UPUTSTVO
O PODACIMA KOJE BANKE I DRUGE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE DOSTAVLJAJU NARODNOJ BANCI SRBIJE RADI UKLJUČIVANJA TIH PODATAKA U KREDITNI INFORMACIONI SISTEM NARODNE BANKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 58/2004)

1. Ovim uputstvom propisuju se podaci koje su banke i druge finansijske organizacije dužne da evidentiraju, prikupljaju, obrađuju i dostavljaju Narodnoj banci Srbije - radi uključivanja tih podataka u kreditni informacioni sistem Narodne banke Srbije.

2. Banke i druge finansijske organizacije (u daljem tekstu: banke) dostavljaju Narodnoj banci Srbije - Sektoru za poslove kontrole podatke o bilansnim potraživanjima i vanbilansnim stavkama (u daljem tekstu: potraživanja), o pretežnoj delatnosti dužnika, o visini posebne rezerve za obezbeđenje od potencijalnih gubitaka po bilansnoj aktivi i vanbilansnim stavkama određenog stepena naplativosti i o kategoriji u koju su klasifikovana ova potraživanja prema stepenu naplativosti, u skladu sa odlukom kojom se utvrđuju kriterijumi za klasifikaciju bilansne aktive i vanbilansnih stavki prema stepenu naplativosti i visini posebne rezerve banaka i drugih finansijskih organizacija, po jednom dužniku i povezanim dužnicima, osim potraživanja od Narodne banke Srbije.

Podatke iz stava 1 ove tačke, banke dostavljaju:

- jednom u mesecu, za sve dužnike i povezane dužnike - o stanju potraživanja koja poslednjeg kalendarskog dana u mesecu ukupno iznose najmanje 5.000.000 dinara, po svakom dužniku, odnosno povezanim dužnicima;

- u toku meseca - o stanju potraživanja samo za dužnike, odnosno povezane dužnike kod kojih je došlo do povećanja potraživanja u iznosu od najmanje 5.000.000 dinara.

3. Pod potraživanjima, u smislu ovog uputstva, podrazumeva se zbir knjigovodstvenih vrednosti svih potraživanja banke, visine izvršenih pojedinačnih ispravki vrednosti, visine izvršenih opštih ispravki vrednosti, visine izvršenog rezervisanja za neidentifikovane gubitke po bilansnoj aktivi i vanbilansnim stavkama i visine rezervisanja za gubitke po vanbilansnim stavkama.

4. Povezanim dužnicima, u smislu tačke 2 stav 1 ovog uputstva, smatraju se međusobno povezana lica u skladu sa odlukom kojom se uređuju bliži uslovi primene čl. 26 i 27 Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama.

5. Kreditni informacioni sistem iz tačke 1 ovog uputstva sadrži podatke o potraživanjima po svakom dužniku pojedinačno i zbirno po povezanim dužnicima - razgraničene po bankama.

6. Podatke iz tačke 2 ovog uputstva banke dostavljaju po vrstama potraživanja, elektronskom porukom, najkasnije u roku od pet radnih dana od isteka poslednjeg kalendarskog dana u mesecu, odnosno u roku od dva radna dana od dana nastanka poslovne promene na osnovu koje je došlo do povećanja stanja potraživanja u iznosu od najmanje 5.000.000 dinara.

Podaci iz tačke 2 ovog uputstva koje su banke dužne da dostavljaju Narodnoj banci Srbije propisani su na Obrascu RK - Registar potraživanja, koji je sastavni deo ovog uputstva.

7. Banka je dužna da podatke iz tačke 2 ovog uputstva prikaže tačno i potpuno, u skladu s propisima.

8. Postupak vođenja evidencije o podacima iz tačke 2 ovog uputstva, utvrđivanja povezanih dužnika, kao i nadležnosti i odgovornosti za sprovođenje tog uputstva, banke uređuju svojim aktima.

9. Banka je dužna da podatke iz tačke 2 ovog uputstva dostavlja na elektronskom mediju, odnosno stavlja na uvid u pisanoj formi, i to:

- ako su na elektronskom mediju (disketi, kompakt disku i dr.) - u formatu propisanim posebnim uputstvom Narodne banke Srbije;

- ako su u pisanoj formi - s potpisom odgovornog lica i overene pečatom banke, kao i s potvrdom verodostojnosti strana izveštaja potpisom ili parafiranjem svake strane.

10. Na osnovu zahteva banke koji se dostavlja elektronskom porukom, Narodna banka Srbije daje:

- podatke o zaduženosti dužnika koji su saglasni da se ti podaci saopštavaju bankama;

- podatke o ukupnoj zaduženosti određenog dužnika, odnosno povezanim dužnicima i o broju banaka kod kojih je taj dužnik zadužen, bez navođenja naziva tih banaka.

Sadržaj zahteva banke, u smislu stava 1 ove tačke, propisan je na Obrascu ZA - Zahtev banke ili druge finansijske organizacije, koji je sastavni deo ovog uputstva.

11. Radnim danima, u smislu ovog uputstva, ne smatraju se subota i nedelja, kao ni dani praznika koji su proglašeni neradnim danima.

12. Podatke iz tačke 2 ovog uputstva banke dostavljaju počev od stanja potraživanja na dan 30. juna 2004. godine.

13. Danom početka primene ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o podacima koje banke i druge finansijske organizacije dostavljaju Narodnoj banci Jugoslavije radi uključivanja tih podataka u kreditni informacioni sistem Narodne banke Jugoslavije ("Službeni list SRJ", broj 22/2002).

14. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. jula 2004. godine.

 

Obrazac RK

___________________________
    (naziv i sedište banke ili dfo)
___________________________
     (matični broj banke ili dfo)

REGISTAR POTRAŽIVANJA
sa stanjem na dan _________200__. godine

(u hiljadama dinara)


Redni broj

Matični broj dužnika

Naziv i sedište dužnika

Šifra pretežne delatnosti dužnika

Šifra povezanih dužnika čiji je dužnik član

Stanje potraživanja


Kratkoročni krediti

Dugoročni krediti

Ostali finansijski plasmani

Hartije od vrednosti i drugi plasmani namenjeni prodaji

Ukupno

Pojedinačna ispravnost vrednosti potraživanja

Rezerva za neidentifikovane gubitke, odnosno opšta ispravka vrednosti

Ukupno


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 = (6+7+8+9)

11

12

13 = (10+11+12)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

(u hiljadama dinara)


Stanje potraživanja

 

 


   

Izdate plative garancije

Izdate činidbene garancije

Drugi oblici jemstva

Ukupno

Rezerva za neidentifikovane gubitke, odnosno rezervisana za gubitke po vanbilansnim stavkama

Ukupno

Svega

Kategorija klasifikacije potraživanja od dužnika

Saglasnost dužnika


14

15

16

17 = (14+15+16)

18

19 = (17+18)

20 = (13+19)

21

22


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


U _________, dana ______________

 

_________________________________________
(odgovorno lice
u banci/drugoj finansijskoj organizaciji)

 

Obrazac ZA

______________________
(naziv i sedište banke ili dfo)
_________________________
   (matični broj banke ili dfo)

ZAHTEV
BANKE ILI DRUGE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE


Redni
broj

Datum kad je zahtev upućen

Datum s kojim se želi znati stanje potraživanja od dužnika

Matični broj dužnika - pravnog lica ili lični broj fizičkog lica


1.

 

 

 


2.

 

 

 


3.

 

 

 


 

 

 

 


U _____________, dana ___________

 

 

_________________________________________
(odgovorno lice
u banci/drugoj finansijskoj organizaciji)