REŠENJE
O PRETHODNOJ ZAŠTITI PODRUČJA ŠARGANA I MOKRE GORE

("Sl. glasnik RS", br. 57/2004)

Član 1

U cilju očuvanja autentičnih ekosistema i staništa retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta kao i racionalnog korišćenja prirodnih resursa u skladu sa održivim razvojem područje Šargana i Mokre Gore stavlja se pod prethodnu zaštitu.

Član 2

Područje pod prethodnom zaštitom obuhvata površinu od oko 3.200 ha, na teritoriji opštine Užice u granicama datim u članu 3. Sastavni deo Rešenja je grafički prilog sa ucrtanom granicom.

Član 3

Početna tačka granice zaštićenog područja se nalazi na Goloj glavi, na zapadnom delu planine Šargan. Odatle vodi na zapad grebenom planine preko Kobilovca, kota 1266 m i 1293 m, grebenom Putnog brda na Ravni kamen odakle se spušta vododelnicom ka jugozapadu do lokalnog puta koji u vidu luka sa severne i zapadne strane obilazi potok Grubiševac sve do Ivera. Od ovog brda se grebenom spušta ka jugoistoku do lokalnog puta (za Timotijeviće) i nastavlja duž trase ka jugu obilazeći Koviljače sa zapadne strane i izlazi na Međedovu ljesku. Odatle pravolinijski granica ide ka jugozapadu u dužini od oko 2 km i izlazi na kotu 1158 m na Tustom brdu, nastavlja na jug vododelnicom do južnog kraja grebena i u visini Ljuške skreće pravolinijski na istok do brda Boturica (kota 696 m), nastavlja vododelnicom do kote 636 m, a onda dalje na istok do grebena Malog Viogora, prati greben ovog uzvišenja sve do Špijunskih livada i preko grebena Doge skreće na sever do kote 723 m na ušću dva izvorišna kraka reke Kamišine i grebenom izlazi na Skakavac (kota 1038 m) i pravolinijski skreće ka severozapadu u dužini od oko 1,5 km ka vrhu Brezovice (kota 1115 m), nastavlja preko Šišatovca (kota 1231 m) u pravcu severa i dolinom bezimenog potoka stiže u visinu železničke stanice Šargan-Vitasi, pod pravim uglom seče magistralni put i oštro skreće na zapad prateći trasu ovog puta sa severne strane. Kod kote 830 m spaja se sa spoljnom ivicom puta i prati ga do mesta preko reke Bratešine odakle prati ovaj vodotok ka zapadu sve do ušća bezimenog potoka koji izvire ispod Gole glave, odnosno, početne tačke.

Član 4

Na području pod prethodnom zaštitom zabranjuje se:

- izgradnja, osim izgradnje, rekonstrukcije i dogradnje stambenih i ekonomskih objekata u okviru postojećih domaćinstava;

- razgradnja, prepravka i premeštanje vodenica i drugih objekata koji po svojim arhitektonsko-građevinskim odlikama, vremenu nastanka i funkcijama predstavljaju spomenike narodnog graditeljstva, kao i građenje novih objekata u njihovoj okolini;

- eksploatacija i otvaranje pozajmišta zemlje i kamenoloma;

- gradnja puteva, postavljanje vazdušnih elektroenergetskih i telefonskih vodova, izuzev radova na rekonstrukciji i sanaciji, i onih objekata za koje je već obrađena neophodna dokumentacija, a uz uslove Zavoda za zaštitu prirode Srbije;

- preoravanje prirodnih livada i pašnjaka;

- krčenje i čista seča šuma, kresanje lisnika i pošumljavanje vrstama drveća stranim za ovo područje;

- uništavanje flore i ubijanje i uznemiravanje faune, osim lovne u skladu sa lovnim osnovama;

- kaptiranje izvora, pregrađivanje vodotoka i odvođenje voda;

- odlaganje i bacanje smeća i otpadnog materijala van mesta i objekata određenih ili opremljenih za tu namenu;

- rukovanje otrovnim hemijskim materijama, naftnim derivatima i drugim toksičnim i opasnim materijama na način koji može prouzrokovati zagađivanje zemljišta i voda, i

- obavljanje drugih radnji kojima se može narušiti izgled područja i degradirati osnovne prirodne i stvorene vrednosti i resurse.

Član 5

Radovi na uređenju prostora, korišćenju prirodnih resursa i građenju objekata koji ovim rešenjem nisu dozvoljeni mogu se preduzimati i pre isteka jednogodišnje važnosti Rešenja o prethodnoj zaštiti, ukoliko su usklađeni sa plansko-urbanističkom i tehničkom dokumentacijom izrađenom i donetom u međuvremenu u skladu sa zakonom i pod uslovima nadležnih institucija.

Član 6

Za radove koji ovim rešenjem nisu zabranjeni, a za koje se opravdano pretpostavlja da mogu izazvati oštećenja i druge nepovoljne promene prirodnih i stvorenih vrednosti područja pod prethodnom zaštitom, potrebno je pribaviti uslove Zavoda za zaštitu prirode Srbije i drugih nadležnih institucija.

Član 7

Zavod za zaštitu prirode će u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog rešenja pripremiti Predlog za stavljanje područja Šargana i Mokre Gore pod zaštitu kao prirodnog dobra, u skladu sa zakonom, u okviru istih, užih ili širih granica zaštićenog područja datih okvirno u članu 3 ovog rešenja.

Član 8

Ovo rešenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Grafički prikaz područja pod prethodnom zaštitom sa ucrtanom granicom objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 57/2004 - str. 26.