UREDBA
O VOJNOJ LEGITIMACIJI

("Sl. list SRJ", br. 30/94)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Vojna legitimacija je javna isprava kojom profesionalni vojnik dokazuje svojstvo vojnog lica.

Obrazac vojne legitimacije odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo (Prilog br. 1).

Član 2

Vojna legitimacija se izdaje na obrascu koji sadrži:

1) natpis Savezna Republika Jugoslavija (velikim slovima),

2) natpis Vojska Jugoslavije (velikim slovima),

3) otisak grba Savezne Republike Jugoslavije,

4) naziv Vojna legitimacija (velikim slovima),

5) oznake registarskog broja, serije i serijskog broja,

6) mesto za fotografiju, potpis ovlašćenog lica, otisak pečata,

7) mesto za upisivanje:

- broja vojne pošte, odnosno naziva vojne jedinice ili vojne ustanove koja je izdala vojnu legitimaciju,

- jedinstvenog matičnog broja građana za profesionalnog vojnika kome je izdata vojna legitimacija,

- prezimena, imena oca i imena profesionalnog vojnika kome je vojna legitimacija izdata,

- datuma izdavanja vojne legitimacije i roka važenja vojne legitimacije iz člana 4 ove uredbe,

- podataka o službi profesionalnog vojnika kome je izdata vojna legitimacija: čin, broj vojne pošte, odnosno naziv vojne jedinice ili vojne ustanove u kojoj je na službi, garnizon - mesto službovanja i od kada je na službi u toj vojnoj jedinici, odnosno vojnoj ustanovi, kao i za otisak pečata i potpis ovlašćenog lica,

8) tekst sledeće sadržine:

"Pravo i dužnost svakog profesionalnog vojnika Vojske Jugoslavije je da ima vojnu legitimaciju i da njom dokazuje svojstvo vojnog lica.

Profesionalni vojnik Vojske Jugoslavije može da ima samo jednu vojnu legitimaciju.

Imalac vojne legitimacije ovlašćen je da uz odgovarajuću dozvolu vojnog organa drži i nosi službeno naoružanje i vojnu opremu.

Zabranjeno je davati vojnu legitimaciju drugom na poslugu, poslužiti se tuđom vojnom legitimacijom kao svojom ili je zloupotrebiti na drugi način, kao i nositi je u inostranstvo.

Imalac vojne legitimacije koji izgubi ili na drugi način ostane bez vojne legitimacije dužan je da u roku od 15 dana od dana nestanka vojne legitimacije dostavi dokaz pretpostavljenom starešini da ju je oglasio nevažećom u "Službenom listu SRJ".

Imalac vojne legitimacije kome prestane svojstvo profesionalnog vojnika Vojske Jugoslavije dužan je da vojnu legitimaciju preda pretpostavljenom starešini u roku od tri dana od dana prestanka vojne službe".

II POSTUPAK IZDAVANJA, ZAMENE I PONIŠTAVANJA VOJNE LEGITIMACIJE

Član 3

Vojnu legitimaciju izdaje, zamenjuje i poništava starešina jedinice, odnosno ustanove Vojske Jugoslavije (u daljem tekstu: jedinica-ustanova) ili vojne jedinice, odnosno vojne ustanove Saveznog ministarstva za odbranu (u daljem tekstu: jedinica-ustanova SMO) za čiji je položaj formacijom predviđen čin potpukovnika ili viši čin, odnosno položaj ravan tom činu, a u kojoj je lice kome se izdaje vojna legitimacija na službi.

Profesionalnom oficiru, odnosno profesionalnom podoficiru koji je unapređen u čin posle završene vojne škole vojnu legitimaciju izdaje starešina vojne škole u kojoj se nalazio do unapređenja.

Profesionalnom oficiru, odnosno profesionalnom podoficiru raspoređenom na rad u Savezno ministarstvo za odbranu vojnu legitimaciju izdaje, zamenjuje i poništava starešina, odnosno funkcioner organizacijske jedinice Saveznog ministarstva za odbranu u koju je raspoređen. Profesionalnom oficiru, odnosno profesionalnom podoficiru raspoređenom van Vojske Jugoslavije u drugi državni organ, preduzeće ili organizaciju, vojnu legitimaciju izdaje, zamenjuje i poništava starešina jedinice-ustanove, odnosno jedinice-ustanove SMO u kojoj se vodi u evidenciji.

