srbije obezbeđuje elektronsku razmenu podataka i njihovu zaštitu. Narodna banka Srbije usluge elektronskog platnog prometa vrši preko informatičke infrastrukture za obavljanje platnog prometa Republike Srbije.

9. Elektronska platna transakcija smatra se okončanom kad krajnji subjekt primi elektronsku poruku. Ako je propisano ili unapred dogovoreno i potvrđivanje prijema elektronske poruke, elektronska poruka se smatra primljenom kada pošiljalac primi potvrdu o njenom prijemu.

10. Validnom elektronskom porukom, u smislu ove odluke, smatra se svaka elektronska poruka propisanog formata koja je overena elektronskim potpisom i primljena u skladu s tom odlukom, za koju se utvrdi da sadrži podatke koji nisu menjani od trenutka slanja te poruke - ako je njen pošiljalac registrovani učesnik u elektronskom platnom prometu, odnosno ovlašćeno lice tog učesnika.

11. Učesnik u elektronskom platnom prometu obaveze preuzima na osnovu validne elektronske poruke, odnosno na osnovu njene izmene ili opoziva - ako je izmenu ili opoziv te poruke dalo ovlašćeno lice tog učesnika.

12. Učesnici u elektronskom platnom prometu dužni su da elektronsku poruku čuvaju najmanje pet godina posle isteka godine u kojoj je izvršena elektronska platna transakcija, kao i podatke i sredstva za verifikaciju autentičnosti te poruke.

13. Za primenu ove odluke Narodna banka Srbije donosi uputstvo.

14. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o elektronskom načinu obavljanja platnog prometa ("Službeni list SRJ", broj 29/2002).

15. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. juna 2004. godine.