ODLUKA
O NAČINU I USLOVIMA PRAĆENJA LIKVIDNOSTI I SOLVENTNOSTI PRAVNIH LICA

("Sl. glasnik RS", br. 58/2004)

1. Ovom odlukom propisuju se način na koji i uslovi pod kojima Narodna banka Srbije - organizaciona jedinica nadležna prema sedištu dužnika (u daljem tekstu: organizaciona jedinica) prati likvidnost i solventnost pravnih lica.

2. Pravno lice je nelikvidno ako zbog neizmirenih obaveza ima blokirane račune kod banke, odnosno ako na tim računima nema dovoljno sredstava za isplatu osnova i naloga iz člana 47 Zakona o platnom prometu (u daljem tekstu: Zakon).

3. Na osnovu podataka iz evidencije neizvršenih osnova i naloga za prinudnu naplatu, organizaciona jedinica vodi evidenciju o danima nelikvidnosti pravnog lica.

U evidenciju iz stava 1 ove tačke unose se podaci o pravnom licu, datum kada je pravno lice prvi put bilo nelikvidno, kao i svi datumi kada je bilo nelikvidno.

4. Organizaciona jedinica je dužna da ažurno - svakodnevno vodi evidenciju iz tačke 3 ove odluke i da utvrđuje da li pravno lice ima blokirane račune kod banaka 60 dana neprekidno, odnosno 60 dana s prekidima u proteklih 75 dana.

5. Ako, na osnovu podataka utvrđenih u smislu tačke 4 ove odluke, utvrdi nelikvidnost pravnog lica - organizaciona jedinica podnosi nadležnom sudu predlog za pokretanje stečajnog postupka nad tim pravnim licem, prema njegovom sedištu, u dva primerka.

Predlog iz stava 1 ove tačke sadrži:

- naziv trgovinskog suda kome se predlog podnosi;

- naziv pravnog lica, njegov matični broj i adresu, kao i njegov poreski identifikacioni broj;

- broj dana nelikvidnosti, s datumom početka i datumom završetka dana nelikvidnosti;

- iznos blokiranih sredstava prema redosledu iz člana 47 Zakona i ukupan iznos blokiranih sredstava;

- konstataciju da su ispunjeni uslovi iz člana 54 stav 1 tačka 4 Zakona za podnošenje predloga za pokretanje postupka stečaja nad pravnim licem iz te tačke.

6. O podnetim predlozima iz tačke 5 ove odluke organizaciona jedinica vodi posebnu evidenciju.

7. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu i uslovima praćenja likvidnosti i solventnosti pravnih lica ("Službeni list SRJ", broj 29/2002) i Uputstvo za sprovođenje Odluke o načinu i uslovima praćenja likvidnosti i solventnosti pravnih lica ("Službeni list SRJ", broj 67/2002 i "Službeni glasnik RS", broj 28/2003).

8. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. juna 2004. godine.