Član 4

Profesionalnom vojniku se vojna legitimacija izdaje sa važenjem do prestanka profesionalne vojne službe.

Član 5

Imalac vojne legitimacije kome prestane svojstvo profesionalnog vojnika obavezan je da vojnu legitimaciju u roku od tri dana preda neposredno pretpostavljenom starešini koji upisuje podatke o prestanku profesionalne vojne službe i dostavlja je Personalnoj upravi Generalštaba Vojske Jugoslavije (u daljem tekstu: Personalna uprava) radi njenog brisanja iz evidencije i uništavanja.

Profesionalni vojnik koji izgubi vojnu legitimaciju ili na drugi način ostane bez vojne legitimacije dužan je da o tome odmah pismeno obavesti neposredno pretpostavljenog starešinu i da mu, u roku od 15 dana od dana njenog nestanka, dostavi dokaz da je oglasio nevažećom u "Službenom listu SRJ" radi njenog brisanja iz evidencije i izdavanja nove vojne legitimacije.

Član 6

Vojna legitimacija zamenjuje se na pismeni zahtev profesionalnog vojnika, u sledećim slučajevima:

1) ako imalac legitimacije promeni ime ili prezime,

2) ako imalac legitimacije promeni jedinstveni matični broj građana,

3) ako su ispunjene sve rubrike za unošenje promena o službi,

4) ako je toliko oštećena ili dotrajala da ne može služiti svojoj nameni,

5) ako se lik imaoca legitimacije bitno izmeni tako da ne odgovara fotografiji u legitimaciji.

Vojnu legitimaciju zamenjuje, u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva, starešina iz člana 3 ove uredbe. Zahtev tom starešini dostavlja neposredno pretpostavljeni starešina imaoca vojne legitimacije, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva iz stava 1 ovog člana.

III OBAVEZE IMAOCA VOJNE LEGITIMACIJE

Član 7

Imalac vojne legitimacije dužan je da vojnu legitimaciju uvek nosi sa sobom i da je, u situaciji kada dokazuje svojstvo vojnog lica, pokaže licu ovlašćenom za legitimisanje.

Zabranjeno je vojnu legitimaciju nositi u inostranstvo.

IV VOĐENJE EVIDENCIJE O PRIMLJENIM I IZDATIM OBRASCIMA VOJNE LEGITIMACIJE

Član 8

Evidenciju o primljenim i izdatim obrascima vojne legitimacije vodi Personalna uprava na osnovu registra primljenih - izdatih vojnih legitimacija (u daljem tekstu: registar) i potvrda o prijemu - izdavanju vojne legitimacije (u daljem tekstu: potvrda).

Registar je u obliku knjige i sadrži rubrike za upisivanje strane knjige, serije vojnih legitimacija, rednog broja u knjizi, naziva jedinice-ustanove, jedinice-ustanove SMO, odnosno organizacijske jedinice Saveznog ministarstva za odbranu kojoj se izdaju vojne legitimacije, datuma i broja dokumenta o izdatim obrascima vojne legitimacije, datuma i broja dokumenta o primljenim obrascima vojne legitimacije, serijskih brojeva izdavanja (od-do) i broja komada izdatih, vraćenih i zadržanih obrazaca vojnih legitimacija.

Potvrda sadrži mesto za upisivanje serije, serijskog broja, prezimena, imena oca i imena lica kome se vojna legitimacija izdaje, jedinstvenog matičnog broja građana, dana, meseca i godine izdavanja vojne legitimacije, potpisa lica kome je izdata vojna legitimacija i potpisa ovlašćenog službenog lica. Potvrda sadrži mesto za otisak pečata. U zabelešci koja je odštampana na drugoj strani potvrde nalazi se mesto za upisivanje odgovarajućih podataka o gubitku, nestanku, odnosno uništenju ranije izdate vojne legitimacije.

Obrasci registra i potvrde dati su u Prilogu br. 2, odnosno u Prilogu br. 3, koji su odštampani uz ovu uredbu i njen su sastavni deo.

Član 9

Obrasce vojne legitimacije i potvrde iz člana 8 stav 3 ove uredbe obezbeđuje Personalna uprava i dostavlja ih na osnovu posebnih zahteva, jedinicama-ustanovama, jedinicama-ustanovama SMO i organizacijskim jedinicama Saveznog ministarstva za odbranu. U jedinicama-ustanovama, odnosno jedinicama-ustanovama SMO i organizacijskim jedinicama Saveznog ministarstva za odbranu popunjavaju se dobijeni obrasci vojne legitimacije i potvrde. Prvi primerak popunjene potvrde vraća se Personalnoj upravi. Posle toga u Personalnoj upravi popunjavaju se rubrike u knjizi registra iz člana 8 stav 2 ove uredbe.

Član 10

Vojna legitimacija se smatra izdatom, odnosno zamenjenom pošto lice na koje se odnosi potpiše potvrdu o njenom prijemu.

Prvi primerak potvrde o izdatim, odnosno zamenjenim vojnim legitimacijama za profesionalne oficire, odnosno profesionalne podoficire se posle potpisivanja bez odlaganja dostavlja Personalnoj upravi i ulaže u dosije personalnih podataka lica kome je izdata, odnosno zamenjena, a koji se vodi i čuva u toj upravi. Drugi primerak potvrde o izdatim, odnosno zamenjenim vojnim legitimacijama za profesionalne oficire, odnosno profesionalne podoficire, odnosno prvi primerak za oficire po ugovoru, podoficire po ugovoru i vojnike po ugovoru ulaže se u dosije personalnih podataka koji se vodi i čuva u jedinici-ustanovi, odnosno jedinici-ustanovi SMO određenoj propisom o personalnoj evidenciji u Vojsci Jugoslavije.

Član 11

Nepopunjeni obrasci vojnih legitimacija vraćaju se Personalnoj upravi osim određenog broja nepopunjenih obrazaca vojnih legitimacija, koje na osnovu posebnog zahteva zadržava jedinica-ustanova, odnosno jedinica-ustanova SMO nadležna za prijem vojnika po ugovoru. Obrazac nepopunjene vojne legitimacije čuva se na način na koji se čuvaju poverljivi dokumenti u Vojsci Jugoslavije.

Starešina jedinice-ustanove, jedinice-ustanove SMO i organizacijske jedinice Saveznog ministarstva za odbranu u kojoj je nestao obrazac nepopunjene vojne legitimacije, dužan je da odmah o tome obavesti Personalnu upravu. U izveštaju o nestanku obrasca nepopunjene vojne legitimacije, pored okolnosti pod kojima je obrazac nestao, navode se i oznaka serije i serijski broj tog obrasca.

Član 12

Evidencija o primljenim i izdatim obrascima vojne legitimacije čuva se trajno.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Profesionalni vojnici kojima je izdata vojna legitimacija po odredbama Pravilnika o vojnoj legitimaciji ("Službeni list SFRJ", br. 6/79) zadržavaju tu legitimaciju dok im se ne izda nova vojna legitimacija.

Penzionisana vojna lica, odnosno lica na novčanoj naknadi i sva druga lica koja nemaju svojstvo profesionalnog vojnika, a stekli su i imaju vojnu legitimaciju, dužna su da je, u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove uredbe, vrate Personalnoj upravi.

Član 14

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Pravilnik o vojnoj legitimaciji ("Službeni list SFRJ", br. 6/79).

Član 15

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Prilog br. 1

OBRAZAC VOJNE LEGITIMACIJE
(format 65 mm x 90 mm)

(Prva strana korica)

 

 

Grb SRJ

 

 

SAVEZNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA

 

VOJSKA JUGOSLAVIJE

 

VOJNA LEGITIMACIJA

 

 

 

 

 

 

(Druga strana korica)

 

 

_________________________________________________
Jedinica - ustanova koja je izdala vojnu legitimaciju

 

Registarski                          ____________________________
broj                                       (Jedinstveni matični broj građana)

 

Oznaka serije i                      _______________________
serijski broj                              (Prezime, ime oca, ime)

 

 

 

 

 

 

fotografija
35 x 30 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________
  (datum izdavanja)

 

_________________
(Potpis ovlašćenog lica)

 

                      (M.P.)

 

 

 

 

(Od prve do četvrte unutrašnje strane)

 

 

PODACI O SLUŽBI

Čin

________________________________________

Na službi u

_____________________ od ________________
       (vojna pošta)                            (datum)

 

___________________________________
                    (garnizon - mesto)

(M. P.)

________________________________________
                        (potpis ovlašćenog lica)


 

 

Čin

________________________________________

Na službi u

_____________________ od ________________
       (vojna pošta)                             (datum)

 

___________________________________
                    (garnizon - mesto)

(M. P.)

_______________________________________
                      (potpis ovlašćenog lica)


 

 

Čin

________________________________________

Na službi u

_____________________ od ________________
       (vojna pošta)                               (datum)

 

___________________________________
                    (garnizon - mesto)

(M. P.)

________________________________________
                    (potpis ovlašćenog lica)


 

 

Čin

________________________________________

Na službi u

_____________________ od ________________
       (vojna pošta)                           (datum)

 

___________________________________
                      (garnizon - mesto)

(M. P.)

________________________________________
                        (potpis ovlašćenog lica)

 

(Treća strana korice)

 

 

Pravo i dužnost svakog profesionalnog vojnika Vojske Jugoslavije je da ima vojnu legitimaciju i da njom dokazuje svojstvo vojnog lica.

Profesionalni vojnik Vojske Jugoslavije može da ima samo jednu vojnu legitimaciju.

Imalac vojne legitimacije ovlašćen je da uz odgovarajuću dozvolu vojnog organa drži i nosi službeno naoružanje i vojnu opremu.

Zabranjeno je davati vojnu legitimaciju drugom na poslugu, poslužiti se tuđom vojnom legitimacijom kao svojom ili je zloupotrebiti na drugi način, kao i nositi je u inostranstvo.

Imalac vojne legitimacije koji izgubi ili na drugi način ostane bez vojne legitimacije dužan je da u roku od 15 dana od dana nestanka vojne legitimacije dostavi dokaz pretpostavljenom starešini da ju je oglasio nevažećom u "Službenom listu SRJ".

Imalac vojne legitimacije kome prestane svojstvo profesionalnog vojnika Vojske Jugoslavije dužan je da vojnu legitimaciju preda pretpostavljenom starešini u roku od tri dana od dana prestanka vojne službe.

 

 

 

 

 

Prilog br. 2

REGISTAR IZDATIH PRIMLJENIH
OBRAZACA VOJNIH LEGITIMACIJA

Serija

 

Strana

______________

 

______________

Redni broj

Jedinica-ustanova VJ i SMO, odnosno organizacijska jedinica SMO

Dokument izdavanja obrazaca
(datum i broj)

Dokument primanja
(datum i broj)

Serijski brojevi izdavanja
(od-do)

Komada obrazaca

Izdatih

Vraćenih

Zadržanih

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog br. 3

POTVRDA
O IZDAVANJU VOJNE LEGITIMACIJE

Vojna legitimacija (serija i serijski broj) _______________________ izdata je _______________________________,
                                                                                                                                         (prezime, ime oca i ime)
________________________, _________________________________
                (čin)                                (jedinstveni matični broj građana)

Datum izdavanja _____________ 19 ____ godine

Primio,

 

 

_________________________________

(M. P.)

________________________________

(potpis lica kome je izdata legitimacija)

 

(potpis ovlašćenog službenog lica)

(na drugoj strani potvrde)

ZABELEŠKA

Vojna legitimacija (serija i serijski broj) _________________ ranije izdata na ime _________________ izgubljena je, nestala, uništena _________________ dana ______ 19____ godine.

 

 

________________________________

 

 

(potpis ovlašćenog službenog lica)

(M. P.)